Lehký, jednoduchý a chutný salát pro chladnější dny s pečenou sladkou zeleninou a kořeněnou cizrnou.

Ingredience
4 porce

salát:

  • 1 hrnek uvařené quinoi
  • kus dýně
  • 1 velká řepa
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 hrnek nasekané petrželky
  • olej

cizrna:

  • uvařená cizrna (cca 400 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • špetka kajenského pepře nebo čili

zálivka:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžíce obilného sirupu nebo sladu
  • 1/2 lžičky hořčice
  • sůl/sojová omáčka

Jak připravit marocký salát

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostky.
  3. Na plech dáme řepu, dýni a cizrnu. Vše pocákáme olejem, osolíme špetkou soli a pečeme cca 20 minut.
  4. Do mísy nachystáme uvařenou quinou, nakrájenou okurku, rajče a petrželku.
  5. Připravíme zálivku.
  6. Jakmile je zelenina upečená, přemístíme ji do mísy ke quinoe.
  7. Připravíme si marinádu na cizrnu z koření, oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
  8. Upečenou cizrnu obalíme v marinádě a ještě 5-10 minut v troubě dopečeme do křupava.
  9. Křupavou cizrnou posypeme salát, vše zalijeme zálivkou, promícháme a podáváme.
  10. Můžeme posypat ještě sušenými nebo čerstvými bylinkami nebo kořením (např. tymián, provensálská směs, grilovací směs).

Praktické

  • Cizrny můžeme udělat i větší množství. Vydrží v pokojové teplotě několik dní. Lze ji používat do salátů, polévek nebo jen tak jako svačinku.

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít batát, cuketu, růžičkovou kapustu, brokolici a jinou zeleninu.
  • Cizrnu můžeme udělat s jiným kořením dle chuti (např. garam masala), ani není třeba ji péct, stačí ji osmahnout na pánvi.

Děti

  • Tento salát je vhodný pro děti od 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Namísto pilulky na bolest hlavy hodina s Jíme Jinak (Lenka)

Lenka: Krásný den, chtěla jsem poděkovat všem, kteří tady...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Dala jsem si dnes dárek k narozeninám podle svého gusta

Jsem už znalá života, proto mi je jasné, že...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...
  1. „Začátek nebo konec“
    Všechno již řečeno bylo,
    přesto se znovu něco narodilo.
    Kruh, linie nebo jiný tvar,
    je někdo zde, kdo by o to stál.
    Nedělní večer se otvírá,
    nic nekončí vše znovu začíná.

    Miluji chuť cizokrajných jídel, tady je to 1000 a jedna chuť a je to jako pohádka. Vše je vzájemně vyvážené, sladce kořeněné a přitom tak okouzlující.

  2. Salát vypadá pěkně a quinou teď doma mám.
    Jen řepu asi radši upeču v alobalu zvlášť a do salátu nakrájím.

  3. Moc chutný salátek. Obzvlášť mě potěšila kořeněná cizrna (použila jsem koření Garam Masala). Zeleninu jsem pekla asi 30 minut a ano, řepa zůstala tvrdší, ale to mi vůbec nevadilo, byla taková křupavá.

  4. Dobrý den,
    20 min. na upečení zeleniny rozhodně nestačí, já jsem řepu měla i po 45 min. stále tvrdou. Nebo jsem něco z receptu špatně pochopila?:)

  5. Zdravím Vás. Líbí se mi recept, ale moc nechápu, co s tou cizrnou. Mám dát péct uvařenou cizrnu se zeleninou a potom smíchat s těmi ostatními ingrediencemi?

    • Dobrý den, ano, vařenou cizrnu nejdříve upéct v troubě spolu se zeleninou, pak zeleninu vyndat a cizrnu smíchat se zbylými ingrediencemi (marinádou – tj. olej, šťáva z citronu, koření, sůl, pepř) a ještě dopéct do křupava. Upečenou cizrnou pak posypat salát.

  6. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChobotnice – učitelka nebo kus masa?
Další článekAdzuki brownie koláček