Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Ingredience
Na zálivku:
  • mrkev
  • žlutá řepa
  • žlutá cuketa
  • rukola
  • jarní cibulka
  • pažitka
  • citrónová šťáva
  • jablečný ocet
  • olivový olej
  • sezamové semínko
  • čerstvé oregáno (pár lístečků)
  • sůl
Ostatní:
  • čočka beluga
  • rýže basmati
  • tofu natural
  • tamari
  • datlový sirup
  • sůl
  • voda

Můj přítel začínal na váze 115 kg. Ve 25 letech mu vzali žlučník. Měl špatnou životosprávu, neuběhl ani 5 minut a ze ...

Jak připravit tofu se sladkokyselým zeleninovým dipem

  1. Dejte marinovat tofu do směsi tamari, trochy datlového sirupu, vody a jablečného octa.
  2. Dejte vařit čočku a po uvaření dejte stranou.
  3. Uvařte rýži, jak jste zvyklí. Po uvaření dejte stranou.
  4. Zatímco se vaří rýže a čočka, nasekejte na velmi malé kousky všechnu zeleninu a dejte jí do misky. Osolte a zalijte citrónovou šťávou, olivovým olejem a jablečným octem. Přidejte čerstvé oregáno. Opražte sezamové semínko a přidejte do zálivky.
  5. Do kastrůlku dejte tofu i s marinádou a poduste asi 5 minut.
  6. Smíchejte čočku s rýží a trochu osolte. Na ní položte tofu nakrájené na plátky a polijte zálivkou.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Zeleninu krájejte na malinké kousky, bude hezky vypadat a lépe se ochutí.
  • Zálivka je zálivka, má být tekutá a proto nešetřete na oleji, octu ani citrónové šťávě.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Pokud si uvaříte rýži a čočku předem, máte toto jídlo na stole během pár minut. Můžete využít zbytky obilovin a luštěnin z předchozích jídel.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít třeba mirin.
  • Použijte jakoukoliv sezónní zeleninu dle vaší chuti a zásob.
  • Pokud chcete jídlo pikantnější, použijte do zálivky čerstvou chilli papričku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
8. 7. 2022

Milá Vierko Vodrážková já se klaním a znovu tleskám, tohle byla jízda. Vše se krásně doplňuje, ta marináda na tofu je geniální a ten luxusní salátek je už jen třešničkou na dortu. Díky moc za úžasný recept 💓

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.