Domů > Magazín > Blog

Nemůžete přijít na chuť pohance? Nepřehlédněte tyto řádky!

Víš co, já normálně sním ledacos, ale pohanka, tu prostě nedávám. O dětech nemluvě… Slyšela jsem takové prohlášení v různých obměnách už mockrát, zatímco u nás je to samé: Ta polívka bude s pohankou? Mňam, tak to si dám! Mami, ty balíš na hory? A kde je pohanka? Doufám, že nebudeme šest dní bez pohanky!

Dříve jsme jí snědli za rok tolik, co dnes máme na večeři

Udělala jsem si pro sebe závěr, že u mých vlastních pohankychtivých dětí jde jednoduše o několikaletý zvyk, u nás dospělých pak zřejmě o štěstí. Pořád dokola si na ní pochutnáváme i přesto, že jsme jí dřív za rok snědli dohromady asi tolik jako zrovna včera k večeři. Štěstí, náhoda, vyřízeno.

Korona krize a pohankové prozření

V průběhu korona krize mi to ale došlo. Zásoby pohanky se jako obvykle rychle tenčily, ale nákup v oblíbeném (a v okolí jediném) bezobalovém obchodu byl díky karanténě v nedohlednu.

Nezbylo než s rouškou přes půl obličeje prozkoumat regál s obilovinami v supermarketu. A hele, tady je. Jedna značka, no, aspoň se nemusím zabývat vybíráním. Vypadá na první pohled jinak, je tmavší, ale co, dnešní svět je plný možností. Chlubila jsem se úlovkem při přípravě jídla a rodina natěšeně usedla k pohankové polévce.

Vyzkoušejte našich 20 pohankových top receptů!

Nicméně už vůně oblíbené pochoutky napovídala, že to tentokrát nebude taková hitparáda. Ovšem co nás čekalo po první lžíci, to bylo překvapení pro všechny. Rozbředlá hmota, jejíž působení na jazyku se dá těžko popsat. Okamžitě jsem si vzpomněla na všechny, co na pohanku zanevřeli, a musela jim dát jednoznačně za pravdu.

Kde je ta nevtíravá jemně oříšková chuť, která ve spojení s tepelně upravenou zeleninou v nejrůznějších kombinacích pohladí smysly a zaměstná naběračku opakovanými přídavky? Roky se nestalo, že bych tolerovala plné talíře a šla vymyslet alternativní cestu, jak naplnit rodině žaludky. Tohle se prostě nedalo sníst.

Není pohanka jako pohanka

Pátrala jsem, kde by mohl být zakopaný pes, a narazila na to, co předchází našim kulinářským snahám s pohankou. Tato obilovina se totiž loupe dvěma způsoby. Termicky loupaná pohanka zažila vysoké teploty, má tmavé zbarvení a postrádá značnou část prospěšných látek. Mechanické loupání je výrazně šetrnější, zachovává v pohance to, co nám svědčí, a výsledný produkt je světlejší. A jak už jste asi pochopili, rozdíl v chuti je nebetyčný, i když se samozřejmě bude odvíjet i od konkrétního výrobce a značky. A pro úplnost: výtěžnost mechanicky loupané pohanky je nižší. To se logicky může projevit na ceně.

Sečteno podtrženo

Hlavu vzhůru a dejte šanci pohance! Vybírejte si světlejší, mechanicky loupanou, se kterou se tmavá nedá chuťově ani výživově srovnat. A ano, pohanka chutná jinak než pšenice a brambory, na kterých jsme vyrostli, ale věřím, že si na ni vypěstujete stejnou závislost jako chuťové buňky a zažívací ústrojí celé mojí rodiny.

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mirka Golová
14. 2. 2023

Milá Janinko, děkuji Vám za článek. Plánovaná večeře z termicky loupané pohanky dnes nedopadla ke spokojenosti strávníků, bez tohoto výrobku se naše kuchyně již obejde. Vím, že se při koupi musím soustředit na pohanku mechanicky loupanou. Nevím, jestli každý výrobce uvádí, jak pohanku loupe. Ale než tuto “šlichtu”, která vznikla z pohanky termicky loupané, tak se raději bez pohanky obejdeme.
Srdečně Vás zdravím a přeji Vám všem dobré.
🌞.

Jaroslav Hlávka
7. 12. 2020

Díky moc za tento článek, tohle jsem vůbec netušil. Konečně vím co koupit, aby oblíbená pohanka chutnala dobře :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pohankové rizoto s dýní a tofu

Rychle hotové rizoto pro celou rodinu – ideální jídlo pro zimní dny. Pohanka v kombinaci s dýní krásně prohřeje tělo a pohladí trávení.
43
5

Světlá nebo tmavá pohanka: víte, jaký je v nich rozdíl?

V obchodech můžeme vidět dva druhy pohanky – tmavá a světlá. Jedná se o jinou odrůdu? A jaké jsou mezi nimi rozdíly? Která je lepší? Tajemství pohank...
20
98

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...
16
23

Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku

Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouz...
10
15

Pohankové výhonky – zdravé a chutné

Všechny zelené výhonky jsou nabité živinami, ty pohankové jsou určitě jedny z nejlepších.