Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan - červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování rýže vařené s fazolemi adzuki je v Japonsku typická pro významná období roku, jako je Silvestr, svátek mrtvých (obon) nebo při různých rodinných příležitostech, jako je svatba nebo promoce.
Ingredience
Na sekihan:
- červené adzuki fazole
- kulatá rýže
- černý sezam
- tamari
- sůl
Na špízy:
- ředkvičky
- žampiony
- tempeh
- tamari
- umeocet
- česnek
- čerstvá cibulka
- mirin
- voda
- sůl
- olej
Jak připravit sekihan se špízy ze zeleniny a tempehu
- Večer namočte adzuki, druhý den je uvařte a dejte stranou i s vodou, ve které se vařily.
- Dejte marinovat tempeh. Smíchejte tamari, mirin, umeocet, česnek a vodu. Nakrájejte tempeh na kostky a nechte v marinádě několik hodin.
- Napíchejte na špejli tempeh střídavě s ředkvičkou a žampionem. Polijte marinádou a dejte péct vyhřáté na 200°C na cca 10 minut.
- Mezitím si uvařte rýži, jak jste zvyklí, smíchejte adzuki s vařenou rýží a trochou tekutiny, která zbyla po uvaření fazolek. Dochuťte pomocí tamari a posypte černým praženým sezamem.
- Posypte cibulkou a ještě přidejte pár kapek tamari.
Praktické
- Adzuki vařte v tlakovém hrnci, abyste zkrátili dobu vaření.
- Pokud si fazole uvaříte předem, bude příprava toho jídla opravdu rychlovka.
- Doba pečení špízů bude záležet na konkrétní troubě a velikosti špízů. Pečte tak, aby byly dozlatova a dejte pozor, abyste je příliš nevysušili.
- Pro verzi bez sóji použijte místo tempehu seitan, cizrnové tofu, domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Špízy připravte s jakoukoliv sezonní zeleninou.
- Můžete použít jakoukoliv rýži.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.