Lehký, jednoduchý a chutný salát pro chladnější dny s pečenou sladkou zeleninou a kořeněnou cizrnou.

Ingredience
4 porce

salát:

  • 1 hrnek uvařené quinoi
  • kus dýně
  • 1 velká řepa
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 hrnek nasekané petrželky
  • olej

cizrna:

  • uvařená cizrna (cca 400 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • špetka kajenského pepře nebo čili

zálivka:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžíce obilného sirupu nebo sladu
  • 1/2 lžičky hořčice
  • sůl/sojová omáčka

Jak připravit marocký salát

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostky.
  3. Na plech dáme řepu, dýni a cizrnu. Vše pocákáme olejem, osolíme špetkou soli a pečeme cca 20 minut.
  4. Do mísy nachystáme uvařenou quinou, nakrájenou okurku, rajče a petrželku.
  5. Připravíme zálivku.
  6. Jakmile je zelenina upečená, přemístíme ji do mísy ke quinoe.
  7. Připravíme si marinádu na cizrnu z koření, oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
  8. Upečenou cizrnu obalíme v marinádě a ještě 5-10 minut v troubě dopečeme do křupava.
  9. Křupavou cizrnou posypeme salát, vše zalijeme zálivkou, promícháme a podáváme.
  10. Můžeme posypat ještě sušenými nebo čerstvými bylinkami nebo kořením (např. tymián, provensálská směs, grilovací směs).

Praktické

  • Cizrny můžeme udělat i větší množství. Vydrží v pokojové teplotě několik dní. Lze ji používat do salátů, polévek nebo jen tak jako svačinku.

Obměna

  • Místo dýně můžeme použít batát, cuketu, růžičkovou kapustu, brokolici a jinou zeleninu.
  • Cizrnu můžeme udělat s jiným kořením dle chuti (např. garam masala), ani není třeba ji péct, stačí ji osmahnout na pánvi.

Děti

  • Tento salát je vhodný pro děti od 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...
  1. Dobrý den,
    20 min. na upečení zeleniny rozhodně nestačí, já jsem řepu měla i po 45 min. stále tvrdou. Nebo jsem něco z receptu špatně pochopila?:)

  2. Zdravím Vás. Líbí se mi recept, ale moc nechápu, co s tou cizrnou. Mám dát péct uvařenou cizrnu se zeleninou a potom smíchat s těmi ostatními ingrediencemi?

    • Dobrý den, ano, vařenou cizrnu nejdříve upéct v troubě spolu se zeleninou, pak zeleninu vyndat a cizrnu smíchat se zbylými ingrediencemi (marinádou – tj. olej, šťáva z citronu, koření, sůl, pepř) a ještě dopéct do křupava. Upečenou cizrnou pak posypat salát.

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5 způsobů, jakým stres způsobuje tuk na břiše a co s tím
Další článekZatím mám dole 31 kg (Katka, 40 let)