Tuhle klasiku jsme si neodpustili. Pracny jsou vyrobit i bez cukru a přitom velmi chutné. Upečené těsto se dokonale vyklápí i z velmi starých formiček. Nezbyly ani žádné úlomky na mlsání :-)

Ingredience
3 plechy

suchá část

  • 3 šálky mletých vlašských ořechů
  • 3 šálky špaldové mouky
  • 4 lžíce sušeného sladovitu (nemusí být, použijte víc sladěnky do mokré části)
  • 2 lžíce karobu / kakaa
  • lžička perníkového koření
  • lžička mleté skořice
  • půl lžičky mletého hřebíčku

mokrá část

  • 1 vejce (tj. 1 lžíce šlemu z lněného semínka)
  • 4 vrchovaté lžíce sladěnky
  • 15 dkg kokosového tuku

posyp

  • sypký sladovit (nebo ovesné či sojové sušené mléko)

Jak připravit kakaové pracny

  1. Mokrou část našleháme co to půjde a postupně spojíme s částí suchou.
  2. Vypracujeme pomocí rukou na vláčné těsto, které necháme odležet nejlépe několik hodin v lednici.
  3. Formičky naplníme těstem a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
  4. Po upečení necháme trochu vychladnout, vyklopíme a posypeme za tepla sypkým sladovitem. Pracny pak vypadají jako posypané moučkovým cukrem.

Praktické

Obměna

  • Místo karobu (pro děti) použijte klidně kakao.
  • Špaldovou mouku můžete nahradit celozrnný pšeničnou moukou.
  • Sladěnku a sladovit klidně nahraďte obilným nebo rostlinným sirupem.

Děti

  • Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
  • Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Díky Jíme Jinak se cítím rok od roku lépe (Ivana)

Ivana: Uvědomila jsem si, že si sem pro ten...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Klesl mi cukr v krvi a stoupla nálada (Lenka)

Lenka: Tak dnes nálada úplně nahoře, byla jsem si...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...
  1. Jak dlouho ten sypký slad vydrží na těch pracnách? Mám zkušenost, že když jsem to obalila v tom sladu, tak se po čase ten slad tak jakoby zkaramelizoval…nevím, jestli to je na závadu nebo ne…Máte zkušenost?

    • Slad právě moc nevydrží a cukroví se slepí, lepší je obalovat v sušeném mléku (kukuřičné, ovesné…)

  2. Krásný den, prosím o radu, čím by se dala nahradit v receptech špaldová mouka? Syn ji nemůže. Budeme mít první bezlepkové Vánoce:-). Anička

    • Jáhlová, rýžová a pohanková mouka jsou dobré náhražky. Já dávám nejvíc jáhlové, méně rýžové a symbolicky pohankové, Lentilka dává 1:1 rýžovou a jáhlovou.

    • Lentilko, to se bude muset zkusit. My daly na web recept tak, jak jsme ho zrovna udělaly a jak to vyšlo, že to drželo a chutnalo. Já osobně vejce z většiny receptů prostě vyndám a není problém, málokdy vyloženě chybí, ale taky už se stalo. Se lněným semínkem ve vánočním cukroví jsem to ještě nezkoušela. Recept na pracny a další cukroví máme teď v kurzu Jak na zdravé dezerty. Jste Klubačka, takže ho můžete pořídit za 490 Kč, kdyby vás to lákalo.

    • Hezký den :-), loni mně držely i bez vejce, i když byly křehčí. Lněné semínko nemusíte vařit, stačí rozmixovat a namočit. Dávám na lžíci semínka tři lžíce vody. Pokud máte těsto světlé, což v tomto případě není, tak vám semínkem trochu ztmavne. letos se mi osvědčilo, přidat lžíci sójové mouky. Asi to není úplně výživově to pravé,ale bezlepkové linecké bez vajíčka opravdu špatně drží…se sójovou moukou se krásně rozválelo a drží :-). Toť moje zkušenost ;-) Krásný sluníčkový den. Petra.

  3. Vážně používáte palmový tuk? A ještě jeden dotaz…nešlo by vejce nahradit třeba nastrouhaným tofu nebo ještě něčím jiným? Díky ;-)

    • Jednou za rok na polevu cukroví. Vlastně, když se zamyslím, tak už jsem ho mnimálně tři roky nepoužila, všude dávám olej, který mám vždy po ruce. Místo palmového můžete dát kokosový, účinek potravinářský bude stejný, zdravotní také (nejsou to zrovna ideální tuky pro zdraví, ale jednou za rok o nic nejde) a ekologicky snad o něco lepší :-) Vejce já osobně zcela vynechávám. Někdo nahrazuje lněným semínkem nebo chia semínky. Ale pokud není intolerance, jednou za rok bych to taky nehrotila.

  4. Bylo by možné v receptu část vlašských ořechů nahradit opraženými mletými ovesnými vločkami ?

  5. Chci se zeptat, jak velké mají být ty šálky? Dejme tomu o objemu 1,5 dl? V jiných receptech se zase jako míra používají hrnky – tam taky váhám s velikostí (2,5 dl?).
    Myslíte, že hodně vadí, když místo hladké mouky použiju polohrubou?
    Díky :)

  6. Všechny Vás moc zravím, chtěla bych se zeptat na velikost šálku, je to 150 nebo 200ml?
    Moc díky za odpověď

  7. Používám bio kakao z férového obchodu,tak nevím jak chutná karob.Je taky hořký?Děkuji za odpovědi díky kterým se všichni lépe orientujeme.

    • Karob má podobnou strukturu jako kakao i barvu, ale hořký moc není, těžko popsat jeho chuť, chce to vyzkoušet. Pokud použijete lžící kakaa za rok, tak bych to neřešila, to vaše tělo zvládne.

  8. ahoj holky, chci se asi uplne blbe zeptat – jakou spaldovou mouku? hladkou? a taky netusim, co je sladovit, pouzivam agavovy sirup nebo glukosan..ale to si jdu ted zjistit na googlu;) diky, aja

  9. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrásné Vánoce a šťastný nový rok
Další článekJáhlovo-batátová „bramborová“ kaše