Celozrnná rýže je léčivá a na vitamíny a minerály bohatá obilovina. Obsahuje oproti bílé, obroušené rýži až čtyřnásobně více vlákniny. Rovněž má třikrát tolik vitamínů B6 a E, dvakrát tolik vitamínu B2 a o třetinu více vitamínu B3. Také obsahuje více minerálů, někdy i víc než dvojnásobně. Týká se to hlavně hořčíku, fosforu a draslíku, ale značně více je i selenu a zinku.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek celozrnné rýže (160 g)
  • 2,5 hrnku vody
  • sůl

Jak uvařit celozrnnou rýži

  1. Rýži propláchneme a zalijeme 2,5 násobkem vody.
  2. Dáme vařit a přidáme trošku soli.
  3. Vaříme asi 35 – 40 minut do vstřebání vody.
  4. Během vaření nemícháme! Jinak se rýže připálí.

Praktické

  • Délka varu záleží na typu rýže, některé druhy jsou rychleji, jiné se musí povařit trochu déle. Nejlepší je rýži po vstřebání vody ochutnat. Pokud by rýže nebyla ještě uvařená, přidejte trochu horké vody a nechte ji 5 minut ještě vařit. Bílá rýže je hotová už za 20 minut.

Obměna

  • Do rýže lze přidat různé druhy semínek, jako dýňové, slunečnicové, sezamové nebo lněné semínko. Další variace získáte, když část rýže nahradíte jinou obilovinou, např: jáhly, bezpluchým ovsem, kroupami, pohankou…

Děti

  • Rýže a jáhly patří mezi první potraviny, které děti ochutnají. Do roka vaříme bez soli a zvětšíme podíl vody. Rýži více rozvaříme, aby byla dobře pro děti stravitelná. Od roka můžeme rýži už trošku přisolit, začínáme pár zrníčky soli a postupně přidáváme.

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. dnes jsem se dočetla, že celozrnná rýže je novodobá záležitost, v celé Asii, kde je jídelníček na rýži postaven, se prý nikdy nejedla celozrnná, ale pouze bílá rýže. jestli jsem to správně pochopila, tak je to z důvodu vysokého množství antinutričních látek ve slupce. ze stejného důvodu se v našich končinách tradičně ječmen obrušoval na ječné kroupy… máte k tomu nějaké bližší informace?

    • Ve slupce jsou antinutriční látky, ale také většina minerálů, proto my zařazujeme docela běžně a častěji rýži natural než rýži bílou. Otázka je, čemu se říká “novodobá”, kam až se v historii podíváme. Byly doby, kdy na bílou rýži bohatí Asiaté a jejich vojáci umírali (na bery bery), protože jim díky bílé rýži chyběl vitamín B1, který je v obalu zrníčka. Když se nemocní vojáci vraceli do chudých vesnic, kde se jedla rýže neloupaná, uzdravili se. Dnes se v Asii nejí běžně natural rýže, asi tak jako se u nás běžně nepeče z celozrnné mouky. Antinutričním látkám a jejich eliminaci se věnujeme v tomto článku.

  2. od včerejška se snažím také odlehčit jídelníček vařenými ječnými kroupami, vařenou zeleninou a kvašenkou. Zítra zkusím rýži 🙂 a ještě nějaký den vydržet, ale uvařila jsem si včera mungo fazolky, co teď s nimi :-(, když mě “ufounka” inspirovala 🙂

  3. Zajímavé informace. Držím 10 denní rýžový půst a ještě mám před sebou 2 dny. Asi není od věci si udělat rýžový půst aspoň jednou za týden.

    • Jednou týdně odlehčit talíř by prospělo nám všem, proto dáváme postní dny do kurzů.

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekToskánsko s Čistým sportem
Další článekPudink z makového mléka