Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
Na dip:
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžička rýžového sladu
  • citrónová šťáva
  • 2 lžíce vody
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
Ostatní ingredience:
  • fialový batát
  • černá čočka
  • špičaté zelí
  • červené radicchio (salátová čekanka)
  • čerstvá petrželka
  • extra panenský olivový olej
  • umeocet
  • veganská sýrová směs na posypku

Bára jí jinak už od dětství, jak jste si mohli nedávno přečíst v jejím příspěvku. Nejí už řadu let maso, časem vynech...

Jak připravit batáty s černou čočkou a arašídovou omáčkou

  1. Dip připravte smícháním všech ingrediencí v misce.
  2. Batáty dobře omyjte a pečte v horkovzdušné fritéze 30 minut při 195°C.
  3. Čočku uvařte a dochuťte pouze extra panenským olivovým olejem a umeoctem.
  4. Na pánvi s olejem a trochou vody poduste zelí překrojené na polovinu a ke konci zvyšte plamen a orestujte.
  5. Jakmile je vše připravené, naservírujte oloupané a rozpůlené batáty na talíř se zelím, čočkou, dipem, posypejte čekankou, petrželkou a veganským parmazánem.

Praktické

  • Batáty můžete péct také v klasické troubě. Upravte si teplotu a čas podle vaší trouby.
  • Dip si dochuťte podle vaší chuti. Můžete dát víc česneku nebo tamari pro výraznější chuť.
  • Dip můžete skladovat v lednici i několik dnů.
  • Vhodné k rýži, obilovinám, do placek nebo jen tak s chlebem.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójové tamari hrachovou nebo pohankovou omáčku.
  • Pro bezlepkovou dietu podávejte s bezlepkovou obilovinou.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv batát.
  • Místo špičatého můžete použít jakékoliv zelí.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré, pochutnali jsme si.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čirok s dary podzimu

Podzim je moje oblíbená sezóna. Barevný, melancholický, plný báječného ovoce a zeleniny. Stačí je vzít a donést je do kuchyně. Můj syn mi přinesl pytel kaš...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.