Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka z bílé quinoi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.

Ingredience
2 porce
  • 50 g quinoi
  • 50 g loupaných půlených adzuki fazolí (nebo vařených celých)
  • hrst nakrájené dýně
  • 1 mrkev
  • 4 g sušených hub shiitake
  • 2 cm strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • hrst kadeřávku
  • 1 vrchovatou lžičku sambaru
  • sůl
  • 2 čajové lžičky umeocta
  • 2 lžíce tamari
  • gomasio
  • citrónová šťáva z bio citrónu
  • olej
  • voda
  • trošku chilli

Jeden z nejkrásnějších vánočních dárků přišel letos v podobě emailu od Jajky. Je s námi v Klubu už několik let. Má tř...

Jak připravit pikantní polévku z quinoi

  1. Nalijte olej do kastrolu, rozpalte ho, přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Jemně orestujte.
  2. Propláchněte quinou a adzuki.
  3. Nakrájejte dýně na kostičky, nastrouhanou mrkev a kadeřávek na proužky. Vložte všechno do kastrolu s česnekem a zázvorem a nalijte do něj vodu. Osolte a přidejte sambar, špetku chilli a shiitake. Promíchejte a přiveďte k varu.
  4. Když se quinoa a adzuki uvaří, dochuťte polévku tamari a umeoctem. Tyčovým mixérem lehce rozmixujte trošku polévky kvůli zahuštění. Promíchejte, naservírujte, posypte gomasiem a pokapejte trochou citrónové šťávy.

Praktické

  • Vybírejte a kombinujte luštěninu a obilovinu stejných vlastností, vaří se společně, tudíž doba vaření musí být pro obě stejná. Můžete si také obojí uvařit předem.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Nevynechte koření a zázvor. Pokud nemáte koření sambar, použijte mletý kmín, koriandr, kurkumu. Koření je opravdu důležité.
  • Místo adzuki můžete použít jiné luštěniny, např. čočku.

Děti

  • Kořeněná pikantnější polévka, nevhodná pro děti.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
18. 1. 2023

Trochu jsem obměnila zeleninu, přidala zbylý cizrnový dip a místo koření sambar, které zatím doma nemám, jsem dala baharat – úplně vynikající! :)

Jaroslava
15. 5. 2022

Dobrá polévka, díky za recept.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Kytičkový mrkvový krém

Krásné a chutné jídlo, při jehož servírování hraje talíř všemi možnými kontrasty. Sladké a kyselé, teplé a chladné, hedvábné a křupavé. Vyzkoušejte a dejte...