Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Ječmenná kaše s mrkví a dýňovými semínky

Uvařeno

Ječmen je skvělý při oslabeném trávení, posiluje totiž střeva, žaludek i slinivku. Kaši z něj běžně jedli staří Řekové a Římani. Je vydatná, dává sílu a svaly. Navíc snižuje hladinu cholesterolu. My ji jíme, protože nám prostě moc chutná. A takto si ji připravujeme v jednom hrnci na cestách, kde není možnost moc vyvářet.

Ingredience
Pro dvě osoby
  • 1 hrnek ječmene (bezpluchý ječmen)
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • kus salátu
  • pražená semínka
  • klíčky munga

Eva měla s váhou potíže už od puberty. Kromě akné, ji trápily kvasinky a neustálé záněty. Ve dvaceti letech brala lék...

Jak připravit ječnou kaši bez mléka a cukru

  1. Ječmen propereme ve studené vodě a namočíme na pár hodin nebo přes noc do hrnce.
  2. Po namáčení dáme vařit se špetkou soli.
  3. Když přijde k varu, ztlumíme na minimum a dovaříme pod pokličkou na mírném plameni do vstřebání vody.
  4. Před koncem varu dáme nahoru do hrnce očištěnou a pokrájenou mrkev, která se nám takto napaří.
  5. Po cca 40 minutách máme uvařený základ na velmi výživnou kaši.
  6. Odstavíme, rozmixujeme a můžeme podávat s napařenou mrkví, čerstvým salátem, klíčky a semínky.

Praktické

  • Množství vody je variabilní – čím více dáme vody, tím déle se bude vařit a tím bude kaše kašovitější.
  • Pokud se voda příliš brzy vyvaří, dolijeme, stejně tak můžeme dolít vodu při samotném mixování.
  • Pokud ječmen předem nenamočíme, také se uvaří, ale bude to o chviličku déle trvat a snižujeme tím jak množství živin (namáčením vznikají nové), tak stravitelnost, tedy využitelnost.
  • Namáčím a vařím obvykle rovnou větší množství a mám základ na další jídlo či dezert už připravený.

Obměna

  • Pokud nemáte po ruce bezpuchý ječmen, můžete využít broušený ječmen, tedy kroupy nebo krupky. Postup je stejný, doba varu bude kratší. U krupek můžete vynechat namáčení.
  • Do kaše můžeme pro mléčnou chuť přimíchat lžičku tahiny nebo mandlového másla, případně část vody nahradit rostlinným mlékem.
  • Zeleninu, semínka a posypky měníme podle chuti a sezóny.

Děti

  • Ječmen dáváme  dětem od roka. Pokud však děti běžně jedí pečivo, maso, sušenky apod., můžeme jim bez obav dát i ječnou kaši ve stejném věku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
19. 2. 2024

Takové jedno “obyčejné” sobotní ráno 🙂

Jaroslav Hlávka
10. 7. 2023

Snídaně nejen pro sobotu 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kaše
kurz
8

Vločková kaše se špekem

I zdravá snídaňová kaše může skvěle chutnat, když víte, jak udělat zdravý špek.
33
32

Pikantní jáhlová kaše s dýní a hráškem

Jáhlová kaše vhodná i s sebou i do krabičky nebo do sklenice. Můžete si ji vzít na cesty, do práce nebo výlet do přírody.