Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Ingredience
  • květák
  • papričky jalapeňo podle chuti
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm strouhaného zázvoru
  • olej
  • 1 lžička mleté ​​papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce umeocta
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvá petrželka
  • kukuřičný škrob
  • mouka
  • sůl
  • voda

Jak připravit květák v těstíčku s pikantní omáčkou

  1. Připravte si husté těstíčko z mouky, pár lžiček kukuřičného škrobu, soli, pepře a vody. Dobře promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkám a nechte odpočinout.
  2. Květák rozeberte na růžičky a blanšírujte je ve vodě po dobu 3-4 minut. Nechte vychladnout.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte ho, přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, mletou papriku, strouhaný zázvor, nasekané papriky a orestujte.
  4. Když cibule zesklovatí, přidejte sójovou omáčku, rajský protlak, umeocet a trochu vody. Promíchejte a pár minut povařte.
  5. Květákové růžičky obalte v těstíčku.
  6. Pečte na vymazaném pečícím papíru v troubě dozlatova. 
  7. V půl sklenici vody rozmíchejte kukuřičný škrob a přidejte ho do kastrůlku s omáčkou. Omáčku vařte, dokud nezhoustne a nezačne být taková lepivá.
  8. Nyní přidejte upečený květák a dobře promíchejte, aby se obalil omáčkou. Posypte jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • Místo pečení můžete květák smažit.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata (protlak).
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójové omáčky hrachovou omáčku nebo více soli
  • Pro bezlepkovou verzi použijte na těstíčko bezlepkovou mouku (např. rýžovou).

Obměna

  • Alternativně můžete květák i usmažit.
  • Papričky jalapeňo můžete nahradit i sladkou paprikou, stačí opravdu jen malý kousek. Nebudete to tak pálivé.

Děti

  • Velmi pikantní jídlo nevhodné pro děti.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

5 kg pryč a výsledky krve perfektní (Ivana)

Ivana: Udělala jsem si s vámi podzimní detox, zhubla...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Mám 3 kg dole a okolí si všímá změn (Tereza)

Tereza: Všechny Vás zdravím. Budu asi jedna z mála,...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Pochutnávám si a přitom hubnu (Kamila)

Kamila: Stále objevuji nové suroviny, které jsem nikdy dřív...

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...
  1. Vierka, fantastický recept. Ďakujeme…zaraďujeme medzi top. Robili sme si ho včera, aj dnes..mňaaaam <3. No, bude to zjavne častá voľba, čo napríklad na super večeru <3.

  2. Recept schválen dětmi, ale bez papriček, aby nebyl pikantní. Holky vzkazují, že je to skvělé jídlo :-)

    • nevím, měl by být? Plní v receptech určitou funkci. Pokud se vám kukuřičný škrob nezamlouvá, nahraďte se pro vás vhodnou surovinou.

      • tak předpokládám, že by měl být nějak prospěšný, když všechny recepty tu jsou zdraví prospěšné. očekávala bych spíše vysvětlující a ne odpálkovávací odpověď. škrob, co vím, se dává spíš do potravin, které se v rámci JJ nedoporučují a je dobrý tak leda na ukládání tukových zásob.

        • Škrob tu má svoji funkci, jako ostatně i v jiných receptech co na stránkách jsou. Pokud tento škrob nechcete používat, vyměňte ho za něco co má stejne vlastnosti.

        • Maťo a co se týče zdraví, asi jde spíš o to, že kukuřičný škrob považujeme za zdravější než často používaný bramborový. (vzhledem k energii a toxinům v bramborách). Jinak, jak píši kuchařsky zkušenější kolegyně, je použít zejména pro funkci.

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak slavíme Dušičky u nás doma
Další článekCizrnový krém s houbami