Lehký, jednoduchý a chutný salát pro chladnější dny s pečenou sladkou zeleninou a kořeněnou cizrnou.

Ingredience
4 porce

salát:

  • 1 hrnek uvařené quinoi
  • kus dýně
  • 1 velká řepa
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 hrnek nasekané petrželky
  • olej

cizrna:

  • uvařená cizrna (cca 400 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • špetka kajenského pepře nebo čili

zálivka:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžíce obilného sirupu nebo sladu
  • 1/2 lžičky hořčice
  • sůl/sojová omáčka

Jak připravit marocký salát

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostky.
  3. Na plech dáme řepu, dýni a cizrnu. Vše pocákáme olejem, osolíme špetkou soli a pečeme cca 20 minut.
  4. Do mísy nachystáme uvařenou quinou, nakrájenou okurku, rajče a petrželku.
  5. Připravíme zálivku.
  6. Jakmile je zelenina upečená, přemístíme ji do mísy ke quinoe.
  7. Připravíme si marinádu na cizrnu z koření, oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
  8. Upečenou cizrnu obalíme v marinádě a ještě 5-10 minut v troubě dopečeme do křupava.
  9. Křupavou cizrnou posypeme salát, vše zalijeme zálivkou, promícháme a podáváme.
  10. Můžeme posypat ještě sušenými nebo čerstvými bylinkami nebo kořením (např. tymián, provensálská směs, grilovací směs).

Praktické

  • Cizrny můžeme udělat i větší množství. Vydrží v pokojové teplotě několik dní. Lze ji používat do salátů, polévek nebo jen tak jako svačinku.

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít batát, cuketu, růžičkovou kapustu, brokolici a jinou zeleninu.
  • Cizrnu můžeme udělat s jiným kořením dle chuti (např. garam masala), ani není třeba ji péct, stačí ji osmahnout na pánvi.

Děti

  • Tento salát je vhodný pro děti od 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

6 kg dole a snížené dávky léků na štítnou žlázu (Zdenka)

Zdenka: Mám za sebou Podzimní detox a od prosince...

Po týdnu 1,5 kg dole (Romana)

Romana: Zdravím Evi a ostatní, po týdnu 1,5 kg...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....
  1. Salát vypadá pěkně a quinou teď doma mám.
    Jen řepu asi radši upeču v alobalu zvlášť a do salátu nakrájím.

  2. Moc chutný salátek. Obzvlášť mě potěšila kořeněná cizrna (použila jsem koření Garam Masala). Zeleninu jsem pekla asi 30 minut a ano, řepa zůstala tvrdší, ale to mi vůbec nevadilo, byla taková křupavá.

  3. Dobrý den,
    20 min. na upečení zeleniny rozhodně nestačí, já jsem řepu měla i po 45 min. stále tvrdou. Nebo jsem něco z receptu špatně pochopila?:)

  4. Zdravím Vás. Líbí se mi recept, ale moc nechápu, co s tou cizrnou. Mám dát péct uvařenou cizrnu se zeleninou a potom smíchat s těmi ostatními ingrediencemi?

    • Dobrý den, ano, vařenou cizrnu nejdříve upéct v troubě spolu se zeleninou, pak zeleninu vyndat a cizrnu smíchat se zbylými ingrediencemi (marinádou – tj. olej, šťáva z citronu, koření, sůl, pepř) a ještě dopéct do křupava. Upečenou cizrnou pak posypat salát.

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZahřívací jídla plná veselých barev. Ideální pokrmy na podzim
Další článekFazolová omáčka s mangoldem