Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu s indickým chutney, černou čočkou a pohankou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Máte rádi indickou kuchyni? Toto ostřejší jídlo vás jistě potěší a zahřeje v chladných dnech.

Ingredience
2 porce
Chutney ingredience:
  • 200 g čerstvých rajčat/rajčatový protlak
  • 100 g neslazených datlí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • sůl
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • červené a zelené chilli čerstvé
  • 2 lžičky tamarindové pasty
  • čerstvá petrželka
Další ingredience:
  • bylinkové tofu
  • 80 g černé čočky
  • 80 g pohanky
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • citronová kůra

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak připravit indické jídlo s černou čočkou a pohankou

  1. Nejdříve si připravíme chutney. Odstraňte slupky z rajčat tak, že je na několik sekund ponoříte do horké vody.  Sloupněte slupku, nakrájejte dužinu a odstraňte semena.
  2. Na pánvi opékejte kmín. Pak jej vložte do hmoždíře a rozdrťte. Přidejte také koriandr, česnek, zázvor a sůl. Rozdrťte až vznikne pasta.
  3. Dejte do mixéru rajčatovou dužinu, pastu z hmoždíře, přidejte datle, tamarindovou pastu a chilli papričky. Krátce rozmixujte, ale ne na kaši! Pak dejte chutney na pánev a povařte několik minut, dokud nezhoustne. Nechte vystydnout a vmíchejte petrželku nebo koriandr.
  4. Uvařte čočku a nechte stranou. Uvařte pohanku a nechte stranou.
  5. Do pánve vlijte olej, nastrouhanou citronovou kůru a prolisovaný česnek. Začněte opékat, přidejte vařenou čočku a pohanku. Dobře promíchejte. Nakrájejte tofu na kostky a dejte povařit na dvě minuty do slané vody.
  6. Na talíř naservírujte čočku s pohankou, navrch dejte tofu a polijte s chutney. Navrch ještě přidejte petrželovou nať a čerstvou feferonku.

Praktické

  • Základ indické kuchyně je koření, bez něho by ani nebylo možné nazvat recept indickým. Pokud nemáte tyto ingredience, tak se vyplatí je pořídit, protože tyto z receptu nelze vyloučit. Pokud vám indická kuchyně chutná, určitě si nakupte vše potřebné. Koření vydrží ve spíži dlouho a můžete ho použít na cokoliv.
  • Rajčata nebo protlak používáme jen pokud nemáme potíže s ledvinami či klouby.
  • Tofu dáváme jen trochu a pouze pokud máme dobré trávení a nevadí nám kombinace dvou luštěnin, jinak tofu nebo čočku vynecháme a necháme jen jedno či druhé.
  • Praktické jídlo do krabičky na cestu či do práce.
  • Chutney je dobré i vychladlé.

Obměna

  • Místo čerstvých rajčat (která já v Itálii ještě mám) můžete použít protlak bez cukru a éček.
  • Můžete zvolit jinou luštěninu nebo obilovinu.
  • Místo petrželky použijte koriandr, pokud vám chutná.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Neměla jsem doma tamarindovou pastu, ale přesto jsem recept vyzkoušela. Chutney je skvěle dochucené a čočka i pohanka jsou v této kombinaci výborné. Syn mi řekl, ať si tento recept zapamatuji, abych ho mohla zopakovat. Takže dávám do oblíbených receptů. Vierko děkuji moc za skvělý recept 👍

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pyramidy s indickou čočkou

Indická kuchyně je opravdu rozmanitá a bohatá na koření. Pokud jí máte rádi a vaříte si indické recepty doma, určitě vás neodradí koření v receptu. Vždy do...

Rajma masala – kari z červených fazolí

Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených ...
kurz
22

Zeleninový kuskus s letním salátem

Toto hlavní jídlo je nutričně vyvážené, lehké na trávení, přitom dostatečně syté, abyste při hubnutí neměli hlad. Je to rychlovka, kterou budete mít na sto...
kurz
3

Letní rýžový salát s cizrnou

Marocká kuchyně byla inspirací téhle chuťovky. Perfektní do horkých dní.
kurz
16

Quinoa salát s pečenou zeleninou a cizrnovým dipem

Tohle je naprostá delikatesa, určitě bude chutnat i těm, kdo nejsou zrovna nadšenci do zdravé výživy.
kurz
14

Thajské rýžové nudle se zeleninou

Tenhle pokrm inspirovaný indickou kuchyní bude totiž chutnat i těm, kteří nemají rádi zeleninová jídla. Další skvělá rychlovka!