Lehký, jednoduchý a chutný salát pro chladnější dny s pečenou sladkou zeleninou a kořeněnou cizrnou.

Ingredience
4 porce

salát:

  • 1 hrnek uvařené quinoi
  • kus dýně
  • 1 velká řepa
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 hrnek nasekané petrželky
  • olej

cizrna:

  • uvařená cizrna (cca 400 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • špetka kajenského pepře nebo čili

zálivka:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžíce obilného sirupu nebo sladu
  • 1/2 lžičky hořčice
  • sůl/sojová omáčka

Jak připravit marocký salát

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostky.
  3. Na plech dáme řepu, dýni a cizrnu. Vše pocákáme olejem, osolíme špetkou soli a pečeme cca 20 minut.
  4. Do mísy nachystáme uvařenou quinou, nakrájenou okurku, rajče a petrželku.
  5. Připravíme zálivku.
  6. Jakmile je zelenina upečená, přemístíme ji do mísy ke quinoe.
  7. Připravíme si marinádu na cizrnu z koření, oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
  8. Upečenou cizrnu obalíme v marinádě a ještě 5-10 minut v troubě dopečeme do křupava.
  9. Křupavou cizrnou posypeme salát, vše zalijeme zálivkou, promícháme a podáváme.
  10. Můžeme posypat ještě sušenými nebo čerstvými bylinkami nebo kořením (např. tymián, provensálská směs, grilovací směs).

Praktické

  • Cizrny můžeme udělat i větší množství. Vydrží v pokojové teplotě několik dní. Lze ji používat do salátů, polévek nebo jen tak jako svačinku.

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít batát, cuketu, růžičkovou kapustu, brokolici a jinou zeleninu.
  • Cizrnu můžeme udělat s jiným kořením dle chuti (např. garam masala), ani není třeba ji péct, stačí ji osmahnout na pánvi.

Děti

  • Tento salát je vhodný pro děti od 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Mladší syn chválí a chválí (Žakale)

Žakale: Před pár dny jsem si všimla, jak to...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....
  1. „Začátek nebo konec“
    Všechno již řečeno bylo,
    přesto se znovu něco narodilo.
    Kruh, linie nebo jiný tvar,
    je někdo zde, kdo by o to stál.
    Nedělní večer se otvírá,
    nic nekončí vše znovu začíná.

    Miluji chuť cizokrajných jídel, tady je to 1000 a jedna chuť a je to jako pohádka. Vše je vzájemně vyvážené, sladce kořeněné a přitom tak okouzlující.

  2. Salát vypadá pěkně a quinou teď doma mám.
    Jen řepu asi radši upeču v alobalu zvlášť a do salátu nakrájím.

  3. Moc chutný salátek. Obzvlášť mě potěšila kořeněná cizrna (použila jsem koření Garam Masala). Zeleninu jsem pekla asi 30 minut a ano, řepa zůstala tvrdší, ale to mi vůbec nevadilo, byla taková křupavá.

  4. Dobrý den,
    20 min. na upečení zeleniny rozhodně nestačí, já jsem řepu měla i po 45 min. stále tvrdou. Nebo jsem něco z receptu špatně pochopila?:)

  5. Zdravím Vás. Líbí se mi recept, ale moc nechápu, co s tou cizrnou. Mám dát péct uvařenou cizrnu se zeleninou a potom smíchat s těmi ostatními ingrediencemi?

    • Dobrý den, ano, vařenou cizrnu nejdříve upéct v troubě spolu se zeleninou, pak zeleninu vyndat a cizrnu smíchat se zbylými ingrediencemi (marinádou – tj. olej, šťáva z citronu, koření, sůl, pepř) a ještě dopéct do křupava. Upečenou cizrnou pak posypat salát.

  6. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChobotnice – učitelka nebo kus masa?
Další článekAdzuki brownie koláček