Máte rádi fazolky na slanině, ale potřebujete odlehčit jídelníček? Máme pro vás rychlou chuťovku, která uspokojí i největší labužníky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 300 g zelených fazolek
  • 200 g cukety
  • 1 uzený tempeh (cca 200 g)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • trochu vody na podlití
  • rukola na ozdobu

Jak připravit veganské fazolky na slanině

  1. Fazolky omyjeme a zbavíme stopek a pokrájíme na půlky, tempeh nakrájíme na menší plátky (podobně jako bývá slanina), cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, cuketu i se slupkou na kostičky.
  2. Na pánev nalijeme olej a přidáme cuketu a česnek, osolíme a restujeme do sklovata.
  3. Přidáme fazolky, sojovou omáčku, kmín a společně restujeme za občasného promícháníhání asi 10 minut.
  4. Přidáme pár lžic vody na podlití a dál restujeme a dál promícháváme ještě asi 5 minut.
  5. Přidáme tempeh, prohřejeme ho a podáváme sypané rukolou.

Praktické

  • Místo restování můžete zeleninu dusit s troškou vody pod pokličkou. Bude měkkčí a ne tak křupavá, ale nebudete muset promíchávat.

Kombinujeme

  • Fazolky a cuketu s tempehem si dáváme jako bílkovinnou a zeleninovou část k rýži či jiné obilovině a doplňujeme ještě kvašenou zeleninou.
  • Pokud byste chtěli jíst jen toto jídlo samotné, pak vám to pro 4 porce stačit nebude a budete muset navýšit množství ingrediencí cca dvojnásobně.

Obměna

  • Cuketu můžete vynechat. My ji dáváme do všeho, protože máme velkou úrodu.
  • Můžete přidat mangold, ten bývá ve stejnou dobu jako dozrávají fazolky.
  • Přidat můžete oblíbené koření jako třeba koriandr či římský kmín.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Šetřete ale se solí a olejem a sojovou omáčkou, uzený tempeh je slaný sám o sobě.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...
  1. Dobré ráno, v sobotu zkusím, vypadá to chutně.
    Mám dvě poznámky, teď nefunguje přihlášení a už u několika receptů jsem si všiml, že jsou trošku zmatené. Například tento.
    3. cuketu na kostičky
    4. přidáme na pl. nakrájenou cuketu
    5. přidáme cuketu
    Jinak žádný stres, já sice vařím s receptem na očích, ale dost improvizuji, protože buď nemám to či ono, nebo mi něco nechutná.
    S přáním krásného dne,
    Martin.

    • Prostě cukety není nikdy dost 😂 Díky za upozornění, Martine 👍 Už jsem to opravila.

  2. Cibuli smazite jako první? Kdy pridavate tempeh? Nějak to v receptu vypadlo…jelikož ač nakrájíme tempeh na sebetenceji jak jej upravujete dele-rozpadne se…děláte jej tedy na začátku někde bokem na cibuli na prudko a pak pridavate? Díky za odpoved
    Renata

  3. Mňáááám! O víkendu musím vyzkoušet.

    Jo a Evo nebo Romane :-) neplánujete nějaké tlačítko pro uložení oblíbných receptů, respektive jejich propsání do nějakého přehledu v uživatelském účtu? Nebo tu někde je a já jsem jen slepá? V mobilu mám už teď přes sto záložek! :-)) Děkuji!

  4. Včera jsem se inspirovala tímto receptem a udělala fazolky na celerovém špeku. Vynechala jsem cuketu, osmahla na drobno nakrájenou cibulku, na to kostičky celeru a pak ještě navoněla kouskem uzeného tempehu nakrájeným na drobné kostičky. Fazolky jsem mezitím jsem jsem krátce do poloměkka povařila a pak dala do krásně provoněné a opečené směsi ještě trochu osmahnout. Mírně podlila dvěma lžícemi vody z vaření fazolek, prohřála a podávala s basmati rýží. Luxusní večeře!

    • Tak to by vám mělo chutnat. Pokud tedy máte ráda i cuketu, jestli ne, tak ji vynechte :-)

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemné fazolové lusky s máslovou tykví a šalotkou v krémové citronové omáčce s koprem
Další článek5 tipů, jak vybrat ten nejlepší meloun. Při každém nákupu!