Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Sváteční ravioli s mandlovou ricottou

Uvařeno
bez vajec

Na italském stole v období svátků nesmí chybět plněné těstoviny. Proč je nezkusit i u nás? Tento recept opravdu stojí to za to. Je připraven v duchu pravidla, že čím bohatší a výraznější je náplň, tím chudší a méně složitý musí být kondiment. To proto, aby se chutě nepřebíjely. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si ve vašem seznamu oblíbených jídel najde své místo.

Ingredience
Na těsto:
  • 270 g semolinové mouky
  • 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 160 ml vody
  • špetka kurkumy
  • 3 lžíce oleje
Na mandlovou ricottu:
  • 100 g mandlí
  • hrst rukoly
  • šťáva z bio citrónu
  • sůl
  • česnek
  • mandlové mléko podle potřeby
Na náplň:
  • 1 střední cibule
  • 2 střední mrkev
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • 150 g tempehu
  • petrželová nať
  • kousek řapíkatého celeru
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce mandlové ricotty s rukolou
  • olej
Na kondiment:
  • extra panenský olivový olej
  • šalvěj
  • slunečnicová semínka
  • dlouhý pepř Pippali
  • dýňový prášek
  • prášek z červené řepy
  • celerová sůl

Malá Emička spolkla pecku ze švestky a skončila v nemocnici na sonografii břicha, <...

Jak připravit sváteční plněné celozrnné ravioli

  1. Připravte si ricottu. Namočte mandle na 4 hodiny do vody. Poté slijte vodu, dejte je do mixéru se zbytkem ingrediencí na ricottu rozmixujte ne moc na hladko. Podle potřeby přidejte mandlové mléko. Uchovávejte v chladničce klidně i dva dny.
  2. Cibuli, mrkev, česnek a celer nasekejte na jemno, ale ne na kaši. Do pánve nalijte olej, přidejte nasekanou směs a několik minut restujte. Jemně nasekejte také tempeh, přidejte jej do pánve, promíchejte, osolte, opepřete a nechte chvíli provařit. Velmi lehce podlijte vodou a pokračujte ve vaření, dokud se voda úplně nevsákne.
  3. Do mísy vložte tempehovou náplň z pánve, přidejte lahůdkové droždí, lžíci strouhanky a lžíci ricotty s mandlemi, kterou jste si předem připravili. Posypejte muškátovým oříškem, promíchejte a nechte ztuhnout v lednici.
  4. Těsto rozválejte pomocí strojku na těstoviny a nebo válečkem. Pomocí tvořítka vytvořte ravioli, jako to vidíte na fotografii. Tvořítko vysypte trochou semolinové mouky, dejte na něj rozválené těsto a do každého žlábku vložte kousek náplně. Štětečkem namočeným ve vodě pomažte okraje těsta, zakryjte náplň druhou polovinu rozváleného těsta a přimáčkněte. Otočte formu, vyklopte ravioli a rádýlkem je oddělte.
  5. Na pánvi na sucho osmahněte slunečnicová semínka, poté je zalijte trochou oleje a přidejte šalvějové listy. 
  6. Uvařte ravioli v hrnci s vodou, dejte je na pánev s olejem, semínky a šalvějí, zlehounka promíchejte. Na talíři je lehce posypte červeným práškem z řepy, dýňovým práškem a celerovou solí a nastrouhaným nebo mletým pepřem.

Praktické

  • Pokud nemáte strojek na těstoviny, žádný strach! S pomocí válečku to zvládnete také, jen to bude o trošku déle trvat. Nemáte ani tvořítko na ravioli? Ani to nevadí, vše jde udělat a nakrájet ručně rádýlkem či nožem.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.
  • Mandlové ricotty budete potřebovat pouze 1 lžíci, ale je výborná i na chleba nebo do placek. Klidně si ji připravte den předem. V chladničce vydrží dva dny.
  • Nevařte velké množství raviol najednou, klidně je uvařte na dvakrát, žádná se vám pak nepřilepí a neotevře.
  • Těsto na ravioli je praxí ověřeno na 100%, lze ho použít nejen na ravioli, ale i lasagne, cannelloni apod..

Obměna

  • Co se týče kondimentu a náplně, můžete si hrát a obměňovat je podle své fantazie a chuti.  Důležité je, aby náplň měla vhodnou konzistenci, aby ravioli držely tvar i po uvaření.
  • Dlouhý pepř Pippali můžete klidně vyměnit za jakýkoli váš oblíbený nebo za klasický černý pepř.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak vyzkoušeno, jen těsto bezlepkové, náplň vynikající, jen na talíři trochu suché

Dělala jsem ravioli nasladko s mákem,prostě 💯

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové ravioli (fotopostup)

Lahodný recept pro milovníky italské kuchyně, domácích těstovin a dobrého jídla. Vyzkoušejte tyto ravioli plněné houbami, jistě si na nich pochutná celá ro...

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...

Gnocchi alla romana se zimní zeleninou

Gnocchi alla romana ve veganské verzi? Ano, jde to perfektně. Vyzkoušejte.

Podzimní strozzapreti s tempehem

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.

Sváteční zapečené nadívané žampiony s čočkou a rýží

I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Spaghettoni alla crudaiola

Rychlé, čerstvé, chutné letní jídlo. Zatímco se vaří těstoviny, stihneme nachystat vše ostatní a během pár minut pak máme jídlo na stole. Příprava tohoto j...