- dýně (hokkaido nebo máslová)
- kapustičky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sladu nebo javorového sirupu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšků (není nutné)
- hrst pekanových nebo vlašských ořechů
- větší špetka sušeného tymiánu
- sůl
Jak připravit sladkou pečenou zeleninu se skořicí
- Dýni nakrájíme na kostky (máslovou je třeba oloupat, hokkaido není třeba loupat) a kapustičky na půlky nebo čtvrtky (dle velikosti kapustiček).
- Zeleninu smícháme se špetkou soli, olejem, sladem, skořicí, tymiánem a muškátovým oříškem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20-30 minut.
- V polovině pečení zeleninu promícháme.
- 10 minut před koncem pečení přidáme ořechy.
Praktické
- Tato připravená zelenina je výtečná i jen tak samotná (třeba s dipem, oříškovým nebo semínkovým máslem nebo jinou zálivkou), v salátu (např. spolu s rukolou, tahini zálivkou a uvařenou cizrnou nebo fazolemi), v buddha bowl, nebo ji můžeme zkombinovat s těstovinami či jakoukoliv vařenou obilovinou a luštěninou.
Obměna
- Místo dýně můžete použít i batát, přidat řepu, mrkev aj.
- Kapustičky lze úplně vynechat.
Děti
- Takto připravená zelenina je vhodná pro děti od 1,5 roku. Opatrně ale s ořechy a snížíme množství oleje.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Podzimní pečený zeleniny miluju! nasladko jsem to ještě nezkoušela, tak mám důvod tohle jídlo udělat znova…
No tak to zni baaaajecne. Uplne to vidim na taliri s kulatou ryzi a polit tahinim. Zitra mame veceri. Diky :))