Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka ze zelených fazolek

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Také máte najedou úrodu zelených fazolových lusků a už nevíte na jaký způsob je upravit, aby to nebylo stále stejné? Pokud už jste vyzkoušeli fazolky dušené, restované, do polévky i pečené. Zkuste z nich pro změnu udělat omáčku! Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině. Dnes jsem do ní zkusila přidat pokrájené kvašené okurky a manžel si chvállil výbornou znojemskou omáčku :-)

Ingredience

pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 1 kořen petržele nebo pastiňák
  • 250g batátů
  • hrst fazolek
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • zeleninový vývar (nebo horká voda)  asi 3/4 litru
  • sojová omáčka
  • na zahuštění studená voda a 1-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 kvašené okurky (nemusí být)

Monika měla velmi těžké období po porodu. Syn se nevyvíjel, každé kojení zvracel. Nemohla se pořádně najíst, protože ...

Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině.

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar .
  2. Fazolky opereme a ukrojíme konečky se šťopkou. Cibuli a petržel nakrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme cibulku s troškou soli a po chvíli přidáme petržel. Společně ještě chvíli restujeme  a občas mícháme, aby se nám zelenina nepřipálila.
  4. Pak přidáme na menší části nakrájené fazolky a horký vývar. Společně vaříme do změknutí fazolek cca 10 minut.
  5. Rozmixujeme ponorným mixerem.
  6. Pokud je omáčka řídká, přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Dáme nejprve lžíci, postupně můžeme přidávat až na požadovanou hustotu. Chvilku omáčku se škrobem zahříváme, odstavíme a dochutíme dle nálady.

Praktické

Chceme-li dosolit, přidáme sojovou omáčku. Chceme-li i okyselit, přidáme ume ocet. Máme-li rádi sladko kyselou chuť, přidáme jablečný ocet. Říz dodá omáčce pár kapek vymačkaných z nastrouhaného zázvoru nebo trošku čerstvého strouhaného křenu, případně česneku.

Obměna

My měli chuť na kyselé, takže jsme omáčku jen osolili sojovou omáčkou, přidali trošku ume octa a na kostičky pokrájené kvašené okurky. Manžel si chválil výbornou znojemskou omáčku :-)

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
29. 8. 2023

Mnaaaaaaaam, luxusní omáčka , meli jsme alá ZNOJEMSKÁ s kvašákem a brokolice zapečená s těstovinou a salát
SALÁT
✅vařená čočka
✅cibule
✅rajčátka
✅Petrželka
✅pickles z červené řepy
✅strouhaný kvašák
✅strouhané ředkvičky
✅aquafaba majonéza
✅sůl
✅pepř

Slavomíra
1. 9. 2021

Občas vídavam starého pána,ktorý predáva pri 1obchode ovocie/zeleninu/kvietky_nič vo veľkom,ale jeho úroda podľa sezóny..vzala som všetky fazuľky čo mal🙂,našla tento recept a frčím _v sobotu a nedeľu na obed aj večeru,v pondelok večera,dnes obed,ešteže je omáčka variabilná,tak som mohla vyskúšať s batátom,petržlenom,tekvicou,uhorkami,chrenom a stále sa mi neprejedla😀

Ukázat další komentáře