Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dýňový indický Thoran

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít rychle uvařeno.

Ingredience
  • 2,5 šálku dýně nakrájené na kostičky
  • ¼ chilli papričky
  • 1 cibule
  • ¼ hrnku čerstvého nastrouhaného kokosu
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • ½ čajové lžičky hořčičných semínek
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 1,5 lžíce kokosového oleje
  • kari listy
  • sůl
  • citrónová šťáva podle chuti

    Lucka je maminka dvou malých dětí, z toho starší 7 letá Ninuška je těžce mentálně postižená. Dneska ...

    Jak připravit indický dýňový Thoran

    1. Na pánvi zahřejte kokosový olej a přidejte hořčičná semínka a kmín. Když začnou semínka praskat, přidejte cibuli, kari listy, nakrájenou dýni, kurkumu a trochu soli. Dobře promíchejte a zakryjte poklicí.
    2. Duste a občas zamíchejte, dokud dýně nezměkne.  Během vaření můžete podle potřeby lehce podlévat vodou.
    3. Když je dýně asi v polovině vaření, přidejte kokos. Dobře promíchejte a vařte dalších 5 -7 minut.
    4. Naservírujte a na talíři pokapejte citronovou šťávou. 

    Praktické

    • Podáváme teplé, jako příloha je ideální rýže.

    Obměna

    • Pokud možno, použijte čerstvý strouhaný kokos, pokud ho nemáte, můžete použít i sušený.
    • Přidejte více chilli papričky, pokud máte rádi pikantní.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření a vynecháme chilli papričku.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

    1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

    Komentáře

    Klub

    Ahoj, díky za recept, dýňový Thoran chutnal. Jen mám pocit, že tam byla chuťově hodně silná (až moc) ta lžička kmínu. Kmín tam tam všechno ostatní dost přebíjel. Nemá tam být spíš římský kmín? Obecně k indickému receptu by mi sěděl líp (ale nechci machrovat, jsem abolutní začátečník). :-)

    Klub

    Leni, loni jsem narazila v zahradnictví na sazeničku kari lístků. Zasadila na zahrádku, žádný velký trs nenarosl, ale stačilo to, zas tak často nepoužívám. Doufám, že ji letos zase seženu. Zkus také. 😀

    Ukázat další komentáře

    Čtěte více na toho téma

    Vyzkoušejte také

    1
    20

    Cuketové sabdží

    Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

    Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

    Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

    Černé fazole s ovsem

    Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

    Rýže Nerone se zimní zeleninou

    Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

    Houbové congee

    Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

    Kantonská veganská rýže

    Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...