Tisíce let stará zelenina
Dýně nebo-li tykev, patří mezi čeleď tykvovitou a pochází ze Střední Ameriky. Řadí se mezi nejstarší plodiny, neboť pochází již z doby 5000 let před naším letopočtem. V současné době můžeme pěstovat nebo koupit mnoho různých druhů a odrůd (Není dýně jako dýně. Poradíme, jak kterou použít v kuchyni). Mezi nejoblíbenější druhy patří hokaido, špagetová dýně, máslová dýně, Goliáš, muškátová tykev a dýně obecná.
Zázračné dýně
Dýně sice obsahuje až 90 % vody, ale k tomu v ní najdeme vlákninu, vitamíny a minerální látky. Z vitamínů je to vitamín C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 a z minerálů železo, měď, draslík a hořčík.
- Dýně patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku, což jsou látky ohrožující srdce a arterie.
- Obsahuje poměrně málo sacharidů, ještě méně proteinů a skoro žádné tuky.
- Na druhé straně vyniká větším množstvím betakarotenu (provitaminu A) a minerálů jako jsou draslík a vápník. Navíc obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, takže působí v žaludku sytě a dobře zažene hlad.
- Všechny druhy dýní pomáhají snižovat krevní tlak, protože obsahují velmi málo sodíku a hodně draslíku. Proto také brání tvorbě krevních sraženin v arteriích.
- Mají diuretické, laxativní a hlavně protirakovinné účinky.
- Lidé s vysokým tlakem mohou dýni jíst každý den v jakékoliv formě, ale solit by ji měli velmi málo, protože by tím snížili její účinky. Dýně totiž působí v ledvinách jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla.
- Vláknina dýně je rozpustná a působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva.
- Dýně mají navíc vysoký obsah alkalizujících minerálních solí a dužina dýně neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny.
- Mají příjemně sladkou chuť a pomáhají při čištění organismu.
- Kromě toho jsou dýně vhodné při poruchách funkce žaludku, onemocnění sleziny a slinivky. Jsou vynikající pro diabetiky.
Protirakovinné účinky
Dýně a brukvovitá zelenina jsou potravinami s nejvyšším protirakovinným účinkem. Obsahují totiž tři nejúčinnější látky rostlinného původu, u kterých byl prokázán antikarcinogenní účinek a to je betakaroten, vitamin C a vláknina.
Zhubněte s dýní
Díky tomu, že obsahuje velmi málo sacharidů, skoro žádné tuky a hodně rozpustné vlákniny, navozuje pocit plnosti, dokáže zasytit na delší dobu a navíc vám dodá spousty živin. Nejedná se tedy o tzv. prázdné kalorie.
Má také velmi pozitivní vliv na naše trávení a detoxikační účinky, které se velmi hodí při shazování kilogramů, protože pomáhá vyloučit z těla odpadní látky. Obsahuje navíc lipolytický enzym, díky kterému se snadněji štěpí tuky a ty se pak snáze odbourávají.
Účinky dýně na zdraví
Shrňme si tedy všechny pozitivní účinky dýní na naše zdraví:
- Posiluje imunitní systém.
- Má detoxikační vlastnosti a očistí tak organismus od škodlivých látek.
- Působí protizánětlivě.
- Má močopudné účinky a očisťuje ledviny.
- Pomáhá snižovat krevní tlak.
- Má pozitivní vliv na štěpení tuků a spalování tukových zásob.
- Omezuje hlad kvůli vyššímu obsahu vlákniny.
- Má ochranný vliv na sliznici žaludku.
- Dýně patří mezi potraviny s nejvyšším protirakovinným účinkem.
- Dýňový olej slouží jako prevence infarktu, kornatění cév a dalších nemocí.
Dýňové recepty
Dýně jsme si naprosto zamilovali, takže je najdete ve velkém množství našich receptů. Stačí zadat do vyhledavače na Jíme Jinak heslo dýně a budete mít z čeho výbírat.
Nejraději máme dýňovou polévku, omáčku nebo dýni jen tak pečenou na plechu v troubě s česnekem a olejem. Skvělá je také dýně udušená jen na cibulce nebo dýňové rizoto. Dýně se dá smažit v těstíčku, péct v troubě, zapékat či mixovat do sladkých dezertů a přidat do různých pokrmů. Naše nejoblíbenější recepty najdete v článku Dýňománie: 40x inspirace na zdravé recepty z dýně.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Ahojky,jako malá jsem dýni nemusela. Většinou to byl kompot a ja měla nejradši švestkový. Ale v dospělosti jsem k ni našla cestu a jsem za to moc ráda. Dělám ji jako přílohu,nebo součást receptu a taky jí mám ráda jako moučník. A teď čtu jak je prospěšná pro tělo a to mě těší ještě víc😉
:-) ahoj, jsem tu zase a zase mám dotaz. U nás v rodině se dýně nikdy nedělaly, nepěstovali jsme je. Teprve krátce před JJ jsem si je objevila, ale pořád tápu, jak na ně. Jak je nakrájet, co s těma semínkama – nikdy se mi nepovedlo je zužitkovat. Pak také – kupuju menší dýně, protože si nákupy nosím sama, ale tam když ji kuchnu, vyndám semínka, moc toho úplně nezbyde… Nešlo by mi poradit? :-D Děkuju!😉