Lehký, jednoduchý a chutný salát pro chladnější dny s pečenou sladkou zeleninou a kořeněnou cizrnou.

Ingredience
4 porce

salát:

  • 1 hrnek uvařené quinoi
  • kus dýně
  • 1 velká řepa
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 hrnek nasekané petrželky
  • olej

cizrna:

  • uvařená cizrna (cca 400 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • špetka kajenského pepře nebo čili

zálivka:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžíce obilného sirupu nebo sladu
  • 1/2 lžičky hořčice
  • sůl/sojová omáčka

Jak připravit marocký salát

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostky.
  3. Na plech dáme řepu, dýni a cizrnu. Vše pocákáme olejem, osolíme špetkou soli a pečeme cca 20 minut.
  4. Do mísy nachystáme uvařenou quinou, nakrájenou okurku, rajče a petrželku.
  5. Připravíme zálivku.
  6. Jakmile je zelenina upečená, přemístíme ji do mísy ke quinoe.
  7. Připravíme si marinádu na cizrnu z koření, oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
  8. Upečenou cizrnu obalíme v marinádě a ještě 5-10 minut v troubě dopečeme do křupava.
  9. Křupavou cizrnou posypeme salát, vše zalijeme zálivkou, promícháme a podáváme.
  10. Můžeme posypat ještě sušenými nebo čerstvými bylinkami nebo kořením (např. tymián, provensálská směs, grilovací směs).

Praktické

  • Cizrny můžeme udělat i větší množství. Vydrží v pokojové teplotě několik dní. Lze ji používat do salátů, polévek nebo jen tak jako svačinku.

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít batát, cuketu, růžičkovou kapustu, brokolici a jinou zeleninu.
  • Cizrnu můžeme udělat s jiným kořením dle chuti (např. garam masala), ani není třeba ji péct, stačí ji osmahnout na pánvi.

Děti

  • Tento salát je vhodný pro děti od 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...
  1. Salát vypadá pěkně a quinou teď doma mám.
    Jen řepu asi radši upeču v alobalu zvlášť a do salátu nakrájím.

  2. Moc chutný salátek. Obzvlášť mě potěšila kořeněná cizrna (použila jsem koření Garam Masala). Zeleninu jsem pekla asi 30 minut a ano, řepa zůstala tvrdší, ale to mi vůbec nevadilo, byla taková křupavá.

  3. Dobrý den,
    20 min. na upečení zeleniny rozhodně nestačí, já jsem řepu měla i po 45 min. stále tvrdou. Nebo jsem něco z receptu špatně pochopila?:)

  4. Zdravím Vás. Líbí se mi recept, ale moc nechápu, co s tou cizrnou. Mám dát péct uvařenou cizrnu se zeleninou a potom smíchat s těmi ostatními ingrediencemi?

    • Dobrý den, ano, vařenou cizrnu nejdříve upéct v troubě spolu se zeleninou, pak zeleninu vyndat a cizrnu smíchat se zbylými ingrediencemi (marinádou – tj. olej, šťáva z citronu, koření, sůl, pepř) a ještě dopéct do křupava. Upečenou cizrnou pak posypat salát.

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZahřívací jídla plná veselých barev. Ideální pokrmy na podzim
Další článekFazolová omáčka s mangoldem