Chutney ingredience:
- 200 g čerstvých rajčat/rajčatový protlak
- 100 g neslazených datlí
- 1 stroužek česneku
- 1 cm čerstvého zázvoru
- sůl
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- červené a zelené chilli čerstvé
- 2 lžičky tamarindové pasty
- čerstvá petrželka
Další ingredience:
Stáhni si ZDARMA
- bylinkové tofu
- 80 g černé čočky
- 80 g pohanky
- olivový olej
- 1 stroužek česneku
- citronová kůra
Jak připravit indické jídlo s černou čočkou a pohankou
- Nejdříve si připravíme chutney. Odstraňte slupky z rajčat tak, že je na několik sekund ponoříte do horké vody. Sloupněte slupku, nakrájejte dužinu a odstraňte semena.
- Na pánvi opékejte kmín. Pak jej vložte do hmoždíře a rozdrťte. Přidejte také koriandr, česnek, zázvor a sůl. Rozdrťte až vznikne pasta.
- Dejte do mixéru rajčatovou dužinu, pastu z hmoždíře, přidejte datle, tamarindovou pastu a chilli papričky. Krátce rozmixujte, ale ne na kaši! Pak dejte chutney na pánev a povařte několik minut, dokud nezhoustne. Nechte vystydnout a vmíchejte petrželku nebo koriandr.
- Uvařte čočku a nechte stranou. Uvařte pohanku a nechte stranou.
- Do pánve vlijte olej, nastrouhanou citronovou kůru a prolisovaný česnek. Začněte opékat, přidejte vařenou čočku a pohanku. Dobře promíchejte. Nakrájejte tofu na kostky a dejte povařit na dvě minuty do slané vody.
- Na talíř naservírujte čočku s pohankou, navrch dejte tofu a polijte s chutney. Navrch ještě přidejte petrželovou nať a čerstvou feferonku.
Praktické
- Základ indické kuchyně je koření, bez něho by ani nebylo možné nazvat recept indickým. Pokud nemáte tyto ingredience, tak se vyplatí je pořídit, protože tyto z receptu nelze vyloučit. Pokud vám indická kuchyně chutná, určitě si nakupte vše potřebné. Koření vydrží ve spíži dlouho a můžete ho použít na cokoliv.
- Rajčata nebo protlak používáme jen pokud nemáme potíže s ledvinami či klouby.
- Tofu dáváme jen trochu a pouze pokud máme dobré trávení a nevadí nám kombinace dvou luštěnin, jinak tofu nebo čočku vynecháme a necháme jen jedno či druhé.
- Praktické jídlo do krabičky na cestu či do práce.
- Chutney je dobré i vychladlé.
Obměna
- Místo čerstvých rajčat (která já v Itálii ještě mám) můžete použít protlak bez cukru a éček.
- Můžete zvolit jinou luštěninu nebo obilovinu.
- Místo petrželky použijte koriandr, pokud vám chutná.
Děti
- Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Neměla jsem doma tamarindovou pastu, ale přesto jsem recept vyzkoušela. Chutney je skvěle dochucené a čočka i pohanka jsou v této kombinaci výborné. Syn mi řekl, ať si tento recept zapamatuji, abych ho mohla zopakovat. Takže dávám do oblíbených receptů. Vierko děkuji moc za skvělý recept 👍