Domů > Magazín > Blog

Nebe v puse aneb salát není jen okurka, paprika a rajče!

sezóna léto

Než jsem začala jíst “jinak”, byly moje večeře většinou ze salátů. Ale špatně sestavených. Byly hladové, navíc to byla nuda. Stále to samé dokola. Ke zdraví a štíhlosti to nevedlo. Byla jsem unavená a tlustá. Naštěstí jsem se naučila dělat saláty úplně jinak. A teď se to hodí, protože přichází jejich sezóna! Máme pro vás tipy, jak na ně.

Když se řekne salát…

Když si chci v restauraci dát salát, tak se mi většinou při pohledu do jídelního lístku chuťové buňky zrovna neroztančí. Česká klasika je šopák, druhý v nabídce bývá míchaný salát, kde není sýr a jsou tam navíc listy salátu. Ani na pohled, ani chuťově se žádný velký zážitek nekoná. Zálivka buď pálí po octu nebo je to přesolená a přeslazená voda. A podobně tomu bylo u mě doma v prvních letech, když jsem se učila vařit zdravě.

Co dát do salátu, aby byl zdravý

Na tuhle otázku jsem dlouho neznala odpověď. Učila jsem se vařit obilí a luštěniny, salátů jsem měla za ty roky “na dietě” dost. A tak mi na nějaký čas vypadly z programu. Ale jak jsem se uzdravila a nasytila vařených jídel, začaly mi chybět. Jenže co tam dát, když by základ neměla být rajčata, paprika a okurka? A jak udělat zálivku bez smetany, majolky, cukru, soli nebo bez octa?

Z čeho se dá udělat salát

Zkoušela jsem a vymýšlela, až jsem se do salátů znovu zamilovala. A saláty dostaly zcela nový rozměr. Naučila jsem se připravovat nejrůznější zálivky, posypky a jiné chuťovky. Saláty dostaly různé konzistence – některé jsou křupavé, jiné jsou díky zálivce krémové. Saláty dělám podle počasí a nálady osvěžující nebo teplé, presované, svačinkové, obědové, luštěninové, obilné… Řadu jich najdete v našich receptech. Ani je tam všechny nestíháme dávat, protože co salát a zálivka, to originál. Máme vlastně denně nový. Každá návštěva si u nás doma chválí, že tak dobrý salát ještě neměla. Podívejte se dole v článku na návod a fotky pro inspiraci.

Už nikdy nudné saláty!

A tak vznikl nápad udělat salátový kurz. Když jsme recepty vybírali, dávali jsme ochutnat sousedům naše výtvory. Měli jste slyšet ty komentáře! Sousedka nevěřila, že náš pařížský a sýrový salát neobsahují mléčné ani uzené výrobky. Po našich salátech neměl nikdo ani hlad, ani těžké břicho. Byly dost syté, aby se daly jíst jako hlavní jídlo a dost lehké, aby se daly jíst i v horkých dnech. Ty nejlepší jsme vyladili k úplné dokonalosti, natočili a udělali z nich video kurz Super saláty. Takže saláty si s námi můžete po celý rok dělat i vy, pokud potřebujete novou inspiraci a oživit jídelníček. V kurzu je tolik kombinací na saláty, zálivky a posypky, že už nikdy nemusíte udělat stejný!

Prohlédnout online kurz

Jaké typy salátů si můžete připravit

Saláty jako hlavní jídlo

Indický

To jsou saláty, které se hodí jako večeře nebo oběd do skleničky do práce. Mohou být teplé, což se hodí v chladnějších dnech, ale mohou být i osvěžující a chladné. Aby splnily nutriční požadavky a nebyl po nich hlad, kombinujeme v nich zeleninu s obilím a luštěninou v různých podobách a přidáváme chutné zálivky pro dochucení. Pokud použijete různé koření a bylinky, dostanete hotové delikatesy. Nebojte se tedy kombinovat syrovou zeleninu a vařené obilí či luštěninu.

Lehké saláty

Lehký letní

Ty si dáváme v horkých dnech, kdy nemáme na teplé jídlo ani pomyšlení, nebo je přidáváme jako osvěžující složku na talíř k hlavnímu jídlu. Tady se vyřádíme nejvíc na jaře a v létě, když je dostatek čerstvé sezónní zeleniny. Aby ale salát nechutnal jako “miska listí”, je potřeba přidat nějakou chuťovku navrch. Můžete přidat naložené žampiony, shitaake nebo marinované tofu, olivy či jiné osvěžující potraviny, které v zimě nepoužíváme. V teplých dnech můžete sáhnout po rostlinném jogurtu nebo připravit speciální kořeněné kuličky. Krásu a lehkost salátům dodají jedlé květy.

Lahůdkové saláty

Caesar

Ty jsou pochoutkou samy o sobě. Perfektně řeší večeři v létě, když nemáte chuť a čas dlouho vyvařovat. K takovému salátu můžete zakousnout kváskové pečivo nebo z nich udělat sendvič. Fantazii se meze nekladou. Zajímavosti dodají semínka a ořechy, případně nezvyklé kombinace jako třeba ve waldorfském salátu.

Přílohové saláty

Mrkvovo – jablečný

To jsou ty jednoduché saláty, které můžete dělat v létě v zimě ke každému jídlu jako část přílohy. V létě potěší okurkový, mrkvový, tzaziky, které samozřejmě připravujeme bez cukru, bez mléka a mléčných výrobků.

Zálivky a posypky

Avokádová

Ty dokáží zásadně pozvednout jinak docela obyčejný salát. Naučte se požívat zdravá dochucovadla a připravovat nejrůznější posypky. Ty si navíc můžete udělat do zásoby a ušetřit tak čas u dalšího jídla.

V kurzu máme 28 fantastických salátů, 19 chuťovek a 12 dresinků ;-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jitka Benešová
3. 6. 2019

Potřebuji se cítit zdravá a tyto saláty mě zaujaly moc.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

27
35

Program Jarní očista za týden začíná!

Příští pondělí startuje oblíbený jarní program určený na detoxikaci organismu, ve kterém se naučíte zdravě vařit podle připravených jarních jídelníčků a vi...

Zhubněte do plavek s jídelníčkem za 14 dní

Oblíbený a velmi úspěšný online program Hubneme do plavek už běží. Přidejte se a dejte dolů poslední zimní faldíky, dostaňte se do psychické pohody a naučt...
20
11

Čas sušení bylinek a koření

Je tu čas, kdy sbíráme a sušíme vše, co příroda nabízí. Toto období je magické, blíží se svatojánská noc a bylinky nabírají na léčivé síle. Využijte přílež...

Rýžový salát

Lehký a rychlý letní salát, který si můžete velmi snadno upravit dle vaší chuti a dostupnosti zeleniny.
82

Jak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí

Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům...