- 1 hrnek červené čočky
- 1 hrnek sušených hub
- 1 hrnek pohankové mouky
- 6 lžic sojové omáčky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušené sladké papriky (ideálně uzená)
- špetka pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- olej na smažení
- 3 hrnky vody
Jak připravit na karbanátky z čočky
- Houby předem namočíme do hrnku vody.
- Čočku a houby uvaříme společně ve dvou hrnkách vody. Pro vůni můžeme použít i namáčecí vodu z hub.
- Vaříme cca 20 minut, až se voda vstřebá.
- Do mísy dáme vařené houby s čočkou, přidáme sojovou omáčku, česnek, mouku a koření.
- Směs dobře promícháme a vytvoříme hustou hmotu, která jde tvarovat.
- Rozpálíme v menší pánvi olej.
- Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků, dobře umáčkneme na pevný bochánech a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.
Praktické
- Použít můžete i červenou čočku neloupanou, tu ale musíme předem namočit.
- Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá, těsto nedrží nebo se karbanátky rozpadají, bude ji potřeba více.
- Houby i čočka se v karbanátcích úplně ztratí, budou mít jen lehkou houbovou příchuť.
Kombinujeme
- Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku a spoustu zeleniny, protože máme rádi šťavnatá jídla.
Obměna
- Karbanátky můžete dělat také v troubě, tím eliminujete nezdravé smažení a riziko, že se karbanátky nepovedou. Upečené karbanátky chutnají více jako placky. Můžete je před pečením potřít olejem.
- Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
- Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou (předem namočenou).
- Pohankovou mouku dáváme, protože dobře pojí a je bezlepková, ale můžete použít i jakoukoli jinou.
Děti
- Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku.
Komentáře
Ve finále to na talíři vypadá koukatelně 😁
Neměla jsem sušené houby, tak jsem k čočce dala vařit hrnek hlívy ustřičné spolu s dvouma hrnkama vody. Kaše se rozvařila a byla tekutá. Nepomohlo ani přimíchání zbylých ingrediencí :D Začala jsem tedy na zhoustnutí přisypávat kukuřično jáhlovou instatní kaši. No nevím no :D požadované hustoty jsem se stejně nedočkala a tak jsem se vrhla do výroby karbanátku. Nejprve jsem zkoušela karbanátky tvořit v ruce, ale v momentě kdy jsem je vložila do hrnce, zůstaly tam stát jak v čerstvě betonem vylitém chodníku 😂 Ujala jsem se tedy polévkové lžíce, že to půjde lépe. Nešlo! :D Lžíci jsem tedy namáčela v oleji a dosáhla jsem alespoň toho, že mi hmota šla lépe odvalit ze lžíce na pánev. Něco tvarem nepravidelného se začalo smažit a to jsem považovala za takové malé vítězství 🤩
Druhá půlka karbanátku se zatím smažila v troubě. Nutno podotknout, že z pánve chutnají lépe, i když chuť je velmi moučná :D Z trouby tak dobré nejsou. Možná, kdybych na ně nezapomněla, nebyly by tak vysušené. Jako přílohu dělám v troubě batátové hranolky. Do nich vkládám veškeré naděje! 🤩😂
Pro pobavení přikládám fotku karbanátků z pánve 😂