Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Okurkové pesto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.

Ingredience
2 porce
  • 90 g okurky se slupkou
  • 20 g bazalky 
  • 3 lžíce dýňových semínek
  • česnek podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej podle chuti

Babička nás nahlásila lékařce. Prý dcera nemá dostatečnou výživu. Odehrálo se velké drama, které nás hodně posunulo. ...

Jak připravit pesto z okurky

  1. Bazalku blanšírujte 4 sekundy, potom ihned ji ponořte do velmi studené vody a vymačkejte.
  2. Vložte do sekáčku spolu s ostatními surovinami. Mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci.
  3. Dejte do misky a polijte olivovým olejem.

Praktické

  • Můžete použít jak teplé, například na těstoviny, nebo studené, jako dip k jakémukoliv pokrmu.
  • Neloupejte okurku, pestu bude mít pěknou barvu a všechny vitamíny, co jsou ve slupce, budou na talíři.Okurky použijte i se slupkou, pokud jsou vaše ze zahrady nebo bio.
  • Bazalku můžete mixovat i syrovou, ale kvůli zachování barvy je lepší blanšírovat.
  • Na jakékoliv pesto je důležité použít co nejkvalitnější olivový olej.

Obměna

  • Můžete přidat i lžíci lahůdkového droždí.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ou, to vypadá lákavě a věci na tom mám😁Vierko, vydrželo by to do druhého dne v lednici, nebo tři?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Hummus Malaga

Možná znáte zmrzlinu chuti Malaga, jejíž název pochází ze stejnojmenné rozinky pěstované v oblastech obklopujících teplé andaluské město Malaga. Zmrzlina s...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Vegoyaki bezlepkové

U nás mají kuličky vegoyaki, variace na japonské tradiční jídlo takoyaki, velký úspěch, proto nesměla chybět ani bezlepková verze. Doufám, že potěší i vás....