Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.
Ingredience
2 porce

- 50 g quinoi
- 50 g loupaných půlených adzuki fazolí (nebo vařených celých)
- hrst nakrájené dýně
- 1 mrkev
- 4 g sušených hub shiitake
- 2 cm strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- hrst kadeřávku
- 1 vrchovatou lžičku sambaru
- sůl
- 2 čajové lžičky umeocta
- 2 lžíce tamari
- gomasio
- citrónová šťáva z bio citrónu
- olej
- voda
- trošku chilli
Jak připravit pikantní polévku z quinoi
- Nalijte olej do kastrolu, rozpalte ho, přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Jemně orestujte.
- Propláchněte quinou a adzuki.
- Nakrájejte dýně na kostičky, nastrouhanou mrkev a kadeřávek na proužky. Vložte všechno do kastrolu s česnekem a zázvorem a nalijte do něj vodu. Osolte a přidejte sambar, špetku chilli a shiitake. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Když se quinoa a adzuki uvaří, dochuťte polévku tamari a umeoctem. Tyčovým mixérem lehce rozmixujte trošku polévky kvůli zahuštění. Promíchejte, naservírujte, posypte gomasiem a pokapejte trochou citrónové šťávy.
Praktické
- Vybírejte a kombinujte luštěninu a obilovinu stejných vlastností, vaří se společně, tudíž doba vaření musí být pro obě stejná. Můžete si také obojí uvařit předem.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Nevynechte koření a zázvor. Pokud nemáte koření sambar, použijte mletý kmín, koriandr, kurkumu. Koření je opravdu důležité.
- Místo adzuki můžete použít jiné luštěniny, např. čočku.
Děti
- Kořeněná pikantnější polévka, nevhodná pro děti.
Výborná polévka, která opravdu vnitřně zahřála.
Máme radost, že vám chutná😉👍