Víš co, já normálně sním ledacos, ale pohanka, tu prostě nedávám. O dětech nemluvě… Slyšela jsem takové prohlášení v různých obměnách už mockrát, zatímco u nás je to samé: Ta polívka bude s pohankou? Mňam, tak to si dám! Mami, ty balíš na hory? A kde je pohanka? Doufám, že nebudeme šest dní bez pohanky!

Dříve jsme jí snědli za rok tolik, co dnes máme na večeři

Udělala jsem si pro sebe závěr, že u mých vlastních pohankychtivých dětí jde jednoduše o několikaletý zvyk, u nás dospělých pak zřejmě o štěstí. Pořád dokola si na ní pochutnáváme i přesto, že jsme jí dřív za rok snědli dohromady asi tolik jako zrovna včera k večeři. Štěstí, náhoda, vyřízeno.

Korona krize a pohankové prozření

V průběhu korona krize mi to ale došlo. Zásoby pohanky se jako obvykle rychle tenčily, ale nákup v oblíbeném (a v okolí jediném) bezobalovém obchodu byl díky karanténě v nedohlednu.

Nezbylo než s rouškou přes půl obličeje prozkoumat regál s obilovinami v supermarketu. A hele, tady je. Jedna značka, no, aspoň se nemusím zabývat vybíráním. Vypadá na první pohled jinak, je tmavší, ale co, dnešní svět je plný možností. Chlubila jsem se úlovkem při přípravě jídla a rodina natěšeně usedla k pohankové polévce.

Vyzkoušejte našich 20 pohankových top receptů!

Nicméně už vůně oblíbené pochoutky napovídala, že to tentokrát nebude taková hitparáda. Ovšem co nás čekalo po první lžíci, to bylo překvapení pro všechny. Rozbředlá hmota, jejíž působení na jazyku se dá těžko popsat. Okamžitě jsem si vzpomněla na všechny, co na pohanku zanevřeli, a musela jim dát jednoznačně za pravdu.

Kde je ta nevtíravá jemně oříšková chuť, která ve spojení s tepelně upravenou zeleninou v nejrůznějších kombinacích pohladí smysly a zaměstná naběračku opakovanými přídavky? Roky se nestalo, že bych tolerovala plné talíře a šla vymyslet alternativní cestu, jak naplnit rodině žaludky. Tohle se prostě nedalo sníst.

Není pohanka jako pohanka

Pátrala jsem, kde by mohl být zakopaný pes, a narazila na to, co předchází našim kulinářským snahám s pohankou. Tato obilovina se totiž loupe dvěma způsoby. Termicky loupaná pohanka zažila vysoké teploty, má tmavé zbarvení a postrádá značnou část prospěšných látek. Mechanické loupání je výrazně šetrnější, zachovává v pohance to, co nám svědčí, a výsledný produkt je světlejší. A jak už jste asi pochopili, rozdíl v chuti je nebetyčný, i když se samozřejmě bude odvíjet i od konkrétního výrobce a značky. A pro úplnost: výtěžnost mechanicky loupané pohanky je nižší. To se logicky může projevit na ceně.

Sečteno podtrženo

Hlavu vzhůru a dejte šanci pohance! Vybírejte si světlejší, mechanicky loupanou, se kterou se tmavá nedá chuťově ani výživově srovnat. A ano, pohanka chutná jinak než pšenice a brambory, na kterých jsme vyrostli, ale věřím, že si na ni vypěstujete stejnou závislost jako chuťové buňky a zažívací ústrojí celé mojí rodiny.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNení dýně jako dýně! Poradíme, jak kterou dýni použít v kuchyni
Další článekTip na (nejen) vánoční dárek, který určitě potěší