Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly nám jak smažené v oleji, tak pečené v troubě.
Ingredience
na cca 15 kusů
- 1 hrnek červené čočky
- 1 hrnek sušených hub
- 1 hrnek pohankové mouky
- 6 lžic sojové omáčky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušené sladké papriky (ideálně uzená)
- špetka pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- olej na smažení
- 3 hrnky vody
Jak připravit na karbanátky z čočky
- Houby předem namočíme do hrnku vody.
- Čočku a houby uvaříme společně ve dvou hrnkách vody. Pro vůni můžeme použít i namáčecí vodu z hub.
- Vaříme cca 20 minut, až se voda vstřebá.
- Do mísy dáme vařené houby s čočkou, přidáme sojovou omáčku, česnek, mouku a koření.
- Směs dobře promícháme a vytvoříme hustou hmotu, která jde tvarovat.
- Rozpálíme v menší pánvi olej.
- Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků, dobře umáčkneme na pevný bochánech a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.
Praktické
- Použít můžete i červenou čočku neloupanou, tu ale musíme předem namočit.
- Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá, těsto nedrží nebo se karbanátky rozpadají, bude ji potřeba více.
- Houby i čočka se v karbanátcích úplně ztratí, budou mít jen lehkou houbovou příchuť.
Kombinujeme
- Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně „masovou složku“. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku a spoustu zeleniny, protože máme rádi šťavnatá jídla.
Obměna
- Karbanátky můžete dělat také v troubě, tím eliminujete nezdravé smažení a riziko, že se karbanátky nepovedou. Upečené karbanátky chutnají více jako placky. Můžete je před pečením potřít olejem.
- Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
- Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou (předem namočenou).
- Pohankovou mouku dáváme, protože dobře pojí a je bezlepková, ale můžete použít i jakoukoli jinou.
Děti
- Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku.
Ve finále to na talíři vypadá koukatelně 😁
Neměla jsem sušené houby, tak jsem k čočce dala vařit hrnek hlívy ustřičné spolu s dvouma hrnkama vody. Kaše se rozvařila a byla tekutá. Nepomohlo ani přimíchání zbylých ingrediencí :D Začala jsem tedy na zhoustnutí přisypávat kukuřično jáhlovou instatní kaši. No nevím no :D požadované hustoty jsem se stejně nedočkala a tak jsem se vrhla do výroby karbanátku. Nejprve jsem zkoušela karbanátky tvořit v ruce, ale v momentě kdy jsem je vložila do hrnce, zůstaly tam stát jak v čerstvě betonem vylitém chodníku 😂 Ujala jsem se tedy polévkové lžíce, že to půjde lépe. Nešlo! :D Lžíci jsem tedy namáčela v oleji a dosáhla jsem alespoň toho, že mi hmota šla lépe odvalit ze lžíce na pánev. Něco tvarem nepravidelného se začalo smažit a to jsem považovala za takové malé vítězství 🤩
Druhá půlka karbanátku se zatím smažila v troubě. Nutno podotknout, že z pánve chutnají lépe, i když chuť je velmi moučná :D Z trouby tak dobré nejsou. Možná, kdybych na ně nezapomněla, nebyly by tak vysušené. Jako přílohu dělám v troubě batátové hranolky. Do nich vkládám veškeré naděje! 🤩😂
Pro pobavení přikládám fotku karbanátků z pánve 😂
Kristýno, myslím, že takové vaření si čas od času zažije každá z nás. 😂 Každopádně myslím, že jste si s tím poradila nakonec skvěle a tvar bych neřešila, hlavní je, že chutnaly 😉
Dnešný obed👍 naposledy som ich robila vo februári_ keď na stránkách jj je tóóľko receptov😀
Vypadají naprosto úžasně 😋😋
Není v ingrediencích chyba? Začíná to 1 hrnky… Nemá tam být třeba 2 hrnky čočky…?
Děkujeme za upozornění Jirko 👍, byl tam překlep. Správně je 1 hrnek. Opravili jsme 😉
Jsou skvělé, recept ukládám a okamžitě zařazuji co svého kuchařského repertoáru :-). Vždycky jsem se pokoušela o luštěninové karbanátky, dávala tam na slepení vajíčko a celé se mi to stejně rozpadalo. A toto je tak jednoduché a funguje to! Navíc jsou VYNIKAJÍCÍ! … Ještě, že jsem objevila JJ :-). Jakou byste k nim doporučili omáčku?? P. S. Zrovna dnes jsem si koupila poprvé uzenou papriku a to je taky něco – mňam :-)
To mám radost, Magdo. Já k tomu můžu všechny – koprovou, svíčkovou, dýňovou,…jsem omáčková a nevadí mi k tomu jakákoli naše oblíbeá.
Děkuji… tak příště vyzkouším :-)
Dělala jsem včera občerstvení pro návštěvu (masožravou) tyto a ještě mungo-ovesné. Pekla jsem v troubě. Možná moc dlouho, protože byly docela suché. Na chuť sice dobré, i návštěvě chutnaly, ale suché :-( Byla chyba dlouhé pečení?
Mělo to být původně k obědu, nakonec je to k večeři 😀 Jáhlovo-batátová „bramborová“ kaše, napařená brokolice, kimchi, posypka naklíčená čočka. To jsou luxusní burgery a jsou překvapivě hned hotové. Pekl jsem to v troubě na 200°C na pečícím papíru a občas je potřel olejem, cca 45 minut, stačilo by i méně. Velmi překvapující chuť a určitě doporučuji, tak jak je v receptu použít i namáčecí vodu z hub. Velmi rád tento recept budu opakovat 🙏
Nedá mi to, nepodeliť sa..ráno som dlho hľadala,čo na obed(telo nedalo výnimočné vedieť) a zvíťazila dýňová čočka s kokosom,ale pred obedom som na chvíľu mrkla na FB a tam Jaroslavovo opäť vydarené foto=karbanatky + „kaša“ a moje telo zareagovalo😂tak nebolo čo riešiť Vďaka, Jaroslav za inšpiráciu,Roman za recept a Evka zato čo robíš
Díky, Slavomíra,😍 Jarda, to je nekonečná inspirace 😉
To mě velmi těší, že Vás inspirovaly mé pokusy 😀
To bude mít Roman radost, že děláte ty jeho karboše a že chutnají 😉👍
Večer jsem si ten recept přečetl, namočil čočku a houby a hned ráno jsem si to všechno uvařil,pak namíchal a usmažil karbanátky.Madam,nevěřil jsem,ale to nemá chybu!! Výborná mňamka!!
Václave, tak to je velká pochvala pro Romanův recept 👍 Díky!
Evi, ta červená čočka je myšlená loupaná či neloupaná. A je jí tedy 1 hrnek????
Aleno, myšlena je loupaná a je jí skutečně hrnek 😃 Neloupaná se musí předem namočit, ta by se takhle rychle neuvařila. Můžeš ji použít, ale namoč ji předem.
Daji se karbanatky s klidem jist i studene/po vychladnuti? Mam na mysli, zda se houby chovaji stejne jako zelenina, nebo ne a nevadi, ze se ji treba i na druhy den. Dekuji :-)
Lucko, jasně, dají, mrkni na https://www.jimejinak.cz/kdy-varena-zelenina-druhy-den-nevadi/ ;-)
Super
Vyridim Romanovi ?
Velká dobrota!!! Místo sušených hub jsem podusila na cibulce hlívu. Paráda!!!
Diky, pekne jste si to vymenila ??
Jsou báječné, dělala jsem již několikrát. Dnes jsem zkusila místo mouky pohankové vločky, které jsem vařila s čočkou a houbami :-) pekla jsem v troubě v silikonové formě na 12 muffinů – přesný počet, a karbenátek jeden jako druhý – mňam. Navíc velkou výhodou formy je, že se karbenátky nerozpadnou :-). Děkuji za ty úžasné recepty, co zde stále přibývají.
To je skvělý tip i pro ostatní, Lenko, díky!
Vynikající, nečekala bych že budou tak dobré
Tak to máme radost :-)
Úplně skvělý recept – dělala jsem je ze zbylých fazolí a rýže a zvolila variantu pro lenochy – strčila jsem je do remosky. Nejsou to takoví fešáci jako na obrázku, ale chutnají skvěle :-) Díky za bezvadnou inspiraci.
Bezva nápad, Martino! Remoska je skvělá „příruční trouba“ :-)
Přiznám se, že rýže byla mokřejší, voda se po uvaření úplně nevypařila a já ji necedila(neměla jsem čas).Žampiony byly sterilované, vodu jsem z nich nedávala.Mouky jsem pak nedávala moc a konzistence byla akorát.Obalovala jsem v klasické strouhance, bohužel, když to zkouším s něčím jiným nedopadne to dobře….máte radu, co jiného použít?
Já bych moc chtěla kurz Jarní detox, ale nemůžu si ho dovolit:-( Kdyby byl na splátky, bylo by to možná reálnější.Každopádně bych asi měla doma zle, manžel pro tyto věci nemá pochopení..
Kitty, já jsem vůbec neobalovla, ono to udělalo samo takový jako „obal“. Když chci dojem strouhanky, obalím v kukuřičné strouhance nebo instantní kaši. Krátký kurz se na splátky udělat nedá, než byste splatila, bylo by po něm :-) Na splátky se můžete přidat do Klubu a měsíčně si platit 250 Kč. Až si zaplatíte touto cestou roční členství, budete mít všechny naše kurzy za 490 Kč, včetně Jarní očisty. Takže s financemi celkem můžeme pomoci, ale manžela vám nevyměníme :-)
A vodu jsem tedy nedávala.Výsledná směs byla akorát. Mńam!
Chtěla bych se stravovat podle JJ, ale mám strach, že to bez masa a sýrů nedám:-(
Kitty, nedávala jste vůbec žádnou vodu? Nebo jen vodu z namáčení hub? To mě zajímá :-) Stravujte se podle JJ a podle potřeby si dejte maso a sýry :-)) Nebo se přidejte do Jarní očisty, pokud cítíte, že potřebujete detox, my vás tam naučíme, co jíst během detoxu místo nich, jak uspokojit chuť a mít vyvážený jídelníček, ve kterém nic nechybí. Víc info zde https://www.jimejinak.cz/online-kurzy/jarni-ocista/
Vyzkoušela jsem a je to fakt dobrota!!!Díky za recept. Taky je to syté a manžel ochutnal.Prý nic moc, ale druhý den se ptal:“Máme ještě ty karbanátky?“ :-D Neměla jsem pohankovou mouku, dala jsem špaldovou a jáhlovou a zbytek vařené rýže, žampiony sterilované.
Tak to je dobrá známka, když se po nich druhý den ptal :-))
Ano Evo dva hrnky a když tak trošku přidat podle potřeby ale tři bylo hodně
Karbanátky výborné akorát 3 hrnky vody je moc musela jsem vodu odebrat a přidala jsem majoranku ale jinak super jidlo s bramborem a rajčata
Díky za zpětnou vazbu, Ireno. Kolik vody jste měla? 2 hrnky?
Dnes měl manžel na sváču potřeno hořčicí a liboval si, jak se poměl (žampionová verze).
Pěkně po chlapsku, tak se na ně musí :-)
Hned to zkusím, jen by mne zajímalo, proč se má čočka a houby vařit ve třech hrncich?? A jak to provést prakticky? Děkuji za odpověď
Elisko, 3 hrnky vody se mysli mnozstvi vody odpovidajici 3 hnkum, nikoli rozdelit do 3 hrnku ???
Holky, to mě rozesmálo. Koukala jsem na wiki na tvary: 6. pád čísla množného od slova hrnek (nádoba na pití s uchem) jsou opravdu dva: hrnkách/hrncích a od slova hrnec (kovová/hliněná válcová nádoba s uchy) je to: hrncích.
Já se taky nasmála, když jsem četla ten předchozí komentář. Pro jistotu jsem tvar ve dvou hrncíh vody přepsala na ve dvou hrnkách, ať je to evidentní :-)))
Tak pro další pobavení dodám, že jsem se taky prvně zarazila, jestli to třeba není nová míra: šálek – hrnek – hrnec.
:-)) Jo jo, tak ono by se to třeba ve školní jídelně hodilo měřit na hrnce místo na hrnky :o))
Moooc dobre byly, houby tomu dodaly spravny smak :-)
mna zaujima aku omacku doporucujes? spravim ich zajtra na obed, uz teraz som hladna :-)dakujem za recept
Jak nahradit houby?
Můžete je vynechat nebo zkusit jiné karbanátky, kde nejsou, máme na webu spoustu dalších verzí ;-)
Vypadají fantasticky a ráda bych zkusila, ale nemám sušené houby. Dají se použt třeba čerstvé žampiony?
Určitě, žampiony používáme často do podobných jídel a je to moc dobré.