Také máte najedou úrodu zelených fazolových lusků a už nevíte na jaký způsob je upravit, aby to nebylo stále stejné? Pokud už jste vyzkoušeli fazolky dušené, restované, do polévky i pečené. Zkuste z nich pro změnu udělat omáčku! Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině. Dnes jsem do ní zkusila přidat pokrájené kvašené okurky a manžel si chvállil výbornou znojemskou omáčku :-)

Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině.

Ingredience

pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 1 kořen petržele nebo pastiňák
  • 250g batátů
  • hrst fazolek
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • zeleninový vývar (nebo horká voda)  asi 3/4 litru
  • sojová omáčka
  • na zahuštění studená voda a 1-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 kvašené okurky (nemusí být)

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar .
  2. Fazolky opereme a ukrojíme konečky se šťopkou. Cibuli a petržel nakrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme cibulku s troškou soli a po chvíli přidáme petržel. Společně ještě chvíli restujeme  a občas mícháme, aby se nám zelenina nepřipálila.
  4. Pak přidáme na menší části nakrájené fazolky a horký vývar. Společně vaříme do změknutí fazolek cca 10 minut.
  5. Rozmixujeme ponorným mixerem.
  6. Pokud je omáčka řídká, přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Dáme nejprve lžíci, postupně můžeme přidávat až na požadovanou hustotu. Chvilku omáčku se škrobem zahříváme, odstavíme a dochutíme dle nálady.

Praktické

Chceme-li dosolit, přidáme sojovou omáčku. Chceme-li i okyselit, přidáme ume ocet. Máme-li rádi sladko kyselou chuť, přidáme jablečný ocet. Říz dodá omáčce pár kapek vymačkaných z nastrouhaného zázvoru nebo trošku čerstvého strouhaného křenu, případně česneku.

Obměna

My měli chuť na kyselé, takže jsme omáčku jen osolili sojovou omáčkou, přidali trošku ume octa a na kostičky pokrájené kvašené okurky. Manžel si chválil výbornou znojemskou omáčku 🙂

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
  1. Vypadá to moc dobře. Jen se přidám k ostatním – co ty batáty? Jsou uvedené jako surovina, ale v postupu ne. 🙂
    Díky

  2. Mohu se zeptat co je to na obrázku za kuličky
    položené na té omáčce?Vypadají lákavě.
    Děkuji moc.

    • To jsou jáhlové kuličky obalené v sezamu a smažené ve vysoké vrstvě oleje – fritované. Dají se udělat z jakékoliv obiloviny + pohanková mouka + klidně je výrazně ochuťte např. kari, kurkukou ap. a obalit v sezamu.

  3. Já bych se přece jen ještě zeptala na ty batáty. Sice nezmizely ze seznamu surovin (na třetím řádku 🙂 ), ale v postupu už o nich zmínka není. Mají se přidávat po zalití zeleniny vývarem?
    Děkuji za upřesnění a taky za tyhle bezva stránky, které mě posunuly zase trochu někam jinam 🙂

  4. Ty batáty tam teda jdou? V popisu receptu už zmizeli. Na ilustračním fotu to vypadá dohromady úžasně, co tam všechno je a najdu někde recepty? Líbil by se mi popis celého talíře u věech vašich receptů.Díky, holky.

    • Dobrý den, batáty nezmizely, jsou stále na třetím řádku. 🙂 Popis celého talíře by byl ideál, ale zabere víc jak 2 hodiny a na to zatím nemáme kapacitu, ale snažíme se alespoň někde. 🙂
      Na tomto talíři najdete jáhlové krokety (stejné jako knedlíky, jen se místo vaření ve vodě frituji), tempeh na medu http://www.jimejinak.cz/2011/11/tempeh-na-medu/ a salát z červené řepy http://www.jimejinak.cz/2011/10/ruzovy-stavnaty-salat-z-cervene-repy-a-kvaseneho-zeli/.

      • Super, díky, tahkhle popis úplně stačí. Já jenom, že batáty nejsou uvedeny v popisu, tak je tam dávám s petrželí. Jinak omáčka skvěle chutná, nikdy nevím jak a co s fazolkama a teď dělaám pořád tohle a úspěch. Dík, Helčo.Olga Ciglerová

      • Taky mě zajímá ten batát… Opravdu tam přijde??? V seznamu je sice uveden, ale mám pocit že by ze zelené omáčky udělal spíše takovou žluto-oranžovou, nebo se pletu? V receptu o něm totiž uz nic není, takže předpokládám, že se do seznamu ingrediencí mohl dostat omylem… Zvlášť kdyz na zahuštění je tam ještě škrob s vodou :-0
        Tak porad, Heli 🙂

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřirozený porod jako zázrak III.
Další článekKváskový chléb zabodoval u holek na privátě i u návštěvy