Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka ze zelených fazolek

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Také máte najedou úrodu zelených fazolových lusků a už nevíte na jaký způsob je upravit, aby to nebylo stále stejné? Pokud už jste vyzkoušeli fazolky dušené, restované, do polévky i pečené. Zkuste z nich pro změnu udělat omáčku! Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině. Dnes jsem do ní zkusila přidat pokrájené kvašené okurky a manžel si chvállil výbornou znojemskou omáčku :-)

Ingredience

pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 1 kořen petržele nebo pastiňák
  • 250g batátů
  • hrst fazolek
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • zeleninový vývar (nebo horká voda)  asi 3/4 litru
  • sojová omáčka
  • na zahuštění studená voda a 1-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 kvašené okurky (nemusí být)

Táňa má tři děti. Přišla k nám na kurz a my jí nevěřily ani věk ani ty tři děti. Byla veselá, pozitivní, štíhlounká, ...

Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině.

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar .
  2. Fazolky opereme a ukrojíme konečky se šťopkou. Cibuli a petržel nakrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme cibulku s troškou soli a po chvíli přidáme petržel. Společně ještě chvíli restujeme  a občas mícháme, aby se nám zelenina nepřipálila.
  4. Pak přidáme na menší části nakrájené fazolky a horký vývar. Společně vaříme do změknutí fazolek cca 10 minut.
  5. Rozmixujeme ponorným mixerem.
  6. Pokud je omáčka řídká, přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Dáme nejprve lžíci, postupně můžeme přidávat až na požadovanou hustotu. Chvilku omáčku se škrobem zahříváme, odstavíme a dochutíme dle nálady.

Praktické

Chceme-li dosolit, přidáme sojovou omáčku. Chceme-li i okyselit, přidáme ume ocet. Máme-li rádi sladko kyselou chuť, přidáme jablečný ocet. Říz dodá omáčce pár kapek vymačkaných z nastrouhaného zázvoru nebo trošku čerstvého strouhaného křenu, případně česneku.

Obměna

My měli chuť na kyselé, takže jsme omáčku jen osolili sojovou omáčkou, přidali trošku ume octa a na kostičky pokrájené kvašené okurky. Manžel si chválil výbornou znojemskou omáčku :-)

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Slavomíra
1. 9. 2021

Občas vídavam starého pána,ktorý predáva pri 1obchode ovocie/zeleninu/kvietky_nič vo veľkom,ale jeho úroda podľa sezóny..vzala som všetky fazuľky čo mal🙂,našla tento recept a frčím _v sobotu a nedeľu na obed aj večeru,v pondelok večera,dnes obed,ešteže je omáčka variabilná,tak som mohla vyskúšať s batátom,petržlenom,tekvicou,uhorkami,chrenom a stále sa mi neprejedla😀

Olga Š.
24. 2. 2021

Vrátím se se stejným dotazem – patří do omáčky batáty? V postupu chybí, jak s nimi naložit. Děkuju :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma