Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu správnou chuť.

Ingredience
  • 1 květák
  • 300 g uvařené cizrny
  • 3 mrkve
  • olej
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička černých hořčičných semínek
  • 1 čajová lžička černuchy (černý kmín/nigella sativa)
  • česnek
  • sušené kari listy
  • 1/2 lžičky asafoetidy
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • citrónová šťáva
  • čerstvá petrželka
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 3 polévkové lžíce tamari
  • 1 lžíce rýžového octa
  • kukuřičný škrob
  • voda podle potřeby
  • sůl

Jak řešit mikulášskou nadílku a adventní kalendář u dětí, které jsou z dětství zvyklé na sladkosti? Svoje zkušenosti ...

Jak připravit květák s cizrnou v lepivé omáčce

  1. Květák rozdělte na růžičky. Vložte růžičky do mísy a postříkejte olejem. Poté květák vložte do sáčku s několika lžícemi kukuřičného škrobu a dobře protřepejte.
  2. Mrkev nakrájejte nadrobno.
  3. Do mísy nalijte tamari, rýžový sirup, rýžový ocet a dobře promíchejte.
  4. Na pánev nalijte olej, přidejte asafoetidu, černý kmín, kari listy, hořčičná semínka, kokos, mrkev a česnek. Orestujte.
  5. Přidejte květák a pokračujte v restování.
  6. Na květák přidejte omáčku z misky, uvařenou cizrnu, kurkumu, sůl, garam masalu, promíchejte a podlijte vodou. Přikryjte a vařte, dokud květák nezměkne. Občas promíchejte.
  7. Když je květák uvařený, sejměte poklici, zvyšte plamen a vařte několik minut, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte citrónovou šťávu.
  8. Podávejte s libovolnou přílohou. 

Praktické

  • Dejte pozor, abyste květák nerozvařili.
  • Během vaření ochutnávejte a dolaďte si omáčku podle vašich potřeb.
  • Při přípravě receptu jsme podávali s quinoou, posypanou čerstvou petrželkou.
  • Nevynechat koření, kokos a citrónovou šťávu.
  • Pro bezlepkovou dietu volte bezlepkovou přílohu.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo pohankovou omáčku namísto sójové tamari.

Obměna

  • Podávejte s jakoukoliv přílohou, skvělý je k tomuto pokrmu třeba plochý indický chléb.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

38 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, tak tohle je opět luxus! Mnohokrát děkuji za všechny výborné recepty! ❤️❤️❤️

Vierko, dnes se mi podařilo koupit kari listy. Dáváš je celé a pak vytáhneš, jako třeba bobkový list, nebo je nějak podrtíš a necháváš v jídle?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.