Máte rádi indickou kuchyni? Toto ostřejší jídlo vás jistě potěší a zahřeje v chladných dnech.

Ingredience
2 porce

Chutney ingredience:

  • 200 g čerstvých rajčat/rajčatový protlak
  • 100 g neslazených datlí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • sůl
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • červené a zelené chilli čerstvé
  • 2 lžičky tamarindové pasty
  • čerstvá petrželka

Další ingredience:

  • bylinkové tofu
  • 80 g černé čočky
  • 80 g pohanky
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • citronová kůra

Jak připravit indické jídlo s černou čočkou a pohankou

  1. Nejdříve si připravíme chutney. Odstraňte slupky z rajčat tak, že je na několik sekund ponoříte do horké vody.  Sloupněte slupku, nakrájejte dužinu a odstraňte semena.
  2. Na pánvi opékejte kmín. Pak jej vložte do hmoždíře a rozdrťte. Přidejte také koriandr, česnek, zázvor a sůl. Rozdrťte až vznikne pasta.
  3. Dejte do mixéru rajčatovou dužinu, pastu z hmoždíře, přidejte datle, tamarindovou pastu a chilli papričky. Krátce rozmixujte, ale ne na kaši! Pak dejte chutney na pánev a povařte několik minut, dokud nezhoustne. Nechte vystydnout a vmíchejte petrželku nebo koriandr.
  4. Uvařte čočku a nechte stranou. Uvařte pohanku a nechte stranou.
  5. Do pánve vlijte olej, nastrouhanou citronovou kůru a prolisovaný česnek. Začněte opékat, přidejte vařenou čočku a pohanku. Dobře promíchejte. Nakrájejte tofu na kostky a dejte povařit na dvě minuty do slané vody.
  6. Na talíř naservírujte čočku s pohankou, navrch dejte tofu a polijte s chutney. Navrch ještě přidejte petrželovou nať a čerstvou feferonku.

Praktické

  • Základ indické kuchyně je koření, bez něho by ani nebylo možné nazvat recept indickým. Pokud nemáte tyto ingredience, tak se vyplatí je pořídit, protože tyto z receptu nelze vyloučit. Pokud vám indická kuchyně chutná, určitě si nakupte vše potřebné. Koření vydrží ve spíži dlouho a můžete ho použít na cokoliv.
  • Rajčata nebo protlak používáme jen pokud nemáme potíže s ledvinami či klouby.
  • Tofu dáváme jen trochu a pouze pokud máme dobré trávení a nevadí nám kombinace dvou luštěnin, jinak tofu nebo čočku vynecháme a necháme jen jedno či druhé.
  • Praktické jídlo do krabičky na cestu či do práce.
  • Chutney je dobré i vychladlé.

Obměna

  • Místo čerstvých rajčat (která já v Itálii ještě mám) můžete použít protlak bez cukru a éček.
  • Můžete zvolit jinou luštěninu nebo obilovinu.
  • Místo petrželky použijte koriandr, pokud vám chutná.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Miso polévky jí se mnou i manžel (Sára)

Sára: Ahoj, také teď snídám zeleninovou miso polévku a...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

S recepty z Jíme Jinak si přímo labužnicky dopřáváme (Janka)

Janka: Musím to jít někam napsat :-) Luxusní! Skvělé!...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...
  1. Neměla jsem doma tamarindovou pastu, ale přesto jsem recept vyzkoušela. Chutney je skvěle dochucené a čočka i pohanka jsou v této kombinaci výborné. Syn mi řekl, ať si tento recept zapamatuji, abych ho mohla zopakovat. Takže dávám do oblíbených receptů. Vierko děkuji moc za skvělý recept 👍

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMakový chlebíček
Další článekSkryté příčiny únavy a nedostatku energie – 25% sleva na knihy