Černá čočka Beluga vám zpestří jídelníček. Má lehce oříškovou příchuť a vysoký obsah bílkovin, vitamínů řady B, antioxidantů a mnoha dalších cenných látek. Příjemná je tím, že drží tvar, takže si při jídle máte do čeho kousnout. Většinou její chuť ocení i ti, kdo potřebují na talíři maso. Stačí jim to patřičně ochutit.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 strouhané cukety
  • 1 hrnek černé čočky belugy
  • 3 hrnky vody
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky čerstvého oregána
  • 1 lžíce oleje
  • půl lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • umeocet a sojová omáčka na dochucení

Jak připravit vařenou černou čočku

  1. Černou čočku namočíme na pár hodin (můžeme přes noc) a uvaříme v nové vodě bez soli cca 30 minut (na skus).
  2. Cibuli nakrájíme na plátky, cuketu nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli.
  4. Přidáme cuketu a kmín.
  5. Restujeme několik minut a přidáme trochu vody na podlití. Dusíme krátce pár minut.
  6. Přidáme prolisovaný česnek a čerstvé oregáno, promícháme, aby česnek prošel varem a vypneme.
  7. Pokud potřebujeme dosolit či dokyselit, přidáme trochu sojové omáčky či umeocta.

Praktické

  • Uvaří se i bez namáčení. Namáčení je výhodné, protože se nastarutuje klíčení a zmnoží se vitamíny a enzymy, namočná je také lépe stravitelná.
  • Po uvaření není tak výrazně černá jako za syrova.

Kombinujeme

  • Čočku a zeleninu už máme zastoupené, takže stačí přidat obilí a něco čerstvého a máte kompletní talíř.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem připravíme bez soli a tuku ve vedlejším kastrolku stejné jídlo.

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....
  1. Asi to beru od konce. Proč by se mělo k čočce přidávat ještě nějaké obilí? Teprve webem začínám procházet, chybí mi asi základní informace.

  2. Tak u nás včera měla taky úspěch, ještě jsem do ní nakrájela petrželku a k tomu kuskus a napařené ředkvičky a brokolici(kvašenou musím přidělat, došla)a všem chutnalo, manžel taky říkal, že mu to přijde, jako že jí něco s masem.Tak jsem ráda, že jsem ji po krátkém váhání koupila, stálo to za to, díky za recept.

  3. Tuhle čočku jsem objevila letos na jaře a kdykoliv jsem ji připravila na jakýkoliv způsob, všichni byli nesmírně spokojeni, včetně opravdu velkých masožravců a musela jsem podávat informace, cože to je a jakže to připravit :-) . Vynikající je třeba s kari kořením. A díky své pevnosti s krásně hodí na vmíchání do rýže – vypadá i chutná to pak skvěle.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTéma: Jak regenerovat žaludek (pozdní léto)
Další článekMrkvová krémová polévka