veganská strava
Slaný koláč – mini quiche
Tento slaný koláč nezklame opravdu nikoho. Je velmi vhodný jako občerstvení na slavnosti a party, protože skvěle chutná i za studena.
Dušený batát Katmandu
Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.
Kroupy s mákem ála ukrajinská Kuťa na slano
Slaná verze oblíbeného sladkého pokrmu Ukrajinská Kuťa. Aby byla dodržena alespoň trocha sladkosti z původního receptu, použila jsem sladkou zeleninu. Oříšky přidejte podle chuti,...
Plněné pečené batáty zapečené s tofu
Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak...
Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou
Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu.
Dýňové ravioli s lískovými oříšky
Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé...
Dýňový indický Thoran
Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít rychle...
Bezlepkový pečený jáhlový burger
Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.
Ďábelské fazole s červenou rýží
Barva ohně, tepla ... červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní jídlo...
Voňavý citronový čirok s čočkou
Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní citrónu....
Novoroční čočková polévka
Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do...
Tokyo balls (bezlepkové)
Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat...
Olive all’ascolana – sváteční plněné olivy (bez lepku)
Olivy Ascolanské jsou jistě nejreprezentativnějším tradičním pokrmem gastronomie oblasti Marche. Starodávný recept vznikl koncem 19. století a používá olivy „měkké Ascolane“, obvykle konzervované ve...
Silvestrovské Mozartovy koule – slané a bezlepkové
Někdy stojí za to si pohrát a třeba na svátky připravit něco méně klasického. Tyto Mozartovy koule nemají kromě tvaru a vrstvení s těmi...
Sváteční předkrm z fazolí Cannellini
Jemný fazolový krém vhodný jako svačina nebo rychlé pohoštění pro návštěvu. Pokud si fazole uvaříte předem, máte výborný dip ke slaným krekrům nebo kváskovému...
Sváteční zapečené nadívené žampiony s čočkou a rýží
I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?
Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě
Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.
Rajma masala – kari z červených fazolí
Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari...
Pomazánka z černých bobů
Černé sójové boby pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi, zabraňují vysokému krevnímu tlaku a krom vysokého obsahu bílkovin a vlákniny jsou také dobrým zdrojem...
Pikantní jáhlová kaše s dýní a hráškem
Jáhlová kaše vhodná i s sebou i do krabičky nebo do sklenice. Můžete si ji vzít na cesty, do práce nebo výlet do přírody.
Online vaření: Tempehová polévka, cizrnovo-dýňová omáčka, jáhly s kroupami a napařená...
Dokážete uvařit polévku, hlavní jídlo, vývar a uklidit kuchyň během 30 minut? Na Jíme Jinak vaříme zdravě, chutně a rychle. Pojďme si s námi...
Podzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou
Když se mi jídlo podaří přesně tak, jak jsem ho viděla ve své mysli, jsem nadšená. Podzim je báječné období, barvy přírody lze snadno...
Celozrnné špaldové fettuccine se zeleninou
Velmi rychlý, chutný a voňavý recept. Letní a italský, barevný a svěží, zkrátka výborný. Klidně si přizpůsobte recept podle toho, jakou zeleninu máte rádi...
Jihoindický kořeněný patizon
Řeknu hned, že tento recept je taková moje malinká obměna originálu.Původní recept je vyroben z lilku, ale když nám zahrada nadělí soustu pattizonů, tak...
Farinata di ceci se zeleninou
Farinata di ceci je autentická a originální italská street food pochoutka. Vždycky výborná a obohacená o letní zeleninku.
Pečené kotlety z fazolí Cannellini bez lepku
Rychlé, bezlepkové a veganské. Fazolové kotlety, karbanátky nebo placičky. Můžete je nazvat jak chcete, je to prostě křupavá dobrota.
Vegan mamina prolomila světový rekord v planku – 4 hodiny a...
Udržet své tělo minutu v prkně (plank) může být pro mnohé z nás výzvou. Co kdybychom vám řekli, že existuje někdo, kdo vydrží v...
Nejčastější chyby v jídelníčku
Tento jídelníček vypadá krásně. Je barevný, je dokonce veganský, ale zcela nevyvážený a vůbec ne podle principů Jíme Jinak. Chcete vědět, kde jsou chyby...
Pravda o veganství aneb není to jen o jídle…
Veganství není dieta, ale životní styl. Nezaměřuje se pouze na jídlo, ale na mnoho dalších aspektů. V tomto článku se podíváme a objasníme si,...