Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu s indickým chutney, černou čočkou a pohankou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Máte rádi indickou kuchyni? Toto ostřejší jídlo vás jistě potěší a zahřeje v chladných dnech.

Ingredience
2 porce
Chutney ingredience:
  • 200 g čerstvých rajčat/rajčatový protlak
  • 100 g neslazených datlí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • sůl
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • červené a zelené chilli čerstvé
  • 2 lžičky tamarindové pasty
  • čerstvá petrželka
Další ingredience:
  • bylinkové tofu
  • 80 g černé čočky
  • 80 g pohanky
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • citronová kůra

Som dôchodkyňa a nemám žiadné zdravotné problémy, akurát som za 10 rokov nabrala 8 kg. Striedavo som skúšala rozličné...

Jak připravit indické jídlo s černou čočkou a pohankou

  1. Nejdříve si připravíme chutney. Odstraňte slupky z rajčat tak, že je na několik sekund ponoříte do horké vody.  Sloupněte slupku, nakrájejte dužinu a odstraňte semena.
  2. Na pánvi opékejte kmín. Pak jej vložte do hmoždíře a rozdrťte. Přidejte také koriandr, česnek, zázvor a sůl. Rozdrťte až vznikne pasta.
  3. Dejte do mixéru rajčatovou dužinu, pastu z hmoždíře, přidejte datle, tamarindovou pastu a chilli papričky. Krátce rozmixujte, ale ne na kaši! Pak dejte chutney na pánev a povařte několik minut, dokud nezhoustne. Nechte vystydnout a vmíchejte petrželku nebo koriandr.
  4. Uvařte čočku a nechte stranou. Uvařte pohanku a nechte stranou.
  5. Do pánve vlijte olej, nastrouhanou citronovou kůru a prolisovaný česnek. Začněte opékat, přidejte vařenou čočku a pohanku. Dobře promíchejte. Nakrájejte tofu na kostky a dejte povařit na dvě minuty do slané vody.
  6. Na talíř naservírujte čočku s pohankou, navrch dejte tofu a polijte s chutney. Navrch ještě přidejte petrželovou nať a čerstvou feferonku.

Praktické

  • Základ indické kuchyně je koření, bez něho by ani nebylo možné nazvat recept indickým. Pokud nemáte tyto ingredience, tak se vyplatí je pořídit, protože tyto z receptu nelze vyloučit. Pokud vám indická kuchyně chutná, určitě si nakupte vše potřebné. Koření vydrží ve spíži dlouho a můžete ho použít na cokoliv.
  • Rajčata nebo protlak používáme jen pokud nemáme potíže s ledvinami či klouby.
  • Tofu dáváme jen trochu a pouze pokud máme dobré trávení a nevadí nám kombinace dvou luštěnin, jinak tofu nebo čočku vynecháme a necháme jen jedno či druhé.
  • Praktické jídlo do krabičky na cestu či do práce.
  • Chutney je dobré i vychladlé.

Obměna

  • Místo čerstvých rajčat (která já v Itálii ještě mám) můžete použít protlak bez cukru a éček.
  • Můžete zvolit jinou luštěninu nebo obilovinu.
  • Místo petrželky použijte koriandr, pokud vám chutná.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Neměla jsem doma tamarindovou pastu, ale přesto jsem recept vyzkoušela. Chutney je skvěle dochucené a čočka i pohanka jsou v této kombinaci výborné. Syn mi řekl, ať si tento recept zapamatuji, abych ho mohla zopakovat. Takže dávám do oblíbených receptů. Vierko děkuji moc za skvělý recept 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Jihoindický kořeněný patizon

Tento recept je taková moje malinká obměna originálu. Původní recept je z lilku, ale když nám zahrada nadělí spoustu patizonů, hodí se každý nápad, jak je ...

Pyramidy s indickou čočkou

Indická kuchyně je opravdu rozmanitá a bohatá na koření. Pokud jí máte rádi a vaříte si indické recepty doma, určitě vás neodradí koření v receptu. Vždy do...

Rajma masala – kari z červených fazolí

Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených ...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...
28
37

Dhingri matar

Dhingri matar je velmi rychlé kari k přípravě, chutné, kořeněné, sametové a bezlepkové. Samozřejmě, jako vždy v indické kuchyni, existuje mnoho verzí tohot...