Také máte najedou úrodu zelených fazolových lusků a už nevíte na jaký způsob je upravit, aby to nebylo stále stejné? Pokud už jste vyzkoušeli fazolky dušené, restované, do polévky i pečené. Zkuste z nich pro změnu udělat omáčku! Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině. Dnes jsem do ní zkusila přidat pokrájené kvašené okurky a manžel si chvállil výbornou znojemskou omáčku :-)

Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině.

Ingredience

pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 1 kořen petržele nebo pastiňák
  • 250g batátů
  • hrst fazolek
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • zeleninový vývar (nebo horká voda)  asi 3/4 litru
  • sojová omáčka
  • na zahuštění studená voda a 1-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 kvašené okurky (nemusí být)

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar .
  2. Fazolky opereme a ukrojíme konečky se šťopkou. Cibuli a petržel nakrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme cibulku s troškou soli a po chvíli přidáme petržel. Společně ještě chvíli restujeme  a občas mícháme, aby se nám zelenina nepřipálila.
  4. Pak přidáme na menší části nakrájené fazolky a horký vývar. Společně vaříme do změknutí fazolek cca 10 minut.
  5. Rozmixujeme ponorným mixerem.
  6. Pokud je omáčka řídká, přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Dáme nejprve lžíci, postupně můžeme přidávat až na požadovanou hustotu. Chvilku omáčku se škrobem zahříváme, odstavíme a dochutíme dle nálady.

Praktické

Chceme-li dosolit, přidáme sojovou omáčku. Chceme-li i okyselit, přidáme ume ocet. Máme-li rádi sladko kyselou chuť, přidáme jablečný ocet. Říz dodá omáčce pár kapek vymačkaných z nastrouhaného zázvoru nebo trošku čerstvého strouhaného křenu, případně česneku.

Obměna

My měli chuť na kyselé, takže jsme omáčku jen osolili sojovou omáčkou, přidali trošku ume octa a na kostičky pokrájené kvašené okurky. Manžel si chválil výbornou znojemskou omáčku :-)

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...
  1. Vypadá to moc dobře. Jen se přidám k ostatním – co ty batáty? Jsou uvedené jako surovina, ale v postupu ne. :-)
    Díky

  2. Mohu se zeptat co je to na obrázku za kuličky
    položené na té omáčce?Vypadají lákavě.
    Děkuji moc.

    • To jsou jáhlové kuličky obalené v sezamu a smažené ve vysoké vrstvě oleje – fritované. Dají se udělat z jakékoliv obiloviny + pohanková mouka + klidně je výrazně ochuťte např. kari, kurkukou ap. a obalit v sezamu.

  3. Já bych se přece jen ještě zeptala na ty batáty. Sice nezmizely ze seznamu surovin (na třetím řádku :-) ), ale v postupu už o nich zmínka není. Mají se přidávat po zalití zeleniny vývarem?
    Děkuji za upřesnění a taky za tyhle bezva stránky, které mě posunuly zase trochu někam jinam :-)

  4. Ty batáty tam teda jdou? V popisu receptu už zmizeli. Na ilustračním fotu to vypadá dohromady úžasně, co tam všechno je a najdu někde recepty? Líbil by se mi popis celého talíře u věech vašich receptů.Díky, holky.

    • Dobrý den, batáty nezmizely, jsou stále na třetím řádku. :-) Popis celého talíře by byl ideál, ale zabere víc jak 2 hodiny a na to zatím nemáme kapacitu, ale snažíme se alespoň někde. :-)
      Na tomto talíři najdete jáhlové krokety (stejné jako knedlíky, jen se místo vaření ve vodě frituji), tempeh na medu http://www.jimejinak.cz/2011/11/tempeh-na-medu/ a salát z červené řepy http://www.jimejinak.cz/2011/10/ruzovy-stavnaty-salat-z-cervene-repy-a-kvaseneho-zeli/.

      • Super, díky, tahkhle popis úplně stačí. Já jenom, že batáty nejsou uvedeny v popisu, tak je tam dávám s petrželí. Jinak omáčka skvěle chutná, nikdy nevím jak a co s fazolkama a teď dělaám pořád tohle a úspěch. Dík, Helčo.Olga Ciglerová

      • Taky mě zajímá ten batát… Opravdu tam přijde??? V seznamu je sice uveden, ale mám pocit že by ze zelené omáčky udělal spíše takovou žluto-oranžovou, nebo se pletu? V receptu o něm totiž uz nic není, takže předpokládám, že se do seznamu ingrediencí mohl dostat omylem… Zvlášť kdyz na zahuštění je tam ještě škrob s vodou :-0
        Tak porad, Heli :-)

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřirozený porod jako zázrak III.
Další článekKváskový chléb zabodoval u holek na privátě i u návštěvy