Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan - červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování rýže vařené s fazolemi adzuki je v Japonsku typická pro významná období roku, jako je Silvestr, svátek mrtvých (obon) nebo při různých rodinných příležitostech, jako je svatba nebo promoce.

Ingredience

Na sekihan:

  • červené adzuki fazole
  • kulatá rýže
  • černý sezam
  • tamari
  • sůl

Na špízy:

  • ředkvičky
  • žampiony
  • tempeh
  • tamari
  • umeocet
  • česnek
  • čerstvá cibulka
  • mirin
  • voda
  • sůl
  • olej

Jak připravit sekihan se špízy ze zeleniny a tempehu

  1. Večer namočte adzuki, druhý den je uvařte a dejte stranou i s vodou, ve které se vařily.
  2. Dejte marinovat tempeh. Smíchejte tamari, mirin, umeocet, česnek a vodu. Nakrájejte tempeh na kostky a nechte v marinádě několik hodin.
  3. Napíchejte na špejli tempeh střídavě s ředkvičkou a žampionem. Polijte marinádou a dejte péct vyhřáté na 200°C na cca 10 minut.
  4. Mezitím si uvařte rýži, jak jste zvyklí, smíchejte adzuki s vařenou rýží a trochou tekutiny, která zbyla po uvaření fazolek. Dochuťte pomocí tamari a posypte černým praženým sezamem.
  5. Posypte cibulkou a ještě přidejte pár kapek tamari.

Praktické

  • Adzuki vařte v tlakovém hrnci, abyste zkrátili dobu vaření.
  • Pokud si fazole uvaříte předem, bude příprava toho jídla opravdu rychlovka.
  • Doba pečení špízů bude záležet na konkrétní troubě a velikosti špízů. Pečte tak, aby byly dozlatova a dejte pozor, abyste je příliš nevysušili.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo tempehu seitan, cizrnové tofu, domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari

Obměna

  • Špízy připravte s jakoukoliv sezonní zeleninou.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

Po třech týdnech 10 kg dole (Radka)

Radka: Ahoj, tak 28.3. jsem odstartovala program jarní očisty....

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Zmírnila se mi alergie a astma, 6 kg je pryč (Katarína)

Katarína: Ešte raz ďakujem celému týmu Jíme Jinak za...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDvě nezbytnosti pro vaši zahradu
Další článekNafouknuté placičky