Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Hokkaido 3x jinak: oranžová, zelená a modrá. Jak se liší?

Hokkaido je jedna z nejoblíbenějších dýní. Nejběžněji ji seženeme v oranžové barvě, ale existují i další – modrá a zelená. Znáte je? Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak chutnají?

Oranžová hokkaido

Běžná odrůda hokkaido (název Red Kuri, ve Francii Potimarron, v Británii Onion Squash), kterou koupíme v obchodě. Má nasládlou dužinu a její slupka se nemusí loupat. Pokud chcete vybrat tu nejsladší, postupujte podle našeho návodu.

Zelená hokkaido

Zelená hokkaido (Delica F1) u nás není tak běžná jako oranžová hokkaido. Má jemnou máslovou chuť, je lehce moučnatá a mírně vodovější než klasická oranžová hokkaido. Slupka s enemusí loupat.

Modrá hokkaido

Modrá hokkaido má hruškovitý tvar s modrošedou slupkou. Je vzácnější, protože má nízkou plodnost – urodí se zhruba jen 2 plody na rostlinu. Má nejmenší obsah vody. Jedná se o nejmoučnatější odrůdu se suchou drobivou dužninou, proto se hodí spíše do těst na noky, placičky či do chlebového těsta. Slupka se nemusí loupat.

Jak dýně hokkaido využít v kuchyni
Všechny tyto 3 druhy se hodí se do sladkých (buchet, koláčů, náplně do dezertů, do těsta) i slaných jídel (rizot, gulášů, luštěninových a zeleninových směsí, kaší, na cibulce, do noků, těst na pečivo), polévek, k zapékání v troubě, na pyré aj.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

moonby1313
11. 11. 2023

Letos se nám urodila jak klasická hokkaido tak i zelené a modré, tak se těším na to srovnání chutí😊

Dostala jsem zelené hokaido a vůbec jsem nevěděla co mám, až díky článku v JJ jsem zase o něco chytřejší. Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

28
3

Jak vybrat tu nejlepší dýni Hokkaido

Sladká hokkaido dýně je výbornou podzimní zeleninou, je léčivá a v kuchyni se s ní dá čarovat. Ale jen když víte, jak ji správně vybrat. Jinak si domů může...
11
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...

Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Sytá polévka, která může nahradit i oběd do práce.
23
11

3 nejoblíbenější světové podzimní polévky

Je tu podzim a s ním i ochlazení, únava, chřipky a úbytek energie. Pravý čas na podzimní polévky, které dodají energii, zasytí, uspokojí a zahřejí – ...
19
12

4 nechutně zdravé dobroty na Halloween

Nalaďte se na Halloween. Inspirujte se našimi dobrotami, ze kterých se vlasy ježí hrůzou. Připravte přátelům a rodině hrůzostrašné, ale na první ochutnání ...

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...