Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A hodí se i pro nejmenší strávníky.
pro 4 pohárky
- 24 švestek
- 2 hrnky vody
- 6 lžic kukuřičného škrobu
- hrstička rozinek/sirup/slad/ovocný koncentrát (nemusí být)
- špetka soli
- čerstvá máta/skořice
Jak připravit švestkový pudink
- Švestky umyjeme a vypeckujeme. Čtyři necháme stranou na ozdobu, dvacet budeme vařit.
- Hrnek vody dáme vařit se špetkou soli. Do vroucí vhodíme švestky a hrozinky, pár minut povaříme, až švestky zčervenají a jejich vnitřek zoranžoví. Stačí dvě tři minuty. Pak obsah hrnce trochu pomixujeme ponormým mixérem.
- V druhém hrnku studené vody mezitím rozmícháme kukuřičný škrob na bílou vodu bez hrudek.
- Přilejeme škrobovou vodu do hrnce s pomixovanými švestkami a za stálého míchání na mírném plameni vaříme do zhoustnutí jako pudink. Opět stačí dvě tři minutky a je hotovo. Ochutnejte, zda je dezert pro vás dost sladký a případně doslaďte.
- Vzniklý krém přelijeme do připravených mističek a můžeme buď podávat horké posypané troškou skořice, nebo necháme vychladit a ztuhnout, pak podáváme jako osvěžující chlazený dezert s lístečkem máty.
Praktické
- Dezert skladujte v lednici a během tří dnů zkonzumujte.
- Pokud byste chtěli krém řidší než jako hutný pudink, přidejte vodu. Pokud byste chtěli dezert hustý, aby šel vyklopit a držel tvar, přidejte škrob.
- Pokud máte velmi zralé sladké švestky, nebude potřeba přidávat rozinky nebo jen malinko.
- Oslaďte si podle potřeby. Začátečníci většinou potřebují přidat na sladké chuti, proto jsou v receptu rozinky, které já standardně nedávám. Osladit také můžete sladem, pokud nejste celiak, ovocným koncentrátem nebo obilným sirupem.
Obměna

- Švestky nemixujte, ale pokrájejte na malé kousky. V krém pak budete mít patrné kousíčky ovoce. Kdo kousky nechce, může naopak rozmixovat ovoce zcela do hladka a po ovoci nebude ani památky, bude jen hladký krém. Obě varianty jsou moc dobré.
- Místo rozinek můžete dát jakékoli jiné sušené sladké ovoce (křížaly, datle apod.).
Děti
- Dezert můžeme dávat dětem od jednoho roku.
Ja asi dala moc vody nebo malo skrobu a vznikl z toho napoj „Horka svestka“. K dokonalosti mne tam chybelo uz jen spetku hrebicku :-) priste se zamerim pro zmenu na „puding“ ;-)
😃😃
Děkuji to mě moc překvapilo
Nikdy jsem nejedlá moc vajíček mám to zafixované ještě z doby Rajky Dolečka .že nejsou moc ….. krásný večer
Jooo, to už je kus historie! Držela jsem kdysi jeho mléčnou dietu 😂😂😂 Samozřejěm jsem nabrala 😃
Evi chci se jen zeptat na názor uzdravte se jídlem ,je to úplný opak jak jíme jinak .Dekuji
Vlaďko, co na to říct? Ne netu je mnoho směrů, které vám garantují uzdravení. U nás na webu ale máme svědectví mnoha osob, kterým low carb strava či smoothie doslova rozhodili organizmus. Ano, ono dojde k přechdnéu zlepšení a také záleží, co si chcete léčit. Pro nás není akceptovatelné jíst mnoho vajec, masa, mléka, ořechů. Na JJ jsme spokojení a nehodláme to měnit.
Dobrý den, hrnkem vody myslíte 250 ml? Děkuji
Ano. Ale já tyhle pudinky dělám od oka, takže se s tím moc nestresujte ;-)
Velmi jednoduchý a úžasný :-)) Část škrobu jsem nahradila chia semínky a je ještě luxusnější ;-)
Chia semínka – skvělá volba 👍😉