Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Luxusní švestkový krém za pár minut

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A hodí se i pro nejmenší strávníky.

Ingredience
pro 4 pohárky
  • 24 švestek
  • 2 hrnky vody
  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • hrstička rozinek/sirup/slad/ovocný koncentrát (nemusí být)
  • špetka soli
  • čerstvá máta/skořice

Nejsem důsledná a nemám výdrž, sama sebe vnímám, že jsem zatím jen “zdolala první schod” a přemohla tu ne...

  • 24 švestek
  • 2 hrnky vody
  • 6 lžic kukuřičného škrobu
  • hrstička rozinek/sirup/slad/ovocný koncentrát (nemusí být)
  • špetka soli
  • čerstvá máta/skořice

Jak připravit švestkový pudink

  1. Švestky umyjeme a vypeckujeme. Čtyři necháme stranou na ozdobu, dvacet budeme vařit.
  2. Hrnek vody dáme vařit se špetkou soli. Do vroucí vhodíme švestky a hrozinky, pár minut povaříme, až švestky zčervenají a jejich vnitřek zoranžoví. Stačí dvě tři minuty. Pak obsah hrnce trochu pomixujeme ponormým mixérem.
  3. V druhém hrnku studené vody mezitím rozmícháme kukuřičný škrob na bílou vodu bez hrudek.
  4. Přilejeme škrobovou vodu do hrnce s pomixovanými švestkami a za stálého míchání na mírném plameni vaříme do zhoustnutí jako pudink. Opět stačí dvě tři minutky a je hotovo. Ochutnejte, zda je dezert pro vás dost sladký a případně doslaďte.
  5. Vzniklý krém přelijeme do připravených mističek a můžeme buď podávat horké posypané troškou skořice, nebo necháme vychladit a ztuhnout, pak podáváme jako osvěžující chlazený dezert s lístečkem máty.

Praktické

  • Dezert skladujte v lednici a během tří dnů zkonzumujte.
  • Pokud byste chtěli krém řidší než jako hutný pudink, přidejte vodu. Pokud byste chtěli dezert hustý, aby šel vyklopit a držel tvar, přidejte škrob.
  • Pokud máte velmi zralé sladké švestky, nebude potřeba přidávat rozinky nebo jen malinko.
  • Oslaďte si podle potřeby. Začátečníci většinou potřebují přidat na sladké chuti, proto jsou v receptu rozinky, které já standardně nedávám. Osladit také můžete sladem, pokud nejste celiak, ovocným koncentrátem nebo obilným sirupem.

Obměna

  • Švestky nemixujte, ale pokrájejte na malé kousky. V krém pak budete mít patrné kousíčky ovoce. Kdo kousky nechce, může naopak rozmixovat ovoce zcela do hladka a po ovoci nebude ani památky, bude jen hladký krém. Obě varianty jsou moc dobré.
  • Místo rozinek můžete dát jakékoli jiné sušené sladké ovoce (křížaly, datle apod.).

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem od jednoho roku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Ja asi dala moc vody nebo malo skrobu a vznikl z toho napoj “Horka svestka”. K dokonalosti mne tam chybelo uz jen spetku hrebicku :-) priste se zamerim pro zmenu na “puding” ;-)

Klub

Děkuji to mě moc překvapilo
Nikdy jsem nejedlá moc vajíček mám to zafixované ještě z doby Rajky Dolečka .že nejsou moc ….. krásný večer

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pomerančový dezert s tapiokovými perličkami

Žhavé léto si žádá osvěžující dezerty. Dobře vychlazený ovocný pudink z tapikových perel se dá podávat klidně místo zmrzliny. Je přirozeně bezlepkový, lehk...

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.