Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka z bílé quinoi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.

Ingredience
2 porce
  • 50 g quinoi
  • 50 g loupaných půlených adzuki fazolí (nebo vařených celých)
  • hrst nakrájené dýně
  • 1 mrkev
  • 4 g sušených hub shiitake
  • 2 cm strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • hrst kadeřávku
  • 1 vrchovatou lžičku sambaru
  • sůl
  • 2 čajové lžičky umeocta
  • 2 lžíce tamari
  • gomasio
  • citrónová šťáva z bio citrónu
  • olej
  • voda
  • trošku chilli

Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...

Jak připravit pikantní polévku z quinoi

  1. Nalijte olej do kastrolu, rozpalte ho, přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Jemně orestujte.
  2. Propláchněte quinou a adzuki.
  3. Nakrájejte dýně na kostičky, nastrouhanou mrkev a kadeřávek na proužky. Vložte všechno do kastrolu s česnekem a zázvorem a nalijte do něj vodu. Osolte a přidejte sambar, špetku chilli a shiitake. Promíchejte a přiveďte k varu.
  4. Když se quinoa a adzuki uvaří, dochuťte polévku tamari a umeoctem. Tyčovým mixérem lehce rozmixujte trošku polévky kvůli zahuštění. Promíchejte, naservírujte, posypte gomasiem a pokapejte trochou citrónové šťávy.

Praktické

  • Vybírejte a kombinujte luštěninu a obilovinu stejných vlastností, vaří se společně, tudíž doba vaření musí být pro obě stejná. Můžete si také obojí uvařit předem.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Nevynechte koření a zázvor. Pokud nemáte koření sambar, použijte mletý kmín, koriandr, kurkumu. Koření je opravdu důležité.
  • Místo adzuki můžete použít jiné luštěniny, např. čočku.

Děti

  • Kořeněná pikantnější polévka, nevhodná pro děti.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
18. 1. 2023

Trochu jsem obměnila zeleninu, přidala zbylý cizrnový dip a místo koření sambar, které zatím doma nemám, jsem dala baharat – úplně vynikající! :)

Jaroslava
15. 5. 2022

Dobrá polévka, díky za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.