Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Ingredience
  • květák
  • papričky jalapeňo podle chuti
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm strouhaného zázvoru
  • olej
  • 1 lžička mleté ​​papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce umeocta
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvá petrželka
  • kukuřičný škrob
  • mouka
  • sůl
  • voda

Jak připravit květák v těstíčku s pikantní omáčkou

  1. Připravte si husté těstíčko z mouky, pár lžiček kukuřičného škrobu, soli, pepře a vody. Dobře promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkám a nechte odpočinout.
  2. Květák rozeberte na růžičky a blanšírujte je ve vodě po dobu 3-4 minut. Nechte vychladnout.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte ho, přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, mletou papriku, strouhaný zázvor, nasekané papriky a orestujte.
  4. Když cibule zesklovatí, přidejte sójovou omáčku, rajský protlak, umeocet a trochu vody. Promíchejte a pár minut povařte.
  5. Květákové růžičky obalte v těstíčku.
  6. Pečte na vymazaném pečícím papíru v troubě dozlatova. 
  7. V půl sklenici vody rozmíchejte kukuřičný škrob a přidejte ho do kastrůlku s omáčkou. Omáčku vařte, dokud nezhoustne a nezačne být taková lepivá.
  8. Nyní přidejte upečený květák a dobře promíchejte, aby se obalil omáčkou. Posypte jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • Místo pečení můžete květák smažit.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata (protlak).
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójové omáčky hrachovou omáčku nebo více soli
  • Pro bezlepkovou verzi použijte na těstíčko bezlepkovou mouku (např. rýžovou).

Obměna

  • Alternativně můžete květák i usmažit.
  • Papričky jalapeňo můžete nahradit i sladkou paprikou, stačí opravdu jen malý kousek. Nebudete to tak pálivé.

Děti

  • Velmi pikantní jídlo nevhodné pro děti.

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)

Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Našla jsem nový smysl života (Jana)

Jana: Milá Evi, moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Potřebovala...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Jarní očista mě skvěle nastarovala (Jana)

Jana: Moc vám děkuju opět za úžasný kurz!! Skvělá...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...
  1. Vierka, fantastický recept. Ďakujeme…zaraďujeme medzi top. Robili sme si ho včera, aj dnes..mňaaaam <3. No, bude to zjavne častá voľba, čo napríklad na super večeru <3.

  2. Recept schválen dětmi, ale bez papriček, aby nebyl pikantní. Holky vzkazují, že je to skvělé jídlo :-)

    • nevím, měl by být? Plní v receptech určitou funkci. Pokud se vám kukuřičný škrob nezamlouvá, nahraďte se pro vás vhodnou surovinou.

      • tak předpokládám, že by měl být nějak prospěšný, když všechny recepty tu jsou zdraví prospěšné. očekávala bych spíše vysvětlující a ne odpálkovávací odpověď. škrob, co vím, se dává spíš do potravin, které se v rámci JJ nedoporučují a je dobrý tak leda na ukládání tukových zásob.

        • Škrob tu má svoji funkci, jako ostatně i v jiných receptech co na stránkách jsou. Pokud tento škrob nechcete používat, vyměňte ho za něco co má stejne vlastnosti.

        • Maťo a co se týče zdraví, asi jde spíš o to, že kukuřičný škrob považujeme za zdravější než často používaný bramborový. (vzhledem k energii a toxinům v bramborách). Jinak, jak píši kuchařsky zkušenější kolegyně, je použít zejména pro funkci.

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak slavíme Dušičky u nás doma
Další článekCizrnový krém s houbami