Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly nám jak smažené v oleji, tak pečené v troubě.

Ingredience
na cca 15 kusů
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 hrnek sušených hub
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené sladké papriky (ideálně uzená)
  • špetka pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • olej na smažení
  • 3 hrnky vody

Jak připravit na karbanátky z čočky

  1. Houby předem namočíme do hrnku vody.
  2. Čočku a houby uvaříme společně ve dvou hrnkách vody. Pro vůni můžeme použít i namáčecí vodu z hub.
  3. Vaříme cca 20 minut, až se voda vstřebá.
  4. Do mísy dáme vařené houby s čočkou, přidáme sojovou omáčku, česnek, mouku a koření.
  5. Směs dobře promícháme a vytvoříme hustou hmotu, která jde tvarovat.
  6. Rozpálíme v menší pánvi olej.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků, dobře umáčkneme na pevný bochánech a vkládáme do rozpáleného oleje.
  8. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

 

Praktické

  • Použít můžete i červenou čočku neloupanou, tu ale musíme předem namočit.
  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá, těsto nedrží nebo se karbanátky rozpadají, bude ji potřeba více.
  • Houby i čočka se v karbanátcích úplně ztratí, budou mít jen lehkou houbovou příchuť.

Kombinujeme

  • Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně „masovou složku“. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku a spoustu zeleniny, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Karbanátky můžete dělat také v troubě, tím eliminujete nezdravé smažení a riziko, že se karbanátky nepovedou. Upečené karbanátky chutnají více jako placky. Můžete je před pečením potřít olejem.
  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou (předem namočenou).
  • Pohankovou mouku dáváme, protože dobře pojí a je bezlepková, ale můžete použít i jakoukoli jinou.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku.

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)

Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

Neuvěřitelných 55 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Neměla jsem sušené houby, tak jsem k čočce dala vařit hrnek hlívy ustřičné spolu s dvouma hrnkama vody. Kaše se rozvařila a byla tekutá. Nepomohlo ani přimíchání zbylých ingrediencí :D Začala jsem tedy na zhoustnutí přisypávat kukuřično jáhlovou instatní kaši. No nevím no :D požadované hustoty jsem se stejně nedočkala a tak jsem se vrhla do výroby karbanátku. Nejprve jsem zkoušela karbanátky tvořit v ruce, ale v momentě kdy jsem je vložila do hrnce, zůstaly tam stát jak v čerstvě betonem vylitém chodníku 😂 Ujala jsem se tedy polévkové lžíce, že to půjde lépe. Nešlo! :D Lžíci jsem tedy namáčela v oleji a dosáhla jsem alespoň toho, že mi hmota šla lépe odvalit ze lžíce na pánev. Něco tvarem nepravidelného se začalo smažit a to jsem považovala za takové malé vítězství 🤩
    Druhá půlka karbanátku se zatím smažila v troubě. Nutno podotknout, že z pánve chutnají lépe, i když chuť je velmi moučná :D Z trouby tak dobré nejsou. Možná, kdybych na ně nezapomněla, nebyly by tak vysušené. Jako přílohu dělám v troubě batátové hranolky. Do nich vkládám veškeré naděje! 🤩😂
    Pro pobavení přikládám fotku karbanátků z pánve 😂

    • Kristýno, myslím, že takové vaření si čas od času zažije každá z nás. 😂 Každopádně myslím, že jste si s tím poradila nakonec skvěle a tvar bych neřešila, hlavní je, že chutnaly 😉

    • Děkujeme za upozornění Jirko 👍, byl tam překlep. Správně je 1 hrnek. Opravili jsme 😉

  2. Jsou skvělé, recept ukládám a okamžitě zařazuji co svého kuchařského repertoáru :-). Vždycky jsem se pokoušela o luštěninové karbanátky, dávala tam na slepení vajíčko a celé se mi to stejně rozpadalo. A toto je tak jednoduché a funguje to! Navíc jsou VYNIKAJÍCÍ! … Ještě, že jsem objevila JJ :-). Jakou byste k nim doporučili omáčku?? P. S. Zrovna dnes jsem si koupila poprvé uzenou papriku a to je taky něco – mňam :-)

  3. Dělala jsem včera občerstvení pro návštěvu (masožravou) tyto a ještě mungo-ovesné. Pekla jsem v troubě. Možná moc dlouho, protože byly docela suché. Na chuť sice dobré, i návštěvě chutnaly, ale suché :-( Byla chyba dlouhé pečení?

  4. Mělo to být původně k obědu, nakonec je to k večeři 😀 Jáhlovo-batátová „bramborová“ kaše, napařená brokolice, kimchi, posypka naklíčená čočka. To jsou luxusní burgery a jsou překvapivě hned hotové. Pekl jsem to v troubě na 200°C na pečícím papíru a občas je potřel olejem, cca 45 minut, stačilo by i méně. Velmi překvapující chuť a určitě doporučuji, tak jak je v receptu použít i namáčecí vodu z hub. Velmi rád tento recept budu opakovat 🙏

    • Nedá mi to, nepodeliť sa..ráno som dlho hľadala,čo na obed(telo nedalo výnimočné vedieť) a zvíťazila dýňová čočka s kokosom,ale pred obedom som na chvíľu mrkla na FB a tam Jaroslavovo opäť vydarené foto=karbanatky + „kaša“ a moje telo zareagovalo😂tak nebolo čo riešiť Vďaka, Jaroslav za inšpiráciu,Roman za recept a Evka zato čo robíš

  5. Večer jsem si ten recept přečetl, namočil čočku a houby a hned ráno jsem si to všechno uvařil,pak namíchal a usmažil karbanátky.Madam,nevěřil jsem,ale to nemá chybu!! Výborná mňamka!!

    • Aleno, myšlena je loupaná a je jí skutečně hrnek 😃 Neloupaná se musí předem namočit, ta by se takhle rychle neuvařila. Můžeš ji použít, ale namoč ji předem.

  6. Daji se karbanatky s klidem jist i studene/po vychladnuti? Mam na mysli, zda se houby chovaji stejne jako zelenina, nebo ne a nevadi, ze se ji treba i na druhy den. Dekuji :-)

  7. Jsou báječné, dělala jsem již několikrát. Dnes jsem zkusila místo mouky pohankové vločky, které jsem vařila s čočkou a houbami :-) pekla jsem v troubě v silikonové formě na 12 muffinů – přesný počet, a karbenátek jeden jako druhý – mňam. Navíc velkou výhodou formy je, že se karbenátky nerozpadnou :-). Děkuji za ty úžasné recepty, co zde stále přibývají.

  8. Úplně skvělý recept – dělala jsem je ze zbylých fazolí a rýže a zvolila variantu pro lenochy – strčila jsem je do remosky. Nejsou to takoví fešáci jako na obrázku, ale chutnají skvěle :-) Díky za bezvadnou inspiraci.

  9. Přiznám se, že rýže byla mokřejší, voda se po uvaření úplně nevypařila a já ji necedila(neměla jsem čas).Žampiony byly sterilované, vodu jsem z nich nedávala.Mouky jsem pak nedávala moc a konzistence byla akorát.Obalovala jsem v klasické strouhance, bohužel, když to zkouším s něčím jiným nedopadne to dobře….máte radu, co jiného použít?
    Já bych moc chtěla kurz Jarní detox, ale nemůžu si ho dovolit:-( Kdyby byl na splátky, bylo by to možná reálnější.Každopádně bych asi měla doma zle, manžel pro tyto věci nemá pochopení..

    • Kitty, já jsem vůbec neobalovla, ono to udělalo samo takový jako „obal“. Když chci dojem strouhanky, obalím v kukuřičné strouhance nebo instantní kaši. Krátký kurz se na splátky udělat nedá, než byste splatila, bylo by po něm :-) Na splátky se můžete přidat do Klubu a měsíčně si platit 250 Kč. Až si zaplatíte touto cestou roční členství, budete mít všechny naše kurzy za 490 Kč, včetně Jarní očisty. Takže s financemi celkem můžeme pomoci, ale manžela vám nevyměníme :-)

  10. A vodu jsem tedy nedávala.Výsledná směs byla akorát. Mńam!
    Chtěla bych se stravovat podle JJ, ale mám strach, že to bez masa a sýrů nedám:-(

    • Kitty, nedávala jste vůbec žádnou vodu? Nebo jen vodu z namáčení hub? To mě zajímá :-) Stravujte se podle JJ a podle potřeby si dejte maso a sýry :-)) Nebo se přidejte do Jarní očisty, pokud cítíte, že potřebujete detox, my vás tam naučíme, co jíst během detoxu místo nich, jak uspokojit chuť a mít vyvážený jídelníček, ve kterém nic nechybí. Víc info zde https://www.jimejinak.cz/online-kurzy/jarni-ocista/

  11. Vyzkoušela jsem a je to fakt dobrota!!!Díky za recept. Taky je to syté a manžel ochutnal.Prý nic moc, ale druhý den se ptal:“Máme ještě ty karbanátky?“ :-D Neměla jsem pohankovou mouku, dala jsem špaldovou a jáhlovou a zbytek vařené rýže, žampiony sterilované.

  12. Karbanátky výborné akorát 3 hrnky vody je moc musela jsem vodu odebrat a přidala jsem majoranku ale jinak super jidlo s bramborem a rajčata

  13. Hned to zkusím, jen by mne zajímalo, proč se má čočka a houby vařit ve třech hrncich?? A jak to provést prakticky? Děkuji za odpověď

    • Elisko, 3 hrnky vody se mysli mnozstvi vody odpovidajici 3 hnkum, nikoli rozdelit do 3 hrnku ???

      • Holky, to mě rozesmálo. Koukala jsem na wiki na tvary: 6. pád čísla množného od slova hrnek (nádoba na pití s uchem) jsou opravdu dva: hrnkách/hrncích a od slova hrnec (kovová/hliněná válcová nádoba s uchy) je to: hrncích.

        • Já se taky nasmála, když jsem četla ten předchozí komentář. Pro jistotu jsem tvar ve dvou hrncíh vody přepsala na ve dvou hrnkách, ať je to evidentní :-)))

    • Můžete je vynechat nebo zkusit jiné karbanátky, kde nejsou, máme na webu spoustu dalších verzí ;-)

  14. Vypadají fantasticky a ráda bych zkusila, ale nemám sušené houby. Dají se použt třeba čerstvé žampiony?

  15. Zobrazit všech 55 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠvestková povidla bez cukru pečená v troubě
Další článekTofu v krustě s kokosovou rýží (bez lepku)