Ječmen je skvělý při oslabeném trávení, posiluje totiž střeva, žaludek i slinivku. Kaši z něj běžně jedli staří Řekové a Římani. Je vydatná, dává sílu a svaly. Navíc snižuje hladinu cholesterolu. My ji jíme, protože nám prostě moc chutná. A takto si ji připravujeme v jednom hrnci na cestách, kde není možnost moc vyvářet.

Ingredience
Pro dvě osoby
  • 1 hrnek ječmene (bezpluchý ječmen)
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • kus salátu
  • pražená semínka
  • klíčky munga

Jak připravit ječnou kaši bez mléka a cukru

  1. Ječmen propereme ve studené vodě a namočíme na pár hodin nebo přes noc do hrnce.
  2. Po namáčení dáme vařit se špetkou soli.
  3. Když přijde k varu, ztlumíme na minimum a dovaříme pod pokličkou na mírném plameni do vstřebání vody.
  4. Před koncem varu dáme nahoru do hrnce očištěnou a pokrájenou mrkev, která se nám takto napaří.
  5. Po cca 40 minutách máme uvařený základ na velmi výživnou kaši.
  6. Odstavíme, rozmixujeme a můžeme podávat s napařenou mrkví, čerstvým salátem, klíčky a semínky.

Praktické

  • Množství vody je variabilní – čím více dáme vody, tím déle se bude vařit a tím bude kaše kašovitější.
  • Pokud se voda příliš brzy vyvaří, dolijeme, stejně tak můžeme dolít vodu při samotném mixování.
  • Pokud ječmen předem nenamočíme, také se uvaří, ale bude to o chviličku déle trvat a snižujeme tím jak množství živin (namáčením vznikají nové), tak stravitelnost, tedy využitelnost.
  • Namáčím a vařím obvykle rovnou větší množství a mám základ na další jídlo či dezert už připravený.

Obměna

  • Pokud nemáte po ruce bezpuchý ječmen, můžete využít broušený ječmen, tedy kroupy nebo krupky. Postup je stejný, doba varu bude kratší. U krupek můžete vynechat namáčení.
  • Do kaše můžeme pro mléčnou chuť přimíchat lžičku tahiny nebo mandlového másla, případně část vody nahradit rostlinným mlékem.
  • Zeleninu, semínka a posypky měníme podle chuti a sezóny.

Děti

  • Ječmen dáváme  dětem od roka. Pokud však děti běžně jedí pečivo, maso, sušenky apod., můžeme jim bez obav dát i ječnou kaši ve stejném věku.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Zbavuji se zlozvyků, jím méně a přitom nemám hlad (Denča)

Denča: Ahoj všem, jsem v Jíme Jinak už nějakou...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

5 kg pryč a výsledky krve perfektní (Ivana)

Ivana: Udělala jsem si s vámi podzimní detox, zhubla...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

7 kg dole, migrény pryč, kafe mi nechybí (Linda)

Linda: Milá Evo a týme, MOC DĚKUJI ZA VAŠI ÚŽASNOU...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...
  1. Sedím si tak ráno u stolu a čekám až mi papiňák dovaří ječmen. Říkám si, jak dám dnes tu kaši na talíř, nic mě nenapadlo. Tak jsem to nechal být, dělám ještě další přípravu kolem, pak si znovu sednu a přijede mi symbol trojúhelníku, proč to tedy vůbec netuším 😀
    Posypka gomasio a kolem úžasný koriandr.

    • Urcite, Julajko, muzes pouzit i vlocky nebo krupici, pripadne si to vecer uvarit a rano jen prihrat. Jak je to namocene, tak je to uvarene mnohem driv. Teda podle toho, kolik das vody ?

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNo Poo aneb jde to i bez šampónu II.
Další článekČerné olivy nejsou pravé. Toto jste o nich nevěděli