Celý oves, ovesné vločky, instantní ovesná kaše nebo ovesné polštářky. Která potravina způsobí brzký hlad? Jedná se pořád o jednu a tu samou potravinu - oves. Stačí ale změnit strukturu potraviny a v našem těle vyvolá sérii hormonálních a metabolických změn. Podívejte se, jaké šokující výsledky zjistili studie na pokusných osobách a co v našem těle dělají snídaňové cereálie!

Chcete být zdraví? Sledujte nejen obsah živin, ale také strukturu potravin

Nejen obsah živin, ale také struktura potravin, může být rozhodující pro naše optimální zdraví. Stejná potravina může mít na naše tělo rozdílné účinky.

Například celé arašídy způsobují menší vstřebávání tuků než arašídové máslo. Při konzumaci celých arašídů vyloučíme do toalety více než 2x tolik tuku než u arašídového másla. A to bez ohledu na to, jak moc dobře je rozžvýkáme. A to platí nejen o tucích, ale také o sacharidech. Celé ovesné vločky mají výrazně nižší glykemický index (GI) než jemné/instantní ovesné vločky, které se liší pouze svou tloušťkou. Celé ovesné vločky pak způsobují menší nárůst krevního cukru a inzulínu než ty instantní. Stejná potravina – oves – pouze v různých podobách, může mít na tělo různé účinky.

Kukuřičné lupínky či rýžové (nebo jakékoliv jiné) extrudované cereálie způsobují mnohem větší nárůst krevního cukru než kukuřice na klasu nebo vařená rýže. A není to jen přidaným cukrem. Jen pouhá změna struktury té samé potraviny může udělat zásadní rozdíl.

Důležitost glykemického indexu (GI)

Proč nám na tom záleží? Příliš rychlé vstřebávání sacharidů po jídle s vysokým GI může spustit sérii hormonálních a metabolických změn, které mohou podpořit konzumaci nadměrného množství jídla.

Výzkumníci vybrali 12 obézních dospívajících chlapců a podávali jim rozdílná jídla se stejným množstvím kalorií. Poté je sledovali následujících 5 hodin, aby změřili, kolik potravy za tu dobu snědí. Chlapci, kteří dostali instantní ovesnou kaši, snědli o 53 % více jídla než ti, kteří snědli kaši z celých ovesných vloček. Skupina chlapců, kteří dostali instantní ovesnou kaši, šla svačit už hodinu po jídle a celkem v průběhu dne snědla výrazně více kalorií. Stejná potravina, jen v jiné podobě, vedla k rozdílnému účinku.

Ovesná kaše nebo cereálie?

Instantní ovesné vločky však nejsou tak špatné jako snídaňové cereálie, které mohou mít hodnotu GI okolo 80 až 90! A to dokonce i ty bez cukru (např. pšeničné polštářky Shredded Wheat, viz tabulka vpravo, které jsou bez cukru a mají GI 83 stejně jako jiné cereálie, které jsou s cukrem).

Účinky extruze a pufování na tělo

Nové průmyslové metody (jako je extruze a pufování) používané k výrobě snídaňových cereálií urychlují trávení a vstřebávání škrobu, což vede k nadměrnému zvýšení krevního cukru bez ohledu na to, jestli byl do výrobku cukr přidán, nebo ne.

Pšeničné polštářky vs. pšeničné špagety – stejná ingredience, jiný účinek

Polštářky z pšeničné mouky Shredded Wheat obsahují stejné ingredience jako špagety – čistou pšenici. Přesto mají tyto pšeničné cereální polštářky 2x vyšší GI než pšeničné špagety (Shredded Wheat polštářky mají GI 83 a špagety dle druhu mají GI 33-42). Když jíte špagety, dojde k mírnému vzestupu krevního cukru. Pokud jíte ty stejné ingredience v podobě pečiva nebo cereálií, všechny ty drobné vzduchové bubliny pomohou tělu strávit jídlo rychleji. Výsledkem je prudký nárůst krevního cukru, který způsobí přehnanou reakci těla v podobě nadměrného zvýšení hladiny inzulínu. To nakonec vede k poklesu krevního cukru až pod úroveň typickou pro stav bez přijmu potravy, což vyvolá brzký pocit hladu.

Účinky glykemického indexu (GI) na tělo a pocit sytosti

Potraviny s nízkým GI pomohou udržet člověka sytého déle než stejné množství potravin s vyšším GI. Vědci provedli zajímavý výzkum s obézními lidmi. Účastníky výzkumu náhodně rozdělili do 3 skupin a podávali jim různé snídaně:

  • první skupině dali ovesnou kaši z jemných ovesných vloček,
  • druhé skupině snídaňové cereálie (kukuřičné lupínky) v množství se stejným množstvím kalorií jako dostala skupina číslo 1
  • a třetí skupině dali jen čistou vodu.

Poté měřili, kolik toho účastníci sní na oběd podávaný o 3 hodiny později. Jak to dopadlo?

  • Nejen, že ti, kteří jedli ovesnou kaši (první skupina) pociťovali mnohem větší sytost a menší hlad, oni také snědli na oběd méně jídla. Účastníci s nadváhou snědli na oběd méně než polovinu kalorií (o celé stovky kalorií méně), pokud měli na snídani ovesnou kaši!
  • Snídaňové cereálie byly natolik neuspokojivé, že druhá skupina konzumující na snídani kukuřičné lupínky, snědla na oběd stejné množství jídla jako třetí skupina, která měla ke snídani pouze čistou vodu! Stejný výsledek, jako kdyby skupina, která měla na snídani cereálie, vůbec nesnídala!

A to platí nejen o kukuřičných lupíncích. Když lidem podáte cereálie Cheerios od Nestlé (z ovesné mouky), o hodinu později se budou cítit výrazně méně nasycení a méně spokojení. Budou hladovější než ti, kteří snědí stejný počet kalorií v podobě ovesné kaše. Ačkoliv obě jídla byly na bázi ovsa. Vyšší GI, menší podíl neporušeného škrobu a neporušené vlákniny ve výrobku Cheerios zjevně způsobí i horší zvládání chuti k jídlu.

Co si z toho vzít:

Přečtěte si také:
– Alarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí
– Zdravé snídaňové cereálie? Místo vlákniny si dáváte cukrovou bombu
– Celozrnné obiloviny jako pomoc v léčbě současné epidemie obezity
– Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny
– Toto všechno s námi dělají moderní potraviny

  • Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím má vyšší glykemický index (GI), tím více se poruší škrob a vláknina a tím menší pocit uspokojení a zasycení u nás vyvolá. Budeme mít brzy hlad a sníme za den mnohem více jídla, tzn. budeme více přibírat na váze.
  • Je důležité konzumovat co nejvíce celistvých, málo zpracovaných potravin. Díky nim budeme zdraví a déle sytí. Místo snídaňových cereálií raději volíme kaše z celých zrn.

Zdroj studií a informací: Michael Greger M.D. (video v AJ na: nutritionfacts.org), kniha Jak nezemřít

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Namísto pilulky na bolest hlavy hodina s Jíme Jinak (Lenka)

Lenka: Krásný den, chtěla jsem poděkovat všem, kteří tady...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Marta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat

Marta: Ahojte nechci nic hodnotit. Chtěla bych poděkovat za...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...
  1. Tá kniha je výborná celá, mám ju doma a JJ ma utvrdilo v tom, že ako sa to dajú poznatky z tej knihy využiť v praxi. Sú tam však odlišnosti, hlavne, čo sa týka ovocia. Kúpila som si aj Kuchařku, ale sú to zbytočne vyhodené peniaze, to sa s Vašimi receptami nedá porovnať, lebo tie Vaše sú naozaj perfektné.

  2. Je rozdíl pokud si udělám rýžovou kaši z instatniho prášku (jen jemně pomleta rýže) nebo pokud si uvařím rýží na kaši a tu ještě rozmixuji, abych dosáhla stejně jemné struktury jako u té instantní?

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKam za rostlinnou stravou?
Další článekStrouhaný koláč (bezlepkový)