Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Květák Manchurian gobi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Ingredience
  • květák
  • papričky jalapeňo podle chuti
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm strouhaného zázvoru
  • olej
  • 1 lžička mleté ​​papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce umeocta
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvá petrželka
  • kukuřičný škrob
  • mouka
  • sůl
  • voda

Jak připravit květák v těstíčku s pikantní omáčkou

  1. Připravte si husté těstíčko z mouky, pár lžiček kukuřičného škrobu, soli, pepře a vody. Dobře promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkám a nechte odpočinout.
  2. Květák rozeberte na růžičky a blanšírujte je ve vodě po dobu 3-4 minut. Nechte vychladnout.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte ho, přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, mletou papriku, strouhaný zázvor, nasekané papriky a orestujte.
  4. Když cibule zesklovatí, přidejte sójovou omáčku, rajský protlak, umeocet a trochu vody. Promíchejte a pár minut povařte.
  5. Květákové růžičky obalte v těstíčku.
  6. Pečte na vymazaném pečícím papíru v troubě dozlatova. 
  7. V půl sklenici vody rozmíchejte kukuřičný škrob a přidejte ho do kastrůlku s omáčkou. Omáčku vařte, dokud nezhoustne a nezačne být taková lepivá.
  8. Nyní přidejte upečený květák a dobře promíchejte, aby se obalil omáčkou. Posypte jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • Místo pečení můžete květák smažit.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata (protlak).
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójové omáčky hrachovou omáčku nebo více soli
  • Pro bezlepkovou verzi použijte na těstíčko bezlepkovou mouku (např. rýžovou).

Obměna

  • Alternativně můžete květák i usmažit.
  • Papričky jalapeňo můžete nahradit i sladkou paprikou, stačí opravdu jen malý kousek. Nebudete to tak pálivé.

Děti

  • Velmi pikantní jídlo nevhodné pro děti.

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Báječný recept

Patrik Málek
4. 1. 2023

Skvělý recept, já přidal ještě tři čajové lžičky kari pasty a mňamóza 😁

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu

Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti a záso...

Pečený knedlík

Tento trošku na přípravu netradiční, ovšem výborný knedlík máte nachystaný během chvilky. Skvěle se hodí k různým omáčkám a luštěninovým směsím.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?