Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Dýňové ravioli s lískovými oříšky

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny nebo svých hostů.

Ingredience
42 kusů
Na náplň:
  • 300 g dýně
  • 100 g kešu oříšků
  • hrst loupané červené čočky
  • sůl
  • olej
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce strouhanky
Na těstoviny:
  • 270 g semola rimacinata -  mletá ​​krupice
  • 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 3 lžíce oleje
  • 150 ml vody
Na kondiment
  • lískové oříšky
  • červené radicchio
  • šalvěj
  • fenyklové lístky
  • česnek

Jako dítě jsem měla epilepsii. Těžkou, farmakorezistentní, neoperovatelnou a údajně doživotní formu.

Jak připravit ravioli s dýňovou náplní a oříšky

  1. Smíchejte všechny ingredience na těstoviny a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočívat půl hodiny v lednici.
  2. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte nakrájenou dýni, lehce orestujte, podlijte vodou a vařte do měkka. Zatímco se vaří dýně, uvařte čočku a nechte ji stranou.
  3. V mixéru rozmixujte nahrubo kešu oříšky.
  4. V misce smíchejte dýni, kešu a čočku. Osolte a vidličkou všechno rozmačkejte. Dochuťte lahůdkovým droždím a podle potřeby zahustěte strouhankou. Promíchejte a nechejte alespoň 1 hodinu v chladničce.
  5. Těsto rozválejte pomocí strojku na těstoviny a nebo válečkem. Pomocí tvořítka vytvořte ravioli, jako to vidíte na fotografii. Tvořítko vysypte trochou semolinové mouky, dejte na něj rozválené těsto a do každého žlábku vložte kousek náplně. Štětečkem namočeným ve vodě pomažte okraje těsta, zakryjte náplň druhou polovinu rozváleného těsta a přimáčkněte. Otočte formu, vyklopte ravioli a rádýlkem je oddělte.
  6. Ve velké pánvi rozehřejte olej a přidejte šalvějové listy, nasekané lískové ořechy, červené radicchio, česnek a sůl. Vše jemně orestujte.
  7. Ravioli uvařte v hrnci s vodou a poté je přidejte do pánve s kondimentem. Opatrně promíchejte. Podávejte a posypané syrovým radicchiem a fenyklem.

Praktické

  • Pokud nemáte strojek na těstoviny, žádný strach! S pomocí válečku to zvládnete také, jen to bude o trošku déle trvat. Nemáte ani tvořítko na ravioli? Ani to nevadí, vše jde udělat a nakrájet ručně rádýlkem či nožem.
  • Neválejte těsto příliš tence, aby se vám při vaření ravioli neotevřely.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.
  • Nevařte velké množství raviol najednou, klidně je uvařte na dvakrát, žádná se vám pak nepřilepí a neotevře.
  • Těsto na ravioli je praxí ověřeno na 100%, lze ho použít nejen na ravioli, ale i lasagne, cannelloni apod..

Obměna

  • Co se týče kondimentu a náplně, můžete si hrát a obměňovat je podle své fantazie a chuti.  Důležité je, aby náplň měla vhodnou konzistenci, aby ravioli držely tvar i po uvaření.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na to, aby děti nevdechly větší kusy oříšků.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mne to cesto vôbec takto nevyšlo ako na obrázku. Rozmrvilo sa mi. Ale dávala som jemne mletú špaldovú múku, nože to byť preto?

s.hemalova
4. 2. 2021

Velmi chutné, děkuji. Jen drobnost náplně mě polovina zbyla…aspoň je důvod udělat je zítra znovu. Těším se a děkuji …Viera nezklame.Dělala jsem je plastovým kruhovým tvořítkem, které je v každých domácích potřebách.Jednou stranou vytlačím kolečko a druhou stlačím do krásného tvaru.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kakaové tagliatelle

Tento recept je opravdu sváteční, pro zpestření menu nebo třeba jako netradiční pohoštění pro hosty. Věřte, že vás tato kombinace nezklame. Kakao si moc do...

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Celozrnné těstoviny s krémovou hlívou

Lahodné krémové a voňavé těstovinové jídlo, zcela bez sóji a při použití správných ingrediencí i bez lepku. Pokud si připravíte pesto a mléko předem, bude ...

Špagety s černou cizrnou na kyselo

Černá cizrna je malé velikosti a pokrytá tmavou slupkou. Patří k velmi starobylé odrůdě typické pro střední a jižní Itálii. Chuť je intenzivnější a výrazně...

Špagety s květákovým krémem

Inspirací pro tento recept mi byl recept známého italského šékuchaře michelinské restaurace Antonina Cannavacciuola. Moje verze je veganská a jde o rychlé ...