Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Dýňové ravioli s lískovými oříšky

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny nebo svých hostů.

Ingredience
42 kusů
Na náplň:
  • 300 g dýně
  • 100 g kešu oříšků
  • hrst loupané červené čočky
  • sůl
  • olej
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce strouhanky
Na těstoviny:
  • 270 g semola rimacinata -  mletá ​​krupice
  • 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 3 lžíce oleje
  • 150 ml vody
Na kondiment
  • lískové oříšky
  • červené radicchio
  • šalvěj
  • fenyklové lístky
  • česnek

Těžká životní situace mě donutila brát psychofarmaka. Bez nich to nešlo, ale s nimi taky ne. Přes dva roky jsem nespa...

Jak připravit ravioli s dýňovou náplní a oříšky

  1. Smíchejte všechny ingredience na těstoviny a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočívat půl hodiny v lednici.
  2. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte nakrájenou dýni, lehce orestujte, podlijte vodou a vařte do měkka. Zatímco se vaří dýně, uvařte čočku a nechte ji stranou.
  3. V mixéru rozmixujte nahrubo kešu oříšky.
  4. V misce smíchejte dýni, kešu a čočku. Osolte a vidličkou všechno rozmačkejte. Dochuťte lahůdkovým droždím a podle potřeby zahustěte strouhankou. Promíchejte a nechejte alespoň 1 hodinu v chladničce.
  5. Těsto rozválejte pomocí strojku na těstoviny a nebo válečkem. Pomocí tvořítka vytvořte ravioli, jako to vidíte na fotografii. Tvořítko vysypte trochou semolinové mouky, dejte na něj rozválené těsto a do každého žlábku vložte kousek náplně. Štětečkem namočeným ve vodě pomažte okraje těsta, zakryjte náplň druhou polovinu rozváleného těsta a přimáčkněte. Otočte formu, vyklopte ravioli a rádýlkem je oddělte.
  6. Ve velké pánvi rozehřejte olej a přidejte šalvějové listy, nasekané lískové ořechy, červené radicchio, česnek a sůl. Vše jemně orestujte.
  7. Ravioli uvařte v hrnci s vodou a poté je přidejte do pánve s kondimentem. Opatrně promíchejte. Podávejte a posypané syrovým radicchiem a fenyklem.

Praktické

  • Pokud nemáte strojek na těstoviny, žádný strach! S pomocí válečku to zvládnete také, jen to bude o trošku déle trvat. Nemáte ani tvořítko na ravioli? Ani to nevadí, vše jde udělat a nakrájet ručně rádýlkem či nožem.
  • Neválejte těsto příliš tence, aby se vám při vaření ravioli neotevřely.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.
  • Nevařte velké množství raviol najednou, klidně je uvařte na dvakrát, žádná se vám pak nepřilepí a neotevře.
  • Těsto na ravioli je praxí ověřeno na 100%, lze ho použít nejen na ravioli, ale i lasagne, cannelloni apod..

Obměna

  • Co se týče kondimentu a náplně, můžete si hrát a obměňovat je podle své fantazie a chuti.  Důležité je, aby náplň měla vhodnou konzistenci, aby ravioli držely tvar i po uvaření.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na to, aby děti nevdechly větší kusy oříšků.

 

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub
s.hemalova
4. 2. 2021

Velmi chutné, děkuji. Jen drobnost náplně mě polovina zbyla…aspoň je důvod udělat je zítra znovu. Těším se a děkuji …Viera nezklame.Dělala jsem je plastovým kruhovým tvořítkem, které je v každých domácích potřebách.Jednou stranou vytlačím kolečko a druhou stlačím do krásného tvaru.

Klub
alena.brunova
1. 2. 2021

Díky za recept, dnes jsme s tříleťákem obědvali tyto trnuchy :-). Kondiment – dobrý nápad “nahradit” slaninu drcenými česnekovanými lískovými oříšky z pánve. :) A dýni jsem vařila v hrnci na čočce, ušetřeno nádobí. Ty uvařené ravioli by asi potřebovaly promastit, aby se v míse nelepily.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kakaové tagliatelle

Tento recept je opravdu sváteční, pro zpestření menu nebo třeba jako netradiční pohoštění pro hosty. Věřte, že vás tato kombinace nezklame. Kakao si moc do...

Veganský Mac and Cheese

Příznivci originálních receptů a tradic se asi chytnou za hlavu! Co má tohle společného s klasickým Mac and Cheese? Ochutnejte a posuďte sami.

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Kroupy s mákem ála ukrajinská Kuťa na slano

Slaná verze oblíbeného sladkého pokrmu Ukrajinská Kuťa. Aby byla dodržena alespoň trocha sladkosti z původního receptu, použila jsem sladkou zeleninu. Oříš...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.