Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Houbové rizoto s tymiánem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky nakrájených hub (lesních, žampionů nebo sušených)
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • půl lžičky sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • půl lžičky mletého kmínu
  • trošku pepře
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 hrnky uvařené rýže nebo 1 hrnek rýže a 2,5 hrnků vody

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit rizoto s houbami

  1. Pokud nemáme uvařenou rýži, dáme ji vařit v poměru 1 hrnek rýže : 2,5 hrnku vody. Osolíme.
  2. Mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na proužky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli a přidáme houby, mrkev a mletý kmín. Restujeme pomalu a raději déle, aby houby byly opražené.
  4. Ke konci přidáme tymián a pepř.
  5. Přidáme uvařenou rýži a dobře promícháme.
  6. Podáváme s čerstvým salátkem a kopečkem kvašené zeleniny.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Obměna

  • Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Výborné jsou také kroupy, ale ty je potřeba předem namočit a uvařit.

Děti

  • Houby podáváme raději až od dvou let a jen v malém množství. Používáme méně soli a oleje.
  • Dětem od 3 let můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
20. 5. 2024

Jednoduché, rychlé a chutné, ano i to je Jíme Jinak 🙂

Magdalena
2. 5. 2024

U nás vařil pejsek s kočičkou. Místo mrkve čerstvý špenát a pórek, místo tymiánu rozmarýn. K tomu tempeh a salát s kvašeným zelím. MŇAM. Děkuji za inspiraci 😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...