Jednoduchá, rychlá polévka, která v létě příjemně osvěží. Krémová s praženými semínky má u nás úspěch v jakékoli podobě, takže i cuketová sklidila pochvalu.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1 cuketa
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
  • sojová omáčka
  • umeocet a jablečný ocet
  • na dochucení rostlinná smetana (sojová, ovesná apod.), ale nemusí být
  • na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Jak na polévku z cukety

  1. Cibuli nakrájíme na větší kostky, cuketu také.
  2. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.
  3. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
  4. Necháme lehce zesklovatět a přidáme cuketu.
  5. Zalijeme horkým vývarem a vaříme cca 10 min. doměkka.
  6. Rozmixujeme a dochutíme sojovou omáčkou, umeoctem či jablečným octem, podle toho, zda chceme mít polévku více do sladka či do kysela.
  7. Podáváme posypané bylinkami a upraženými semínky, labužníci mohou použít na zjemnění rostlinnou smetanu.

Obměna cuketové polévky

  • Pokud je pro nás polévka málo hustá, můžeme přidat uvařené jáhly (či jinou hotovou obilovinu) a rozmixujeme.
  • Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).

Cuketová polévka pro děti

  • Cuketová polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, šetříme s octem a sójovou omáčkou. Do roka nesolíme a nedáváme olej.

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Za mě jednička – kromě cibule a cukety jsem přidala hrst bylinek ze zahrady (petržel a libeček), 2 stroužky česneku a je výborná !!!

  2. Super polévka:) Jednou podle receptu, jednou s koprem, jednou se zázvorem, jednou s kari… A dneska bude s bazalkou:-D

  3. Děkuji za skvělý recept! Je to skvělé rychlé a zdravé jídlo, můj skoro dvouletý syn snědl polévku v rekordním čase 🙂 s pažitkou navrch byla výborná… zařazuji do své sbírky top receptů 🙂

  4. dnes jsem poprvé vyzkoušela tento recept…polévka je výborná, jsem zvědavá co na ni řekne zbytek rodiny 🙂

  5. Dobrý den,
    cuketu před přípravou oloupat nebo je možné použít menší cuketky i se slupkou?

    Díky předem za radu.

    • Menší cuketky klidně použijte se slupkou, ty tvrdší raději oloupejte a slupky použijte do vývaru.

      • Osobně to dělám tak, že cukety neloupu, dokud jdou dobře krájet. Jakmile zápasím s jejich rozkrojením, je jasné, že slupka je tuhá a neuvařila by se doměkka. V praxi jsem letos narazila na jedinou cuketu, kterou bylo potřeba loupat. Byla už přerostlá a měla tuhou slupku i příliš tuhá semínka. Z té jsem tedy vyndala i jadřinec a na vaření používala jen oloupanou dužinu bez jader.

  6. Kapusta na páře se může mírně osolit a na pařáčku nechat dusit doměkka. Použít jako přílohu. Nebo dělat na páře bez soli. Vývar lze použít do polévky. Sůl se vždy nechá s jídlem vařit, aby se zabudovala do pokrmu a neubližovala nám.

  7. Super nápad jak spotřebovat celou cuketu. Máme jich na zahradě hodně. Máte nějaký tip, co s velkou úrodou kapusty? Moc díky.

    • Kapustové karbanátky, kapustový prejt, kapustové zelí, dá se nakrájet do všeho i do polévky a vůbec nejlepší a nejzdravější je kapusta dělaná v páře jako příloha k jídlu.

      • Jak se prosím připravuje kapusta v páře jako příloha? Uvařit a pak posolit? Zní to zajímavě. Děkuji
        Cuketová polévka je neskutečně dobrá, dělala jsem ji už 2x a zase si ji ještě uvařím : ) opravdu dobrý recept.

        • Úplně jednoduše, pařáček do něj osolenou nebo neosolenou vodu, dovnitř kapustu nakrájenou na proužky, nebo klidně i celé omyté listy, poklička a nechat změknout. Lze lehce zastříknout sójovou omáčkou.

  8. Přemýšlela jsem co s patizonem a udělala jsem z něj polévku jako tuto cuketovou. Taky byla moc dobrá. Jinak ho dcera nechtěla.

  9. Zapomněla jsem napsat, že i 8letá dcera, která nechce cuketu se dneska olizovala. Až jsem recept popisovala manželově mamince, tak zjistila, co jedla a změnila názor.

  10. Výborný recept! Moc se mi líbí vaše stránky a dost receptů jsem vyzkoušela. Někdy se sice nepodaří všechno napoprvé, ale nevzdávám to a beru si pořád inspiraci. S rodinou to není lehké, jsme typická masožravá rodina, ale snažím se ozdravit jídelníček jak se dá. Držím vám moc palce, abyste měly pořád energii pro nové recepty pro nás.

  11. Taky mám spoustu cuket! Dnes jsem ji udělala, zaprášila jsem malinko curry sladké, a pak po rozmixování ještě mandl.krém a semínka. Plus kukuřičná písmenka jako těstovinu – mám ráda hutnější polévky k obědu. Skvělá!

  12. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňovo – adzukový kotlík s bulgurem
Další článekSalát z vodnice, polníčku a cherry rajčátek