Je zima a na řadě jsou proto naše ledviny a močový měchýř. Silné ledviny značí silnou osobnost a jsou zdrojem životní energie, tedy vlastně i dlouhověkosti. Oslabené ledviny z nás dělají ustrašené jedince, kteří se bojí změny a bojí se rozhodnutí.  Ledviny dostávají na frak v těhotenství, při porodu, při kojení, v chladu a při stresu. Takže většina z nás by jim teď měla věnovat zvýšenou pozornost a posílit je třeba vývarem z fazolí azuki. Ten totiž funguje jako lék při chorobách ledvin, podporuje tvorbu moči a je vhodný pro diabetiky.

Pokud vám chutná fazolová polévka, nemusíte se bát ani toho, že by se jednalo o nějaký nechutný lektvar. Mě osobně chutná díky sojové omáčce jako řídká fazolová polévka a při kúře si ho dává Markétka ráda se mnou.

Ingredience 

  • 1/2 hrnku fazolí azuki
  • 2,5 hrnku  vody
  • asi 5 cm řasy kombu
  • pár kapek sojové omáčky

Postupčaj

Fazole omyjeme ve studené vodě a bez namáčení dáme vařit do normálního hrnce spolu s řasou kombu. Vaříme na mírném plameni 30 až 60  minut.  Po 30 minutách už je vývar použitelný pro pití, ale fazole budou tvrdé na jídlo, takže je bude potřeba ještě dolít vodou a dovařit, pokud je nechceme vyhodit. Pokud je vaříme déle, můžeme pít vývar a fazole pak dát do jídla.

Fazole přecedíme, vodu slijeme do hrnečku. Před podáváním přidáme pár kapek sojové omáčky (ne více jak půl lžičky).

Praktické

Pijeme teplé ráno a večer.  Na posílení ledvin pijeme několik dní, můžeme si udělat kúru asi na 4 týdny. Pak je potřeba udělat pauzu.

Fazole je možné i předem namáčet, ale není to nutné.

Fazolky se často také najdou pod názvem azuki, jedná se o tyto fazole a různě psaný název.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

Neuvěřitelných 109 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Sice ťuká jaro, ale prvně jsem se dokopala k této proceduře 🙂 ještě s trochou umeocta a pepře, mňam 🙂

    • Já si zrovna dneska říkala, že taky namočím na noc adzuki. Jaro sice ťuká, ale v noci -14 a přes den -10 až -5 podle toho v kolik, takže já to taky tak cítím 🙂

  2. Ahoj Evi a Heli,myslíte, že by tato očistná kůra z fazolí azuki pomohla mojí tchýni zbavit se bakterií v moči, aby nemusela brát antibiotika?
    Děkuji za odpověď!

    • Hanny, určitě ji neublíží, ale jestli bude stačit, to takhle neposoudíme, to by ji musel vidět někdo, kdo se zabývá celostní medicínou. A hodně taky záleží na postoji tchýně, jestli není stará škola a nepotřebuje léky pro víru, že se uzdraví.

  3. Prosím,kde nakupujete velká balení obilovin a luštěnin? Snad to vyjde výhodněji. Chtěla bych pít vývar z adzuki,ale asi bych se za celou kúru nedoplatila

  4. Ahoj, bude prospěšné si tento vývar udělat i nyní v září? I když je teplejší počasí? Díky za info.

    • Pokud cítíte, že potřebujete posílit ledviny, tak si dejte 14 denní kůru klidně už teď.

  5. Holky a kdy mám prosím pít vývar večer? Ráno ho piju ještě před snídaní, ale nevím jak večer. Podle orgánových hodin ledviny vrcholí mezi 17.00 – 19.00 – tak před večeří nebo po večeři? A s jakým časovým odstupem od jídla? děkuji 🙂

    • Ledvinám nedělá dobře pití na noc, takže bych to pila v pět a v šest si dala večeři 🙂 Myslím, že ještě ani v sedm to není až takový problém, ale později už bych ledviny nezatěžovala.

        • No tak to je otázka, zda je lepší se napít nebo najíst 🙂 Menší zlo podle mě je napít, protože jídlo se tráví složitější a zatíží ledviny taky. Stačilo by vám jen cucnout? 🙂 Prostě nějak přiměřeně, ne tam poslat půl litru něčeho 🙂

  6. Dobry den, a ako je to, prosim, s pitim vyvaru z adzuki fazuliek, ak su v ladvinach kamienky, ktore su sice v klude, ale su? Dakujem za odpovede vopred.

  7. Dobrý den, dnes poprvé zkouším recept na vývar z adzuki a jako vždy je vařím v tlakovém hrnci, je to ok nebo je potřeba je vařit v normálním hrnci? taky se chci zeptat na množství řasy Kombu, 5 cm mi přijde hrozně moc, někde jsem četla, že stačí velikost poštovní známky do poléky pro celou rodinu, nedá se s tím nějak předávkovat? jsem těhotná, tak jsem opatrná 🙂 děkuji a zdravím

  8. Dobrý den, je možné, že při několikadenním popíjení vývaru se mému pětileťáku více spouští rýma a více kašle? Ledviny přece souvisí s plícemi, tak mě napadlo…Máte s tím někdo zkušenost? Díky.

  9. Rád bych nabídl alternativní postup přípravy. Dostal jsem ho od jedné čínské buddhistické mnišky, která je velmi dobrá v čínské medicíně. Postup je následující (pro 1 osobu):asi 200gr. fazolí (černá ledvina) namočíme přibližně na 8 hodin. Vodu slijeme, přidáme čerstvou a přivedeme k varu. Odstavíme a přiklopené pokličkou necháme 15 minut. Opět přivedeme k varu, odstavíme a přikryté necháme dalších 15 minut. Naposled přivedeme k varu, slijeme a můžem pít.
    Fazole dáme do lednice, dají se použít na další 2 nálevy, pak se dají jíst.

    Chutná to příšerně, ale stojí to za to, opravdu doporučuji.

      • Rádo se stalo. Ještě bych chtěl upozornit, že v mém případě byla v prvních 2 – 3 dnech moč velmi tmavá, tak se nelekejte 🙂

  10. Ahojky, prosím co s přetlakem nedovařených fazolí? V naší domácnosti se jinak stravuji sama a už těch fazolí začíná být moc. Asi se nedají zamrazit, nebo nějak zavařit, že?

    • Přebytek bez výčitek vyhodit, aneb odevzdat zemi 🙂 Berte to tak, že i brusinky v pilulkách stojí tak stejně pytel bio fazolí adzuki 🙂 a obojí je na měsíc 🙂

  11. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat od kolika let a v jakém množství mohou vývar děti a po jak dlouhou dobu ho užívat. Dále by mě zajímalo co děláte s takovým množstvím fazolí pokud tuto kůru užíváte u pětičlenné rodiny.

  12. Mě teda vývar ohromně chutná, takže jediný problém bude dlouhá příprava :-). Je možné si ho večer udělat více a dát do termosky na ráno?

    • Vývar se dá udělat do zásoby na pár dní. Důležité je hned po vyvaření zeleniny ho přecedit, aby nestál v chladnoucí zelenině. Pak ho dám do ledničky, kde den dva vydrží. Než ho použiji, ohřeji ho do varu a pak ho teprve použiji na polévku, omáčku ap.

      • Také děkuji za tuto odpověď, také jsem tápala… Takto to zní i velmi prakticky. Tou zeleninou myslíš Kombu?

  13. Dnes na přednášce paní Strnadelové a pana Zerzána v Olomouci jsem se právě ptala, zda lze sůl použít opakovaně a ano. Lze ji používat víckrát. A přesně jak píše Ivísek, sůl se nahřívá přímo, tedy vysypaná, ne v pytlíku, protože by teplo šlo do látky a obklad by na těle v látce moc pálil. A adzuki na čaj na lediny můžou být i předem namočené a pak se konzumovat. A má se tato kůra dělat více dnů po sobě. Klidně 3 – 4 týdny.

    • Díky za info, já mám volnější pytlík zašitý a vždy s ním při zahřívání v troubě zaklepu, aby se sůl prohřála i uvnitř a mně to takto funguje už druhý rok.

      • Dobrý den,jsem tu jen krátce tak se zatím rozkoukávám.Ale velice mě zaujalo nahřívání ledvin pomoci soli.Dá se tento pytlíček se solí vyrobit doma a použít klasickou sůl?popř. jak dlouho potom nahřívat.Děkuji za odpověď 🙂

        • Jasně, doma stačí zabalit sůl do něčeho (plínka, prostěradlo, povlak na polštář) a přivázat na záda. Já mám doma ušitý a zašitý, aby se sůl nevysypala. Můžete dát i obyčejnou sůl. Nahřívám v troubě 10 min na 110 stupńů.

            • Někdy s ní usnu a mám ji na zádech až do rána. Chladná ale nic nedělá, takže při potřebě prohřát znovu a znovu ohřívám.

  14. Ještě k solnému obkladu. Prý se ta sůl (podle MUDr. Strnadelové) má pokaždé vysypat (pokud někdo uvažuje o pytlíku), nahřát vysypaná a pak použít na obklad. Nezahřívat celý pytlík. Jen nevím přesně proč.

  15. Proč se na tento vývar adzuki předem nenamáčejí? Co když je pak chci jíst? Tím, že je déle povařím, píšte, že se mohou jíst, takže namáčení dobré jen pro to, aby se dřív nebo lépe uvařily?

  16. Dobrý den nevím kam dotaz napsat tak to píšu sem už víc než půl roku se snažíme jíst jinak ale poslední dobou mi dost padají vlasy a teď už začínají padat i me dva a půl leté dceři poradite prosím čím by to mohlo být? Děkuji

    • Dovolím si jeden návrh… zkuste zvýšit bílkoviny. Nevím, jak je máte často, ale zkuste tak, aby byly i k obědu a třeba i trochu k snídani. Příčin padání vlasů je samozřejmě hodně, ale tohle byla nedávná zkušenost u mé maminky. Pak jsou důležité minerální látky, a tam by měly pomoci mořské řasy.

    • Dobrý den, bohužel se k Vám musím přidat, taky se stravuji jinak (už od dubna tohoto roku) vypustila jsem veškeré mléko a cukr, maso mám tak 1 týdně. Jím celistvé potraviny (obiloviny, luštěniny s řasou), dělám si kaše se sladěnkou, jím 2x denně dušenou zeleninu, taky semínka a ořechy. Přesto mi už delší dobu padají vlasy (zhruba od července) a pořád nepřestávají (dost mě to děsí, protože jsem už přišla tak o polovinu vlasů). Byla jsem i za doktorkou, ale bez výsledku (to se dalo očekávat…), konstatovala, že je to tím zhubnutím o 5 kg (mám teť 55 kg na 168 cm). Jinak se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy a ta je dle doktorky v normě. Zkoušela jsem všechno možné, speciální šampony, jíst dýňové semínka, přesličku na čaj, atd) a už jsem nevěděla co dál. Takže jsem se i přes varování doktorky odhodlala k tomu, že vysadím antikoncepci – prý mi to rozhodí hormony a padání vlasů bude ještě horší. No je to teprve 2 týdny a zatím se nic nehorší, ale čekám to spíš po měsíci. Uvidím…no přinejhorším budu nosit nějaký šátek 🙂 co mi zbyde… ale pořád doufám, že se to zlepší (naděje umírá poslední). Je mi s touto stravou zatím moc dobře, i když je to časově dost náročné. Omlouvám se za dlouhý meil, který Vám asi nepomůže, neboť sama nevím čím je padání vlasů způsobeno (nejspíš to bude individuální), ale třeba Vám pomůže, že v tom nejste sama 🙂

      • Taky se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy a vlasy mi padají.Padají i mé kamarádce se stejnou diagnózou.Nejvíc padaly než mi nemoc diagnostikovali a neměla jsem žádné léky.

      • Jistě vám to hormony rozhodí, ale ty se časem zase samy upraví. HA je nesmírné svinstvo, může způsobit i mrtvici u velmi mladých žen. Kdybychom to vzaly do těch nejhorších důsledků – lepší plešatá než napůl chromá, no ne?

        • Eva byla po HA málem mrtvá, dávali jí jen 50% že to přežije, měla plicní embólii. Je to strašný svinstvo a nemá jen fyzické účinky, ale i duševní, brzy to zveřejníme v novém videorozhovoru.

          • Tohle je tak opomíjené téma, jsem tak ráda, že se to tu objeví! Moje zkušenost z HA by byla na román (a nebyl by moc hezký).

              • Určtě chtěla, akorát antikoncepce a tyhle věci jsou dost citlivá témata, vadil by příběh jen takto pod přezdívkou? Moje zkušenosti a velkou pomoc ze strany stravy jsem taky chtěla sepsat, ale je to stále ve vývinu, můj příběh ještě není tak hezký, ale kapitola s antikoncepcí je určitě uzavřená. Takže pokud by nevadila anonymita, ráda se podělím!

      • Me pomohlo az nasazeni Biotinu – 1000mcg/1denne.
        Vlasy mi predtim padaly uplne hrozne a Biotin to zastavil. Drzim vam palce, aby pomohl take vam Jani.

        Jsem tady dneska poprve, chtela jsem pridat smajlicka, ale nevidim ho tady nikde …Bozinku help me! …smich!

    • Taky bych potřebovala poradit, po roce jsem v podstatě přišla o vlasy i nehty, jsem stále unavená a podrážděná. Maso nejím 25 let, občas ryby. Mléko jsem vysadila před rokem.

      • Děvčata zlatý, tohle je spíš námět na celý webinář než na komentář a stručnou odpově´d. V ideálním případě bychom potřebovaly znát vaše jídelníčky a životní styl. Ale dáme s Helčou hlavy dohromady a připravíme na to téma článek nebo video. Jinak toto téma se brzy objeví i v klubu, řešily jsme ho i s Dášou Lužnou i Vlaďkou Strnadelovou, jen to musíme sestříhat, nazvučit atd. Zatím vydržte, jezte pestře a choDťe brzy spát. A žvýkejte!

        • Přimlouvala bych se o radu, co jíst na sníženou funkci štítné žlázy-hypofunkci. Nejím maso, ryby,vajíčka,nepiju mléko telatkům, mám obavy, zda nemám nízkou hladinu vitamínu D. Příznaky by tomu nasvědčovaly. Mám dostatek obilovin, zeleniny…jím jinak. Požádala jsem lékařku o laboratorní vyšetření krve, řekla mi, že se jedná o drahé vyšetření, uvažuji, že si ho prostě zaplatím.

          • Důležité je jíst denně mořské řasy ve všech úpravách, pomáhají stabilizovat štítnou žlázu a dobře žvýkat, aby jste všechny minerály dokázala vstřebat. Vitamínu D bych se nebála, stačí denně pobýt 15 minut venku a mělo by to stačit. Horší to mají ti, kdo žijí ve větších městech a v bývá smog. Jestli se ale bojíte, raději si zaplaťte vyšetření, podle mě to zase tak drahé nebude. Třeba vyšetření na B12 stojí cca 260 kč.

            • Holky, když jsme u toho vyšetření krve..změnila jsem praktického lélaře a čeká mě vstupní prohlídka. Chtěla bych si udělat rozbor krve, ale nevím, co všechno si nejlépe nechat dát otestovat, abych měla představu, jak na tom jsem a důkaz, že mi nic důležitého ve stravě nechybí. Napadá mě železo, B12, …a pak nevím,jestli i nějaké minerály…Prosím poraďte. Klidně si to zaplatím, chtěla bych mít obrázek, zda s dcerkou jíme dobře. Zatím mám špatné svědomí jen co se týče zelených natí jako čerstvé posypky – ty mrkve a petržele mi nějak nechtějí vyhnat nať, jak píše Eva:-) Jím jinak, maso vůbec, nechutná mi, mléčné výrobky vůbec, kojím rok a vlasy mi nepadají ani trochu, spíš naopak, tolik vlasů, co mám teď jsem nikdy neměla – na talíři mám denně obilovinu, luštěninu, zeleninu (vařenou, kvašenou, syrovou) a to většinou 2x denně. Snídaně většinou jen miso polévka. Tak dobře jako teď mi nikdy nebylo, zlepšily se vlasy i pleť, jen nehty bych si přála mít pevnější, ale oproti dřívějšku je zhoršení jen o málo a to čekám, že se brzy spraví. Cítím, že vývar z azuki je přesně to pravé pro mě. Díky za tip na solný obklad v leže, pytlík zatím nemám, tak to odkládám, ale tohle je i dobrý relax, který si jen tak nedopřeji a ono je to taky potřeba, zastavit se a jen tak ležet, uvědomit si to.

              • Ivo já bych si nechal zkontrolovat B12, ta stojí kolem 260kč, železo a krevní obraz. Poraď se s doktorkou, že jsi přestala jíst maso a nejíš mléčné výrobky a že chceš mít jistotu, že je vše ok. O MB bych nemluvila už jako vegetariánka budeš dobrý exot. 🙂
                Jinak vlasy mám také mnohem lepší a i nehty, konečně nemusím mít umělé!

        • To by bylo fajn, kdyby se k těmto obtížím vyjádřili i další odborníci. Ale když vidím ten květák na hlavě dr. Strnadelové, tak si nejsem úplně jistá, zda naše problémy bude umět pochopit. 🙂 Každopádně není příjemné poslouchat poznámky příbuzných, jak oni mají bujnou kštici a jedí kdeco a já mám nemám na hlavě skoro nic. To se pak těžko řeší třeba stravování dětí, na které máme v rodině naproto protikladné názory.

          • S tím souhlasím také se mi dost špatně přesvědčuje okolí že tohle je ta správná cesta když mi šíleně padají vlasy už se těším na nějaký článek nebo rozhovor na tohle téma 🙂

            • Padání vlasů souvisí s ledvinami, které jsou oslabené, takže zahřívat a vývar z adzuki, jíst fazole a mořské řasy a ono se to srovná.

            • icuko, tak je nepřesvědčuj, stejně je to marné. Přijdou se zeptat, až naroste bujná kštice. Na podzim padají listy i vlasy. Když se tělo čistí, je to naprosto přirozené, že přijde i o vlasy. Pak se ale vlasové cibulky vzpamatují a narostou hezké nové vlasy. Jsem důkaz, Helča taky a známe další 🙂

              • Chtela bych se zeptat ohledne pokozky hlavy u deti. Moje 4-leta holcicka, uz od miminka, ma stale na pokozce hlavy( ne po cele plose) takove male supinky, stroupky – nebolestive, ktere se cesanim odlupuji, ale pak se opet vytvori. Nevite, zda to muze byt nejakym nedodstatkem ve strave ?

            • Taky mi tak asi půl roku hodně padají vlasy. Jenže jak jsem zjistila, u mě to může být tím, že jím hodně mandle a semínka. Protože přemíra oleje z ořechů a semínek (ale i běžného oleje do vaření) může způsobit padání vlasů. Ne že bych neměla oslabené ledviny, to jistě také. Ale ty mandle u mě budou zřejmě na vině víc. Překvapivě jsem se dozvěděla (díky Drahuško!), že optimální dávka na den je 1 polévková lžíce semínek a ořechů. Tak jako ve všem platí: Přiměřeně, přiměřeně 🙂 Totiž ono ze začátku, kdy člověk JJ, tak půlrok, rok, se tělo hodně regeneruje, oddechne si a přebytečný tuk moc neřeší. Ale jak je postupně vyladěnější, tak žádá dokonalost a přiměřenost. A když je nedostane, tak to dává najevo 🙂

              • 1 lžíce ořechů a semínek? Není to trochu vytržené z kontextu? Když k tomu přičtu 1 lžíci oleje zmíněnou jiném místě JJ a k tomu něco málo tuku z obilí a luštěnin, tak to by si část lidí zadělávala na brzkou podvýživu.

              • S množstvím semínek a ořechů jsem překvapená…to jsem netušila. Spořádám jich denně hodně, když to sečtu tak klidně cca 100 g. Jenže denně sportuji (ne extrémně, je to cca 1/2 hodinka na rotopedu+lehké posilování 1/4 hodiny a protahování) a na oříšky a semínka mám hroznou chuť, taky nechci už víc hubnout, tak čím doplňovat energii? Opravdu to padání může být způsobeno tím? Já jsem si myslela, že semínka a ořechy doplňují minerály a zdravé tuky…a četla jsem, že na vlasy jsou dobré dýňová semínka. Jsem tou informací fakt zmatená…

                • Určitě jsou dýňová i jiná semínka dobrá na vlasy. Díky obsahu zinku, mastných kyselin atd. Ale to samo o sobě nestačí.
                  Přesně to jsem měla na mysli… ne každý má sklony k tloušťce a pak extrémní omezení tuků může škodit. Pravda, že 100 g pytlík je asi už dost. Pokud mohu trochu matematiky… 100 g oříšků = asi 50 – 60 g tuku. Denní doporučené množství tuku pro dospělou ženu by ale bylo kolem 50 – 70 g tuků. A pokud je ve stravě ještě olej nebo jiný významný zdroj tuku, už by to mohlo být až dost.
                  Proti hubnutí – možná také dát více než 2 lžíce luštěniny. Případně doplnit další zdroj bílkovin.

                • Pro mě to není první informace, která se mi nelíbí 🙂 A zcela určitě ne poslední. Nicméně je pro mě logická a to je pro mě důležité. Velké množství čehokoliv, i zdravého, není dobré a tak to beru. Jasně, že člověk může dělat kompromisy, koneckonců sám si určuje, co ještě ano a co už ne. Určitě je lepší si dát místo chipsů slunečnicová semínka nebo mandle. Ale nic se prostě nemá přehánět. Mandle jsem vždycky milovala a dlouho jsem měla pocit, že ty jediné mi „zbyly“ a tak jich můžu kolik chci. No, nemůžu, tak to je a mně to klepnutí přes prsty takhle stačí 🙂

                • Já jsem si uvědomila, jak to s mandlemi přeháním v momentě, kdy jsem je louskala a loupala. Došlo mi, že jich lidi nemohli mít nikdy tolik jako já, když si koupím 5 kg oloupaného pokladu :-))

                • No, při představě, že bych ručně sbírala a zpracovávala pšenici nebo rýži by mě asi také brzy přešla chuť….
                  Určitě neříkám, že sníst denně pytlík oříšků je OK. Ale jsou lidé, kteří mají sklon přibírat a jsou tací, kteří spíš hubnou. A do asi 50 – 60 g tuku na den se vejdou klidně 1-2 lžíce oleje + kolem 40 g oříšku a semínek + to něco málo z ovsa, jáhel a luštěnin.

              • Tak to s těma madlema koukám jako blázen :-), milovala jsem je a miluju takže to vypadá, že ani ty nemůžu ve větších dávkách, protože na nich ulítávám a samozřejmě mi taky padají vlasy a to docela dost. Sváděla jsem to na ledviny takže ne jenom ty. Rozumím chce to ve všem přiměřenost a rovnováhu… A ještě se zeptám mám docela vysušenou pokožku je pravda, že co jím JJ nevypiju toho tolik co dřív, ale žízeň nemám že by za to mohly ty ledviny?

                • Holky a ještě dotaz co mandlové mléko to se do taky počítá? Malá rovnice znamená, že přemíra oříšků a mléka z nich = padání vlasů?

                • Mandlové máslo se vyrábí jen z mandlí, takže počítá.

                • Prosím vás, malé děti smějí tuků víc? Dávám synovi 2xdenně ořechovo-obilné mléko, tak doufám, že ho nepředávkovávám? Napadlo mě už kolikrát, jestli není možné, že i toto mléko může zahleňovat, protože syn má už strašně dlouho rýmu (hlavně v noci a po vyspání). Nevíte to někdo prosím? Děkuji. 🙂

                • Kateřino, uvažujete správně. Kamarádka pila denně ráno čerstvé obilné mléko místo snídaně a po pár týdnech zjistila, že je zahleněná, jinak jí po našem a byla bez zahlenění. Obilná mléka opravdu mohou zahleňovat, pokud je jich mnoho a konzumují se samotná. Přeci jen je to obilí, Vy navíc dávate i velmi tučné ořechy. Pokud k tomu není zelenina, má to na organismus překyselující účinek, který vede i k tomu zahlenění. Nedá se to samozřejmě srovnat s účinky třeba mléčných výrobků. Ale pokud je syn zahleněný, rozhodně bych to omezila nebo podávala s vařenou zeleninou, jejíž zásadotvorný efekt to vyrovná. Nedávala bych určitě 2x denně ořechy. Dávala bych mléko z obilí se semínky nebo mandlemi a ořechy použila jen občas pro zpestření. Nevím, jak je syn starý, zda je kojený a kolik toho vypije. Ale 2x denně mi přijde hodně už kvůli těm ořechům.

  17. Adzuki jsou zázrak a tento vývar mi mnohokrát pomohl, nezlobte se ale, mně na tom nepřijde chutného vůbec nic, spíš mi je nepříjemné pít něco jako „slaný čaj“. Nicméně to rozhodně stojí za to překonat :).

          • Ahoj, asi hloupý dotaz, ale jak si mám představit přidání nahřáté soli na ledviny? To se nějak zahřeje pytlík soli? V troubě? V mikrovlnce? V nějakém látkovém sáčku? Díky

            • my to dělali tak, že se v hluboké pánvi nasucho „opražila“ sůl a horká nasypala do takového pytlíku, který mi manželova maminka speciálně ušila tak, aby přilehl na oblast ledvin a dal se zavázat vpředu. Ale určitě jde použít jakýkoliv bavlněný pytlík nebo povlek k malému polštářku.
              Pozor, ta sůl hodně pálí. Takže nejprve jsem ji dávala přes oblečení a jak postupně chladla, tak jsem ji převazovala blíže k holému tělu.

            • Tohle děláme s mamkou celá léta, je to velmi jednoduché a pomůže všem, kdo mají dle čínské nebo tibetské medicíny oslabené ledviny, nebo zánět. Sůl nasypte na čistý plech a dejte do trouby nahřát tak dlouho než je to horké, ale nemělo by to zhnědnout. Připravte si lněnou nebo bavlněnou utěrku (nebo hadřík) a nahřátou sůl tam opatrně nasypte. Přehýbáním uděláte takový podélný bochánek, který položte opatrně na ručník, abyste se nespálili. Na obklad si lehněte v oblasti ledvin. Při této proceduře si musíte udělat čas a klid na nahřátí a odpočinek. Ponechte to ideálně navečer, nechte působit tak dlouho, jak snesete nebo až je to studené. Moje rada na závěr: sůl rozpouští v zimě led a nemocným podobným způsobem dovede vytáhnout a rozpustit toxiny z těla. Když ležíte, přidejte si k tomu tuhle „uzdravovací“ vizualizaci o působení soli a výsledek bude silnější. Pozor! Nepomůže jen jedna procedura, ale opakování několik týdnů. Jednoduché, přírodní, účinné a dokonce příjemné, nejlepší detoxikace, kterou znám :-). Hodně zdraví všem.

              • Mě maminka ušila zavírací pytlík a můžu s tím jít klidně spát, doporučuju 🙂

                • Zahříváte to v troubě opakovaně i s tím pytlíkem, nebo je potřeba to pokaždé vysypat na plech? A za jak dlouho jste viděla účinky? Děkuju za odpovědi.

                • Prý se to špatně prohřeje, když se nevysype, ale mě by to věčné přesypávání prostě odradilo, tak jsem si nechala ušít volnější pytlík, aby se tam sůl dobře rozprostřela a zahřívám v troubě a v půlce ohřevu s pytlíkem potřesu, aby se teplo rozložilo a funguje mi to také už druhý rok. Tedy až na dva propálené zapomenutí pytlíky. 🙂

                • Včera jsem V Liberci narazila v OD FÓRUM na nahřívací polštářky.Vybrala jsem si polštářek se solí a levandulí na ledviny. Krom toho, že zahřeje i nádherně voní. Vzala jsem si k němu i maličký polštářek na uvolnění dutin s mateřídouškou.Polštářky se dají nahřát různými způsoby, já jsem nahřívala v troubě. Nechat minutu, vyndat protřepat a zase vložit na další minutu a zase protřepat. Opakovat až do doby, než má požadovanou teplotu. Včera jsem si nahřívala celý večer a když jsem usínala, čichala jsem k levanduli.

              • Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jde použít stejná sůl na několik zábalů po sobě, popř. po kolika opakováních ji vyměnit, díky a přeji krásný den.

                • Rozhodně. Sůl nejíme, jen využíváme její do hloubky působící tepelný účinek. Klidně ji vyměňte až vám přijde, že už jste ji použila mockrát 🙂

    • pokud je budeš vařit jako já hodinu až do naprostého vyvaření vody vydrží ti černé kuličky až do smrti a to se mi prosím stalo dvakrát, jsem já nějaká divná. 🙂

        • Jak je to tedy s tim vyvarem v lednici:)?
          Muze tam byt par dnu, ze?
          A pak ho jen ohrat a kapnout sojovku..
          Diky za odpoved.

          • Hledaly jsme ve všech knihách, ale nikde se nepíše, zda by se vývar z fazolí mohl skladovat nebo ne. Nechám to tedy na vašem pocitu, já osobně bych s tím neměla problém si ho ráno uvařit, dát do termosky a popíjet ho během dne.

        • asi se fakt potvrzuje, že dokážu spálit i čaj, ale u mě to dopadlo obdobně…z 2,5 hrnku vody po 30 min vaření zbyly tak 3 pol. lžíce černýho vývaru a chuť ani nebudu popisovat =(…takže co je špatně?…možná po 30 min malinko dolít a naředit další trochou vody, nechat ještě lehce provařit a pak pít?

          • 🙂 důležité je vařit na mírno a pod pokličkou, aby voda nemizela. Když mizí, tak dolít, trochu povařit a vypít.

            • tak to bude ono, díky…do teď byl pro mě ideál instantní polívka a cokoli z mikrovlnky…netrvá to dlouho a neni po tom moc mytí =)…příště zkusim víc trpělivosti, pokličku a nebudu zapínat na nejvyšší stupně

              • Přesně tak, ale pořád se máme co učit i vaření, také jsem to neuměla. Stejně nakonec dojdete k tomu, že pokud chceme být opravdu zdravý, tak si prostě vařit musíte. Instantní polívky a cokoliv z mikrovlnky nám zdraví nepřinesou.

          • Jestli jste typ. co spálí i čaj dávejte všude raději víc vody nebo dolívejte v průběhu.

      • tady číst některé komentáře, to je lepší než Vtipnější vyhrává :-)))…člověk se fakt zasměje a jak se říká, veselá mysl, půl zdraví, a o to de, že jo?

    • To tedy jste, kde je více zimy, je potřeba se většinu roku stravovat jako v chladném počasí.

      • Dobrý den Helelno, mohu mít dotaz? Nikde jsem nevyčetla, kolik se toho musí denně vypít. Díky za odpověď.Lenka

        • Když dáte 2,5 hrnku vody a vaříte půl hodiny pod pokličkou, zbude vám asi půl litru vývaru a to je množství akorát na den. Takže 2x denně čtvrt litru.

          • Moc děkuji za odpověď. Vařím větší množství na 3 dny, uchovávám v lednici a na pití přihřívám. Tak jsem to vyčetla,tak snad to dělám dobře.Lenka

  18. Zobrazit všech 109 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPikantní adzuki směs
Další článekTěhotenství a porod s jinou stravou – výsledky výzkumu I.