Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Arašídové stew

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete obměňovat dle vaší chuti.

Ingredience
3 porce

  • 1 mrkev
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku batátů na kostičky
  • 1/2 hrnku máslové dýně na kostičky
  • 1 malá červená cibule
  • troška oleje
  • špetka chilli
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl
  • několik snítek tymiánu
  • 700 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 hrnek uvařených fazolek adzuki
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžička umeocta

Často s někým řešíme, že ta naše strava není jen o hubnutí, byť se tak třeba právě běžící letní program jmenuje. Že z...

Jak připravit stew s chutí arašídů

  1. Všechnu pokrájenou zeleninu orestujeme na trošce oleje, osolíme, přidáme kurkumu, chilli a ještě krátce zarestujeme. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme tymián a vaříme, dokud zelenina nezměkne.
  2. Jakmile je zelenina měkká, vmícháme kokosové mléko, arašídové máslo a adzuki fazolky. Pokud má omáčka řidší konzistenci, odebereme trochu zeleniny a fazolek do vyšší nádoby, rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme zpět do hrnce. Tak omáčku zahustíme.

Praktické

  • Pokud máte fazolky uvařené předem, je to opravdu rychle připravené.
  • Podáváme s oblíbenou obilovinou, skvěle se hodí třeba rýže nebo špalda, při bezlepkové dietě volte obilovinu bez lepku.
  • Chilli i česneku dejte dle své chuti.

Obměna

  • Místo fazolek adzuki můžete dát jiné menší fazole (mungo, černé, pinto..).
  • Pokud nemáte čerstvý tymián použijte sušený.

Děti

Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Cizrna na rozmarýnu s křupavými noky (bez lepku)

Cizrna na rozmarýnu je vydatné, ale zároven lehké jídlo, které není náročné na přípravu, ani na ingredience. Čerstvý rozmarýn pokrm krásně ovoní a v kombin...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...