Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Tempeh se zeleninou a bulgurem

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Rychle a výborně, to je heslo této rychlo večeře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • půlka cukety
  • 1/2 pórku
  • 1 červená kapie nebo paprika
  • 1 balíček uzeného tempehu (200g)
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 dcl horké vody
  • půl lžičky tymiánu
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody na vaření bulguru
  • 2 hrnky ledového salátu na ozdobu

Jídlo bylo mé trápení, hotová deprese. Od mládí pořád nemocná, do toho poruchy příjmu potravy, nadváha, pak zase nech...

Jak uvařit tempeh se zeleninou

  1. Bulgur zalijeme dvojnásobkem vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 10 minut dojít pod pokličkou, dokud se všechna voda nevstřebá.
  3. Než se bulgur uvaří, omyjeme a nakrájíme zeleninu – cibuli na měsíčky, cuketu, kapii a pórek na proužky.
  4. Tempeh nakrájíme na menší kostky.
  5. Ve woku rozpálíme olej a přidáme na něj cibuli, ihned posolíme a krátce orestujeme.
  6. Přidáme pórek, kapii, cuketu, pórek a tymián a restujeme 5 minut.
  7. Přidáme nakrájený tempeh a ještě 5 minut restujeme.
  8. V deci horké vody rozmícháme tahiny a sójovou omáčku a celé to přidáme k orestované zelenině a chvilku společně provaříme.
  9. K orestované zelenině s tempehem přidáme uvařený bulgur a dobře promícháme.
  10. Servírujeme s pokrájeným ledovým salátem nebo polníčkem.

Obměna

  • Zeleninu a koření můžete klidně vyměnit.
  • Místo bulguru můžete použít kuskus nebo rýži.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte pohankový bulgur nebo jinou rychlou bezlepkovou obilovinu.

Děti a tempeh

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku. U menších dětí ubíráme tuk a sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Výborné rychlé jídlo 😊 Místo bulguru jsem dala kuskus. Mňamka, děkujeme 🙂

Upravil bych, že bulgur vaříme dle návodu na obalu. Jsou velké rozdíly v délce vaření dle druhu a hrubosti zrn a také více možností přípravy (např. jen nechat hodinu nabobtnat po zalití horkou vodou a pod).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!

Zapečené těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky!

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.