Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny nebo svých hostů.
Ingredience
42 kusů
Na náplň:
- 300 g dýně
- 100 g kešu oříšků
- hrst loupané červené čočky
- sůl
- olej
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce strouhanky
Na těstoviny:
- 270 g semola rimacinata – mletá krupice
- 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 1 čajová lžička kurkumy
- 3 lžíce oleje
- 150 ml vody
Na kondiment
- lískové oříšky
- červené radicchio
- šalvěj
- fenyklové lístky
- česnek
Jak připravit ravioli s dýňovou náplní a oříšky
- Smíchejte všechny ingredience na těstoviny a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočívat půl hodiny v lednici.
- Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte nakrájenou dýni, lehce orestujte, podlijte vodou a vařte do měkka. Zatímco se vaří dýně, uvařte čočku a nechte ji stranou.
- V mixéru rozmixujte nahrubo kešu oříšky.
- V misce smíchejte dýni, kešu a čočku. Osolte a vidličkou všechno rozmačkejte. Dochuťte lahůdkovým droždím a podle potřeby zahustěte strouhankou. Promíchejte a nechejte alespoň 1 hodinu v chladničce.
- Těsto rozválejte pomocí strojku na těstoviny a nebo válečkem. Pomocí tvořítka vytvořte ravioli, jako to vidíte na fotografii. Tvořítko vysypte trochou semolinové mouky, dejte na něj rozválené těsto a do každého žlábku vložte kousek náplně. Štětečkem namočeným ve vodě pomažte okraje těsta, zakryjte náplň druhou polovinu rozváleného těsta a přimáčkněte. Otočte formu, vyklopte ravioli a rádýlkem je oddělte.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a přidejte šalvějové listy, nasekané lískové ořechy, červené radicchio, česnek a sůl. Vše jemně orestujte.
- Ravioli uvařte v hrnci s vodou a poté je přidejte do pánve s kondimentem. Opatrně promíchejte. Podávejte a posypané syrovým radicchiem a fenyklem.
Praktické
- Pokud nemáte strojek na těstoviny, žádný strach! S pomocí válečku to zvládnete také, jen to bude o trošku déle trvat. Nemáte ani tvořítko na ravioli? Ani to nevadí, vše jde udělat a nakrájet ručně rádýlkem či nožem.
- Neválejte těsto příliš tence, aby se vám při vaření ravioli neotevřely.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.
- Nevařte velké množství raviol najednou, klidně je uvařte na dvakrát, žádná se vám pak nepřilepí a neotevře.
- Těsto na ravioli je praxí ověřeno na 100%, lze ho použít nejen na ravioli, ale i lasagne, cannelloni apod..
Obměna
- Co se týče kondimentu a náplně, můžete si hrát a obměňovat je podle své fantazie a chuti. Důležité je, aby náplň měla vhodnou konzistenci, aby ravioli držely tvar i po uvaření.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na to, aby děti nevdechly větší kusy oříšků.
Velmi chutné, děkuji. Jen drobnost náplně mě polovina zbyla…aspoň je důvod udělat je zítra znovu. Těším se a děkuji …Viera nezklame.Dělala jsem je plastovým kruhovým tvořítkem, které je v každých domácích potřebách.Jednou stranou vytlačím kolečko a druhou stlačím do krásného tvaru.
Udělala jste velmi dobře, ravioli se můžou vykrajovat různě. Náplň je výborná i do placek.
a nebo do zapečených žampionů, mám krásné velké skladem. To bude bašta zdravím
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho se ideálně vaří? Jak jsou domácí tak si teď nejsem jistá.. dekuji
Díky za recept, dnes jsme s tříleťákem obědvali tyto trnuchy :-). Kondiment – dobrý nápad „nahradit“ slaninu drcenými česnekovanými lískovými oříšky z pánve. :) A dýni jsem vařila v hrnci na čočce, ušetřeno nádobí. Ty uvařené ravioli by asi potřebovaly promastit, aby se v míse nelepily.
Ano, máte pravdu, nějak jsem v kontinentu zapomenout na olivový olej. Doufám, že Eva upraví recept. Moc se omlouvám.