Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, uspokojí i touhu po zmrzlině.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek tapiokových perliček
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • případně zbylou kokosovou drť z výroby mléka
  • 4 lžíce  rýžového sirupu
  • špetka soli
  • domácí povidla nebo marmeláda bez cukru
  • čerstvé ovoce a domácí nutella na ozdobu

Jak připravit pohár ala mléčná rýže z tapioka perel

    1. Tapiokové perličky dáme do hrnce se 2 hrnky vody a necháme nabobtnat cca na 2 hodiny.
    2. Pak přidáme kokosové mléko se špetkou soli a dáme vařit na mírný plamen.
    3. Průběžně mícháme, aby se nepálily. Pokud je pudink příliš hustý a perličky ještě nezesklovatěly, přidejte vodu nebo mléko podle potřeby. Někdy může být potřeba přidat ještě hodně tekutin než zesklovatí.
    4. Přidáme sirup (doslaďte si podle chuti).
    5. Vaříme 10 až 15 minut, až perličky zprůhlední a pudink začne houstnout.
    6. Pokud máme, přidáme do pudinku zbylou kokosovou drť z výroby mléka.
    7. Hotový pudink vypneme a nalijeme do připravených pohárků, kam jsme na dno dali marmeládu.
    8. Necháme vychladnout a ztuhnout.
    9. Před podáváním zdobíme vrstvou čerstvého ovoce a domácí nutellou.

Praktické

  • Někteří výrobci uvádějí poměr tapioka perel a tekutiny až 1:10. Perličky totiž několikanásobně zvětší svůj objem. Když nepracuji s hrnky ale s váhou, tak na 50 g perel dávám 0,5 litru vody, rostlinného mléka nebo džusu.
  • Perličky nabobtnají a zhoustnou i bez namáčení, ale musejí se o to déle vařit.
  • Můžete si je namočit předem už večer a uvařit ráno. Namočit je můžete do vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy. V horkých dnech však raději dejte na noc do lednice.
  • Potřeba tekutiny může být různá, prodávají se různě velké perličky.
  • Tapioka pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.
  • Pokud nepotřebujete striktně bezlepkovou verzi můžete oslaďit obilným sladem.

Obměna

  • Pokud chcete hodně kokosový pohár a nemáte drť z výroby kokosového mléka, přidejte při vaření kokosovou mouku nebo strouhaný kokos. Počítejte, že vám pudink zahustí a možná bude potřeba přidat vodu nebo mléko.
  • Místo marmelády můžete dát na dno čerstvé rozmixované ovoce nebo ovocný rozvar.
  • Ovoce můžete dát navrch nebo zamíchat do pudinku.
  • Můžete také vytvářet různé vrstvy ovoce, pudinku, krémů, jogurtů apod.
  • Kokosové mléko můžete nahradit mlékem mandlovým, makovým či jiným mlékem.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku.

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...
  1. Zdravím, tapiokový dezert je mňam. Akorát, jak píšete, že poměr tapiok je 1:9/10. Nějak se nemohu dopočítat. Jestliže 1hrnek je na 2hrnky vody+1hrnek kokos.mléka,tak mě to vychází 1:3? Jakože 1díl perel a 3díly tekutiny? Když to zvážím, tak běžný hrnek perel váží 120g a 3hrnky tekutiny jsou cca 620ml. Počty mi nikdy moc nešly 😂. Já jen, abych to nezvorala. Děkuji 🌺

    • Já ho dělala podle toho receptu, ale z minulosti vím, že jsem do některých tipů musela dolévat hodně vody, když se to vařilo, než to bylo ono. Někteří výrobci uvádějí právě poměr 1:10, tak jsem to uvedla do praktické poznámky, abyste se nebáli přidávat vodu, pokud to bude potřeba. Ono co perličky, to trochu jiný poměr 😃

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBBQ tempeh žebírka (vegan)
Další článekJablečné mousse se skořicí