Po sacharidech se přibírá. Když chci hubnout, musím sacharidy vyřadit nebo eliminovat. Nejlépe jít do nějaké formy nízkosacharidové diety (např. keto dieta). To jsou přeci obecně známé pravdy! Anebo ne? Také vnímáte sacharidy jako strašáka? Pojďme se na ně podívat z blízka. Možná budete překvapeni!

Strašák jménem sacharidy

Ve stravě máme 3 základní makroživiny:

  • sacharidy
  • bílkoviny
  • tuky

Právě sacharidy jsou oním strašákem, kterého se ve stravě bojíme. Jsou velkým zdrojem energie – kalorií. A příliš mnoho kalorií rovná se přibírání. Ale ono to není tak jednoduché. Záleží totiž nejen na jejich množství, ale také druhu.

Máme dva druhy sacharidů:

  • „Dobré“ sacharidy jsou obsaženy v celozrnných obilovinách, ovoci, zelenině. Naše tělo z nich profituje a dělají nám skvělou službu.
  • Naopak ty „zlé“ jsou jednoduché sacharidy v čokoládě, pizze, bílém pečivu, sladkostech, slazených nápojích atp. Pokud se jimi budeme „cpát“, pak rychle přibereme.

Jaké nám mohou sacharidy přinést benefity?

1Hlavní zdroj energie

Sacharidy jsou základní a nejpřirozenější zdroj energie pro naše tělo, se kterým naše tělo umí pracovat. Umožňují nám žít plnohodnotný život. Díky nim je tělo zdravé (jsou důležité třeba pro funkci mozku, ale i pro hormonální systém), dobře funguje, nejsme unavení, naopak máme energii na všechny aktivity – práci, koníčky, zábavu, sport. Navíc pokud budeme mít dostatek energie ze sacharidů, budeme mít přirozeně chuť se hýbat a dosahovat lepších výkonů např. ve sportu.

2Regenerují svaly

Sacharidy jsou důležité pro regeneraci svalů. To je podstatné zejména pro sportovce a ty, kteří cvičí. Během tréninku a sportu, kdy svaly pracují, se v nich vyčerpává energie, která je uložena ve formě glykogenu. Když je sval vyčerpaný, potřebujeme doplnit sacharidy. Díky nim se podpoří regenerace svalu, jeho obnova a tudíž i růst.

3Přirozeně nás to k nim táhne

Kdo by neměl rád například těstoviny, pečivo, rýži, ovesnou kaši, ovoce, sladký dezert nebo třeba kostičku čokolády? Přirozeně je máme rádi. Ty zdravé (jako jsou celozrnné obiloviny a pečivo, ovoce, batáty), i ty nezdravé (slazené nápoje, sladkosti s cukrem, bílé pečivo). Přirozeně nás to k nim táhne, protože je tělo potřebuje. Pokud si je naopak budeme odpírat nebo je striktně omezovat, budeme se cítit deprimovaní a studie potvrzují, že můžeme mít snadno depresi (viz dále). Navíc si zakazujeme něco, co máme přirozeně rádi. Často to vede k tomu, že to jednoduše některý den nevydržíme a přejíme se jich. Tělo si je v tomto případě ihned uloží, protože ví, že je jich nedostatek a vznikne tzv. jojo efekt.

4Způsobují dobrou náladu

Díky sacharidům se budeme cítit spokojeně. Zvyšují totiž hladinu tryptofanu (aminokyselina, kterou mozek používá k tvorbě serotoninu) v mozku. Pokud mají jedinci citliví na stres vyšší riziko nedostatku serotoninu v mozku, dle studií sacharidy dokážou nedostatku serotoninu ve stresových situacích zabránit. Strava bohatá na sacharidy nejen blokovala stresem navozenou depresi, ale také bránila zvýšení kortizolu. Naopak, ty samé osoby měly větší depresi a vyšší hladinu kortizolu, pokud před zatížením stresem jedly stravu chudou na sacharidy (Nedley, 2007).

5Zrychlují metabolismus

Pokud přijímáme ideální množství sacharidů, zrychlují nám metabolismus, tělo dobře funguje, zpracovává energii a nemá potřebu si energii udržovat v zásobách (tuky). Ví, že toto palivo v podobě sacharidů dostává na každodenní bázi.

Jak sacharidy zařadit do jídelníčku?

Díky sacharidům jsem shodila 20 kg (Eva, zakladatelka Jíme Jinak)

Nebojte se sacharidů. Je moderní se jim vyhýbat, ale není sacharid jako sacharid. My se vyhýbáme těm nepřirozeným, průmyslově vyrobeným sacharidům. Já osobně, když jsem začala 3x denně jíst obiloviny, uzdravila jsem se z velmi rychle z chronických nemocí, se kterými si klasická medicína 30 let nevěděla rady, a shodila jsem 20 kg, viz foto. Nejedla jsem samozřejmě jen obiloviny, jedla jsem tak, jak vás to učíme v našich jídelníčcích. Ale jde o to, že sacharidů se nemusíme bát. Naopak, pustit ty dobré do svého jídelníčku, nám velmi pomůže.

 

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Můžete, prosím, uvést zdroje, ze kterých čerpáte? Např. Čím můžete podložit, či vyvrátit výše zmiňované tvrzení o ovoci? Děkuji.

    • Pavli, to jsem vysvětlovala už v předchozím komentáři. Co jsou stránky stránkami, nemáme potřebu nikoho přesvědčovat. Sdílíme, co nám funguje a kdo chce, ten se inspiruje, kdo nechce, nechá být. Nám se to neosvědčilo, MUDr. Strnadelová, Ing. Lužná a další, se kterými spolupracujeme, vydávají knihy, kde o tom píši, a léčí své pacienti právě tím, že im tuto kombinaci „zakazují“. A u těch pacientů pak „najednou“ je po mnoha potížích, kterých se nemohli zbavit ani ti, kteří jedli zdravě. Ale právě často snídali kaši s ovocem. Co k tomu chcete za další zdroje? Přečtěte si jejich knihy, zajděte k nim na vyšetření nebo na konzultaci jako my (videa na toto téma jsou v klubu) a přesvědčte se sama. Nebo si tu kombinaci nechce, když vám vyhovuje.

  2. Clanek neni spatny, jen jeden bod poukazuje na nevzdelanost autorky, viz “Ovoce zablokuje vstřebání složitého cukru a potrava začne v těle kvasit.” Chemicky proces zablokovani sloziteho cukru ovocem by mne pro pobaveni hodne zajimal:) A ted vazne: toto nejen ze nebylo nikdy prokazano, naopak, bylo to vedou jiz davno vyvraceno.

    • Toto není z naší hlavy, Jano, je to zpráva od několika odborníků, kteří toto řeší u svých pacientů. Nám se to potvrdilo v praxi u našich klientů, proto tuto kombinaci doporučujeme nedávat, pokud člověk trpí na kvasinky, plísně, nadýmání, průjmy apod. Jako dezert u zdravého člověka to není problém, jako snídaně na každý den u lidí v jejich běžném zdravotní stavu to problém je. V klubu je to více rozebráno, pokud chcete skutečnost a ne teorie.

    • Nevím jaký chemický proces probíhá při vstřebávání cukrů, ale s jistotou vím, že když si dám větší množství obilovin s ovocem, střeva to nedávají (křeče, nadýmání..) Jsem živým důkazem a studie nepotřebuju. Ale každý jsme jiný…

      • Není nad osobní zkušenost 🙂 Pak člověk nepotřebuje žádné další důkazy. A ano, lidé se silnými trávícími orgány leccos vydrží a ani občasná kombinace obilí a ovoce jim nevadí.

        • Občas to nevadi, ale pravidelne, každodenni, doporučovane komrcni snidane vločky s ovocem .. ono je to časem taky doběhne, s přibývajícím věkem. Taky jsem si celý život říkala, jak mám žaludek a střeva „z oceli“, ze můžu splácat tzv. „páté přes deváté“ a jednoho krásného dne mě to doběhlo, začalo autoimunitní onemocnění – tzv štítná žláza, tloustnutí a nedařilo se mi zhubnout. Tak jsem pročistila orágny a jím podle jíme jinak a hodně důkladně dbám na to co Evička píše, a najednou šla kila dolu, během měsíce 8 kg dole a hubnutí dále pokračuje na moji optimální váhu. Takže z vlastní zkušenosti můžu doporučit, dodržovat zdravé stravování tak jak je uvedeno v receptech. Děkuji Evi moc za tvé rady, články a recepty. Jsem moc ráda, že jsem na tvé stránky narazila při hledání „receptu, jak zhubnout“, žádný tzv. výživový poradce vám neporadí, absolvovala jsem jich několik.

          • Moc díky za tvoji zkušenost, Pavli. Mám to dost podobně, taky jsem měla kachní žaludek, jak se říkalo u nás doma 🙂 Ale zdravá jsem nebyla a bylo mi hůř a hůř celé roky, desítky let, až jsem přišla na to, že musím jíst tak, jak to píšeme. A je konečně dobře 😉

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak na krémové polévky: krok za krokem
Další článekŽampiony na česneku