Máte rádi indickou kuchyni? Toto ostřejší jídlo vás jistě potěší a zahřeje v chladných dnech.

Ingredience
2 porce

Chutney ingredience:

  • 200 g čerstvých rajčat/rajčatový protlak
  • 100 g neslazených datlí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • sůl
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • červené a zelené chilli čerstvé
  • 2 lžičky tamarindové pasty
  • čerstvá petrželka

Další ingredience:

  • bylinkové tofu
  • 80 g černé čočky
  • 80 g pohanky
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • citronová kůra

Jak připravit indické jídlo s černou čočkou a pohankou

  1. Nejdříve si připravíme chutney. Odstraňte slupky z rajčat tak, že je na několik sekund ponoříte do horké vody.  Sloupněte slupku, nakrájejte dužinu a odstraňte semena.
  2. Na pánvi opékejte kmín. Pak jej vložte do hmoždíře a rozdrťte. Přidejte také koriandr, česnek, zázvor a sůl. Rozdrťte až vznikne pasta.
  3. Dejte do mixéru rajčatovou dužinu, pastu z hmoždíře, přidejte datle, tamarindovou pastu a chilli papričky. Krátce rozmixujte, ale ne na kaši! Pak dejte chutney na pánev a povařte několik minut, dokud nezhoustne. Nechte vystydnout a vmíchejte petrželku nebo koriandr.
  4. Uvařte čočku a nechte stranou. Uvařte pohanku a nechte stranou.
  5. Do pánve vlijte olej, nastrouhanou citronovou kůru a prolisovaný česnek. Začněte opékat, přidejte vařenou čočku a pohanku. Dobře promíchejte. Nakrájejte tofu na kostky a dejte povařit na dvě minuty do slané vody.
  6. Na talíř naservírujte čočku s pohankou, navrch dejte tofu a polijte s chutney. Navrch ještě přidejte petrželovou nať a čerstvou feferonku.

Praktické

  • Základ indické kuchyně je koření, bez něho by ani nebylo možné nazvat recept indickým. Pokud nemáte tyto ingredience, tak se vyplatí je pořídit, protože tyto z receptu nelze vyloučit. Pokud vám indická kuchyně chutná, určitě si nakupte vše potřebné. Koření vydrží ve spíži dlouho a můžete ho použít na cokoliv.
  • Rajčata nebo protlak používáme jen pokud nemáme potíže s ledvinami či klouby.
  • Tofu dáváme jen trochu a pouze pokud máme dobré trávení a nevadí nám kombinace dvou luštěnin, jinak tofu nebo čočku vynecháme a necháme jen jedno či druhé.
  • Praktické jídlo do krabičky na cestu či do práce.
  • Chutney je dobré i vychladlé.

Obměna

  • Místo čerstvých rajčat (která já v Itálii ještě mám) můžete použít protlak bez cukru a éček.
  • Můžete zvolit jinou luštěninu nebo obilovinu.
  • Místo petrželky použijte koriandr, pokud vám chutná.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak vyléčit myom
Další článekToskánské Castagnaccio – kaštanový koláč