Než jsem začala jíst "jinak", byly moje večeře většinou ze salátů. Ale špatně sestavených. Byly hladové, navíc to byla nuda. Stále to samé dokola. Ke zdraví a štíhlosti to nevedlo. Byla jsem unavená a tlustá. Naštěstí jsem se naučila dělat saláty úplně jinak. A teď se to hodí, protože přichází jejich sezóna! Máme pro vás tipy, jak na ně.

Když se řekne salát

Když si chci v restauraci dát salát, tak se mi většinou při pohledu do jídelního lístku chuťové buňky zrovna neroztančí. Česká klasika je šopák, druhý v nabídce bývá míchaný salát, kde není sýr a jsou tam navíc listy salátu. Ani na pohled, ani chuťově se žádný velký zážitek nekoná. Zálivka buď pálí po octu nebo je to přesolená a přeslazená voda. A podobně tomu bylo u mě doma v prvních letech, když jsem se učila vařit zdravě.

Co dát do salátu, aby byl zdravý

Na tuhle otázku jsem dlouho neznala odpověď. Učila jsem se vařit obilí a luštěniny, salátů jsem měla za ty roky „na dietě“ dost. A tak mi a nějaký čas vypadly z programu. Ale jak jsem se uzdravila a nasytila vařených jídel, začaly mi chybět. Jenže co tam dát, když by základ neměla být rajčata, paprika a okurka? A jak udělat zálivku bez smetany, majolky, cukru, soli nebo bez octa?

Z čeho se dá udělat salát

Zkoušela jsem a vymýšlela, až jsem se do salátů znovu zamilovala. A saláty dostaly zcela nový rozměr. Naučila jsem se připravovat nejrůznější zálivky, posypky a jiné chuťovky. Saláty dostaly různé konzistence – některé jsou křupavé, jiné jsou díky zálivce krémové. Saláty dělám podle počasí a nálady osvěžující nebo teplé, presované, svačinkové, obědové, luštěninové, obilné… Řadu jich najdete v našich receptech. Ani je tam všechny nestíháme dávat, protože co salát a zálivka, to originál. Máme vlastně denně nový. Každá návštěva si u nás doma chválí, že tak dobrý salát ještě neměla. Podívejte se dole v článku na návod a fotky pro inspiraci.

Už nikdy nudné saláty!

A tak vznikl nápad udělat salátový kurz. Sešly jsme se s Ajkou a týden vymýšlely, vařily a dávaly ochutnat Romanovi a sousedům naše výtvory. Měli jste slyšet ty komentáře! Sousedka nevěřila, že náš pařížský a sýrový salát neobsahují mléčné ani uzené výrobky. Po našich salátech neměl nikdo ani hlad, ani těžké břicho. Byly dost syté, aby se daly jíst jako hlavní jídlo a dost lehké, aby se daly jíst i v horkých dnech. Ty nejlepší jsme s Ajkou vyladily k úplné dokonalosti, s Romanem jsme je pak natočili a udělaly z nich video kurz Super saláty. Takže saláty si s námi můžete po celý rok dělat i vy, pokud potřebujete novou inspiraci a oživit jídelníček. V kurzu je tolik kombinací na saláty, zálivky a posypky, že už nikdy nemusíte udělat stejný!

Jaké typy salátů si můžete připravit

1
Indický

Saláty jako hlavní jídlo

To jsou saláty, které se hodí jako večeře nebo oběd do skleničky do práce. Mohou být teplé, což se hodí v chladnějších dnech, ale mohou být i osvěžující a chladné. Aby splnily nutriční požadavky a nebyl po nich hlad, kombinujeme v nich zeleninu s obilím a luštěninou v různých podobách a přidáváme chutné zálivky pro dochucení. Pokud použijete různé koření a bylinky, dostanete hotové delikatesy. Nebojte se tedy kombinovat syrovou zeleninu a vařené obilí či luštěninu.

2
Lehký letní

Lehké saláty

Ty si dáváme v horkých dnech, kdy nemáme na teplé jídlo ani pomyšlení, nebo je přidáváme jako osvěžující složku na talíř k hlavnímu jídlu. Tady se vyřádíme nejvíc na jaře a v létě, když je dostatek čerstvé sezónní zeleniny. Aby ale salát nechutnal jako „miska listí“, je potřeba přidat nějakou chuťovku navrch. Můžete přidat naložené žampiony, shitaakoe nebo marinované tofu, olivy či jiné osvěžující potraviny, které v zimě nepoužíváme. V teplých dnech můžete sáhnout po rostlinném jogurtu nebo připravit speciální kořeněné kuličky. Krásu a lehkost salátům dodají jedlé květy.

3
Caesar

Lahůdkové saláty

Ty jsou pochoutko samy o sobě. Perfektně řeší večeři v létě, když nemáte chuť a čas dlouho vyvařovat. K takovému salátu můžete zakousnout kváskové pečivo nebo z nich udělat z nich sendvič. Fantazii se meze nekladou. Zajímavosti dodají semínka a ořechy, případně nezvyklé kombinace jako třeba ve waldorfském salátu.

4
Mrkvovo – jablečný

Přílohové saláty

To jsou ty jednoduché saláty, které můžete dělat v létě v zimě ke každému jídlu jako část přílohy. V létě potěší okurkový, mrkvový, tzaziky, které samozřejmě připravujeme bez cukru, bez mléka a mléčných výrobků.

5
Avokádová

Zálivky a posypky

Ty dokáží zásadně pozvednout jinak docela obyčejný salát. Naučte se požívat zdravá dochucovadla a připravovat nejrůznější posypky. Ty si navíc můžete udělat do zásoby a ušetřit tak čas u dalšího jídla.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...
    • Tak to určitě doporučuji naučit se dělat chutné a výživné saláty podle našich stránek nebo se přidat do tohoto kurzu a dělat rovnou saláty jako profík.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMěstská rada bez masa: Amsterdam odhlasoval vegetariánství na všech akcích rady
Další článekLuxusní kedlubnová omáčka s koprem