Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Bob po indicku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po sklizni bobu a hrášku na zahradě se recept zrodil prakticky sám. Nelekněte se množství ingrediencí. Koření do indické kuchyně prostě patří.

Ingredience
  • čerstvý bob zahradní
  • čerstvý hrášek
  • olej
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 3 tobolky kardamomu
  • 3 hřebíčky
  • čerstvý česnek
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • kurkuma
  • čerstvý zázvor
  • garam masala
  • paprika mletá
  • černý pepř
  • sůl
  • asafoetida
  • semínka kmínu
  • černá hořčičná semínka
  • kari listy sušené
  • čerstvá petrželkou
  • čerstvá jarní cibulka
  • citronová šťáva
  • sev - dle receptu zde
  • špalda

Jak připravit indickou pikantní směs s bobem

  1. Uvařte špaldu, po uvaření jí trochu polijte olivovým olejem a osolte. Promíchejte a nechte stranou.
  2. Do pánve nalijte olej a přidejte kmín, asafoetidu, nastrouhaný zázvor, černá hořčičná semínka, nakrájenou cibuli a mrkev, kari listy, kardamom, mletou papriku, pepř, hřebíček a česnek. Jemně osmahněte, abyste aktivovali koření.
  3. Nyní zalijte trochou vody, přidejte boby, vyloupaný hrášek, rajčatový protlak, sůl, kurkumu a garam masalu. Dobře promíchejte a duste pod pokličkou, dokud nejsou boby měkké a omáčka dostatečně hustá.
  4. Na talíř naservírujte špaldu, navrch dejte omáčku z bobů, posypejte sevem, petrželkou, jarní cibulkou a citrónovou šťávou.

Praktické

  • Před podáváním se snažte z jídla vylovit hřebíček a kardamom.
  • Sev dávejte na stůl do misky, každý si talíř ozdobí sám, pokud byste ho dali na jídlo hned, sev by navlhl.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte jako přílohu místo špaldy bezlepkovou obilovinu.
  • Abyste docílili správné chuti, nevynechte pokud možno žádné koření.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Místo špaldy můžete jako přílohu použít jakoukoliv obilovinu.
  • Pokud nemáte bob, klidně použijte pouze hrášek.

Děti

  • Jídlo je pikantní a kořeněné, nevhodné pro malé děti.

 

 

 

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Prosím poradíte, je to tohle ten bob? Nejsem si jistá a je to tedy mražené, ale moc ráda bych to alespoň ochutnala, nemám zahrádku, ale případně bych zkusila do truhlíku příští sezónu Mě někdo doporučoval MAKRO, ale nevím přesně, jestli je to opravdu ono, a je to mražené, snad nevadí sem vložit odkaz, když tak smažu, pokud je to proti pravidlům. https://sortiment.makro.cz/cs/mc-edamame-1kg/280406p/

Nevíte, dá se někde v ČR sehnat bob?
Teď ho nemám kde vypěstovat.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Červené fazole se špaldou a kopřivovým krémem

Sezóna kopřiv je tu. Přijdete si tuto zdravím nabitou bylinku na talíř v podobně chutného krému, který vám poslouží v hustém provedení také jako pomazánka....

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.