Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Ječmenná kaše s mrkví a dýňovými semínky

Uvařeno

Ječmen je skvělý při oslabeném trávení, posiluje totiž střeva, žaludek i slinivku. Kaši z něj běžně jedli staří Řekové a Římani. Je vydatná, dává sílu a svaly. Navíc snižuje hladinu cholesterolu. My ji jíme, protože nám prostě moc chutná. A takto si ji připravujeme v jednom hrnci na cestách, kde není možnost moc vyvářet.

Ingredience
Pro dvě osoby
  • 1 hrnek ječmene (bezpluchý ječmen)
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • kus salátu
  • pražená semínka
  • klíčky munga

Žiji již dlouhé roky ve Francii. Vždy jsem byla přesvědčená, že se stravuji vyváženě a neměla jsem pocit, že dělám ně...

Jak připravit ječnou kaši bez mléka a cukru

  1. Ječmen propereme ve studené vodě a namočíme na pár hodin nebo přes noc do hrnce.
  2. Po namáčení dáme vařit se špetkou soli.
  3. Když přijde k varu, ztlumíme na minimum a dovaříme pod pokličkou na mírném plameni do vstřebání vody.
  4. Před koncem varu dáme nahoru do hrnce očištěnou a pokrájenou mrkev, která se nám takto napaří.
  5. Po cca 40 minutách máme uvařený základ na velmi výživnou kaši.
  6. Odstavíme, rozmixujeme a můžeme podávat s napařenou mrkví, čerstvým salátem, klíčky a semínky.

Praktické

  • Množství vody je variabilní – čím více dáme vody, tím déle se bude vařit a tím bude kaše kašovitější.
  • Pokud se voda příliš brzy vyvaří, dolijeme, stejně tak můžeme dolít vodu při samotném mixování.
  • Pokud ječmen předem nenamočíme, také se uvaří, ale bude to o chviličku déle trvat a snižujeme tím jak množství živin (namáčením vznikají nové), tak stravitelnost, tedy využitelnost.
  • Namáčím a vařím obvykle rovnou větší množství a mám základ na další jídlo či dezert už připravený.

Obměna

  • Pokud nemáte po ruce bezpuchý ječmen, můžete využít broušený ječmen, tedy kroupy nebo krupky. Postup je stejný, doba varu bude kratší. U krupek můžete vynechat namáčení.
  • Do kaše můžeme pro mléčnou chuť přimíchat lžičku tahiny nebo mandlového másla, případně část vody nahradit rostlinným mlékem.
  • Zeleninu, semínka a posypky měníme podle chuti a sezóny.

Děti

  • Ječmen dáváme  dětem od roka. Pokud však děti běžně jedí pečivo, maso, sušenky apod., můžeme jim bez obav dát i ječnou kaši ve stejném věku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
10. 10. 2022

Rychlá a výživná kaše, pro start sobotního rána 🙂

Klub
Jaroslav Hlávka
26. 2. 2022

Přeji krásné bílé ráno, dnes s jednoduchou kaší 😀

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

1
20

Domácí instantní kaše Campa dle Tibeťanů – skvělá cestovní potravina

Campa je ideální pokrm každého cestovatele, který chce jíst zdravě, ale nemá možnost si vařit. Tuto jednoduchou tibetskou instantní kaši si můžete vyrobit ...

Zapečená kaše na snídani nebo svačinu

Venku je opět zima a já dostala chuť na něco zahřívajícího, pečeného. Tak jsem si místo klasické obilné kaše udělala trošku netradiční zahřívací verzi R...
Kaše
klub
6
21

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...

Krémová jáhlová kaše s kaštany

Podzimní lahodná kaše pro velké i malé se sladkými kaštany. Když ji rozmixujete, budete mít lahodný krém!

Kroupová kaše

Ječmen naše tělo čistí od starých usazenin z nevhodné stravy. Je výživný a dodává sílu. Jedli jej i gladiátoři. Dodává našem tělu i mysli pružnost, obsahuj...
Kaše
kurz
1

Vločková kaše se špekem

I zdravá snídaňová kaše může skvěle chutnat, když víte, jak udělat zdravý špek.