Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Celerový krém s cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Ingredience
4 porce
Na krém:
  • 1 menší celer
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst loupané červené čočky
  • sůl
  • šťáva z čerstvého zázvoru
  • umeboshi ocet
  • sůl
  • voda
Cuketa na povrch:
  • žluté a zelené cukety
  • sůl
  • nastrouhaný čerstvý zázvor
  • vymačkaný česnek
  • olej
Dekorace a dochucení:
  • semínkové krekry
  • pažitka
  • chipsy z cukety
  • červený prášek z řepy
  • okvětní lístky měsíčku

Magdu ke zdravému stravování přivedla její dospělá dcera. Magdě jídlo zachutnalo a jelikož ji trápilo zdraví, rozhodl...

Jak připravit krém z celeru s restovanou cuketou

  1. Jednoduše vložte do hrnce celer, cibuli a česnek s vodou a přiveďte k varu. Cca v polovině varu přidejte loupanou červenou čočku. Vařte, dokud celer není měkký.
  2. Za pomoci tyčového mixéru rozmixujte na hladký, sametový krém.
  3. Přidejte čerstvou zázvorovou šťávu – stačí nastrouhat zázvor a rukou z něj šťávu vymačkat a 1 – 2 polévkové lžíce umeocta. Krém je hotov.
  4. Pokračujte cuketou. Na pánev nalijeme trochu oleje, přidejte strouhaný zázvor, vymačkaný česnek a cukety nakrájené na malé čtverečky. Několik minut restujte na prudkém ohni a ke konci osolte.
  5. Naservírujte krém, přidejte cuketu, posypejte červeným práškem z řepy a pažitkou. Můžete přidat lístky měsíčku.  Nakonec můžete přidat ještě nalámané semínkové krekry.

Praktické

  • Množství ingrediencí upravte podle počtu strávníků.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Krém můžeme dochutit různě, záleží na vaší fantazii. Já si nasuším do zásoby co se dá, a pak to krásně poslouží nejen jako dekorace, ale i jako ochucovadla.
  • Místo cuket můžete použít i jinou zeleninu – např. mrkev, skvělý bude také hrášek, kukuřice nebo houby…

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli a bez koření vhodné pro děti od 2 let.

 

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Prosím, jaký je rozdíl mezi umeoctem a umeboshi octem? 🍀

nina.svitlikova
3. 6. 2023

Polévka mne mile překvapila. Neměla jsem sice zázvor a prášek z řepy, ale to si nechám na příště :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinované tofu s rýží

Obalované pečené tofu s rýží a salátkem z fazolí. Tento recept může být obměňován podle sezony. Použijte jakoukoliv zeleninu, co máte k dispozici a kterou ...

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.