Ječmen je skvělý při oslabeném trávení, posiluje totiž střeva, žaludek i slinivku. Kaši z něj běžně jedli staří Řekové a Římani. Je vydatná, dává sílu a svaly. Navíc snižuje hladinu cholesterolu. My ji jíme, protože nám prostě moc chutná. A takto si ji připravujeme v jednom hrnci na cestách, kde není možnost moc vyvářet.
Ingredience
Pro dvě osoby
  • 1 hrnek ječmene (bezpluchý ječmen)
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • kus salátu
  • pražená semínka
  • klíčky munga

Jak připravit ječnou kaši bez mléka a cukru

  1. Ječmen propereme ve studené vodě a namočíme na pár hodin nebo přes noc do hrnce.
  2. Po namáčení dáme vařit se špetkou soli.
  3. Když přijde k varu, ztlumíme na minimum a dovaříme pod pokličkou na mírném plameni do vstřebání vody.
  4. Před koncem varu dáme nahoru do hrnce očištěnou a pokrájenou mrkev, která se nám takto napaří.
  5. Po cca 40 minutách máme uvařený základ na velmi výživnou kaši.
  6. Odstavíme, rozmixujeme a můžeme podávat s napařenou mrkví, čerstvým salátem, klíčky a semínky.

Praktické

  • Množství vody je variabilní – čím více dáme vody, tím déle se bude vařit a tím bude kaše kašovitější.
  • Pokud se voda příliš brzy vyvaří, dolijeme, stejně tak můžeme dolít vodu při samotném mixování.
  • Pokud ječmen předem nenamočíme, také se uvaří, ale bude to o chviličku déle trvat a snižujeme tím jak množství živin (namáčením vznikají nové), tak stravitelnost, tedy využitelnost.
  • Namáčím a vařím obvykle rovnou větší množství a mám základ na další jídlo či dezert už připravený.

Obměna

  • Pokud nemáte po ruce bezpuchý ječmen, můžete využít broušený ječmen, tedy kroupy nebo krupky. Postup je stejný, doba varu bude kratší. U krupek můžete vynechat namáčení.
  • Do kaše můžeme pro mléčnou chuť přimíchat lžičku tahiny nebo mandlového másla, případně část vody nahradit rostlinným mlékem.
  • Zeleninu, semínka a posypky měníme podle chuti a sezóny.

Děti

  • Ječmen dáváme  dětem od roka. Pokud však děti běžně jedí pečivo, maso, sušenky apod., můžeme jim bez obav dát i ječnou kaši ve stejném věku.

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole. Byla jsem jen vegetarián, ale...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky by mohly být povzbuzením těm...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru jsem si řekla, zkusím očistu!...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v druhém programu (Vánoce jinak a...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám verzi pro pokročilé. Doma se...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem kdy zkusila. Doporučuji ke všem...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život, Primal Blueprint, Život bez pšenice,...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem. S manželem se stravujeme tak...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za včerejší fantastickou inspiraci a pohoštění,...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat...

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila pohled na jídlo. Naučila jsem...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou...

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem šla do očisty s jiným...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá maminka, která není zdravá, má...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že...

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a pekl kachýnku - vůně z...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes poslední den kurzu. Už jsem...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super! Moc mi pomáhají i diskuze...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je možné připravovat zeleninu a vybírám...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, Evi,
    mohu ječmen rozemlít a takto uvařit? Mám kamenný ruční mlýnek na obilí. Vařit kaši 40 minut ráno je sci fi 🙂

    • Urcite, Julajko, muzes pouzit i vlocky nebo krupici, pripadne si to vecer uvarit a rano jen prihrat. Jak je to namocene, tak je to uvarene mnohem driv. Teda podle toho, kolik das vody 😉

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNo Poo aneb jde to i bez šampónu II.
Další článekRybízové víno bez cukru