Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-"medové" zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.
Ingredience

- mrkve (nejlépe mladé)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce sladidla (slad/sirup)
- 1 lžíce hořčice bez cukru
- 1/2 lžíce bílého misa – shiromiso (není nutné)
- 1/2 lžíce rýžového/jablečného octa
- 1 menší stroužek česneku (není nutné)
Jak připravit karamelizované mrkve
- Mrkve nakrájíme podélně na poloviny.
- V misce smícháme všechny ingredience na zálivku (česnek protlačíme).
- Mrkve naskládáme na plech a potřeme 1/2 zálivky.
- Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme cca 20-30 minut.
- V polovině času mrkve otočíme a potřeme zbylou zálivkou.
- Vypneme a podáváme.
Praktické
- Tyto mrkvičky se skvěle hodí k vařené obilovině a třeba tofunéze nebo jinému dipu (např. našlehaný tofu dip) spolu s čerstvým salátem.
Obměna
- Místo octa můžete do zálivky přidat i balzamiko.
- Podobně můžete udělat i růžičkovou kapustu, dýni nebo batát.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.
Taky jsem to dělala a je to fajn obměna.
Jen se mi to peklo mnohem dýl, skoro hodinu.
Záleží, jak to člověk chce tvrdé. Holky taky radši ty měkkčí, déle pečné, já zase ty podle receptu, které jsou víc „na skus“ ;-)
výborný recept, všem moc chutnalo :-)
děkujeme :-)
Tak tohle určitě zkusím. To vypadá jako velká dobrota
Dej pak vědět, jak ti mrkvičky chutnaly ;-)