Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít rychle uvařeno.

Ingredience
  • 2,5 šálku dýně nakrájené na kostičky
  • ¼ chilli papričky
  • 1 cibule
  • ¼ hrnku čerstvého nastrouhaného kokosu
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • ½ čajové lžičky hořčičných semínek
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 1,5 lžíce kokosového oleje
  • kari listy
  • sůl
  • citrónová šťáva podle chuti

    Jak připravit indický dýňový Thoran

    1. Na pánvi zahřejte kokosový olej a přidejte hořčičná semínka a kmín. Když začnou semínka praskat, přidejte cibuli, kari listy, nakrájenou dýni, kurkumu a trochu soli. Dobře promíchejte a zakryjte poklicí.
    2. Duste a občas zamíchejte, dokud dýně nezměkne.  Během vaření můžete podle potřeby lehce podlévat vodou.
    3. Když je dýně asi v polovině vaření, přidejte kokos. Dobře promíchejte a vařte dalších 5 -7 minut.
    4. Naservírujte a na talíři pokapejte citronovou šťávou. 

    Praktické

    • Podáváme teplé, jako příloha je ideální rýže.

    Obměna

    • Pokud možno, použijte čerstvý strouhaný kokos, pokud ho nemáte, můžete použít i sušený.
    • Přidejte více chilli papričky, pokud máte rádi pikantní.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření a vynecháme chilli papričku.

    Seriál: Jak na jaro

    materiály
    • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
    • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
    • Jídelníček ke stažení!

    Výsledky se dostavují okamžitě

    Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

    Mé tělo i duše blahem si vrní (Petra)

    Petra: Moji milí, jsem nesmírně šťastná, že jsem s...

    Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

    Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

    Děkuji za skvělé stránky

    Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

    Alergie a průjmy mizí (Andrea)

    Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

    Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

    Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

    Shodila jsem 20 kg a únava ustoupila (Hana)

    Hana: Chci vám moc poděkovat za tyto stránky, jsou...

    Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

    Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

    9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

    Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

    Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

    Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

    Som plná energie (Viera)

    Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

    Jste všichni tak milí, díky za podporu!

    Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

    Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

    Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

    Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

    Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

    Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

    L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

    Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

    Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...
    1. Ahoj, díky za recept, dýňový Thoran chutnal. Jen mám pocit, že tam byla chuťově hodně silná (až moc) ta lžička kmínu. Kmín tam tam všechno ostatní dost přebíjel. Nemá tam být spíš římský kmín? Obecně k indickému receptu by mi sěděl líp (ale nechci machrovat, jsem abolutní začátečník). :-)

      • Ahoj, klidně použije římský kmín, me osobně vyhovuje ten obyčejný. Ale je to o osobní chuti.

        • Díky za rychlou odpověď. Příště tedy zkusím římský kmín a poreferuji, jak to chutnalo. (Myslím, že to bude brzo; právě jsme rozkrájeli 16-kilovou dýni z podzimu, takže dýňové recepty se budou točit.)

    2. Leni, loni jsem narazila v zahradnictví na sazeničku kari lístků. Zasadila na zahrádku, žádný velký trs nenarosl, ale stačilo to, zas tak často nepoužívám. Doufám, že ji letos zase seženu. Zkus také. 😀

      • To bude asi omyl Evo. Vy jste si pravděpodobně koupila Helichrysum italicum, a máte pravdu listy voní po kari už z dálky. Ale ty co mám na mysli já jsou listy ze stromu Murraya koenigii -Bergera koenigii. Je to něco uplně jiného.

        • Jojo, Vieruš, tu rostlinku na fotce jsem měla na zahrádce.
          Všimla jsem si, že ve Vašich receptech používáte určitě moc dobré koření, ale kde ho vzít? Indickou kuchyni miluji, ráda ji zkouším:)
          díky za recepty

          • Evo, některé koření pouze on line. Například sušené kari listy u nás v obchodu neprodávají, takže hledat na e shopech.

    3. Zobrazit všech 17 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekPastýřský koláč z červené čočky
    Další článekMoje začátky se změnou jídelníčku (Tereza, 34 let)