Černá čočka Beluga vám zpestří jídelníček. Má lehce oříškovou příchuť a vysoký obsah bílkovin, vitamínů řady B, antioxidantů a mnoha dalších cenných látek. Příjemná je tím, že drží tvar, takže si při jídle máte do čeho kousnout. Většinou její chuť ocení i ti, kdo potřebují na talíři maso. Stačí jim to patřičně ochutit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 strouhané cukety
  • 1 hrnek černé čočky belugy
  • 3 hrnky vody
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky čerstvého oregána
  • 1 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • umeocet a sojová omáčka na dochucení

Jak připravit vařenou černou čočku

  1. Černou čočku namočíme na pár hodin (můžeme přes noc) a uvaříme v nové vodě bez soli cca 30 minut (na skus).
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli.
  4. Přidáme cuketu a kmín.
  5. Restujeme několik minut a přidáme trochu vody na podlití. Dusíme krátce pár minut.
  6. Přidáme prolisovaný česnek a čerstvé oregáno, promícháme, aby česnek prošel varem a vypneme.
  7. Pokud potřebujeme dosolit či dokyselit, přidáme trochu sojové omáčky či umeocta.

Praktické

  • Uvaří se i bez namáčení. Namáčení je výhodné, protože se nastarutuje klíčení a zmnoží se vitamíny a enzymy, namočná je také lépe stravitelná.
  • Po uvaření není tak výrazně černá jako za syrova.

Kombinujeme

  • Čočku a zeleninu už máme zastoupené, takže stačí přidat obilí a něco čerstvého a máte kompletní talíř.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem připravíme bez soli a tuku ve vedlejším kastrolku stejné jídlo.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

„denní menu“

Mám takový návrh či dotaz - nebylo by možné...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Ploché bříško, skvělý pocit – zase jsem to já (Marie)

Marie: Ahoj, musím Vám sem napsat, jak jsem velmi...

Stačilo začít vařit jinak a 13 kg je dole (Slavomíra)

Slavomíra: Stačí variť dle Jíme Jinak a prejde chuť...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Vánoce jinak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nebude nějaká...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...
  1. Tak čočka se mi opět rozvařila, nicméně ve výsledku to ničemu nevadilo. Já jsem si k tomu udělala pohankovou chlebovou placku podle vašeho receptu a napařenou brokolici. Bylo to luxusní!

    • Veroniko, to se mi taky stává, že čočku rozvařím, když se u něčeho zapomenu a nehlídám to 😃 Ale jak píšete, na chuti to neubere 😉 A moc děkujeme za pochvalu, těší nás, že vám chutná 😍

    • To je zajímavé, Veru. Mně se Belugu nepodařilo rozšiřit, ani když jsem zrovna chtěla. 😂 Asi jiná značka.

  2. Asi to beru od konce. Proč by se mělo k čočce přidávat ještě nějaké obilí? Teprve webem začínám procházet, chybí mi asi základní informace.

  3. Tak u nás včera měla taky úspěch, ještě jsem do ní nakrájela petrželku a k tomu kuskus a napařené ředkvičky a brokolici(kvašenou musím přidělat, došla)a všem chutnalo, manžel taky říkal, že mu to přijde, jako že jí něco s masem.Tak jsem ráda, že jsem ji po krátkém váhání koupila, stálo to za to, díky za recept.

  4. Tuhle čočku jsem objevila letos na jaře a kdykoliv jsem ji připravila na jakýkoliv způsob, všichni byli nesmírně spokojeni, včetně opravdu velkých masožravců a musela jsem podávat informace, cože to je a jakže to připravit :-) . Vynikající je třeba s kari kořením. A díky své pevnosti s krásně hodí na vmíchání do rýže – vypadá i chutná to pak skvěle.

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTéma: Jak regenerovat žaludek (pozdní léto)
Další článekMrkvová krémová polévka