Máte rádi fazolky na slanině, ale potřebujete odlehčit jídelníček? Máme pro vás rychlou chuťovku, která uspokojí i největší labužníky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 300 g zelených fazolek
  • 200 g cukety
  • 1 uzený tempeh (cca 200 g)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • trochu vody na podlití
  • rukola na ozdobu

Jak připravit veganské fazolky na slanině

  1. Fazolky omyjeme a zbavíme stopek a pokrájíme na půlky.
  2. Tempeh nakrájíme na menší plátky podobně jako bývá slanina.
  3. Cibuli nakrájíme na proužky a česnek na plátky, cuketu i se slupkou na kostičky.
  4. Na pánev nalijeme olej a přidáme na plátky nakrájenou cuketu a česnek, osolíme a restujeme do sklovata.
  5. Přidáme fazolky, cuketu, sojovou omáčku, kmín a společně restujeme za občasného pro mícháníhání asi 10 minut.
  6. Přidáme pár lžic vody na podlití a dál restujeme a dál promícháváme ještě asi 5 minut.
  7. Podáváme sypané rukolou.

Praktické

  • Místo restování můžete zeleninu dusit s troškou vody pod pokličkou. Bude měkkčí a ne tak křupavá, ale nebudete muset promíchávat.

Kombinujeme

  • Fazolky a cuketu s tempehem si dáváme jako bílkovinnou a zeleninovou část k rýži či jiné obilovině a doplňujeme ještě kvašenou zeleninou.
  • Pokud byste chtěli jíst jen toto jídlo samotné, pak vám to pro 4 porce stačit nebude a budete muset navýšit množství ingrediencí cca dvojnásobně.

Obměna

  • Cuketu můžete vynechat. My ji dáváme do všeho, protože máme velkou úrodu.
  • Můžete přidat mangold, ten bývá ve stejnou dobu jako dozrávají fazolky.
  • Přidat můžete oblíbené koření jako třeba koriandr či římský kmín.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Šetřete ale se solí a olejem a sojovou omáčkou, uzený tempeh je slaný sám o sobě.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...
  1. Mňáááám! O víkendu musím vyzkoušet.

    Jo a Evo nebo Romane :-) neplánujete nějaké tlačítko pro uložení oblíbných receptů, respektive jejich propsání do nějakého přehledu v uživatelském účtu? Nebo tu někde je a já jsem jen slepá? V mobilu mám už teď přes sto záložek! :-)) Děkuji!

  2. Včera jsem se inspirovala tímto receptem a udělala fazolky na celerovém špeku. Vynechala jsem cuketu, osmahla na drobno nakrájenou cibulku, na to kostičky celeru a pak ještě navoněla kouskem uzeného tempehu nakrájeným na drobné kostičky. Fazolky jsem mezitím jsem jsem krátce do poloměkka povařila a pak dala do krásně provoněné a opečené směsi ještě trochu osmahnout. Mírně podlila dvěma lžícemi vody z vaření fazolek, prohřála a podávala s basmati rýží. Luxusní večeře!

    • Tak to by vám mělo chutnat. Pokud tedy máte ráda i cuketu, jestli ne, tak ji vynechte :-)

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemné fazolové lusky s máslovou tykví a šalotkou v krémové citronové omáčce s koprem
Další článek5 tipů, jak vybrat ten nejlepší meloun. Při každém nákupu!