Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly nám jak smažené v oleji, tak pečené v troubě.
Ingredience
na cca 15 kusů
  • 1 hrnky červené čočky
  • 1 hrnek sušených hub
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené sladké papriky (ideálně uzená)
  • špetka pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • olej na smažení
  • 3 hrnky vody

Jak připravit na karbanátky z čočky

  1. Houby předem namočíme do hrnku vody.
  2. Čočku a houby uvaříme společně ve dvou hrnkách vody. Pro vůni můžeme použít i namáčecí vodu z hub.
  3. Vaříme cca 20 minut, až se voda vstřebá.
  4. Do mísy dáme vařené houby s čočkou, přidáme sojovou omáčku, česnek, mouku a koření.
  5. Směs dobře promícháme a vytvoříme hustou hmotu, která jde tvarovat.
  6. Rozpálíme v menší pánvi olej.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků, dobře umáčkneme na pevný bochánech a vkládáme do rozpáleného oleje.
  8. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

 

Praktické

  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá, těsto nedrží nebo se karbanátky rozpadají, bude ji potřeba více.
  • Houby i čočka se v karbanátcích úplně ztratí, budou mít jen lehkou houbovou příchuť.

Kombinujeme

  • Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku a spoustu zeleniny, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Karbanátky můžete dělat také v troubě, tím eliminujete nezdravé smažení a riziko, že se karbanátky nepovedou. Upečené karbanátky chutnají více jako placky. Můžete je před pečením potřít olejem.
  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou (předem namočenou).
  • Pohankovou mouku dáváme, protože dobře pojí a je bezlepková, ale můžete použít i jakoukoli jinou.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

33 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jsou báječné, dělala jsem již několikrát. Dnes jsem zkusila místo mouky pohankové vločky, které jsem vařila s čočkou a houbami 🙂 pekla jsem v troubě v silikonové formě na 12 muffinů – přesný počet, a karbenátek jeden jako druhý – mňam. Navíc velkou výhodou formy je, že se karbenátky nerozpadnou :-). Děkuji za ty úžasné recepty, co zde stále přibývají.

  2. Úplně skvělý recept – dělala jsem je ze zbylých fazolí a rýže a zvolila variantu pro lenochy – strčila jsem je do remosky. Nejsou to takoví fešáci jako na obrázku, ale chutnají skvěle 🙂 Díky za bezvadnou inspiraci.

  3. Přiznám se, že rýže byla mokřejší, voda se po uvaření úplně nevypařila a já ji necedila(neměla jsem čas).Žampiony byly sterilované, vodu jsem z nich nedávala.Mouky jsem pak nedávala moc a konzistence byla akorát.Obalovala jsem v klasické strouhance, bohužel, když to zkouším s něčím jiným nedopadne to dobře….máte radu, co jiného použít?
    Já bych moc chtěla kurz Jarní detox, ale nemůžu si ho dovolit:-( Kdyby byl na splátky, bylo by to možná reálnější.Každopádně bych asi měla doma zle, manžel pro tyto věci nemá pochopení..

    • Kitty, já jsem vůbec neobalovla, ono to udělalo samo takový jako “obal”. Když chci dojem strouhanky, obalím v kukuřičné strouhance nebo instantní kaši. Krátký kurz se na splátky udělat nedá, než byste splatila, bylo by po něm 🙂 Na splátky se můžete přidat do Klubu a měsíčně si platit 250 Kč. Až si zaplatíte touto cestou roční členství, budete mít všechny naše kurzy za 490 Kč, včetně Jarní očisty. Takže s financemi celkem můžeme pomoci, ale manžela vám nevyměníme 🙂

  4. A vodu jsem tedy nedávala.Výsledná směs byla akorát. Mńam!
    Chtěla bych se stravovat podle JJ, ale mám strach, že to bez masa a sýrů nedám:-(

    • Kitty, nedávala jste vůbec žádnou vodu? Nebo jen vodu z namáčení hub? To mě zajímá 🙂 Stravujte se podle JJ a podle potřeby si dejte maso a sýry :-)) Nebo se přidejte do Jarní očisty, pokud cítíte, že potřebujete detox, my vás tam naučíme, co jíst během detoxu místo nich, jak uspokojit chuť a mít vyvážený jídelníček, ve kterém nic nechybí. Víc info zde https://www.jimejinak.cz/online-kurzy/jarni-ocista/

  5. Vyzkoušela jsem a je to fakt dobrota!!!Díky za recept. Taky je to syté a manžel ochutnal.Prý nic moc, ale druhý den se ptal:”Máme ještě ty karbanátky?” 😀 Neměla jsem pohankovou mouku, dala jsem špaldovou a jáhlovou a zbytek vařené rýže, žampiony sterilované.

  6. Karbanátky výborné akorát 3 hrnky vody je moc musela jsem vodu odebrat a přidala jsem majoranku ale jinak super jidlo s bramborem a rajčata

  7. Hned to zkusím, jen by mne zajímalo, proč se má čočka a houby vařit ve třech hrncich?? A jak to provést prakticky? Děkuji za odpověď

    • Elisko, 3 hrnky vody se mysli mnozstvi vody odpovidajici 3 hnkum, nikoli rozdelit do 3 hrnku 😁😁😁

      • Holky, to mě rozesmálo. Koukala jsem na wiki na tvary: 6. pád čísla množného od slova hrnek (nádoba na pití s uchem) jsou opravdu dva: hrnkách/hrncích a od slova hrnec (kovová/hliněná válcová nádoba s uchy) je to: hrncích.

        • Já se taky nasmála, když jsem četla ten předchozí komentář. Pro jistotu jsem tvar ve dvou hrncíh vody přepsala na ve dvou hrnkách, ať je to evidentní :-)))

          • Tak pro další pobavení dodám, že jsem se taky prvně zarazila, jestli to třeba není nová míra: šálek – hrnek – hrnec.

            • :-)) Jo jo, tak ono by se to třeba ve školní jídelně hodilo měřit na hrnce místo na hrnky :o))

    • Můžete je vynechat nebo zkusit jiné karbanátky, kde nejsou, máme na webu spoustu dalších verzí 😉

  8. Vypadají fantasticky a ráda bych zkusila, ale nemám sušené houby. Dají se použt třeba čerstvé žampiony?

  9. Zobrazit všech 33 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJsem v pohodě bez masa už 33 let (Iveta, 57 let)
Další článekJarní česnečka s naklíčenou čočkou