- 350 g nastrouhané cukety
- 230 g mouky T1 (nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky)
- 120 g celozrnné mouky
- 15 g lahůdkového droždí
- 30 g extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- sušená majoránka
- sůl
- voda podle potřeby (asi 350 g)
- zelený pepř
- slunečnicová semínka
- 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
Recept na cuketovou buchtu
- Cukety nastrouhejte na struhadle na hrubo a dejte do mísy.
- V jiné míse smíchejte mouku, lahůdkové droždí, prášek do pečiva, sůl, prolisovaný česnek, majoránku a pořádně promíchejte.
- Nyní přidejte olej, citrónovou šťávu a vodu.
- Do tohoto těsta přidejte cuketu, dobře promíchejte.
- Nalijte hmotu na plech vyložený pečícím papírem.
- Na povrch pokládejte cuketu nakrájenou na tenké plátky, posypte slunečnicovými semínky a zeleným pepřem. Lehce pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.
Praktické
- Množství vody bude záviset na mouce. Mějte na paměti, že i cuketa pustí vodu.
- Buchta by měla být nízká, pokud chcete vyšší, použijte menší plech.
Obměna cuketové buchty
- Jakýkoliv pepř.
- Jakákoliv semínka na posypku.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme pepř.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vynikající!!! Konečně jsem narazila na cukeťák či bramborák z trouby, co mi opravdu chutnal. Mám ráda křupavé, takže jsem ho udělala placatý na velký plech. Byl nakonec na povrchu a krajích mírně křupavý, vevnitř ale stále vláčný, takže si užil i manžel :). Opečená semínka na povrchu tomu dodaly “třešničku na dortu”. Moc děkuji za skvělý recept!
Výborné!
Pekla jsem jako vyšší koláč v kulaté formě a upravila délku pečení.
Použila jsem cuketu a hokkaido, půl napůl.
Mooc dobré, vláčné.
Děkuji za recept :)