Celozrnná rýže je léčivá a na vitamíny a minerály bohatá obilovina. Obsahuje oproti bílé, obroušené rýži až čtyřnásobně více vlákniny. Rovněž má třikrát tolik vitamínů B6 a E, dvakrát tolik vitamínu B2 a o třetinu více vitamínu B3. Také obsahuje více minerálů, někdy i víc než dvojnásobně. Týká se to hlavně hořčíku, fosforu a draslíku, ale značně více je i selenu a zinku.
Ingredience
pro 4 porce
- 1 hrnek celozrnné rýže (160 g)
- 2,5 hrnku vody
- sůl
Jak uvařit celozrnnou rýži
- Rýži propláchneme a zalijeme 2,5 násobkem vody.
- Dáme vařit a přidáme trošku soli.
- Vaříme asi 35 – 40 minut do vstřebání vody.
- Během vaření nemícháme! Jinak se rýže připálí.
Praktické
- Délka varu záleží na typu rýže, některé druhy jsou rychleji, jiné se musí povařit trochu déle. Nejlepší je rýži po vstřebání vody ochutnat. Pokud by rýže nebyla ještě uvařená, přidejte trochu horké vody a nechte ji 5 minut ještě vařit. Bílá rýže je hotová už za 20 minut.
Obměna
- Do rýže lze přidat různé druhy semínek, jako dýňové, slunečnicové, sezamové nebo lněné semínko. Další variace získáte, když část rýže nahradíte jinou obilovinou, např: jáhly, bezpluchým ovsem, kroupami, pohankou…
Děti
- Rýže a jáhly patří mezi první potraviny, které děti ochutnají. Do roka vaříme bez soli a zvětšíme podíl vody. Rýži více rozvaříme, aby byla dobře pro děti stravitelná. Od roka můžeme rýži už trošku přisolit, začínáme pár zrníčky soli a postupně přidáváme.
Zdravím všechny, v obchodě jsem viděla prodávat červenou a černou rýži. Máte někdo s nimi nějaké zkušenosti? Jsou vhodné?
Vhodné jsou a dobré taky. Já je vždy vařím v kombinaci s nějakou jinou celozrnnou nebo jinou obilovinou.
moc tomu nerozumím,proč když se to olupe,tak ceny byvají o mnoho nižší.obdoba je to i s moukou,kdy celozrná byvá klidně o polovinu dražší než ta která se pracně mele do podoby hladké mouky
Jde o to, po čem je větší poptávka a co má delší trvanlivost. Vymílaná bílá mouka nežlukne zdaleka tak rychle jako celozrnná, ve které je namletý i klíček a otruby.
dnes jsem se dočetla, že celozrnná rýže je novodobá záležitost, v celé Asii, kde je jídelníček na rýži postaven, se prý nikdy nejedla celozrnná, ale pouze bílá rýže. jestli jsem to správně pochopila, tak je to z důvodu vysokého množství antinutričních látek ve slupce. ze stejného důvodu se v našich končinách tradičně ječmen obrušoval na ječné kroupy… máte k tomu nějaké bližší informace?
Ve slupce jsou antinutriční látky, ale také většina minerálů, proto my zařazujeme docela běžně a častěji rýži natural než rýži bílou. Otázka je, čemu se říká „novodobá“, kam až se v historii podíváme. Byly doby, kdy na bílou rýži bohatí Asiaté a jejich vojáci umírali (na bery bery), protože jim díky bílé rýži chyběl vitamín B1, který je v obalu zrníčka. Když se nemocní vojáci vraceli do chudých vesnic, kde se jedla rýže neloupaná, uzdravili se. Dnes se v Asii nejí běžně natural rýže, asi tak jako se u nás běžně nepeče z celozrnné mouky. Antinutričním látkám a jejich eliminaci se věnujeme v tomto článku.
od včerejška se snažím také odlehčit jídelníček vařenými ječnými kroupami, vařenou zeleninou a kvašenkou. Zítra zkusím rýži :-) a ještě nějaký den vydržet, ale uvařila jsem si včera mungo fazolky, co teď s nimi :-(, když mě „ufounka“ inspirovala :-)
Zajímavé informace. Držím 10 denní rýžový půst a ještě mám před sebou 2 dny. Asi není od věci si udělat rýžový půst aspoň jednou za týden.
Jednou týdně odlehčit talíř by prospělo nám všem, proto dáváme postní dny do kurzů.