Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Indické hráškovo-cuketové Kootu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Krémové, vyživující a chutě uspokojující jídlo s nádechem exotického kokosu, které vyloženě pohladí chuťové buňky i žaludek. To je Kootu – tradiční jihoindický pokrm.

Ingredience
na 1 porci
  • čtvrtka menší cukety
  • hrst hrášku
  • 0,5 cibule
  • 1/4 hrnku loupané žluté čočky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • špetka chilli (není nutné)
  • 1 velká lžíce kokosového másla
  • sůl
  • 1 lžíce umeocta nebo citronové šťávy
  • na dochucení: 1-2 lžíce rostlinného jogurtu nebo smetany

Jak připravit indické Kootu

  1. Do hrnce si dáme propláchnutou žlutou čočku, přilijeme vodu tak, aby byla čočka zakrytá, přidáme kousek řasy kombu, bobkový list a kurkumu.
  2. Přivedeme k varu a ztlumíme plamen.
  3. Mezitím si nakrájíme na kostky cuketu.
  4. Po 5 minutách vaření čočky přidáme nakrájenou cuketu a vaříme ještě 10 minut.
  5. Pravidelně kontrolujeme, aby se čočka nepřipalovala, případně přidáme trošku vody.
  6. Ke konci vaření čočky ještě přidáme kuličky hrášku a za 3 minuty vypneme.
  7. Nadrobno si nakrájíme cibuli.
  8. V misce si smícháme kokosové máslo, římský kmín a chilli a uděláme si z toho pastu.
  9. Do jiného hrnce si dáme olej a přidáme hořčičná semínka.
  10. Minutu mícháme a přidáme cibuli a osolíme větší špetkou soli.
  11. Orestujeme dozlatova.
  12. Přidáme pastu z kokosu a koření, pár vteřin restujeme a poté zalijeme 4 lžícemi vody.
  13. Mícháme.
  14. Přidáme čočku s cuketou a hráškem.
  15. Vše zamícháme a ochutíme umeoctem nebo šťávou z citronu.
  16. Vypneme.
  17. Podáváme teplé s velkou lžící rostlinného jogurtu (nejlépe kokosového) a obilovinou dle výběru (např. basmati rýží) nebo plackami.

Praktické

  • Pokud nemáte kokosové máslo, můžete si ho jednoduše vyrobit rozmixováním strouhaného kokosu (používejte pouze ten tučný v BIO kvalitě, se suchým strouhaným kokosem ze supermarketu vám to nepůjde) v blenderu na tuhou hmotu až máslo. Nebo nastrouhejte čerstvý kokos. Dá se použít i kokosová smetana, případně i kokosové mléko.
  • Kootu doporučujeme podávat ozdobenou rostlinným jogurtem – můžete si ho koupit ve zdravé výživě (už ho prodávají i supermarkety, např. Albert) nebo si ho vyrobit doma z kokosového mléka nebo dužiny mladého kokosu. Jogurt se dá nahradit i kokosovou (případně i jinou) smetanou smíchanou s citronem.
  • Množství chilli si zvolte dle toho, jak ostré jídlo máte rádi a jak pálivé chilli máte. Toto Kootu je velmi jemné a vhodné i pro děti. Chilli můžete v receptu také úplně vynechat.

Obměna

  • Místo cukety můžete použít dýni, batát, brokolici, květák, mrkev nebo jinou zeleninu dle sezóny a vašich zásob.
  • Loupanou a půlenou žlutou čočku můžete zaměnit za loupanou a půlenou červenou čočku, půlený hrách nebo mungo.
  • Kootu můžete posypat opraženými kešu oříšky a nasekaným koriandrem, pokud ho máte rádi.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let, ubereme ale na koření a dochucovadlech.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Skvělý a rychlý oběd. Pochutnávali jsme si všichni. Jen cuketu už jsem neměla, tak jsem nahradila dýní a mrkví. Jako přílohu jsme měli směs rýže + quinoa. Díky za recept!

Skvely pokrm, co snese i vice kurkumy :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Červená čočka se sladkou zeleninou a quinoa se lněným semínkem

Když si uděláte sladce upravené hlavní jídlo, sníží se potřeba mlsat sladkosti přes den a večer.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.