Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan - červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování rýže vařené s fazolemi adzuki je v Japonsku typická pro významná období roku, jako je Silvestr, svátek mrtvých (obon) nebo při různých rodinných příležitostech, jako je svatba nebo promoce.

Ingredience

Na sekihan:

  • červené adzuki fazole
  • kulatá rýže
  • černý sezam
  • tamari
  • sůl

Na špízy:

  • ředkvičky
  • žampiony
  • tempeh
  • tamari
  • umeocet
  • česnek
  • čerstvá cibulka
  • mirin
  • voda
  • sůl
  • olej

Jak připravit sekihan se špízy ze zeleniny a tempehu

  1. Večer namočte adzuki, druhý den je uvařte a dejte stranou i s vodou, ve které se vařily.
  2. Dejte marinovat tempeh. Smíchejte tamari, mirin, umeocet, česnek a vodu. Nakrájejte tempeh na kostky a nechte v marinádě několik hodin.
  3. Napíchejte na špejli tempeh střídavě s ředkvičkou a žampionem. Polijte marinádou a dejte péct vyhřáté na 200°C na cca 10 minut.
  4. Mezitím si uvařte rýži, jak jste zvyklí, smíchejte adzuki s vařenou rýží a trochou tekutiny, která zbyla po uvaření fazolek. Dochuťte pomocí tamari a posypte černým praženým sezamem.
  5. Posypte cibulkou a ještě přidejte pár kapek tamari.

Praktické

  • Adzuki vařte v tlakovém hrnci, abyste zkrátili dobu vaření.
  • Pokud si fazole uvaříte předem, bude příprava toho jídla opravdu rychlovka.
  • Doba pečení špízů bude záležet na konkrétní troubě a velikosti špízů. Pečte tak, aby byly dozlatova a dejte pozor, abyste je příliš nevysušili.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo tempehu seitan, cizrnové tofu, domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari

Obměna

  • Špízy připravte s jakoukoliv sezonní zeleninou.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Začít se dá vždycky (Hanka)

Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...

Po pár dnech v kurzu mám energie na rozdávání (Aneta)

Aneta: Ještě před Covidem jsem byli párkrát v Asii...

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTřešňové vláčné sušenky
Další článek13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě