Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou a cizrnou a určitě si pochutnáte. Toto jídlo je navíc zcela bezlepkové.

Ingredience
2 porce
  • 100 g celozrnné černé rýže Nerone (v suchém stavu)
  • 1/2 hrnku vařené cizrny
  • červené zelí
  • červené radicchio
  • hrášek
  • houby
  • mrkev
  • 1 lžička kuzu
  • olej
  • hořčičná semínka
  • sečuánský pepř
  • umeocet
  • tamari
  • celý kmín
  • sezamová semínka
  • 2 cm strouhaného zázvoru

Můj přítel začínal na váze 115 kg. Ve 25 letech mu vzali žlučník. Měl špatnou životosprávu, neuběhl ani 5 minut a ze ...

Jak připravit bezlepkovou černou rýži s cizrnou a zeleninou

  1. Uvařte rýži a nechte stranou.
  2. Do woku nalijte olej, drcený sečuánský pepř, kmín a hořčičná semínka. Orestujte, dokud semínka nezačnou praskat.
  3. Přidejte nakrájené houby, nakrájenou mrkev, červené zelí na proužky, hrášek a nastrouhaný zázvor. Dochuťte pomocí umeoctu a tamari a vařte na prudkém ohni. Když je zelenina uvařená, přidejte rýži a cizrnu. Promíchejte.
  4. Rozpusťte kuzu v půl sklenici vody a nalijte do woku k připravené směsi zeleniny, rýže a cizrny. Promíchejte a všechno společně ještě pár minut povařte.
  5. Na talíři posypejte sezamovými semínky, červeným radicchiem a pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Pokud si rýži a cizrnu uvaříte předem, bude příprava tohoto jídla opravdu rychlovka.
  • Je to praktický oběd do krabičky.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli namísto tamari
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou, pro bezlepkovou dietu ale zvolte bezlepkový druh.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu či luštěninu.
  • Zeleninu můžete obměnit podle chuti a sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jí luštěniny, ale ubereme sůl, olej a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Taky jsem to trošku přepískla s pepřem a možná i se sojovkou. Všem to sice chutnalo, ale na mě už dost slané. Moc totiž nesolím. Ale jinak dobrota 😊 Děkujeme 🙂

Výborné,lehounce jsem to přehnala s pepřem a mělo to tím pádem patřičné grády, moc jsem si pochutnala.Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické ...