Víte, jaké má dýně zdravotní účinky a jak se s ní dá hubnout? V našem vaření patří k nejoblíbenější zelenině, jejíž sezóna je v plném proudu. Jestli jste ji ještě nezkusili, tak děláte velkou chybu!

Tisíce let stará zelenina

Dýně nebo-li tykev, patří mezi čeleď tykvovitou a pochází ze Střední Ameriky. Řadí se mezi nejstarší plodiny, neboť pochází již z doby 5000 let před naším letopočtem. V současné době můžeme pěstovat nebo koupit mnoho různých druhů a odrůd (Není dýně jako dýně. Poradíme, jak kterou použít v kuchyni). Mezi nejoblíbenější druhy patří hokaido, špagetová dýně, máslová dýně, Goliáš, muškátová tykev a dýně obecná.

Zázračné dýně

Dýně sice obsahuje až 90 % vody, ale k tomu v ní najdeme vlákninu, vitamíny a minerální látky. Z vitamínů je to vitamín C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 a z minerálů železo, měď, draslík a hořčík.

  • Dýně patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku, což jsou látky ohrožující srdce a arterie. 
  • Obsahuje poměrně málo sacharidů, ještě méně proteinů a skoro žádné tuky.
  • Na druhé straně vyniká větším množstvím betakarotenu (provitaminu A) a minerálů jako jsou draslík a vápník. Navíc obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, takže působí v žaludku sytě a dobře zažene hlad.
  • Všechny druhy dýní pomáhají snižovat krevní tlak, protože obsahují velmi málo sodíku a hodně draslíku. Proto také brání tvorbě krevních sraženin v arteriích. 
  • Mají diuretické, laxativní a hlavně protirakovinné účinky. 
  • Lidé s vysokým tlakem mohou dýni jíst každý den v jakékoliv formě, ale solit by ji měli velmi málo, protože by tím snížili její účinky. Dýně totiž působí v ledvinách jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla.
  • Vláknina dýně je rozpustná a působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva. 
  • Dýně mají navíc vysoký obsah alkalizujících minerálních solí a dužina dýně neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny.
  • Mají příjemně sladkou chuť a pomáhají při čištění organismu.
  • Kromě toho jsou dýně vhodné při poruchách funkce žaludku, onemocnění sleziny a slinivky. Jsou vynikající pro diabetiky.

Protirakovinné účinky
Dýně a brukvovitá zelenina jsou potravinami s nejvyšším protirakovinným účinkem. Obsahují totiž tři nejúčinnější látky rostlinného původu, u kterých byl prokázán antikarcinogenní účinek a to je betakaroten, vitamin C a vláknina.

Zhubněte s dýní

aaaaaaaa-aaaa-aaaa-aaaa-000000002238_mediumDíky tomu, že obsahuje velmi málo sacharidů, skoro žádné tuky a  hodně rozpustné vlákniny, navozuje pocit plnosti, dokáže zasytit na delší dobu a navíc vám dodá spousty živin. Nejedná se tedy o tzv. prázdné kalorie.

Má také velmi pozitivní vliv na naše trávení a detoxikační účinky, které se velmi hodí při shazování kilogramů, protože pomáhá vyloučit z těla odpadní látky. Obsahuje navíc lipolytický enzym, díky kterému se snadněji štěpí tuky a ty se pak snáze odbourávají.

Účinky dýně na zdraví

Shrňme si tedy všechny pozitivní účinky dýní na naše zdraví:

  • Posiluje imunitní systém.
  • detoxikační vlastnosti a očistí tak organismus od škodlivých látek.
  • Působí protizánětlivě.
  • močopudné účinky a očisťuje ledviny.dynova-polevka
  • Pomáhá snižovat krevní tlak.
  • Má pozitivní vliv na štěpení tuků a spalování tukových zásob.
  • Omezuje hlad kvůli vyššímu obsahu vlákniny.
  • ochranný vliv na sliznici žaludku.
  • Dýně patří mezi potraviny s nejvyšším protirakovinným účinkem.
  • Dýňový olej slouží jako prevence infarktu, kornatění cév a dalších nemocí.

Dýňové recepty

Dýně jsme si naprosto zamilovali, takže je najdete ve velkém množství našich receptů. Stačí zadat do vyhledavače na Jíme Jinak heslo dýně a budete mít z čeho výbírat.

Nejraději máme dýňovou polévku, omáčku nebo dýni jen tak pečenou na plechu v troubě s česnekem a olejem. Skvělá je také dýně udušená jen na cibulce nebo dýňové rizoto. Dýně se dá smažit v těstíčku, péct v troubě, zapékat či mixovat do sladkých dezertů a přidat do různých pokrmů. Naše nejoblíbenější recepty najdete v článku Dýňománie: 40x inspirace na zdravé recepty z dýně.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

  1. Když jsem přišla do Rakouska, ptala jsem se vždy v restauraci, jestli mají dýňovou polívku. Tu závislost naprosto chápu. Dýně je krásná a ještě tak dobrá! Jak praktická to zelenina!

    • V Rakousku je pro mě vždycky těžké se najíst, ale ta dýńovka, tu jsem tam asi jedla poprvé 😋

  2. Dýni jsem objevila asi ve 37 letech 😀 konečně jsem přišla na to, co to bylo za ten skvělý kompot v jídelně ZŠ, který všichni nesnášeli a já milovala, takže mističek na mě zbyla spousta 😀 byl dýňový s ananasovou příchutí. První rok jsem nebyla schopna jíst nic jiného, když jsme už 2 měsíce jedli každý den dýni v nějaké podobě, tak už se přítel začal ptát, jestli by nemohlo být i něco jiného 😀😀 ale i děti ji milují. Další rok jsem takhle objevila červenou řepu 😀😀😀 teď si k tomu navíc užíváme, že nám rozmanité druhy rostou na zahradě, příroda je prostě úžasná 😀

  3. Dýni jsem ochutnala poprvé v 63 letech díky JJ. Vypěstovala jsem letos tykve takových roztodivných tvarů a barev… :-) A to na fotu chybí goliáš, špagetová a muškátová, ty ještě zrály. Moc děkuji za takové obohacení života ♥

    • To mám radost, Dagmar, pro mě taky dýně znamenají úplně nový VZTAH, já je prostě miluju a můj život předtím bez nich byl tedy o hodně chudší. Je super, že se ti podařilo je vypěstovat podle odrůd, že se ti to nesprášilo 👍👍👍

      • Slavkast, po letech, kdy jsem schovávala i bylinkový záhon, aby naše divoká zahrada mix s arboretem nevypadala moc zelinářsky, jsem letos díky JJ vybudovala dokonce vyvýšené záhony a skleník. Prostě samá změna… :-)

        • Skvělá změna 😀, mně se rodina směje, že každý rok „nenápadně “ záhonky rozšiřuju, už skoro není co sekat 😀, nejlepší je, jak je zahrádka nakažlivá, každý rok vyměkne nějaký soused a objeví se nějaký nový skleník či foliovnik 😀

  4. JJ me naučila jist dýni. Dlouho jsem ji opomijela, ale teď ji uz druhy rok miluju. Zrovna tak celer a repa. Někdy nechápu, co se to děje. Veci, které mi vysloveně nechutnaly ted miluju a naopak.

    • Jo , Katko, taky jsem se naučila jíst dýní dle Jj už před několika lety. Dýně si sama pěstuji. A také jsem se tady na stránkách dočetla jak ji skladovat. Z loňské sklizně jsem letos poslední dýní jedla ještě v květnu. Úžasná zelenina. Evičko díky.

    • Dýni taky miluju, to byla láska na první ochutnání, k řepě a celeru jsem měla z dřívějška odpor, tak to chvilku trvalo, než jsem se odhodlala, ale pak to byla taky láska 😃😃

  5. Ahoj Evi, hledala jsem recepty s dýní hokaido a našla jsem výše napsané Co všechno nevíte o dýních – úžasné věci!!! Mám však dotaz. Dle zásad Ayurvédy se dýně nemá kombinovat s jiným a nebo nejíst vůbec a vůbec jsem se nikde nedopátrala proč. Nemáš o tom nějaké povědomí? Moooc děkuji za odpověď zda-li ano. S úctou Lenka

    • Mnozí považují dýni kvůli vysokému obsahu cukrů za ovoce a nedoporučují ji zejména při low carb dietě. Ovšem v mých knihách o ajurvédě se dýně přímo doporučuje jako vhodná podzimní zelenina ;-) Snad je pro dóšu kapha se občas někde uvádí, že by neměla jet jen na zelenině typu dýně, cuketa, batáty, okurka, olivy a rajčata, ale spíše na ostatních druzích. Ale není to přímo zakázané nebo tak něco.

  6. Tak o té závislosti je to přesné, jsem na nich silně závislá. Tak mě těší jak jsou zázračné :-)

  7. Dobrý večer. Dýni miluju,hlavně hokaido,ale když ji načnu,tak ji samozřejmě celou nespotřebuji hned. Dnes ráno jsem asi 1/4 grilovala. Po rozkrojení jsem odstranila semena a zbytek uskladnila na misce v kuchyni. Večer po příchodu z práce už byla dýně na povrchu místy s bílým povlakem.Tak nevím,kde mám již rozkrojenou,semen zbavenou dýni skladovat,aby mi vydržela alespoň pár dní,než ji stihnu spotřebovat celou. Vařím jen pro sebe,manžel to moc neprožívá. Nakonec jsem ji dala do mrazáku,protože lepší mražená,než zkažená. Strašně nerada totiž něco vyhazuju!
    Je teda zajímavé,že – minulý týden jsme byli na Vysočině a tam mi vydržela rozkrojená, na plátky nakrájená asi 3 dny v kuchyni,zakrytá ubrouskem,bez bílého povlaku! Teplota byla stejná,jako teď u nás doma,možná ten včerejší déšť udělal větší vlhko a tím by to mohlo být???
    Poradíte,Helenko a Evičko???
    Děkuji moc za odpověď!

    • Hanko, načatou dýni skladujeme vždy v lednici, klidně i 3-4 dny a nikdy se jí nic nestalo. Bez dužiny vydrží déle, takže se vyplatí ji před skladováním vyndat. Při pokojové teplotě nemám zkušenost, dávám ji vždy do ledničky.

      • Diky moc za super clanek! Asi si ho vytisknu i s recepty pod nim, protoze kazdorocne otravuji cdlou rodinu s touto uzasnou kralovnou podzimu, jak ji rikame a me okoli mou snahu protlacit dyni dojejich jidelnicku statecne bojkotuje…takze zrejme odted budu rozdavat dyne i s timto poctenickem a budu doufat, ze prijde sezona, kdy naopak okoli se pochlubi svymi oranzovymi vypestky mne :-)

  8. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJednoduchý salát s rýžovými nudlemi
Další článekNewsletter – Čtvrtý týden