Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Kakaové pracny

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Tuhle klasiku jsme si neodpustili. Pracny jsou vyrobit i bez cukru a přitom velmi chutné. Upečené těsto se dokonale vyklápí i z velmi starých formiček. Nezbyly ani žádné úlomky na mlsání :-)

Ingredience
3 plechy
suchá část
  • 3 šálky mletých vlašských ořechů
  • 3 šálky špaldové mouky
  • 4 lžíce sušeného sladovitu (nemusí být, použijte víc sladěnky do mokré části)
  • 2 lžíce karobu / kakaa
  • lžička perníkového koření
  • lžička mleté skořice
  • půl lžičky mletého hřebíčku
mokrá část
  • 1 vejce (tj. 1 lžíce šlemu z lněného semínka)
  • 4 vrchovaté lžíce sladěnky
  • 15 dkg kokosového tuku
posyp
  • sypký sladovit (nebo ovesné či sojové sušené mléko)

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

Jak připravit kakaové pracny

  1. Mokrou část našleháme co to půjde a postupně spojíme s částí suchou.
  2. Vypracujeme pomocí rukou na vláčné těsto, které necháme odležet nejlépe několik hodin v lednici.
  3. Formičky naplníme těstem a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
  4. Po upečení necháme trochu vychladnout, vyklopíme a posypeme za tepla sypkým sladovitem. Pracny pak vypadají jako posypané moučkovým cukrem.

Praktické

Obměna

  • Místo karobu (pro děti) použijte klidně kakao.
  • Špaldovou mouku můžete nahradit celozrnný pšeničnou moukou.
  • Sladěnku a sladovit klidně nahraďte obilným nebo rostlinným sirupem.

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jak dlouho ten sypký slad vydrží na těch pracnách? Mám zkušenost, že když jsem to obalila v tom sladu, tak se po čase ten slad tak jakoby zkaramelizoval…nevím, jestli to je na závadu nebo ne…Máte zkušenost?

annakrata
8. 12. 2017

Krásný den, prosím o radu, čím by se dala nahradit v receptech špaldová mouka? Syn ji nemůže. Budeme mít první bezlepkové Vánoce:-). Anička

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Holandský perník Gevulde speculaas plněný mandlovým marcipánem

Tento opravdu luxusní perník plněný sladkým marcipánem (Gevulde Speculaas) pochází z Holandska. Je velmi oblíbený, protože je kořeněný, sladký a rozplývá s...

Rumové kuličky (bez lepku, raw)

Jednoduché, rychlé a luxusní rumové kuličky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Veganský marcipán – bonbony bez cukru

Veganský marcipán beze špetky cukru od naší čtenářky Jindry. Můžete použít na potahování dortů, anebo jen tak jako svačinku v podobě obalených marcipánovýc...

Karamelové tyčinky “TWIX”

Zdravá kopie oblíbených karamelových TWIX tyčinek bez špetky cukru, živočišných výrobků a bílé mouky.

Medové perníčky bez cukru a vajec (vegan)

Luxusní zdravé perníčky, které jsou ihned měkké. Bez cukru (slazené ovocem a lžící sladu), bez vejce, bílé mouky i másla. Vhodné i pro děti. S těstem se kr...
klub
13
11

Luxusní čokoládové truffles – hotové do 5 minut

Ultra rychlé a hříšně dobré čokoládové truffles, které je hotové během chvilky. Vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale také jako bonboniéra nebo zdravé sla...