- 1 cibule
- 1/2 strouhané cukety
- 1 hrnek černé čočky belugy
- 3 hrnky vody
- 2 stroužky česneku
- 2 stonky čerstvého oregána
- 1 lžíce oleje
- půl lžičky drceného kmínu
- sůl
- umeocet a sojová omáčka na dochucení
Jak připravit vařenou černou čočku
- Černou čočku namočíme na pár hodin (můžeme přes noc) a uvaříme v nové vodě bez soli cca 30 minut (na skus).
- Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo.
- Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli.
- Přidáme cuketu a kmín.
- Restujeme několik minut a přidáme trochu vody na podlití. Dusíme krátce pár minut.
- Přidáme prolisovaný česnek a čerstvé oregáno, promícháme, aby česnek prošel varem a vypneme.
- Pokud potřebujeme dosolit či dokyselit, přidáme trochu sojové omáčky či umeocta.
Praktické
- Uvaří se i bez namáčení. Namáčení je výhodné, protože se nastarutuje klíčení a zmnoží se vitamíny a enzymy, namočná je také lépe stravitelná.
- Po uvaření není tak výrazně černá jako za syrova.
Kombinujeme
- Čočku a zeleninu už máme zastoupené, takže stačí přidat obilí a něco čerstvého a máte kompletní talíř.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem připravíme bez soli a tuku ve vedlejším kastrolku stejné jídlo.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Tak čočka se mi opět rozvařila, nicméně ve výsledku to ničemu nevadilo. Já jsem si k tomu udělala pohankovou chlebovou placku podle vašeho receptu a napařenou brokolici. Bylo to luxusní!
Jak jednuduche a vyborne!!!!