Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Okurkové pesto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

Máte přebytek okurek ze zahrady? Zkuste tohle osvěžující pesto, které využijete jak v teplé, tak studené kuchyni.

Ingredience
2 porce
  • 90 g okurky se slupkou
  • 20 g bazalky 
  • 3 lžíce dýňových semínek
  • česnek podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej podle chuti

Kurz a členství v Klubu Jíme Jinak jsem si koupila k narozeninám. Díky výsledkům, kterých jsem dosáhla, teď vím, že t...

Jak připravit pesto z okurky

  1. Bazalku blanšírujte 4 sekundy, potom ihned ji ponořte do velmi studené vody a vymačkejte.
  2. Vložte do sekáčku spolu s ostatními surovinami. Mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci.
  3. Dejte do misky a polijte olivovým olejem.

Praktické

  • Můžete použít jak teplé, například na těstoviny, nebo studené, jako dip k jakémukoliv pokrmu.
  • Neloupejte okurku, pestu bude mít pěknou barvu a všechny vitamíny, co jsou ve slupce, budou na talíři.Okurky použijte i se slupkou, pokud jsou vaše ze zahrady nebo bio.
  • Bazalku můžete mixovat i syrovou, ale kvůli zachování barvy je lepší blanšírovat.
  • Na jakékoliv pesto je důležité použít co nejkvalitnější olivový olej.

Obměna

  • Můžete přidat i lžíci lahůdkového droždí.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme pepř.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ou, to vypadá lákavě a věci na tom mám😁Vierko, vydrželo by to do druhého dne v lednici, nebo tři?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Hummus Malaga

Možná znáte zmrzlinu chuti Malaga, jejíž název pochází ze stejnojmenné rozinky pěstované v oblastech obklopujících teplé andaluské město Malaga. Zmrzlina s...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Vegoyaki bezlepkové

U nás mají kuličky vegoyaki, variace na japonské tradiční jídlo takoyaki, velký úspěch, proto nesměla chybět ani bezlepková verze. Doufám, že potěší i vás....