- 2 hrnky jahel
- 6 hrnků studené vody
- špeta soli
- 2 hrnky mletého máku
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1/2 litru horké vody
- 200 g rozinek
- 1 lžíce mirinu (nebo rumu)
- 1 prášek do perníku (20 g)
- 1 bio citrón
- 2 lžíce oleje
- 200 g pšeničného sirupu (nebo rýžového či sladu podle tolerance lepku)
Postup
- Propereme jáhly ve studené vodě a dáme vařit do trojnásobku vody (2 hrnky jahel, 6 hrnků vody) se špetkou soli a mletým mákem.
- Vaříme na mírném ohni cca 20 minut do vstřebání vody. Nemícháme.
- Rozinky spaříme horkou vodou a přidáme mirin (nebo rum), necháme nabobtnat.
- Omyjeme citrón, ostrouháme kúru a vymačkáme šťávu.
- Zapneme troubu.
- Po uvaření jahel s mákem přidáme pohankovou mouku, rozinky bez namáčecí vody, kůru a šťávu z bio citronu, sirup, prášek do perníku, olej a pořádně promícháme.
- Vodu z rozinek přidáváme jen po troškách, možná ji nebudeme potřebovat všechnu.
- Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
- Pečeme cca 20 minut na 180 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Obměna
- Použít můžete i jiné bezlepkové mouky, potřebujete-li dodržet bezlepkovou dietu. Nabízí se kukuřičná, rýžová, čiroková nebo jejich kombinace. Pokud vám lepek nevadí, chutnou variantu připravíte s použitím špaldové mouky.
- Pšeničný sirup je bezlepkový a má vysokou sladivost, takže se jen nemusíte bát použít ani při celiakii. Pokud vám lepek nečiní potíže, použijte ječmenný slad.
- Na makovec můžete přidat polevu a máte rázem luxusní verzi dezertu.
Praktické
- Dezert není tak sladký jako běžné kupované, proto začátečníkům doporučujeme přidat rozinky nebo sirup/slad.
- Makovec můžete použít také jako korpus na dort, stačí dát poloviční dávku.
- Do makovce můžete využít i pokrutiny (suché zbytky) od lisování makového oleje. Část oleje pak můžete do makovce přidat, aby nebyl suchý.
Děti
Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den Evičko, těším se, až vyzkouším. Jen ted nejsem jista, jestli tam má být jen koreni do perníku nebo kypřící prášek do perníku. Děkuji za supe jídelníček a supr vychytávky. Renata
Evičko moc Vám i celému týmu JJ děkuji, od března jsem s JJ a postupně měním své zvyky. Začala jsem ranními polévkami, bez kterých si to už nedovedu představit. Prošla jsem s JJ jarní detox, a nyní s Vámi jsem v podzimním detoxu. A jak ráda, nic u Vás není násilné, vše podle toho jak se na to člověk cítí. A dnes!!! Udělala jsem makovec z jáhel, a manžel se oblizoval až za ušima, mám hroznou radost. Recepty jsou skvělé, a mne chtají u srdéčka. Moc vám všem z JJ děkuji. Iveta