Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, uspokojí i touhu po zmrzlině.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek tapiokových perliček
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • případně zbylou kokosovou drť z výroby mléka
  • 4 lžíce  rýžového sirupu
  • špetka soli
  • domácí povidla nebo marmeláda bez cukru
  • čerstvé ovoce a domácí nutella na ozdobu

Jak připravit pohár ala mléčná rýže z tapioka perel

    1. Tapiokové perličky dáme do hrnce se 2 hrnky vody a necháme nabobtnat cca na 2 hodiny.
    2. Pak přidáme kokosové mléko se špetkou soli a dáme vařit na mírný plamen.
    3. Průběžně mícháme, aby se nepálily. Pokud je pudink příliš hustý a perličky ještě nezesklovatěly, přidejte vodu nebo mléko.
    4. Přidáme sirup (doslaďte si podle chuti).
    5. Vaříme 10 až 15 minut, až perličky zprůhlední a pudink začne houstnout.
    6. Pokud máme, přidáme do pudinku zbylou kokosovou drť z výroby mléka.
    7. Hotový pudink vypneme a nalijeme do připravených pohárků, kam jsme na dno dali marmeládu.
    8. Necháme vychladnout a ztuhnout.
    9. Před podáváním zdobíme vrstvou čerstvého ovoce a domácí nutellou.

Praktické

  • Poměr tapioka perel a tekutiny je 1:9 až 1:10. Perličky totiž několikanásobně zvětší svůj objem. Na 50 g perel dávám 0,5 litru vody, rostlinného mléka nebo džusu.
  • Perličky nabobtnají a zhoustnou i bez namáčení, ale musejí se o to déle vařit.
  • Můžete si je namočit předem už večer a uvařit ráno. Namočit je můžete do vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy. V horkých dnech však raději dejte na noc do lednice.
  • Potřeba tekutiny může být různá, prodávají se různě velké perličky.
  • Tapioka pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.
  • Pokud nepotřebujete striktně bezlepkovou verzi můžete oslaďit obilným sladem.

Obměna

  • Pokud chcete hodně kokosový pohár a nemáte drť z výroby kokosového mléka, přidejte při vaření kokosovou mouku nebo strouhaný kokos. Počítejte, že vám pudink zahustí a možná bude potřeba přidat vodu nebo mléko.
  • Místo marmelády můžete dát na dno čerstvé rozmixované ovoce nebo ovocný rozvar.
  • Ovoce můžete dát navrch nebo zamíchat do pudinku.
  • Můžete také vytvářet různé vrstvy ovoce, pudinku, krémů, jogurtů apod.
  • Kokosové mléko můžete nahradit mlékem mandlovým, makovým či jiným mlékem.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahody: 10 faktů, které vás o tomto jarním ovoci překvapí
Další článekUž nikdy řídký rostlinný jogurt. Tento pomocník udělá domácí jogurty zcela bez mléka