Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrna na rozmarýnu s křupavými noky (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Cizrna na rozmarýnu je vydatné, ale zároven lehké jídlo, které není náročné na přípravu, ani na ingredience. Čerstvý rozmarýn pokrm krásně ovoní a v kombinaci s kokosovým mlékem tvoří zajímavou chuť.

Ingredience
2 porce
Na směs:
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 malá červená cibule
  • troška oleje
  • 1-2 lžičky rajského protlaku bez cukru
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 stonek rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • 250 ml vody
  • 1/2 hrnku uvařené cizrny
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 1 plný hrnek baby špenátu
  • 1 lžicka kukuřičného škrobu+ trocha vody
  • pražené vlašské ořechy
Na noky:
  • 1/2 hrnku hnědé jasmínové rýže (neuvařené)
  • 1 lžička kari koření
  • sůl
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 3 lžíce kokosu
  • kukuřičná nebo jáhlová strouhanka
 

Je to už téměř rok, co se krůček po krůčku seznamuji s jiným způsobem stravování. Přivedla mě k tomu kamarádka, se kt...

Jak připravit krémovou cizrnu s křupavými noky

  1. Nejdříve připravíme noky. Rýži uvaříme v osolené vodě úplně do měkka, přidáme kokosové mléko, kari koření a poté rozmixujeme dohladka. Nakonec vmícháme rýžovou mouku a kokos. Ze směsi tvoříme větší kuličky, které obalíme v libovolné strouhance a pokládáme je na plech s pečícím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
  2. Než se noky upečou, připravíme směs. Mrkev, česnek a cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na trošce oleje. Poté přidáme protlak, papriku, pokrájené “lístky” rozmarýnu a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme a dusíme cca 8 minut, poté přidáme cizrnu a kokosové mléko. Škrob rozmícháme v trošce vody a vmícháme do směsi. Nyní přidáme špenát, ještě minutku povaříme a máme hotovo.
  3.  Podáváme posypané praženými vlašskými ořechy.

 

Praktické

  • Doporučuji použít čerstvý rozmarýn.
  • Pokud chcete směs víc hustou, přidejte ještě trošku škrobu. Také můžete část směsi odebrat, rozmixovat a vrátit zpět do pánve.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajský protlak.

Obměna

  • Zeleninu můžete libovolně obměňovat.

Děti

  • S menším množství soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tentokrát i s nočky. Mňam! 😘

Neměla jsem uvařenou cizrnu, dala jsem bílé drobné fazole a je to i tak skvělé, rychlé a velmi chutné jídlo. Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...

Slané plněné lívance (bez lepku)

Tyto plněné lívance vás překvapí nejen chutí, ale i svou jednoduchou přípravou. Jsou bez lepku a náplň je velmi variabilní. Pokaždé je tak můžete udělat ji...

Farfalle s červenou řepou

Těstoviny ve formátu motýlů vypadají vždy na talíři moc hezky a hodí se k nim prakticky všechno. Bude vám chutnat tato kombinace?

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Zelené cizrnové kari

Jednoduché, pikantní jídlo z jednoho hrnce, takové je toto kari s cizrnou a zeleninou.

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...