Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Cuketová vláčná buchta

Uvařeno
sezóna jaro
sezóna léto

Slaná cuketová buchta je další skvělou možností, jak využít úrodu cuket. Je vhodná jako svačina, můžete si ji sbalit do krabičky a vychutnat si ji na vašich prázdninových výletech.

Ingredience
plech 27 x 37 cm
  • 350 g nastrouhané cukety
  • 230 g mouky T1 (nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky)
  • 120 g celozrnné mouky
  • 15 g lahůdkového droždí
  • 30 g extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • sušená majoránka
  • sůl
  • voda podle potřeby (asi 350 g)
  • zelený pepř
  • slunečnicová semínka
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Recept na cuketovou buchtu

  1. Cukety nastrouhejte na struhadle na hrubo a dejte do mísy.
  2. V jiné míse smíchejte mouku, lahůdkové droždí, prášek do pečiva, sůl, prolisovaný česnek, majoránku a pořádně promíchejte.
  3. Nyní přidejte olej, citrónovou šťávu a vodu. 
  4. Do tohoto těsta přidejte cuketu, dobře promíchejte.
  5. Nalijte hmotu na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Na povrch pokládejte cuketu nakrájenou na tenké plátky, posypte slunečnicovými semínky a zeleným pepřem. Lehce pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.

Praktické

  • Množství vody bude záviset na mouce. Mějte na paměti, že i cuketa pustí vodu.
  • Buchta by měla být nízká, pokud chcete vyšší, použijte menší plech.

Obměna cuketové buchty

  • Jakýkoliv pepř.
  • Jakákoliv semínka na posypku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající!!! Konečně jsem narazila na cukeťák či bramborák z trouby, co mi opravdu chutnal. Mám ráda křupavé, takže jsem ho udělala placatý na velký plech. Byl nakonec na povrchu a krajích mírně křupavý, vevnitř ale stále vláčný, takže si užil i manžel :). Opečená semínka na povrchu tomu dodaly “třešničku na dortu”. Moc děkuji za skvělý recept!

Výborné!
Pekla jsem jako vyšší koláč v kulaté formě a upravila délku pečení.
Použila jsem cuketu a hokkaido, půl napůl.
Mooc dobré, vláčné.
Děkuji za recept :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Paccheri s cuketou a bazalkovým olejem

Další nápad, jak využít cuketu – jednoduchý a rychlý recept s vůní léta.

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Cuketové spirály

Jednoduchý a rychlý recept, ve kterém využijete nádhernou sezónní zeleninu, jako je paní cuketa.

Okurkové pesto

Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.

Cuketové lodičky

Letní recept, do kterého můžete využít i přerostlé cukety.