Máte rádi fazolky na slanině, ale potřebujete odlehčit jídelníček? Máme pro vás rychlou chuťovku, která uspokojí i největší labužníky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 300 g zelených fazolek
  • 200 g cukety
  • 1 uzený tempeh (cca 200 g)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • trochu vody na podlití
  • rukola na ozdobu

Jak připravit veganské fazolky na slanině

  1. Fazolky omyjeme a zbavíme stopek a pokrájíme na půlky, tempeh nakrájíme na menší plátky (podobně jako bývá slanina), cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, cuketu i se slupkou na kostičky.
  2. Na pánev nalijeme olej a přidáme cibuli, cuketu a česnek, osolíme a restujeme do sklovata.
  3. Přidáme fazolky, sojovou omáčku, kmín a společně restujeme za občasného promícháníhání asi 10 minut.
  4. Přidáme pár lžic vody na podlití a dál restujeme a dál promícháváme ještě asi 5 minut.
  5. Přidáme tempeh, prohřejeme ho a podáváme sypané rukolou.

Praktické

  • Místo restování můžete zeleninu dusit s troškou vody pod pokličkou. Bude měkkčí a ne tak křupavá, ale nebudete muset promíchávat.

Kombinujeme

  • Fazolky a cuketu s tempehem si dáváme jako bílkovinnou a zeleninovou část k rýži či jiné obilovině a doplňujeme ještě kvašenou zeleninou.
  • Pokud byste chtěli jíst jen toto jídlo samotné, pak vám to pro 4 porce stačit nebude a budete muset navýšit množství ingrediencí cca dvojnásobně.

Obměna

  • Cuketu můžete vynechat. My ji dáváme do všeho, protože máme velkou úrodu.
  • Můžete přidat mangold, ten bývá ve stejnou dobu jako dozrávají fazolky.
  • Přidat můžete oblíbené koření jako třeba koriandr či římský kmín.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Šetřete ale se solí a olejem a sojovou omáčkou, uzený tempeh je slaný sám o sobě.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...
  1. Krásný den,recept moc chutný…. akorát v popisu je asi překlep….chybí tam,kdy se dává cibule,ale člověk to už dělá intuitivně,tak že to úplně nevadí ❤️ mňam

    • Vypadá to naprosto úžasně, Slavomíro 👍 Děkujeme za fotku i za pochvalu 😍

  2. Teď koukám, že by si jeden mohl myslet, že tam je klasický párek. Zbyly mi dvě nožky tofu párků, co jsem asi po půl roce koupila do rohlíku na chuť 😅

  3. Dobré ráno, v sobotu zkusím, vypadá to chutně.
    Mám dvě poznámky, teď nefunguje přihlášení a už u několika receptů jsem si všiml, že jsou trošku zmatené. Například tento.
    3. cuketu na kostičky
    4. přidáme na pl. nakrájenou cuketu
    5. přidáme cuketu
    Jinak žádný stres, já sice vařím s receptem na očích, ale dost improvizuji, protože buď nemám to či ono, nebo mi něco nechutná.
    S přáním krásného dne,
    Martin.

    • Prostě cukety není nikdy dost 😂 Díky za upozornění, Martine 👍 Už jsem to opravila.

  4. Cibuli smazite jako první? Kdy pridavate tempeh? Nějak to v receptu vypadlo…jelikož ač nakrájíme tempeh na sebetenceji jak jej upravujete dele-rozpadne se…děláte jej tedy na začátku někde bokem na cibuli na prudko a pak pridavate? Díky za odpoved
    Renata

  5. Mňáááám! O víkendu musím vyzkoušet.

    Jo a Evo nebo Romane :-) neplánujete nějaké tlačítko pro uložení oblíbných receptů, respektive jejich propsání do nějakého přehledu v uživatelském účtu? Nebo tu někde je a já jsem jen slepá? V mobilu mám už teď přes sto záložek! :-)) Děkuji!

  6. Včera jsem se inspirovala tímto receptem a udělala fazolky na celerovém špeku. Vynechala jsem cuketu, osmahla na drobno nakrájenou cibulku, na to kostičky celeru a pak ještě navoněla kouskem uzeného tempehu nakrájeným na drobné kostičky. Fazolky jsem mezitím jsem jsem krátce do poloměkka povařila a pak dala do krásně provoněné a opečené směsi ještě trochu osmahnout. Mírně podlila dvěma lžícemi vody z vaření fazolek, prohřála a podávala s basmati rýží. Luxusní večeře!

  7. přemýšlela jsem, co udělám s fazolkama a neměla jsem chuť na omáčku, a hle, hned na úvodní stránce recept s fazolkama :) děkuji a chutnalo nám :)

    • Nadúrodu cukety miluju! Je to můj hotový základ pro jakoukoliv omáčku/ smetanovou polívku. Nedávno takto fazolky na smetaně z cukety, jinak houbová omáčka, kulajda a samozřejmě pro zjemnění do svíčkové. Užívejte si!

    • Tak to by vám mělo chutnat. Pokud tedy máte ráda i cuketu, jestli ne, tak ji vynechte :-)

  8. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSushi dortík
Další článekBílé fazole po italsku