Černá čočka Beluga vám zpestří jídelníček. Má lehce oříškovou příchuť a vysoký obsah bílkovin, vitamínů řady B, antioxidantů a mnoha dalších cenných látek. Příjemná je tím, že drží tvar, takže si při jídle máte do čeho kousnout. Většinou její chuť ocení i ti, kdo potřebují na talíři maso. Stačí jim to patřičně ochutit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 strouhané cukety
  • 1 hrnek černé čočky belugy
  • 3 hrnky vody
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky čerstvého oregána
  • 1 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • umeocet a sojová omáčka na dochucení

Jak připravit vařenou černou čočku

  1. Černou čočku namočíme na pár hodin (můžeme přes noc) a uvaříme v nové vodě bez soli cca 30 minut (na skus).
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli.
  4. Přidáme cuketu a kmín.
  5. Restujeme několik minut a přidáme trochu vody na podlití. Dusíme krátce pár minut.
  6. Přidáme prolisovaný česnek a čerstvé oregáno, promícháme, aby česnek prošel varem a vypneme.
  7. Pokud potřebujeme dosolit či dokyselit, přidáme trochu sojové omáčky či umeocta.

Praktické

  • Uvaří se i bez namáčení. Namáčení je výhodné, protože se nastarutuje klíčení a zmnoží se vitamíny a enzymy, namočná je také lépe stravitelná.
  • Po uvaření není tak výrazně černá jako za syrova.

Kombinujeme

  • Čočku a zeleninu už máme zastoupené, takže stačí přidat obilí a něco čerstvého a máte kompletní talíř.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem připravíme bez soli a tuku ve vedlejším kastrolku stejné jídlo.

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...
  1. Asi to beru od konce. Proč by se mělo k čočce přidávat ještě nějaké obilí? Teprve webem začínám procházet, chybí mi asi základní informace.

  2. Tak u nás včera měla taky úspěch, ještě jsem do ní nakrájela petrželku a k tomu kuskus a napařené ředkvičky a brokolici(kvašenou musím přidělat, došla)a všem chutnalo, manžel taky říkal, že mu to přijde, jako že jí něco s masem.Tak jsem ráda, že jsem ji po krátkém váhání koupila, stálo to za to, díky za recept.

  3. Tuhle čočku jsem objevila letos na jaře a kdykoliv jsem ji připravila na jakýkoliv způsob, všichni byli nesmírně spokojeni, včetně opravdu velkých masožravců a musela jsem podávat informace, cože to je a jakže to připravit :-) . Vynikající je třeba s kari kořením. A díky své pevnosti s krásně hodí na vmíchání do rýže – vypadá i chutná to pak skvěle.

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTéma: Jak regenerovat žaludek (pozdní léto)
Další článekMrkvová krémová polévka