Na těsto:
- 270 g semolinové mouky
- 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 160 ml vody
- špetka kurkumy
- 3 lžíce oleje
Na mandlovou ricottu:
Stáhni si ZDARMA
- 100 g mandlí
- hrst rukoly
- šťáva z bio citrónu
- sůl
- česnek
- mandlové mléko podle potřeby
Na náplň:
- 1 střední cibule
- 2 střední mrkev
- česnek
- muškátový oříšek
- 150 g tempehu
- petrželová nať
- kousek řapíkatého celeru
- sůl
- pepř
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce strouhanky
- 1 lžíce mandlové ricotty s rukolou
- olej
Na kondiment:
- extra panenský olivový olej
- šalvěj
- slunečnicová semínka
- dlouhý pepř Pippali
- dýňový prášek
- prášek z červené řepy
- celerová sůl
Jak připravit sváteční plněné celozrnné ravioli
- Připravte si ricottu. Namočte mandle na 4 hodiny do vody. Poté slijte vodu, dejte je do mixéru se zbytkem ingrediencí na ricottu rozmixujte ne moc na hladko. Podle potřeby přidejte mandlové mléko. Uchovávejte v chladničce klidně i dva dny.
- Cibuli, mrkev, česnek a celer nasekejte na jemno, ale ne na kaši. Do pánve nalijte olej, přidejte nasekanou směs a několik minut restujte. Jemně nasekejte také tempeh, přidejte jej do pánve, promíchejte, osolte, opepřete a nechte chvíli provařit. Velmi lehce podlijte vodou a pokračujte ve vaření, dokud se voda úplně nevsákne.
- Do mísy vložte tempehovou náplň z pánve, přidejte lahůdkové droždí, lžíci strouhanky a lžíci ricotty s mandlemi, kterou jste si předem připravili. Posypejte muškátovým oříškem, promíchejte a nechte ztuhnout v lednici.
- Těsto rozválejte pomocí strojku na těstoviny a nebo válečkem. Pomocí tvořítka vytvořte ravioli, jako to vidíte na fotografii. Tvořítko vysypte trochou semolinové mouky, dejte na něj rozválené těsto a do každého žlábku vložte kousek náplně. Štětečkem namočeným ve vodě pomažte okraje těsta, zakryjte náplň druhou polovinu rozváleného těsta a přimáčkněte. Otočte formu, vyklopte ravioli a rádýlkem je oddělte.
- Na pánvi na sucho osmahněte slunečnicová semínka, poté je zalijte trochou oleje a přidejte šalvějové listy.
- Uvařte ravioli v hrnci s vodou, dejte je na pánev s olejem, semínky a šalvějí, zlehounka promíchejte. Na talíři je lehce posypte červeným práškem z řepy, dýňovým práškem a celerovou solí a nastrouhaným nebo mletým pepřem.
Praktické
- Pokud nemáte strojek na těstoviny, žádný strach! S pomocí válečku to zvládnete také, jen to bude o trošku déle trvat. Nemáte ani tvořítko na ravioli? Ani to nevadí, vše jde udělat a nakrájet ručně rádýlkem či nožem.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.
- Mandlové ricotty budete potřebovat pouze 1 lžíci, ale je výborná i na chleba nebo do placek. Klidně si ji připravte den předem. V chladničce vydrží dva dny.
- Nevařte velké množství raviol najednou, klidně je uvařte na dvakrát, žádná se vám pak nepřilepí a neotevře.
- Těsto na ravioli je praxí ověřeno na 100%, lze ho použít nejen na ravioli, ale i lasagne, cannelloni apod..
Obměna
- Co se týče kondimentu a náplně, můžete si hrát a obměňovat je podle své fantazie a chuti. Důležité je, aby náplň měla vhodnou konzistenci, aby ravioli držely tvar i po uvaření.
- Dlouhý pepř Pippali můžete klidně vyměnit za jakýkoli váš oblíbený nebo za klasický černý pepř.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Tak vyzkoušeno, jen těsto bezlepkové, náplň vynikající, jen na talíři trochu suché
Dělala jsem ravioli nasladko s mákem,prostě 💯