Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Velice snadný a chutný recept, na kterém si pochutná celá rodina. Připomíná zapečené lasagne. Je skvělý třeba i jako pohoštění pro návštěvu.

Ingredience
Na palačinky
  • 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sójové mouky
  • 500 ml vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
Na bešamel
  • 500 ml sójového mléka
  • 15 ml oleje
  • 50 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • petrželka nasekaná na drobno
Na náplň
  • houby
  • česnek
  • špenátové listy
  • piniové oříšky
  • sůl
  • pepř
  • olej

Saša se přihlásila do kurzu a rozhodla se se mnou podělit o svoje úspěchy za posledních pár dní. Je toho toli...

Jak připravit zapečené palačinky se špenátem a houbami

  1. Nejprve si připravte bešamel. Všechny ingredience na bešamel vložte do hrnce a velmi dobře promíchejte. Za stálého míchání uveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Poté sundejte z plotny. Hrnec s uvařeným bešamelem můžete přikrýt pečícím papírem, aby se netvořil škraloup. Nechte stranou.
  2. Ingredience na palačinky smíchejte v misce. Promíchejte důkladně tak, aby vzniklo jemné těstíčko bez hrudek.  Nechejte asi 15 minut odpočívat a pak na pánvi omaštěné trochou oleje opečte palačinky z obou stran. Hotové palačinky skládejte na sebe a zakryjte je, aby neoschly.
  3. Do pánve dejte olej, česnek na plátky, nakrájené houby, sůl a pepř a restujte na vyšším plameni. Když už jsou houby skoro hotové, přidejte špenát a ještě krátce povařte, dokud špenát nepovadne. Odstraňte přebytečnou tekutinu, pokud se vám během vaření vytvořila. Každou palačinku potřete bešamelem, přidejte připravenou směs hub a špenátu, přeložte na polovinu a skládejte do olejem vymazaného pekáčku. Nakonec povrch potřete zbylým bešamelem, přidejte zbytek hub a špenátu a posypejte slunečnicovými semínky. Takto připravené palačinky nechte zapéct na 200 °C, dokud se na povrchu neutvoří zlatá kůrka.

Praktické

  • Houby můžete dát jakékoli – čerstvé hříbky, žampiony, nebo sušené, které předem namočíte.
  • Všechno můžete připravit i den předem, dát do lednice a pak upéct.
  • Servírujte teplé.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá.

Obměna

  • Bešamel můžete ochutit dle svojí chuti, ale nezapomeňte na muškátový oříšek.
  • Náplň můžete obměnit podle sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub
Michaela
3. 12. 2021

Teda Vierka, klobúk dole pred tebou. (dovolím si tykať, pretože mám pocit, ako by sme sa už dávno poznali…)
Zasa jeden z receptov, pri ktorých som sa prejedla do puknutia. Ostali mi ešte palacinky, viem, čo budem mať zajtra na obed. 🙂
Ďakujem 😋

Klub

Vierko, moc dobré, bešamel vždy dělám z mandlového mléka a s rýžovou moukou, takto mi to moc chutná. Používám ho třeba i na pizzu.
Jinak tento oběd opět chutnal všem…díky!
A místo sojové mouky jsem dala lžíci cizrnové a úplně v pohodě…:), a místo části pšeničné, jsem dala špaldovou, příště zkusím zase jiné kombinace..:), palačinky jsou moc dobré….

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Slaný koláč – mini quiche

Tento slaný koláč nezklame opravdu nikoho. Je velmi vhodný jako občerstvení na slavnosti a party, protože skvěle chutná i za studena.
Houby
klub
3

Podzimní košíčky – foto postup

Tyto košíčky jsou skvělé jako milé překvapení pro vaše hosty. Myslím, že jídlo připravené s nadšením a láskou chutná lépe, i když je s ním trochu práce. Te...

Bezlepkový pizzakoláč

Rychlá a výborná varianta známé klasiky, která je bez lepku, klasického sýra i masa. Skvěle se hodí jako lehká večeře a díky své variabilitě se jen tak neo...

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Košíčky s dýňovým sýrem

Košíčky s dýňovým sýrem se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako lehká svačina. Navíc jsou bez lepku a příprava nezabere mnoho času.