Je to prošlé: můžu to sníst nebo to mám vyhodit?

3

Ne všechny prošlé potraviny patří hned do koše. Jak poznat, kterou potravinu vyhodit a kterou je ještě možné sníst? Naučíme vás to.

Není prošlé jako prošlé…

Na potravinách se uvádějí dva pojmy – buď datum minimální trvanlivosti, anebo datum spotřeby. Tyto dva pojmy ale neznamenají to samé!

Datum minimální trvanlivosti

Je potravina ještě jedlá?
skladovali jste ji v podmínkách, které jsou uvedeny na obalu?
– má neporušený obal?
– proveďte kontrolu svými smysly – vypadá, voní a chutná dobře?
– nejsou v ní škůdci nebo plísně?

  • Uvádí se u odolnějších a pomaleji se kazících potravin (mouky, těstoviny, obilí, luštěniny, oleje, sušenky, čokoláda) – chlazených, mražených, sušených, konzervovaných a dalších výrobků.
  • V nejlepší kondici (tj. obsahuje nejvíce živin) je potravina před tímto datem, ale pokud je dobře skladována dle popisu na obalu a obal není porušený, lze ji konzumovat i po datu minimální trvanlivosti.
  • Lze ji po datu expirace i prodávat (musí být ale označena, že již u ní uplynulo datum minimální trvanlivosti).

Datum spotřeby

  • Uvádí se u rychle se kazících potravin (zákusky, dezerty).
  • Určuje dobu, kdy je zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost.
  • Potraviny se po uplynutí data spotřeby nesmí dál prodávat a není bezpečné je ani konzumovat.

Jak dlouho co vydrží po expiraci

  • +1 rok: obilí (krom ovsa a jahel), mouky (krom ovesné, jahelné a celozrnné), luštěniny, těstoviny, kakao, konzervované a sterilované potraviny, koření a sušené bylinky, čaje, sladidla, hořčice
  • +2 měsíce: ovesné vločky, müsli, ovesná mouka, jáhlové vločky, jáhlová mouka (oves a jáhly obsahují hodně tuku a rychle žluknou), celozrnná mouka (obsahuje více tuku než bílá)
  • +1 měsíc: oříšky, semínka, oleje, sušenky, oplatky, krekry
  • +14 dní: čokoláda
  • +2 dny: pečivo, koláče

Jíme Jinak radí:

  • Pravidelně kontrolujte své zásoby potravin a ty, u kterých se blíží konec data expirace, zkonzumujte přednostně.
  • Nakupujte uvážlivě jen tolik, kolik opravdu spotřebujete.

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...
  1. Dobrý den, je možné že po požití prošlých slunečnicových semínek jsou zdravotní potíže? A popřípadě jaké? Děkuji za, odpoved.

    • Pokud jsou žluklé, tak může být zle – přetížená játra, nevolnost,žlučník apod.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBarevné zeleninové stir-fry
Další článek4 tipy, díky kterým připravíte jídlo do 15 minut