Letos se konečně povedlo! První rok mi je zlikvidovali dřepčíci, loni jsem je musela ještě před květem vytrhat, protože stínily rajčatům a letos… hotové ředkvičkové hody! Pravda, tak trochu jinak. Jak jinak :-) 

Kořen nebo plody?

Ředkvičky, tak jak je všichni známe, jsme sklízeli v květnu. Už tehdy byly nádherné pro oko! Na můj vkus jsou ale často příliš pálivé. U ředkviček “jinak” se nesklízí kořen, ale zelený nezralý plod. A je to lahoda! Mají jemnější chuť, nejsou tak pálivé a chutnají překvapivě po ředkvičkách.

Jak k tomu došlo?

Jeden řádek ředkviček jsem nestihla zužitkovat a než jsem se dostala k záhonu, už valily do květu. Nechala jsem je, a aby měly náskok před dřepčíky, přikryla je netkanou textilií. Jakmile začaly vykvétat, přikrývku jsem sundala, aby mohly být řádně opýleny. Nijak jsem neřešila jednocení, kdy se doporučuje, aby každá rostlina byla cca 25 cm od sebe. Všechny si mi nakonec polehaly na záhon, kde jsem vysela cukety. Musela jsem ředkvičky trochu ukáznit, aby i cukety dostaly nějaké světlo, ale myslím, že se podařilo. Zatím si tam spolu spokojeně rostou :-)    

Je toho pro všechny sousedy!

A ještě zbyde na klíčení! Na fotce jsou 3 rostliny, tedy 3 malé ředkvičky! Z jednoho řádku tak bude mít užitek několik domácností a předpokládám, že mi ještě zbydou na klíčení. Teda, netušila jsem, že si budu někdy pěstovat své vlastní bio semeno na klíčení :-) Pokud to chcete také zkusit, zvolila bych pro začátek 1 – 2 rostliny pro každého strávníka.

A co s tím v kuchyni?

Dám to všude, kde bych jinak dala ředkvičku – polévka, stir fry, zeleninové směsi, posypka. Třeba se odhodlám a zkusím to vykvasit. Mám pocit, že by to mohla být fajn chuťovka, takový kondiment. 

Vaše Janka

  1. Jani, to je paráda! Zrovna včera jsem se dívala na ředkvičky, které jsem tam zkusila nechat na semeno, že mají ty zvláštní lusky. Tak to se dá jíst? Jdu to ochutnat. Mám pár dřevnatých ředkviček, které mně jdou do květu. Chtěla jsem je hodit na kompost, tak je nechám. No vidíš, každá rada se hodí! Ať se ti daří!

    • Jak píše Naďa, moc to neřeš, nech si někde pár ředkviček, žádný velký záhon. Konzumní období není zase tak dlouhý, tak na vyzkoušení stačí pár kusů. Výborné jsou dokud jsou šešule mladé, zelené. Jakmile začnou zrát, už mi to teda nechutná :-)

      • Tak uvidím, na našich záhonech prostě takové pralesy nechávat nemůžu..:), mám tu prostě pořadník , co kam přijde..:) ale teď na podzim by to třeba šlo…:)

        • To chápu. Ředkvičku bych klidně vysela i do nějakého většího květináče, kdybys přecejen nenašla místo. Když bude kruhový, vysázej je po obvodu, do středu zapíchni tyčku a kdyby si vzrostlé rostliny chtěli lehat, tak je přivaž k té středové tyčce. Takto nebude žádný prales a na vyzkoušení nebo oživení jídelníčku je to bomba. Fakt jsem koukala, co doslova ze 3 semínek vyroste jedle hmoty :-) Ať se podaří! Pokud ano, tak dej vědět, zda Ti chutnalo!

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAmuse Bouches s překvapením
Další článekNepečené „tvarohovo-pudingové“ řezy s ovocem