Na italském stole v období svátků nesmí chybět plněné těstoviny. Proč je nezkusit i u nás? Tento recept opravdu stojí to za to. Je připraven v duchu pravidla, že čím bohatší a výraznější je náplň, tím chudší a méně složitý musí být kondiment. To proto, aby se chutě nepřebíjely. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si ve vašem seznamu oblíbených jídel najde své místo.

Ingredience

Na těsto:

  • 270 g semolinové mouky
  • 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 160 ml vody
  • špetka kurkumy
  • 3 lžíce oleje

Na mandlovou ricottu:

  • 100 g mandlí
  • hrst rukoly
  • šťáva z bio citrónu
  • sůl
  • česnek
  • mandlové mléko podle potřeby

Na náplň:

  • 1 střední cibule
  • 2 střední mrkev
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • 150 g tempehu
  • petrželová nať
  • kousek řapíkatého celeru
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce mandlové ricotty s rukolou
  • olej

Na kondiment:

  • extra panenský olivový olej
  • šalvěj
  • slunečnicová semínka
  • dlouhý pepř Pippali
  • dýňový prášek
  • prášek z červené řepy
  • celerová sůl

Jak připravit sváteční plněné celozrnné ravioli

  1. Připravte si ricottu. Namočte mandle na 4 hodiny do vody. Poté slijte vodu, dejte je do mixéru se zbytkem ingrediencí na ricottu rozmixujte ne moc na hladko. Podle potřeby přidejte mandlové mléko. Uchovávejte v chladničce klidně i dva dny.
  2. Cibuli, mrkev, česnek a celer nasekejte na jemno, ale ne na kaši. Do pánve nalijte olej, přidejte nasekanou směs a několik minut restujte. Jemně nasekejte také tempeh, přidejte jej do pánve, promíchejte, osolte, opepřete a nechte chvíli provařit. Velmi lehce podlijte vodou a pokračujte ve vaření, dokud se voda úplně nevsákne.
  3. Do mísy vložte tempehovou náplň z pánve, přidejte lahůdkové droždí, lžíci strouhanky a lžíci ricotty s mandlemi, kterou jste si předem připravili. Posypejte muškátovým oříškem, promíchejte a nechte ztuhnout v lednici.
  4. Těsto rozválejte pomocí strojku na těstoviny a nebo válečkem. Pomocí tvořítka vytvořte ravioli, jako to vidíte na fotografii. Tvořítko vysypte trochou semolinové mouky, dejte na něj rozválené těsto a do každého žlábku vložte kousek náplně. Štětečkem namočeným ve vodě pomažte okraje těsta, zakryjte náplň druhou polovinu rozváleného těsta a přimáčkněte. Otočte formu, vyklopte ravioli a rádýlkem je oddělte.
  5. Na pánvi na sucho osmahněte slunečnicová semínka, poté je zalijte trochou oleje a přidejte šalvějové listy. 
  6. Uvařte ravioli v hrnci s vodou, dejte je na pánev s olejem, semínky a šalvějí, zlehounka promíchejte. Na talíři je lehce posypte červeným práškem z řepy, dýňovým práškem a celerovou solí a nastrouhaným nebo mletým pepřem.

Praktické

  • Pokud nemáte strojek na těstoviny, žádný strach! S pomocí válečku to zvládnete také, jen to bude o trošku déle trvat. Nemáte ani tvořítko na ravioli? Ani to nevadí, vše jde udělat a nakrájet ručně rádýlkem či nožem.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.
  • Mandlové ricotty budete potřebovat pouze 1 lžíci, ale je výborná i na chleba nebo do placek. Klidně si ji připravte den předem. V chladničce vydrží dva dny.
  • Nevařte velké množství raviol najednou, klidně je uvařte na dvakrát, žádná se vám pak nepřilepí a neotevře.
  • Těsto na ravioli je praxí ověřeno na 100%, lze ho použít nejen na ravioli, ale i lasagne, cannelloni apod..

Obměna

  • Co se týče kondimentu a náplně, můžete si hrát a obměňovat je podle své fantazie a chuti.  Důležité je, aby náplň měla vhodnou konzistenci, aby ravioli držely tvar i po uvaření.
  • Dlouhý pepř Pippali můžete klidně vyměnit za jakýkoli váš oblíbený nebo za klasický černý pepř.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
Čtěte na toto téma dále

„denní menu“

Mám takový návrh či dotaz - nebylo by možné...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

Pochutnávám si a přitom hubnu (Kamila)

Kamila: Stále objevuji nové suroviny, které jsem nikdy dřív...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Vše výtečně chutná (Alexandra)

Alexandra: Dnešní oběd a další skvělý recept - hlíva...

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)

Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Jíst Jinak mě baví, nabíjí energií a je mi neskutečně dobře (Pavlína)

Pavlína: Zdravím všechny vespolek :-) V první řadě bych...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...
  1. Ok, já myslela, že si chtěla vědět jakým tvořitkem na ravioli. Ten na fotce místo nezabere. Jde to samozřejmě v kraji v St čímkoliv, ale já uvítám vždy všechno co mě ušetří čas. A to tvořitko ho opravdu ušetří. 😉

  2. Naprosto luxusni, necekane rychle a vyborne. Vzdycky jsem si rikala, ze vlastni testoviny, to je jiny level kucharskeho umeni. Do tohoto receptu jsem se pustila hodinu pred obedem bez predchoziho planovani a chvili po poledni bylo hotovo. Do naplne jsem dala mrkev, kousek petrzele a jednu repu. Na testo pouzila mouky, co jsem mela doma (hladkou a celozrnnou spaldovou a 30g chlebove psenicne). Pracovalo se s nim skvele. Mandlova ricotta byla vyborna. No proste pecka ♡

    • To je nádhera
      Už vím co bude dnes k večeři.. 😊
      Nemám tedy semolinovou mouku ani tvoritko, ale co čtu tak mouka asi lze nahradit a tvary nějaké vykrajim 👍
      Diky Vierce, má skvělé recepty ostatně jako i jiní zde

      • Ravioli mají spoustu tvarů, takže podle fantazie se můžeš vyřádit. I mouku můžeš nahradit, hlavní je mít pevně testo.

  3. Tak Viero, dnes jsem dělala ze špaldové mouky a trochy rýžové a pohankové…trochu se mi to lepilo na vál, ale jinak se s těstem dobře pracovalo a bylo to moc dobré…ještě se chci zeptat, jak dlouho se mají vařit? já vařila asi 10min, možná by to chtělo déle..nevím,

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSedíme na zemi, nemáme televizi a Vánoce slavíme po svém
Další článekSlané hospodské tyčinky