Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Květák Manchurian gobi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Ingredience
  • květák
  • papričky jalapeňo podle chuti
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm strouhaného zázvoru
  • olej
  • 1 lžička mleté ​​papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce umeocta
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvá petrželka
  • kukuřičný škrob
  • mouka
  • sůl
  • voda

S Jíme Jinak jsem už tři roky. Podařilo se mi vysadit antikoncepci a zlepšit si zásadně zdraví. Změna jídelníčku mi p...

Jak připravit květák v těstíčku s pikantní omáčkou

  1. Připravte si husté těstíčko z mouky, pár lžiček kukuřičného škrobu, soli, pepře a vody. Dobře promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkám a nechte odpočinout.
  2. Květák rozeberte na růžičky a blanšírujte je ve vodě po dobu 3-4 minut. Nechte vychladnout.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte ho, přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, mletou papriku, strouhaný zázvor, nasekané papriky a orestujte.
  4. Když cibule zesklovatí, přidejte sójovou omáčku, rajský protlak, umeocet a trochu vody. Promíchejte a pár minut povařte.
  5. Květákové růžičky obalte v těstíčku.
  6. Pečte na vymazaném pečícím papíru v troubě dozlatova. 
  7. V půl sklenici vody rozmíchejte kukuřičný škrob a přidejte ho do kastrůlku s omáčkou. Omáčku vařte, dokud nezhoustne a nezačne být taková lepivá.
  8. Nyní přidejte upečený květák a dobře promíchejte, aby se obalil omáčkou. Posypte jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • Místo pečení můžete květák smažit.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata (protlak).
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójové omáčky hrachovou omáčku nebo více soli
  • Pro bezlepkovou verzi použijte na těstíčko bezlepkovou mouku (např. rýžovou).

Obměna

  • Alternativně můžete květák i usmažit.
  • Papričky jalapeňo můžete nahradit i sladkou paprikou, stačí opravdu jen malý kousek. Nebudete to tak pálivé.

Děti

  • Velmi pikantní jídlo nevhodné pro děti.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

49 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea Karla
22. 3. 2024

Dneska k večeři, prostě výborné.

Výborný recept s květáčkem 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu

Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti a záso...

Pečený knedlík

Tento trošku na přípravu netradiční, ovšem výborný knedlík máte nachystaný během chvilky. Skvěle se hodí k různým omáčkám a luštěninovým směsím.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?