Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Cuketová vláčná buchta

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna léto

Slaná cuketová buchta je další skvělou možností, jak využít úrodu cuket. Je vhodná jako svačina, můžete si ji sbalit do krabičky a vychutnat si ji na vašich prázdninových výletech.

Ingredience
plech 27 x 37 cm
  • 350 g nastrouhané cukety
  • 230 g mouky T1 (nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky)
  • 120 g celozrnné mouky
  • 15 g lahůdkového droždí
  • 30 g extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • sušená majoránka
  • sůl
  • voda podle potřeby (asi 350 g)
  • zelený pepř
  • slunečnicová semínka
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Jak připravit vláčnou slanou buchtu z cukety

  1. Cukety nastrouhejte na struhadle na hrubo a dejte do mísy.
  2. V jiné míse smíchejte mouku, lahůdkové droždí, prášek do pečiva, sůl, prolisovaný česnek, majoránku a pořádně promíchejte.
  3. Nyní přidejte olej, citrónovou šťávu a vodu. 
  4. Do tohoto těsta přidejte cuketu, dobře promíchejte.
  5. Nalijte hmotu na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Na povrch pokládejte cuketu nakrájenou na tenké plátky, posypte slunečnicovými semínky a zeleným pepřem. Lehce pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.

Praktické

  • Množství vody bude záviset na mouce. Mějte na paměti, že i cuketa pustí vodu.
  • Buchta by měla být nízká, pokud chcete vyšší, použijte menší plech.

Obměna

  • Jakýkoliv pepř.
  • Jakákoliv semínka na posypku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme pepř.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné!
Pekla jsem jako vyšší koláč v kulaté formě a upravila délku pečení.
Použila jsem cuketu a hokkaido, půl napůl.
Mooc dobré, vláčné.
Děkuji za recept :)

Kateřina
23. 8. 2023

Buchta je výborná! Dobře ochucená a opravdu vláčná :) Dala jsem si ji k obědu s miskou zeleniny a fazolí v kokosu ( kari ) a bylo to super😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Paccheri s cuketou a bazalkovým olejem

Další nápad, jak využít cuketu – jednoduchý a rychlý recept s vůní léta.

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Cuketové spirály

Jednoduchý a rychlý recept, ve kterém využijete nádhernou sezónní zeleninu, jako je paní cuketa.

Okurkové pesto

Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.

Cuketové lodičky

Letní recept, do kterého můžete využít i přerostlé cukety.