Domů > Nepřehlédněte

Hokkaido 3x jinak: oranžová, zelená a modrá. Jak se liší?

Hokkaido je jedna z nejoblíbenějších dýní. Nejběžněji ji seženeme v oranžové barvě, ale existují i další – modrá a zelená. Znáte je? Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak chutnají?

Oranžová hokkaido

Běžná odrůda hokkaido (název Red Kuri, ve Francii Potimarron, v Británii Onion Squash), kterou koupíme v obchodě. Má nasládlou dužinu a její slupka se nemusí loupat. Pokud chcete vybrat tu nejsladší, postupujte podle našeho návodu.

Zelená hokkaido

Zelená hokkaido (Delica F1) u nás není tak běžná jako oranžová hokkaido. Má jemnou máslovou chuť, je lehce moučnatá a mírně vodovější než klasická oranžová hokkaido. Slupka s enemusí loupat.

Modrá hokkaido

Modrá hokkaido má hruškovitý tvar s modrošedou slupkou. Je vzácnější, protože má nízkou plodnost – urodí se zhruba jen 2 plody na rostlinu. Má nejmenší obsah vody. Jedná se o nejmoučnatější odrůdu se suchou drobivou dužninou, proto se hodí spíše do těst na noky, placičky či do chlebového těsta. Slupka se nemusí loupat.

Jak dýně hokkaido využít v kuchyni
Všechny tyto 3 druhy se hodí se do sladkých (buchet, koláčů, náplně do dezertů, do těsta) i slaných jídel (rizot, gulášů, luštěninových a zeleninových směsí, kaší, na cibulce, do noků, těst na pečivo), polévek, k zapékání v troubě, na pyré aj.

PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů?

Sezóna plavek se blíží. Letos to nebude strašák, připravíme se. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za dva týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dostala jsem zelené hokaido a vůbec jsem nevěděla co mám, až díky článku v JJ jsem zase o něco chytřejší. Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pestrý teplý zimní salát s pečenou zeleninou

Jeden z luxusních zeleninových salátů pro chladné dny. Potěšíte jím každého, kdo miluje pečenou zeleninu!
4
10

3 nejoblíbenější světové podzimní polévky

Je tu podzim a s ním i ochlazení, únava, chřipky a úbytek energie. Pravý čas na podzimní polévky, které dodají energii, zasytí, uspokojí a zahřejí – ...

Dýňovo-cuketová pánev se seitanovým “masem”

Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete kousnout (tady seit...

Sladká zelenina s kokosovým mlékem na způsob Nishime

Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)

Kimchi z dýně hokkaido

Kimchi znamená v korejštině kvašená zelenina. A ta se dá udělat z čehokoliv, co máme zrovna po ruce. Zkuste třeba kimchi z dýně hokkaido. Je výborné!

Barevný uzený fazolový kotlík

Perfektní jídlo k zasycení a zahřátí pro celou rodinu. Navíc je krásně barevné a plné živin.