Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Čočkovo-houbové karbanátky

Uvařeno
bez lepku
bez vajec
sezóna zima

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly nám jak smažené v oleji, tak pečené v troubě.

Ingredience
na cca 15 kusů
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 hrnek sušených hub
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené sladké papriky (ideálně uzená)
  • špetka pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • olej na smažení
  • 3 hrnky vody

Můj příběh začal před desítkami let. Sebevědomí sotva „v plenkách“, spousta různých mindráků, vše zajídané sladkými j...

Jak připravit na karbanátky z čočky

  1. Houby předem namočíme do hrnku vody.
  2. Čočku a houby uvaříme společně ve dvou hrnkách vody. Pro vůni můžeme použít i namáčecí vodu z hub.
  3. Vaříme cca 20 minut, až se voda vstřebá.
  4. Do mísy dáme vařené houby s čočkou, přidáme sojovou omáčku, česnek, mouku a koření.
  5. Směs dobře promícháme a vytvoříme hustou hmotu, která jde tvarovat.
  6. Rozpálíme v menší pánvi olej.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků, dobře umáčkneme na pevný bochánech a vkládáme do rozpáleného oleje.
  8. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

 

Praktické

  • Použít můžete i červenou čočku neloupanou, tu ale musíme předem namočit.
  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá, těsto nedrží nebo se karbanátky rozpadají, bude ji potřeba více.
  • Houby i čočka se v karbanátcích úplně ztratí, budou mít jen lehkou houbovou příchuť.

Kombinujeme

  • Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku a spoustu zeleniny, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Karbanátky můžete dělat také v troubě, tím eliminujete nezdravé smažení a riziko, že se karbanátky nepovedou. Upečené karbanátky chutnají více jako placky. Můžete je před pečením potřít olejem.
  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou (předem namočenou).
  • Pohankovou mouku dáváme, protože dobře pojí a je bezlepková, ale můžete použít i jakoukoli jinou.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kristýna
12. 9. 2021

Ve finále to na talíři vypadá koukatelně 😁

Kristýna
12. 9. 2021

Neměla jsem sušené houby, tak jsem k čočce dala vařit hrnek hlívy ustřičné spolu s dvouma hrnkama vody. Kaše se rozvařila a byla tekutá. Nepomohlo ani přimíchání zbylých ingrediencí :D Začala jsem tedy na zhoustnutí přisypávat kukuřično jáhlovou instatní kaši. No nevím no :D požadované hustoty jsem se stejně nedočkala a tak jsem se vrhla do výroby karbanátku. Nejprve jsem zkoušela karbanátky tvořit v ruce, ale v momentě kdy jsem je vložila do hrnce, zůstaly tam stát jak v čerstvě betonem vylitém chodníku 😂 Ujala jsem se tedy polévkové lžíce, že to půjde lépe. Nešlo! :D Lžíci jsem tedy namáčela v oleji a dosáhla jsem alespoň toho, že mi hmota šla lépe odvalit ze lžíce na pánev. Něco tvarem nepravidelného se začalo smažit a to jsem považovala za takové malé vítězství 🤩
Druhá půlka karbanátku se zatím smažila v troubě. Nutno podotknout, že z pánve chutnají lépe, i když chuť je velmi moučná :D Z trouby tak dobré nejsou. Možná, kdybych na ně nezapomněla, nebyly by tak vysušené. Jako přílohu dělám v troubě batátové hranolky. Do nich vkládám veškeré naděje! 🤩😂
Pro pobavení přikládám fotku karbanátků z pánve 😂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Krémová houbová omáčka á la Kulajda

Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)