Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Bulgur s květákovou rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Rychlý recept s bulgurem, který je díky citronové šťávě velmi osvěžující a díky papričce i zahřívající. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, zda se i vám tato kombinace zalíbila.

Ingredience
  • 1 šálek bulguru
  • 1/2 šálku loupaných adzuki
  • několik růžic květáku
  • olej
  • citrónová šťáva
  • konopná semínka
  • dýňová semínka
  • čerstvý česnek
  • čerstvý pórek
  • chilli paprička
  • petrželka
  • citrónová šťáva
  • sůl

V očkovacím průkazu jsem měla napsáno “výživa nepřiměřená”. Bylo totiž co zlepšovat. Když máma začala vař...

Jak připravit bulgur s květákovou rýží

  1. Bulgur dobře propláchněte studenou vodou v sítku a poté ho jemně opečte na pánvi.
  2. Když je bulgur opečený, přidejte adzuki, podlijte 3 hrnky vody, přikryjte a vařte 25 minut, dokud se bulgur neuvaří a voda se zcela nevsákne.
  3. Květák vložte do sekáčku a rozsekejte na velikost rýže.
  4. V pánvi rozehřejte olej, přidejte papričku, nasekaný česnek a pórek a lehce orestujte. Přidejte květák, osolte, promíchejte a pár minut povařte.
  5. Poté květák přidejte do pánve s bulgurem, dobře promíchejte, podle potřeby dochuťte a ještě pár minut povařte.
  6. Uvařené posypte petrželkou, přidejte konopná a dýňová semínka. Dochuťte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Rychlé jídlo připravené během 30 minut,
  • Loupané adzuki se vaří podstatně kratší dobu než neloupané a bez tlakového hrnce.
  • Vitamín C, obsažený v použité citrónové šťávě, pomáhá při vstřebávání železa.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bulgur bez lepku (např. kukuřičný nebo pohankový).

Obměna

  • Pokud chcete bulgur sypký a kyprý, uvařte adzuki zvlášť a přidejte je až úplně nakonec.

Děti

  • Bez chilli papričky vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Právě dovařeno a snědeno 🙂 Bylo to výborné. Přidala jsem ještě mrkvičku a půl kedlubny nasekané na drobno a ke konci vaření polníček. Děkujeme 🙂

Bulgur nebyl, tak jsem udělala rýži a bylo to moc dobré.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...