Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít rychle uvařeno.
Ingredience
- 2,5 šálku dýně nakrájené na kostičky
- ¼ chilli papričky
- 1 cibule
- ¼ hrnku čerstvého nastrouhaného kokosu
- 1 čajová lžička celého kmínu
- ½ čajové lžičky hořčičných semínek
- ½ čajové lžičky kurkumy
- 1,5 lžíce kokosového oleje
- kari listy
- sůl
- citrónová šťáva podle chuti
Jak připravit indický dýňový Thoran
-
Na pánvi zahřejte kokosový olej a přidejte hořčičná semínka a kmín. Když začnou semínka praskat, přidejte cibuli, kari listy, nakrájenou dýni, kurkumu a trochu soli. Dobře promíchejte a zakryjte poklicí.
-
Duste a občas zamíchejte, dokud dýně nezměkne. Během vaření můžete podle potřeby lehce podlévat vodou.
-
Když je dýně asi v polovině vaření, přidejte kokos. Dobře promíchejte a vařte dalších 5 -7 minut.
-
Naservírujte a na talíři pokapejte citronovou šťávou.
Praktické
- Podáváme teplé, jako příloha je ideální rýže.
Obměna
- Pokud možno, použijte čerstvý strouhaný kokos, pokud ho nemáte, můžete použít i sušený.
- Přidejte více chilli papričky, pokud máte rádi pikantní.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření a vynecháme chilli papričku.
Ahoj, díky za recept, dýňový Thoran chutnal. Jen mám pocit, že tam byla chuťově hodně silná (až moc) ta lžička kmínu. Kmín tam tam všechno ostatní dost přebíjel. Nemá tam být spíš římský kmín? Obecně k indickému receptu by mi sěděl líp (ale nechci machrovat, jsem abolutní začátečník). :-)
Ahoj, klidně použije římský kmín, me osobně vyhovuje ten obyčejný. Ale je to o osobní chuti.
Díky za rychlou odpověď. Příště tedy zkusím římský kmín a poreferuji, jak to chutnalo. (Myslím, že to bude brzo; právě jsme rozkrájeli 16-kilovou dýni z podzimu, takže dýňové recepty se budou točit.)
Leni, loni jsem narazila v zahradnictví na sazeničku kari lístků. Zasadila na zahrádku, žádný velký trs nenarosl, ale stačilo to, zas tak často nepoužívám. Doufám, že ji letos zase seženu. Zkus také. 😀
To bude asi omyl Evo. Vy jste si pravděpodobně koupila Helichrysum italicum, a máte pravdu listy voní po kari už z dálky. Ale ty co mám na mysli já jsou listy ze stromu Murraya koenigii -Bergera koenigii. Je to něco uplně jiného.
Detail
Jojo, Vieruš, tu rostlinku na fotce jsem měla na zahrádce.
Všimla jsem si, že ve Vašich receptech používáte určitě moc dobré koření, ale kde ho vzít? Indickou kuchyni miluji, ráda ji zkouším:)
díky za recepty
Evo, některé koření pouze on line. Například sušené kari listy u nás v obchodu neprodávají, takže hledat na e shopech.
Jejda to bude asi omyl. Vy možná máte na mysli
Tohle je Helichrysum Italicum, teď jsem vám ho vyfotila na zahradě na porovnání
Já mám na mysli tyto
Opravdu rychlovka a dobrota. Bylo málo kokosu, tak jsem na závěr doplnila ještě smetanou 😁
Perfektní, 👍👍
Kde vemem kari listy,? Dají se někde koupit?
Ano dají. On line sušené.
A dají se prosím něčím nahradit?
Nic mě nenapadá, ty indické recepty jsou opravdu hodně specifické. Vynechat nebo obměnit určitě změní chuť receptu a kari listy mají opravdu svoji vůni.