Také máte najedou úrodu zelených fazolových lusků a už nevíte na jaký způsob je upravit, aby to nebylo stále stejné? Pokud už jste vyzkoušeli fazolky dušené, restované, do polévky i pečené. Zkuste z nich pro změnu udělat omáčku! Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině. Dnes jsem do ní zkusila přidat pokrájené kvašené okurky a manžel si chvállil výbornou znojemskou omáčku :-)

Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině.

Ingredience

pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 1 kořen petržele nebo pastiňák
  • 250g batátů
  • hrst fazolek
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • zeleninový vývar (nebo horká voda)  asi 3/4 litru
  • sojová omáčka
  • na zahuštění studená voda a 1-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 kvašené okurky (nemusí být)

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar .
  2. Fazolky opereme a ukrojíme konečky se šťopkou. Cibuli a petržel nakrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme cibulku s troškou soli a po chvíli přidáme petržel. Společně ještě chvíli restujeme  a občas mícháme, aby se nám zelenina nepřipálila.
  4. Pak přidáme na menší části nakrájené fazolky a horký vývar. Společně vaříme do změknutí fazolek cca 10 minut.
  5. Rozmixujeme ponorným mixerem.
  6. Pokud je omáčka řídká, přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Dáme nejprve lžíci, postupně můžeme přidávat až na požadovanou hustotu. Chvilku omáčku se škrobem zahříváme, odstavíme a dochutíme dle nálady.

Praktické

Chceme-li dosolit, přidáme sojovou omáčku. Chceme-li i okyselit, přidáme ume ocet. Máme-li rádi sladko kyselou chuť, přidáme jablečný ocet. Říz dodá omáčce pár kapek vymačkaných z nastrouhaného zázvoru nebo trošku čerstvého strouhaného křenu, případně česneku.

Obměna

My měli chuť na kyselé, takže jsme omáčku jen osolili sojovou omáčkou, přidali trošku ume octa a na kostičky pokrájené kvašené okurky. Manžel si chválil výbornou znojemskou omáčku :-)

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...
  1. Vypadá to moc dobře. Jen se přidám k ostatním – co ty batáty? Jsou uvedené jako surovina, ale v postupu ne. :-)
    Díky

  2. Mohu se zeptat co je to na obrázku za kuličky
    položené na té omáčce?Vypadají lákavě.
    Děkuji moc.

    • To jsou jáhlové kuličky obalené v sezamu a smažené ve vysoké vrstvě oleje – fritované. Dají se udělat z jakékoliv obiloviny + pohanková mouka + klidně je výrazně ochuťte např. kari, kurkukou ap. a obalit v sezamu.

  3. Já bych se přece jen ještě zeptala na ty batáty. Sice nezmizely ze seznamu surovin (na třetím řádku :-) ), ale v postupu už o nich zmínka není. Mají se přidávat po zalití zeleniny vývarem?
    Děkuji za upřesnění a taky za tyhle bezva stránky, které mě posunuly zase trochu někam jinam :-)

  4. Ty batáty tam teda jdou? V popisu receptu už zmizeli. Na ilustračním fotu to vypadá dohromady úžasně, co tam všechno je a najdu někde recepty? Líbil by se mi popis celého talíře u věech vašich receptů.Díky, holky.

    • Dobrý den, batáty nezmizely, jsou stále na třetím řádku. :-) Popis celého talíře by byl ideál, ale zabere víc jak 2 hodiny a na to zatím nemáme kapacitu, ale snažíme se alespoň někde. :-)
      Na tomto talíři najdete jáhlové krokety (stejné jako knedlíky, jen se místo vaření ve vodě frituji), tempeh na medu http://www.jimejinak.cz/2011/11/tempeh-na-medu/ a salát z červené řepy http://www.jimejinak.cz/2011/10/ruzovy-stavnaty-salat-z-cervene-repy-a-kvaseneho-zeli/.

      • Super, díky, tahkhle popis úplně stačí. Já jenom, že batáty nejsou uvedeny v popisu, tak je tam dávám s petrželí. Jinak omáčka skvěle chutná, nikdy nevím jak a co s fazolkama a teď dělaám pořád tohle a úspěch. Dík, Helčo.Olga Ciglerová

      • Taky mě zajímá ten batát… Opravdu tam přijde??? V seznamu je sice uveden, ale mám pocit že by ze zelené omáčky udělal spíše takovou žluto-oranžovou, nebo se pletu? V receptu o něm totiž uz nic není, takže předpokládám, že se do seznamu ingrediencí mohl dostat omylem… Zvlášť kdyz na zahuštění je tam ještě škrob s vodou :-0
        Tak porad, Heli :-)

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřirozený porod jako zázrak III.
Další článekKváskový chléb zabodoval u holek na privátě i u návštěvy