Zajímá Vás, kolik lepku obsahují uzené tofu, uzený tempeh nebo rýžový a kukuřičný slad?  Těm, kteří mají na lepek jen zátěž, je to asi celkem jedno, protože je trocha lepku takříkajíc „nezabije“, jenže Katka má přímo celiakii, takže jí na přesných informacích opravdu záleží. Proto se pokusila vypátrat, jak to tedy s obsahem lepku u  těchto výrobků je. Pokud jste mysleli, že tofu, tempeh nebo slady jsou zaručeně bezlepkové, tak se podívejte na výsledky jejího bádání.

Katka Burešová:

Nejprve jsem se pokusila kontaktovat výrobce, zda by si třeba nechtěl nechat některé výrobky otestovat sám, ale tam jsem mnoho úspěchů nesklidila. Následně jsem kontaktovala jednatelku Společnosti pro bezlepkovou dietu o. s. a současně i vedoucí oddělení výživových látek Výzkumného ústavu potravinářského průmyslu v Praze. Obě dámy byly velice ochotné a jen díky nim jsem mohla nechat výrobky nakonec otestovat.Katka má celiakii a proto potřebuje znát přesný obsah lepku

Vše se testovalo právě ve Výzkumném ústavu potravinářského průmyslu v Praze. Ústav byl založen v roce 1958 a je to komplexní pracoviště provádějící výzkum v oblasti chemie, biochemie a technologie potravin, výživy i potravinářského inženýrství a techniky. Svou činností je orientován především na zlepšení úrovně stravování naší populace a na ozdravění nabídky potravin na našem trhu. Také spravuje Databázi bezlepkových výrobků, kterou najdete na jejich webových stránkách.

Každý celiak nebo osoba s nesnášenlivostí lepku snese různě malé množství lepku. Na našem trhu se proto dle zákona prodávají dva druhy výrobků:

  • Výrobky označené „BEZ LEPKU“, které  nesmějí mít obsah lepku větší než  20mg/ kg potraviny. Toto označení může být použito pouze u potravin vyrobených z přirozeně bezlepkových surovin.
  • Výrobky označené „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“ , které nesmějí mít obsah lepku větší než 100mg /kg potraviny. Toto označení je vyhrazeno pro potraviny ze speciálně upravených složek vyrobených z pšenice, žita, ječmene a ovsa, u kterých byl obsah lepku zpravidla snížen technologickou úpravou.

 

Všechny čtyři testované výrobky byly od společnosti Sunfood a zde jsou výsledky:

  • Bio uzený tempeh obsahuje méně lepku než 5mg/kg , takže zcela v pořádku, je bezlepkový.
  • Uzené tofu obsahuje lepku 23,4 mg/kg, což je v pořádku, protože tato hodnota je i SZPI uznávána jako vyhovující (metoda má totiž určitou odchylku stanovení).
  • Rýžový slad obsahuje přes 200mg/kg, takže ten rozhodně bezlepkový není.
  • Bio kukuřičný slad je zatím v řešení, takže bych ho raději z důvodu zamezení zdravotních komplikací nekonzumovala. Jakmile budou výsledky, ihned je sem doplním.

Doufám, že moje pátrání aspoň někomu pomůže. Také pevně věřím v to, že se mi třeba jednou, někdy v daleké budoucnosti, díky zdravému stravování a Jíme Jinak zlepší kvalita mého léty značně zhuntovaného střeva natolik, že si třeba budu moci dát i trošku toho rýžového sladu 🙂 Takže Jíme Jinak zdar!!!

Katka Burešová

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Už jsem se na to tady kdysi Evči ptala. SLAD je slad, stejně jako ječný slad, i každý jiný = lepek.

    • Juliano, přesně. Bezlepkové jsou jedině sirupy. Nejsou sice tak vhodné jako slad, ale zase ta výhoda – cukr nahradí daleko věrněji a v pečivu i na dezertech jsou nerušící. Takže své bezlepkové dceři, která slad samozřejmě nemůže, říkám: O nic jsi nepřišla 😀 My jedeme v agávovém sirupu. Má pro i proti, ale platí přiměřeně, přiměřeně a prostě pořád lepší než cukr.

  2. Ahoj Veru, také se těším na osobní setkání no a na ty sushi rolky taky:-) Když jsi je tu slíbila veřejně, tak to už musí klapnout, víš o tom?:-) Mňam, mňam. Jak bude Domík zdravý, tak dej vědět a určitě se konečně potkáme.
    A Shari, bohužel to není z Plzně. Bydlíme na Moravě, v Prostějově. Ten Dinopark je ve Vyškově. Kdybych byla z Plzně, tak už bych určitě „otravovala“ o seznámení:-)

  3. Tak to je bomba, Kači. 😀 Mne zmátlo to jméno. Na mailu máš jiné, asi za svobodna. 😉 Přišlo mi docela zvláštní, že lepek řeší nějaká Káťa, na fotce má dva kluky a má brýle. Ale nepoznala jsem tě. Už se těším, až se poznáme osobně. Věřím, že tento týden už Domušky doléčím a pak hurá za váma. 🙂

  4. Katko, odkud jste, jestli se můžu zeptat takhle? Já jestli ta fotka je z Dinoparku v Plzni nebo z jiného:)

  5. Ahoj Veru a představ si, že ten článek jsem psala zrovna já:-) Tedy psala ho Eva, ale já jí dodala podklady. Na sushi rolky už se těším a klidně tam můžeš dát i uzené tofu, já jím i to:-) Slady jsem ale oba dva vyřadila ze svého jídelníčku.
    A Evo, informace ke kukuřičnému sladu dodám co nejdříve. Pokud bych měla ještě další informace, tak se o ně samozřejmě ráda podělím s ostatníma zde na stránkách.

  6. Teda, tento článek mi přišel tak pěkně do cesty… 🙂 Chystám se za jednou maminkou dvou klukánků, která mne kontaktovala přes JJ seznamku a chci ji dovézt na ochutnání sushi, které ještě neměla. Je celiatička, takže uzené tofu, které do normálně sushi dávám, vyměním za tempeh, který je na tom s lepkem ještě líp. A budu mít radost, že moje dobrůtka je pro ni to nejlepší. Děkuji za článek i za vypátrání informací!

  7. Dakujem za informacie. Syn ma tiez dost burlive reakcie na lepok a niekedy som mala aj podozrenie ze to ma aj z potravin ktore su oznacene ako bezlepkove. Asi nebudem pre neho pouzivat ziadny slad, proste len sirup z agave. Zuzana

  8. Katko, moc děkujeme za zprávu a všechnu práci kolem, kterou jste podnikla. Budeme rády i za informaci o kukuřičném sladu případně dalších výrobcích, se kterými máte dobro nebo špatnou zkušenost.

  9. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekJaká je to strava?
Další článekJíst jinak v těhotenství?