Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, uspokojí i touhu po zmrzlině.
pro 4 porce
- 1 hrnek tapiokových perliček
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek kokosového mléka
- případně zbylou kokosovou drť z výroby mléka
- 4 lžíce rýžového sirupu
- špetka soli
- domácí povidla nebo marmeláda bez cukru
- čerstvé ovoce a domácí nutella na ozdobu
Jak připravit pohár ala mléčná rýže z tapioka perel
-
- Tapiokové perličky dáme do hrnce se 2 hrnky vody a necháme nabobtnat cca na 2 hodiny.
- Pak přidáme kokosové mléko se špetkou soli a dáme vařit na mírný plamen.
- Průběžně mícháme, aby se nepálily. Pokud je pudink příliš hustý a perličky ještě nezesklovatěly, přidejte vodu nebo mléko podle potřeby. Někdy může být potřeba přidat ještě hodně tekutin než zesklovatí.
- Přidáme sirup (doslaďte si podle chuti).
- Vaříme 10 až 15 minut, až perličky zprůhlední a pudink začne houstnout.
- Pokud máme, přidáme do pudinku zbylou kokosovou drť z výroby mléka.
- Hotový pudink vypneme a nalijeme do připravených pohárků, kam jsme na dno dali marmeládu.
- Necháme vychladnout a ztuhnout.
- Před podáváním zdobíme vrstvou čerstvého ovoce a domácí nutellou.

Praktické
- Někteří výrobci uvádějí poměr tapioka perel a tekutiny až 1:10. Perličky totiž několikanásobně zvětší svůj objem. Když nepracuji s hrnky ale s váhou, tak na 50 g perel dávám 0,5 litru vody, rostlinného mléka nebo džusu.
- Perličky nabobtnají a zhoustnou i bez namáčení, ale musejí se o to déle vařit.
- Můžete si je namočit předem už večer a uvařit ráno. Namočit je můžete do vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy. V horkých dnech však raději dejte na noc do lednice.
- Potřeba tekutiny může být různá, prodávají se různě velké perličky.
- Tapioka pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
- Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.
- Pokud nepotřebujete striktně bezlepkovou verzi můžete oslaďit obilným sladem.
Obměna
- Pokud chcete hodně kokosový pohár a nemáte drť z výroby kokosového mléka, přidejte při vaření kokosovou mouku nebo strouhaný kokos. Počítejte, že vám pudink zahustí a možná bude potřeba přidat vodu nebo mléko.
- Místo marmelády můžete dát na dno čerstvé rozmixované ovoce nebo ovocný rozvar.
- Ovoce můžete dát navrch nebo zamíchat do pudinku.
- Můžete také vytvářet různé vrstvy ovoce, pudinku, krémů, jogurtů apod.
- Kokosové mléko můžete nahradit mlékem mandlovým, makovým či jiným mlékem.
Děti
- Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku.
Zdravím, tapiokový dezert je mňam. Akorát, jak píšete, že poměr tapiok je 1:9/10. Nějak se nemohu dopočítat. Jestliže 1hrnek je na 2hrnky vody+1hrnek kokos.mléka,tak mě to vychází 1:3? Jakože 1díl perel a 3díly tekutiny? Když to zvážím, tak běžný hrnek perel váží 120g a 3hrnky tekutiny jsou cca 620ml. Počty mi nikdy moc nešly 😂. Já jen, abych to nezvorala. Děkuji 🌺
Já ho dělala podle toho receptu, ale z minulosti vím, že jsem do některých tipů musela dolévat hodně vody, když se to vařilo, než to bylo ono. Někteří výrobci uvádějí právě poměr 1:10, tak jsem to uvedla do praktické poznámky, abyste se nebáli přidávat vodu, pokud to bude potřeba. Ono co perličky, to trochu jiný poměr 😃
Děkuji za odpověď 😉
Poprvé jsem pracoval s tapioka perličkami, byla to docela sranda. Nakonec to dopadlo a dokonce i vše ztuhlo :-) Na dno misek jsem dal meruňkový rozvar se skořicí. Díky moc za další parádní alternativu pudingu :-)
Perličky jsou super 😋
Famózní :-))) Mňam mňam
Pro mě taky špičkový dezert, díky za zprávu! :-)