Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny nebo svých hostů.

Ingredience
42 kusů

Na náplň:

  • 300 g dýně
  • 100 g kešu oříšků
  • hrst loupané červené čočky
  • sůl
  • olej
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce strouhanky

Na těstoviny:

  • 270 g semola rimacinata –  mletá ​​krupice
  • 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 3 lžíce oleje
  • 150 ml vody

Na kondiment

  • lískové oříšky
  • červené radicchio
  • šalvěj
  • fenyklové lístky
  • česnek

Jak připravit ravioli s dýňovou náplní a oříšky

  1. Smíchejte všechny ingredience na těstoviny a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočívat půl hodiny v lednici.
  2. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte nakrájenou dýni, lehce orestujte, podlijte vodou a vařte do měkka. Zatímco se vaří dýně, uvařte čočku a nechte ji stranou.
  3. V mixéru rozmixujte nahrubo kešu oříšky.
  4. V misce smíchejte dýni, kešu a čočku. Osolte a vidličkou všechno rozmačkejte. Dochuťte lahůdkovým droždím a podle potřeby zahustěte strouhankou. Promíchejte a nechejte alespoň 1 hodinu v chladničce.
  5. Těsto rozválejte pomocí strojku na těstoviny a nebo válečkem. Pomocí tvořítka vytvořte ravioli, jako to vidíte na fotografii. Tvořítko vysypte trochou semolinové mouky, dejte na něj rozválené těsto a do každého žlábku vložte kousek náplně. Štětečkem namočeným ve vodě pomažte okraje těsta, zakryjte náplň druhou polovinu rozváleného těsta a přimáčkněte. Otočte formu, vyklopte ravioli a rádýlkem je oddělte.
  6. Ve velké pánvi rozehřejte olej a přidejte šalvějové listy, nasekané lískové ořechy, červené radicchio, česnek a sůl. Vše jemně orestujte.
  7. Ravioli uvařte v hrnci s vodou a poté je přidejte do pánve s kondimentem. Opatrně promíchejte. Podávejte a posypané syrovým radicchiem a fenyklem.

Praktické

  • Pokud nemáte strojek na těstoviny, žádný strach! S pomocí válečku to zvládnete také, jen to bude o trošku déle trvat. Nemáte ani tvořítko na ravioli? Ani to nevadí, vše jde udělat a nakrájet ručně rádýlkem či nožem.
  • Neválejte těsto příliš tence, aby se vám při vaření ravioli neotevřely.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.
  • Nevařte velké množství raviol najednou, klidně je uvařte na dvakrát, žádná se vám pak nepřilepí a neotevře.
  • Těsto na ravioli je praxí ověřeno na 100%, lze ho použít nejen na ravioli, ale i lasagne, cannelloni apod..

Obměna

  • Co se týče kondimentu a náplně, můžete si hrát a obměňovat je podle své fantazie a chuti.  Důležité je, aby náplň měla vhodnou konzistenci, aby ravioli držely tvar i po uvaření.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na to, aby děti nevdechly větší kusy oříšků.

 

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

návod na obiloviny

Dobrý den! Vstoupila jsem do klubu před pár dny....

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...
  1. Velmi chutné, děkuji. Jen drobnost náplně mě polovina zbyla…aspoň je důvod udělat je zítra znovu. Těším se a děkuji …Viera nezklame.Dělala jsem je plastovým kruhovým tvořítkem, které je v každých domácích potřebách.Jednou stranou vytlačím kolečko a druhou stlačím do krásného tvaru.

  2. Díky za recept, dnes jsme s tříleťákem obědvali tyto trnuchy :-). Kondiment – dobrý nápad „nahradit“ slaninu drcenými česnekovanými lískovými oříšky z pánve. :) A dýni jsem vařila v hrnci na čočce, ušetřeno nádobí. Ty uvařené ravioli by asi potřebovaly promastit, aby se v míse nelepily.

    • Ano, máte pravdu, nějak jsem v kontinentu zapomenout na olivový olej. Doufám, že Eva upraví recept. Moc se omlouvám.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMôj jedálníček je nádherne bohatý (Katarína, 51 let)
Další článekZdravá strava pro děti – vychytávky pro podávání prvních příkrmů (3.díl)