Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Bulgur s květákovou rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Rychlý recept s bulgurem, který je díky citronové šťávě velmi osvěžující a díky papričce i zahřívající. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, zda se i vám tato kombinace zalíbila.

Ingredience
  • 1 šálek bulguru
  • 1/2 šálku loupaných adzuki
  • několik růžic květáku
  • olej
  • citrónová šťáva
  • konopná semínka
  • dýňová semínka
  • čerstvý česnek
  • čerstvý pórek
  • chilli paprička
  • petrželka
  • citrónová šťáva
  • sůl

V první díle Katka napsala, jak se jí zásadně změnila váha a zdravotní problémy po pouhých třech měsících na jídelníč...

Jak připravit bulgur s květákovou rýží

  1. Bulgur dobře propláchněte studenou vodou v sítku a poté ho jemně opečte na pánvi.
  2. Když je bulgur opečený, přidejte adzuki, podlijte 3 hrnky vody, přikryjte a vařte 25 minut, dokud se bulgur neuvaří a voda se zcela nevsákne.
  3. Květák vložte do sekáčku a rozsekejte na velikost rýže.
  4. V pánvi rozehřejte olej, přidejte papričku, nasekaný česnek a pórek a lehce orestujte. Přidejte květák, osolte, promíchejte a pár minut povařte.
  5. Poté květák přidejte do pánve s bulgurem, dobře promíchejte, podle potřeby dochuťte a ještě pár minut povařte.
  6. Uvařené posypte petrželkou, přidejte konopná a dýňová semínka. Dochuťte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Rychlé jídlo připravené během 30 minut,
  • Loupané adzuki se vaří podstatně kratší dobu než neloupané a bez tlakového hrnce.
  • Vitamín C, obsažený v použité citrónové šťávě, pomáhá při vstřebávání železa.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bulgur bez lepku (např. kukuřičný nebo pohankový).

Obměna

  • Pokud chcete bulgur sypký a kyprý, uvařte adzuki zvlášť a přidejte je až úplně nakonec.

Děti

  • Bez chilli papričky vhodné pro děti od 2 let.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Právě dovařeno a snědeno 🙂 Bylo to výborné. Přidala jsem ještě mrkvičku a půl kedlubny nasekané na drobno a ke konci vaření polníček. Děkujeme 🙂

Klub

Bulgur nebyl, tak jsem udělala rýži a bylo to moc dobré.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Řepa na fenyklu

V tomto krásně červeném receptu najdete spoustu chutí nejen díky použitému koření, ale i díky omáčce Teryiaki, která v žádném případě nesmí chybět.

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.