Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Špenátový porridge

Uvařeno
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Velmi rychlý a sytý pokrm pro milovníky špenátu. Pokud máte úrodu špenátu, vyzkoušejte tuto netradiční kaši a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
1-2 porce
  • 50 g celozrnných špaldových vloček
  • olej
  • pórek
  • slunečnicová semínka
  • dýňová semínka
  • lískové oříšky
  • sůl
  • čerstvý listový špenát
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva
  • tempeh

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Jak připravit špaldovou kaši se špenátem

  1. Špaldové vločky namočte na cca 1 hodinu do vody.
  2. Na pánev nalijte olej, přidejte nakrájený pórek, slunečnicová a dýňová semínka, lískové ořechy a lehce orestujte.
  3. Přidejte vločky, podlijte je trochou vody, osolte a promíchejte. Vařte několik minut.
  4. Ke konci vaření vmíchejte nakrájený špenát. Vařte dalších pár minut na mírném ohni.
  5. Na další pánvi rozpalte olej a přidejte rozdrobený tempeh, osolte a osmahněte, aby byl křupavý.
  6. Jakmile je kaše uvařená, přidejte citrónovou šťávu a lahůdkové droždí. Promíchejte a posypejte křupavým tempehem.

Praktické

  • Špenát, pokud je mladý a čerstvý, přidejte opravdu až ke konci. Nemá smysl ho zbytečně dlouho vařit.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové vločky.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.)

Obměna

  • Místo špaldových můžete použít jakékoliv vločky.
  • Přidejte jakákoliv semínka nebo ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme celé lískové oříšky a semínka, kvůli možnému vdechnutí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný!!! Děkujeme!

Světlana
13. 5. 2023

Vločky slijeme než je dáme do pánve.Chápu to správně?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...

Placičky s čínskou omáčkou

Sladkokyselou omáčku, která je v každé čínské restauraci asi není třeba představovat. Vyzkoušejte ji v této zdravější verzi. Jde použít nejen k jarním závi...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...