Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.
Ingredience
- květák
- papričky jalapeňo podle chuti
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 cm strouhaného zázvoru
- olej
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce umeocta
- čerstvá jarní cibulka
- čerstvá petrželka
- kukuřičný škrob
- mouka
- sůl
- voda
Jak připravit květák v těstíčku s pikantní omáčkou
- Připravte si husté těstíčko z mouky, pár lžiček kukuřičného škrobu, soli, pepře a vody. Dobře promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkám a nechte odpočinout.
- Květák rozeberte na růžičky a blanšírujte je ve vodě po dobu 3-4 minut. Nechte vychladnout.
- Do pánve dejte olej, rozehřejte ho, přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, mletou papriku, strouhaný zázvor, nasekané papriky a orestujte.
- Když cibule zesklovatí, přidejte sójovou omáčku, rajský protlak, umeocet a trochu vody. Promíchejte a pár minut povařte.
- Květákové růžičky obalte v těstíčku.
- Pečte na vymazaném pečícím papíru v troubě dozlatova.
- V půl sklenici vody rozmíchejte kukuřičný škrob a přidejte ho do kastrůlku s omáčkou. Omáčku vařte, dokud nezhoustne a nezačne být taková lepivá.
- Nyní přidejte upečený květák a dobře promíchejte, aby se obalil omáčkou. Posypte jarní cibulkou a petrželkou.
Praktické
- Místo pečení můžete květák smažit.
- Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata (protlak).
- Pro verzi bez sóji použijte místo sójové omáčky hrachovou omáčku nebo více soli.
- Pro bezlepkovou verzi použijte na těstíčko bezlepkovou mouku (např. rýžovou).
Obměna
- Alternativně můžete květák i usmažit.
- Papričky jalapeňo můžete nahradit i sladkou paprikou, stačí opravdu jen malý kousek. Nebudete to tak pálivé.
Děti
- Velmi pikantní jídlo nevhodné pro děti.
mňam
Vierka, fantastický recept. Ďakujeme…zaraďujeme medzi top. Robili sme si ho včera, aj dnes..mňaaaam <3. No, bude to zjavne častá voľba, čo napríklad na super večeru <3.
Vynikající recept. Místo jalapenos jsem dala chili vločky. Děkujeme
Perfektní, udělala jste moc dobře. A povedlo se jak vidím😍
Vďaka za obed,Vierka🙂_s plackami ovos/adzuki to bola zase komplet dobrota
Ani nevíte jak jsem ráda a moc díky i za fotku. Super🥰
Recept schválen dětmi, ale bez papriček, aby nebyl pikantní. Holky vzkazují, že je to skvělé jídlo :-)
😘děkuji, tohle chutnalo v rodině všem.
čím je kukuřičný škrob prospěšný zdraví?
nevím, měl by být? Plní v receptech určitou funkci. Pokud se vám kukuřičný škrob nezamlouvá, nahraďte se pro vás vhodnou surovinou.
tak předpokládám, že by měl být nějak prospěšný, když všechny recepty tu jsou zdraví prospěšné. očekávala bych spíše vysvětlující a ne odpálkovávací odpověď. škrob, co vím, se dává spíš do potravin, které se v rámci JJ nedoporučují a je dobrý tak leda na ukládání tukových zásob.
Škrob tu má svoji funkci, jako ostatně i v jiných receptech co na stránkách jsou. Pokud tento škrob nechcete používat, vyměňte ho za něco co má stejne vlastnosti.
Maťo a co se týče zdraví, asi jde spíš o to, že kukuřičný škrob považujeme za zdravější než často používaný bramborový. (vzhledem k energii a toxinům v bramborách). Jinak, jak píši kuchařsky zkušenější kolegyně, je použít zejména pro funkci.