salát:
- 1 hrnek uvařené quinoi
- kus dýně
- 1 velká řepa
- 2 rajčata
- 1 okurka
- 1 hrnek nasekané petrželky
- olej
cizrna:

V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

- uvařená cizrna (cca 400 g)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky kurkumy
- špetka kajenského pepře nebo čili
zálivka:
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rýžového octa
- 1/2 lžíce obilného sirupu nebo sladu
- 1/2 lžičky hořčice
- sůl/sojová omáčka
Jak připravit marocký salát
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Zeleninu nakrájíme na kostky.
- Na plech dáme řepu, dýni a cizrnu. Vše pocákáme olejem, osolíme špetkou soli a pečeme cca 20 minut.
- Do mísy nachystáme uvařenou quinou, nakrájenou okurku, rajče a petrželku.
- Připravíme zálivku.
- Jakmile je zelenina upečená, přemístíme ji do mísy ke quinoe.
- Připravíme si marinádu na cizrnu z koření, oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
- Upečenou cizrnu obalíme v marinádě a ještě 5-10 minut v troubě dopečeme do křupava.
- Křupavou cizrnou posypeme salát, vše zalijeme zálivkou, promícháme a podáváme.
- Můžeme posypat ještě sušenými nebo čerstvými bylinkami nebo kořením (např. tymián, provensálská směs, grilovací směs).
Praktické
- Cizrny můžeme udělat i větší množství. Vydrží v pokojové teplotě několik dní. Lze ji používat do salátů, polévek nebo jen tak jako svačinku.
Obměna
- Místo dýně můžeme použít batát, cuketu, růžičkovou kapustu, brokolici a jinou zeleninu.
- Cizrnu můžeme udělat s jiným kořením dle chuti (např. garam masala), ani není třeba ji péct, stačí ji osmahnout na pánvi.
Děti
- Tento salát je vhodný pro děti od 2 let.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dokonalé, diky za recept! Ještě jsem k zelenině na pečení přidala cibuli na velké kusy. Pekla jsem to rovnou všechno cizrnu + zeleninu s olejem a kořením, takže jsem si to trochu urychlila, ale i tak to bylo skvělé.
Marocký salátek, můj 1. Vyzkoušený recept z Jíme jinak🩷v rámci připraveného týdne Podzimního detoxu👍quinou jsem zaměnila za ječné kroupy, na ten originální si musím ještě počkat, až guinou dokoupim😉Výborný a přitom svěží s trochou rajčátek a okurky to byla opravdu bašta, děkuji ❤️🍀