Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou a cizrnou a určitě si pochutnáte. Toto jídlo je navíc zcela bezlepkové.

Ingredience
2 porce
  • 100 g celozrnné černé rýže Nerone (v suchém stavu)
  • 1/2 hrnku vařené cizrny
  • červené zelí
  • červené radicchio
  • hrášek
  • houby
  • mrkev
  • 1 lžička kuzu
  • olej
  • hořčičná semínka
  • sečuánský pepř
  • umeocet
  • tamari
  • celý kmín
  • sezamová semínka
  • 2 cm strouhaného zázvoru

Jak připravit bezlepkovou černou rýži s cizrnou a zeleninou

  1. Uvařte rýži a nechte stranou.
  2. Do woku nalijte olej, drcený sečuánský pepř, kmín a hořčičná semínka. Orestujte, dokud semínka nezačnou praskat.
  3. Přidejte nakrájené houby, nakrájenou mrkev, červené zelí na proužky, hrášek a nastrouhaný zázvor. Dochuťte pomocí umeoctu a tamari a vařte na prudkém ohni. Když je zelenina uvařená, přidejte rýži a cizrnu. Promíchejte.
  4. Rozpusťte kuzu v půl sklenici vody a nalijte do woku k připravené směsi zeleniny, rýže a cizrny. Promíchejte a všechno společně ještě pár minut povařte.
  5. Na talíři posypejte sezamovými semínky, červeným radicchiem a pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Pokud si rýži a cizrnu uvaříte předem, bude příprava tohoto jídla opravdu rychlovka.
  • Je to praktický oběd do krabičky.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli namísto tamari
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou, pro bezlepkovou dietu ale zvolte bezlepkový druh.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu či luštěninu.
  • Zeleninu můžete obměnit podle chuti a sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jí luštěniny, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Syn už nepotřebuje inhalátor (Jitka)

Jitka: Dobrý den, chtěla bych jen dát zprávu o...

Zhubla jsem, jsem svěží a ráno vstávám s radostí (Věra)

Věra: Milá Evi, jídla výborná a skvělé recepty. Jsem...

Začít se dá vždycky (Hanka)

Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...
  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNoky, dýňové zelí a celerový špek
Další článekUzdravuji se a hubnu bez hladu a bez cvičení (Verča, 35 let)