Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné ... Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Ingredience

Na zálivku:

  • mrkev
  • žlutá řepa
  • žlutá cuketa
  • rukola
  • jarní cibulka
  • pažitka
  • citrónová šťáva
  • jablečný ocet
  • olivový olej
  • sezamové semínko
  • čerstvé oregáno (pár lístečků)
  • sůl

Ostatní:

  • čočka beluga
  • rýže basmati
  • tofu natural
  • tamari
  • datlový sirup
  • sůl
  • voda

Jak připravit tofu se sladkokyselým zeleninovým dipem

  1. Dejte marinovat tofu do směsi tamari, trochy datlového sirupu, vody a jablečného octa.
  2. Dejte vařit čočku a po uvaření dejte stranou.
  3. Uvařte rýži, jak jste zvyklí. Po uvaření dejte stranou.
  4. Zatímco se vaří rýže a čočka, nasekejte na velmi malé kousky všechnu zeleninu a dejte jí do misky. Osolte a zalijte citrónovou šťávou, olivovým olejem a jablečným octem. Přidejte čerstvé oregáno. Opražte sezamové semínko a přidejte do zálivky.
  5. Do kastrůlku dejte tofu i s marinádou a poduste asi 5 minut.
  6. Smíchejte čočku s rýží a trochu osolte. Na ní položte tofu nakrájené na plátky a polijte zálivkou.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Zeleninu krájejte na malinké kousky, bude hezky vypadat a lépe se ochutí.
  • Zálivka je zálivka, má být tekutá a proto nešetřete na oleji, octu ani citrónové šťávě.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Pokud si uvaříte rýži a čočku předem, máte toto jídlo na stole během pár minut. Můžete využít zbytky obilovin a luštěnin z předchozích jídel.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít třeba mirin.
  • Použijte jakoukoliv sezónní zeleninu dle vaší chuti a zásob.
  • Pokud chcete jídlo pikantnější, použijte do zálivky čerstvou chilli papričku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Po týdnu 1,5 kg dole (Romana)

Romana: Zdravím Evi a ostatní, po týdnu 1,5 kg...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Moje hubnutí se znovu nastartovalo (Dana)

Dana: Tak jedu 10. den a první kilo dole....

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKakaový puding s třešněmi
Další článekOmladla som o 10 rokov (Karin, 49 let)