Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly nám jak smažené v oleji, tak pečené v troubě.

Ingredience
na cca 15 kusů
  • 1 hrnky červené čočky
  • 1 hrnek sušených hub
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené sladké papriky (ideálně uzená)
  • špetka pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • olej na smažení
  • 3 hrnky vody

Jak připravit na karbanátky z čočky

  1. Houby předem namočíme do hrnku vody.
  2. Čočku a houby uvaříme společně ve dvou hrnkách vody. Pro vůni můžeme použít i namáčecí vodu z hub.
  3. Vaříme cca 20 minut, až se voda vstřebá.
  4. Do mísy dáme vařené houby s čočkou, přidáme sojovou omáčku, česnek, mouku a koření.
  5. Směs dobře promícháme a vytvoříme hustou hmotu, která jde tvarovat.
  6. Rozpálíme v menší pánvi olej.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků, dobře umáčkneme na pevný bochánech a vkládáme do rozpáleného oleje.
  8. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

 

Praktické

  • Použít můžete i červenou čočku neloupanou, tu ale musíme předem namočit.
  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá, těsto nedrží nebo se karbanátky rozpadají, bude ji potřeba více.
  • Houby i čočka se v karbanátcích úplně ztratí, budou mít jen lehkou houbovou příchuť.

Kombinujeme

  • Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně „masovou složku“. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku a spoustu zeleniny, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Karbanátky můžete dělat také v troubě, tím eliminujete nezdravé smažení a riziko, že se karbanátky nepovedou. Upečené karbanátky chutnají více jako placky. Můžete je před pečením potřít olejem.
  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou (předem namočenou).
  • Pohankovou mouku dáváme, protože dobře pojí a je bezlepková, ale můžete použít i jakoukoli jinou.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...
  1. Jsou skvělé, recept ukládám a okamžitě zařazuji co svého kuchařského repertoáru :-). Vždycky jsem se pokoušela o luštěninové karbanátky, dávala tam na slepení vajíčko a celé se mi to stejně rozpadalo. A toto je tak jednoduché a funguje to! Navíc jsou VYNIKAJÍCÍ! … Ještě, že jsem objevila JJ :-). Jakou byste k nim doporučili omáčku?? P. S. Zrovna dnes jsem si koupila poprvé uzenou papriku a to je taky něco – mňam :-)

    • To mám radost, Magdo. Já k tomu můžu všechny – koprovou, svíčkovou, dýňovou,…jsem omáčková a nevadí mi k tomu jakákoli naše oblíbeá.

  2. Dělala jsem včera občerstvení pro návštěvu (masožravou) tyto a ještě mungo-ovesné. Pekla jsem v troubě. Možná moc dlouho, protože byly docela suché. Na chuť sice dobré, i návštěvě chutnaly, ale suché :-( Byla chyba dlouhé pečení?

  3. Mělo to být původně k obědu, nakonec je to k večeři 😀 Jáhlovo-batátová „bramborová“ kaše, napařená brokolice, kimchi, posypka naklíčená čočka. To jsou luxusní burgery a jsou překvapivě hned hotové. Pekl jsem to v troubě na 200°C na pečícím papíru a občas je potřel olejem, cca 45 minut, stačilo by i méně. Velmi překvapující chuť a určitě doporučuji, tak jak je v receptu použít i namáčecí vodu z hub. Velmi rád tento recept budu opakovat 🙏

    • Nedá mi to, nepodeliť sa..ráno som dlho hľadala,čo na obed(telo nedalo výnimočné vedieť) a zvíťazila dýňová čočka s kokosom,ale pred obedom som na chvíľu mrkla na FB a tam Jaroslavovo opäť vydarené foto=karbanatky + „kaša“ a moje telo zareagovalo😂tak nebolo čo riešiť Vďaka, Jaroslav za inšpiráciu,Roman za recept a Evka zato čo robíš

  4. Večer jsem si ten recept přečetl, namočil čočku a houby a hned ráno jsem si to všechno uvařil,pak namíchal a usmažil karbanátky.Madam,nevěřil jsem,ale to nemá chybu!! Výborná mňamka!!

    • Aleno, myšlena je loupaná a je jí skutečně hrnek 😃 Neloupaná se musí předem namočit, ta by se takhle rychle neuvařila. Můžeš ji použít, ale namoč ji předem.

  5. Daji se karbanatky s klidem jist i studene/po vychladnuti? Mam na mysli, zda se houby chovaji stejne jako zelenina, nebo ne a nevadi, ze se ji treba i na druhy den. Dekuji :-)

  6. Jsou báječné, dělala jsem již několikrát. Dnes jsem zkusila místo mouky pohankové vločky, které jsem vařila s čočkou a houbami :-) pekla jsem v troubě v silikonové formě na 12 muffinů – přesný počet, a karbenátek jeden jako druhý – mňam. Navíc velkou výhodou formy je, že se karbenátky nerozpadnou :-). Děkuji za ty úžasné recepty, co zde stále přibývají.

  7. Úplně skvělý recept – dělala jsem je ze zbylých fazolí a rýže a zvolila variantu pro lenochy – strčila jsem je do remosky. Nejsou to takoví fešáci jako na obrázku, ale chutnají skvěle :-) Díky za bezvadnou inspiraci.

  8. Přiznám se, že rýže byla mokřejší, voda se po uvaření úplně nevypařila a já ji necedila(neměla jsem čas).Žampiony byly sterilované, vodu jsem z nich nedávala.Mouky jsem pak nedávala moc a konzistence byla akorát.Obalovala jsem v klasické strouhance, bohužel, když to zkouším s něčím jiným nedopadne to dobře….máte radu, co jiného použít?
    Já bych moc chtěla kurz Jarní detox, ale nemůžu si ho dovolit:-( Kdyby byl na splátky, bylo by to možná reálnější.Každopádně bych asi měla doma zle, manžel pro tyto věci nemá pochopení..

    • Kitty, já jsem vůbec neobalovla, ono to udělalo samo takový jako „obal“. Když chci dojem strouhanky, obalím v kukuřičné strouhance nebo instantní kaši. Krátký kurz se na splátky udělat nedá, než byste splatila, bylo by po něm :-) Na splátky se můžete přidat do Klubu a měsíčně si platit 250 Kč. Až si zaplatíte touto cestou roční členství, budete mít všechny naše kurzy za 490 Kč, včetně Jarní očisty. Takže s financemi celkem můžeme pomoci, ale manžela vám nevyměníme :-)

  9. A vodu jsem tedy nedávala.Výsledná směs byla akorát. Mńam!
    Chtěla bych se stravovat podle JJ, ale mám strach, že to bez masa a sýrů nedám:-(

    • Kitty, nedávala jste vůbec žádnou vodu? Nebo jen vodu z namáčení hub? To mě zajímá :-) Stravujte se podle JJ a podle potřeby si dejte maso a sýry :-)) Nebo se přidejte do Jarní očisty, pokud cítíte, že potřebujete detox, my vás tam naučíme, co jíst během detoxu místo nich, jak uspokojit chuť a mít vyvážený jídelníček, ve kterém nic nechybí. Víc info zde https://www.jimejinak.cz/online-kurzy/jarni-ocista/

  10. Vyzkoušela jsem a je to fakt dobrota!!!Díky za recept. Taky je to syté a manžel ochutnal.Prý nic moc, ale druhý den se ptal:“Máme ještě ty karbanátky?“ :-D Neměla jsem pohankovou mouku, dala jsem špaldovou a jáhlovou a zbytek vařené rýže, žampiony sterilované.

  11. Karbanátky výborné akorát 3 hrnky vody je moc musela jsem vodu odebrat a přidala jsem majoranku ale jinak super jidlo s bramborem a rajčata

  12. Hned to zkusím, jen by mne zajímalo, proč se má čočka a houby vařit ve třech hrncich?? A jak to provést prakticky? Děkuji za odpověď

    • Elisko, 3 hrnky vody se mysli mnozstvi vody odpovidajici 3 hnkum, nikoli rozdelit do 3 hrnku ???

      • Holky, to mě rozesmálo. Koukala jsem na wiki na tvary: 6. pád čísla množného od slova hrnek (nádoba na pití s uchem) jsou opravdu dva: hrnkách/hrncích a od slova hrnec (kovová/hliněná válcová nádoba s uchy) je to: hrncích.

        • Já se taky nasmála, když jsem četla ten předchozí komentář. Pro jistotu jsem tvar ve dvou hrncíh vody přepsala na ve dvou hrnkách, ať je to evidentní :-)))

    • Můžete je vynechat nebo zkusit jiné karbanátky, kde nejsou, máme na webu spoustu dalších verzí ;-)

  13. Vypadají fantasticky a ráda bych zkusila, ale nemám sušené houby. Dají se použt třeba čerstvé žampiony?

  14. Zobrazit všech 47 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJsem v pohodě bez masa už 33 let (Iveta, 57 let)
Další článekŠťavnatá maková bábovka bez lepku