Vždycky jsem měla ráda makovec. Ale i ten z celozrnné mouky mi nedělá moc dobře, tak jsem hledala alternativu a včera udělala na zkoušku makovec z jahel a přidala koření a citrón. To vám je dobrota! Bez lepku, bez cukru, bez vajec, a přitom lepší než klasický.
Ingredience
na hluboký plech
  • 2 hrnky jahel
  • 6 hrnků studené vody
  • špeta soli
  • 2 hrnky mletého máku
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 litru horké vody
  • 200 g rozinek
  • 1 lžíce mirinu (nebo rumu)
  • 1 prášek do perníku (20 g)
  • 1 bio citrón
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g pšeničného sirupu (nebo rýžového či sladu podle tolerance lepku)

 

Postup

  1. Propereme jáhly ve studené vodě a dáme vařit do trojnásobku vody (2 hrnky jahel, 6 hrnků vody) se špetkou soli a mletým mákem.
  2. Vaříme na mírném ohni cca 20 minut do vstřebání vody. Nemícháme.
  3. Rozinky spaříme horkou vodou a přidáme mirin (nebo rum), necháme nabobtnat.
  4. omyjeme citrón, ostrouháme kúru a vymačkáme šťávu.
  5. Zapneme troubu.
  6. Po uvaření jahel s mákem přidáme pohankovou mouku, rozinky bez namáčecí vody, kůru a šťávu z bio citronu, sirup, prášek do perníku, olej a pořádně promícháme.
  7. Vodu z rozinek přidáváme jen po troškách, možná ji nebudeme potřebovat všechnu.
  8. Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
  9. Pečeme cca 20 minut na 180 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
  10. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Obměna

  • Použít můžete i jiné bezlepkové mouky, potřebujete-li dodržet bezlepkovou dietu. Nabízí se kukuřičná, rýžová, čiroková nebo jejich kombinace. Pokud vám lepek nevadí, chutnou variantu připravíte s použitím špaldové mouky.
  • Pšeničný sirup je bezlepkový a má vysokou sladivost, takže se jen nemusíte bát použít ani při celiakii. Pokud vám lepek nečiní potíže, použijte ječmenný slad.
  • Na makovec můžete přidat polevu a máte rázem luxusní verzi dezertu.

Praktické

  • Dezert není tak sladký jako běžné kupované, proto začátečníkům doporučujeme přidat rozinky nebo sirup/slad.
  • Makovec můžete použít také jako korpus na dort, stačí dát poloviční dávku.
  • Do makovce můžete využít i pokrutiny (suché zbytky) od lisování makového oleje. Část oleje pak můžete do makovce přidat, aby nebyl suchý.

 

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

50 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Za mě dobrý 😁 jen je toho kotel, příště to udělám asi z poloviny. Manžel na to nevěřícně hleděl 😂 jak je něco jinak než to zná, tak remcá. Ale naložil si a slyším, že to jí 🤣

  2. Chtěla jsem se zeptat, jakou velikost – objem mají mít hrnky ve Vašich receptech. Předpokládám, že by to mělo být u všech receptů JJ stejné 🙂 Možná to někde je k dispozici, a já to přehlédla, nebo jsem na to ještě nenarazila, ale zatím se v systému těchto stránek ještě moc neorientuji. Dějuji.

    • Jedná se o klasickou míru 250 ml, ale ve většině receptů jde o poměr (třeba u obilí o to, kolik rýže a kolik vody) a klidně si můžete vzít jakýkoli jiný hrneček nebo mističku a dodržet poměr. Hrnky používám proto, že jsem líná vážit 🙂 Vlastně všechno vařím od oka…:-)))

  3. Děkuji za výborný recept 😉 Dnes upečeno a manžel říkal doslova: “hodně dobrý” . Jsem v klubu nově a moc mně to baví, děkuji 😃

    • No když tohle řekne chlap na zdravý dezert – tak to je buď moc dobrý dezert nebo skvělý chlap :-)) Nebo obojí :-))) Tak vítejte mezi námi a pana úžasného pozdravujte, takových moc není 😉

  4. Úžasný recept, výborný dezert… mňam, mňam. Mák miluji, je to i vzpomínka na dětství. Moje maminka ho měla a má moc ráda, dokonce ho pěstovala na zahrádce (no, zahrádka – obrovská zahrada to byla). Doma jsme mívali zbylé knedlíky s mákem (jako se dělají s vajíčkem, tak my je měli s mákem), domácí nudle s mákem, makovec, švestkové knedlíky s mákem, švestkový koláč s mákem místo drobenky… mák na tisíc způsobů. Takže konečně jsem se před 14 dny odvážila upéct makovec podle JJ, mně i manželovi chutnal, kluci (19, 11) tomu moc nedali, mladší ani neochutnal, starší se radostně řítil do kuchyně, při pohledu na stůl se zarazil a povídá: “Nějak ti nevyskočil či co, zapomněla jsi na kypřící prášek?” A Kubík mu pohotově znechuceným hlasem odpověděl: “Mamka ho dělala podle JJ.” Nicméně starší syn si kousek dal. Jinak kypřící prášek jsem opravdu nedávala, většinou ho do dezertů nedávám. Aby jsem se dočkala vděčných strávníků, tak jsem odnesla sousedce (jsou víceméně vegetariáni a z mých jídel podle JJ jsou nadšení). A potom jsem odvezla i dceři. Druhý den mi nadšeně volali, měli k svačince a byli u vytržení nad tou mňaminkou. Dnes jsem udělala makovec znovu – už mi to šlo lépe a dokonce i improvizuji, dala jsem do makovce nakrájené švestky, které mám zavařené ve vlastní šťávě (víceméně – jen nahoru jsem dolila krapítek vody). Jinak mám i domácí švestková povidla, těmi jsem si zkoušela makovec namazat, ale zjistila jsem, že už je to pro mě moc sladké. Kvůli svým chlapům jsem totiž makovec sladila krapítek víc – naivně jsem si myslela, že je tak nalákám – no, tak snad někdy příště. Ještě jsem v létě vařila pro vnoučata domácí přesnídávku z jablek a švestek a pro nás jsem do malých skleniček švestky trochu rozvařila a nyní si je dávám s mletým mákem, když mě honí mlsná – je to taková rychlovka, takže mi to hodně pomáhá, abych se nevrhla na něco nezdravého. Ještě jsem tady na stránkách četla nějaký recept makovce, který se vařil v páře, pročítala jsem si i komentáře a chystala se na tuto zdravější variantu, ale podruhé už se mi nepodařilo recept najít- poradíte mi, prosím 🙂 A Helenko, Tvůj komentář na otázku kolik si můžeme makovce dát, mě opravdu pobavil (1 kus ke svačině). No, sice slovo kus – nevím kolik si mám představit, ale představuji si opravdu hodně veliký kus, protože je tak vynikající, že se od něj nikdy nemůžu odtrhnout. Děkuji za úžasný recept…, děkuji za všechny recepty…, a za vše ostatní, moc, moc, moc… díky díky díky 🙂 Magda

  5. Měla jsem co dělat, abych nesnědla půl plechu, i když jak jsem zjistila posléze, až ochutnali ostatní, bývala jsem se nemusela ovládat. Manžel ochutnal a řekl,že není na sladké (tzn: toto mě nikterak neomráčilo), starší si trochu odrýpnul na špičku prstu a toť vše, jen mladší byl nadšený jako já.

      • Mladší synek mi s tím rozhodně pomůže a třeba se mi podaří i přesvědčit toho staršího. Dnes ráno jsem nabízela, že jim makovec dám místo chleba na sváču, že i když je ten chleba kváskový, že ta mouka zahleňuje (říkám to aspoň trochu správně?) a on má už 3 týdny rýmu – v kuse. Málem se mi podařilo ho přesvědčit, ale byl shon, tak shrábl chleba.

        • Naprosto správně, Dagbri 🙂 Dejte jim čas, už tak je ohromné, jak to s vámi jedí! Jste šikovní všichni dohromady.

  6. A chutná fakt skvěle, když se hezky kouše, jáhly chutnají po tvarohu, já dala víc sladu,je to sladké ale opravdu dobré, pekla jsem už v pondělí, pomalu jíme :)))

    • Tyhle dezerty nám tak zachutnali, že když si dáme někde něco klasického, jsme v 99% zklamaní, jak je to suché, tučné nebo přeslazené (nebo všechno dohromady) :-))

  7. Paráda, buchta vyšla na 1. pokus. Dělala jsem z polovičního množství, akorát na menší plech. Takže si ji zapisuji. Děkuji!

  8. Mám na buchtu dotaz-dala jsem 1,5 hrnku jáhel,4,5 hrnku vody, 1,5 hrnku máku a dala vařit. Musela jsem vařit přes půl hodiny. Pak jsem dala datlovou pastu a brusinky a zalila horkou vodou, není uvedeno kolika vodou zalít, tak jsem dala od oka, aby byly celé ponořené. Osladila jsem to melasou. Mouky jsem dala tři čtvrtě hrnku-jáhlové. Těsto bylo dost řidké a za 20 min. se to neupeklo. Musela jsem péct skoro hodinu, protože bylo pořád mazlavé. Může to být tou moukou, nebo kde je chyba?

    • Boženko, recept jste si upravila, takže těžko říct. Já nemám žádné zkušenosti s melasou, možná po ní těsto řídne, nevím. Dala jsem pohankovou mouku, která je trochu jiná než jáhlová. Výsledná buchta ale určitě není suchá a drobivá jako klasické moučné, to je záměr. Nevím, jak moc to máte mazlavé, ale tak, jak je to na fotce, to vychází mě a takto nám to chutná. Někdy je pečení trochu alchymie, tak snad vás to neodradí do dalších pokusů 🙂

  9. Vynikající !!!! Musela jsem se ovládat ať mi není těžko :-)) Jen jsem použila jeden 3dcl hrnek a byl plný celý velký plech, ze dvou hrnků toho musíte mít hooooodně 😉
    Děkuji a krásný sněhový den.

    • Já dělám všechno ve velkém, tady malé množství nemá šanci, to by na mě nezbylo :-))

  10. Výborný, i manžel si dal. Nejlepší kousky byly ty s rozinkami. Napadlo mě, že příště namočené rozinky rozmixuji s trochou namáčecí vody, aby vznikla pasta, a sladká chuť rozinek byla rozprostřena rovnoměrně v celém makovci. 🙂

    • Jo, to určitě zkuste, do některých dezertů to tak děláme. Ale zase přijdete o tu radost, když při kousání nazazíte na rozinku 🙂

  11. Juj, ted jsem si vsimla, ze tu mate poznamku, ze deti mohou uz od 1,5 roku.. Tak nevim, co jsem to kde zas cetla.. 😉

  12. Mohu se prosim zeptat, jak je to s makem a malymi detmi? Nekde jsem cetla, ze by deti mely mak az od 3 let veku, je to skutecne tak? Mala ma neco malo pres 2 roky a mak jeste nemela, porad vaham.. Dekuji!

  13. Byl výborný i když jsem měla málo rozinek- dala jsem i sušené švestky a místo prášku do perníku jen obyč. plus skořici.Musím říct, že už se mi po klasickém makovci nemusí stýskat:-)

  14. chtěla bych se zeptat….když jsem dříve jedla mák v “klasickém” koláči nebo buchtách, pálila mě potom žáha. Přitom jsem se dočetla že je mák zásaditý. Jak to tedy je…? Láká mě totiž tento makovec ale mám trochu strach… díky za odpověď

    • Měla jsem stejný problém, ale u mě to byla kombinace mák a cukr, co nesladím klasickým cukrem, tak žádné pálení žáhy :). Takže jáhlový makovec super zásaditá mlska 🙂

    • Mák je i poměrně hodně mastný, proto vás možná pálila žáha navíc v klasickém koláči jsou i další ne zrovna zdravé ingredience, takže to mohlo být z toho. Nejlepší je makovec zkusit a dát si malý kousek a počkat co to s vámi udělá…

      • díky za odpověď…ještě jsem se dočetla, že ho špatně snáší oslabená slinivka. S mákem má problém i muž, mamku po něm taky pálí žáha. Zkoušela jsem makové mléko, dala jsem si jen “panáčka” a nic…tak určitě vyzkouším 🙂

  15. super, dělám tedy jednosušší verzi a asi i trochu zdravější 🙂 jáhly, na ně rozinky/datle,špetka soli, namletý mák, zalít vodou, vařit, smíchat, do formy s tím. Pro mlsalky lze před podáváním polít datlovým sirupem. Je to dobrota. A inspirace je od Biolenky 🙂

    • Tuhle nepečenou verzi mám já osobně raději, ale můj muž byl celý nadšený z téhle pečené. Je to asi podobnější tomu, co se dá koupit ve zdravé výživě nebo co jsme kupovali dřív v pekárně 🙂

  16. Můžu se zeptat, jaká je konzistence? Potřebovala bych něco na cesty “do ruky”. Většina mých buchet je sice chuťově dobrá, ale spíš na lžičku. Na maku poslední dobou ujíždíme a toto vypadá moc lákavě.

    • Jako klasická buchta, ale hutnější a těžší na váhu, protože je to z těch jahel. Když jsem dávala plech do trouby, sotva jsem ho unesla. Ale krájí se to na pěkné kostky viz foto, sem tam vypadne rozinka, ale jinak to drží.

  17. To vypadá luxusně. Klasický makovec zbožňuju, takže díky moc za tip na zdravější verzi. Utíkám do obchodu pro mletý mák……

  18. Já občas také dělám jáhly s něčím na sladko a přiznám se, že ještě jednodušeji a úplně nám to stačí – v sobotu jsem též dělala 🙂 vařila jsem společně kousíček wakame, mletý mák, vrstva strouhané mrkve a na to jáhly, zalité vodou s trochou jablečného koncentrátu, vše v jednom hrnci. Po cca 30min vaření jsem promíchala, narovnala do pekáčku a nechala ztuhnout=zchladnout. Možná jsem tam přihodila ještě pár rozinek. Na vrch jsme si mazali domácí povidla nebo domácí meruňkovou marmošku. Jindy jsem je dělala obdobně, místo máku vařila jen s kokosem a rozinkami (bez mrkve), po umačkání do pekáčku na vrch povidla a sypáno oříšky a mandlemi, na výletě tehdy výborné osvěžení. Bez pečení, pro nás lahoda.

    • Jani, to jsou perfekrni a jeste zdravejsi varianty nez pecena, delavam to podobne, jen ta povidla stale schazi 🙂

      • Já dělám v případě nouze bleskurychlá povidla, která chutnají i manželovi a dceři kteří klasická povidla úplně odmítají:sušené švestky plus trochu rozinek(víc švestek) podusím v troše vody a pak rozmixuju.Hotovo:-)

    • Takové dobroty jsem před očistou dělala docela často. Děti to milují, tak už se těším, až vyzkouším Váš recept s mákem a mrkví.

  19. Zobrazit všech 50 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřirozený porod jako zázrak I.
Další článekPřirozený porod jako zázrak II.