Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Citrónové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Ingredience
2 porce
  • 160 g celozrnné rýže basmati
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z půlky bio citrónu
  • petrželka
  • jarní cibulka
  • česnek
  • špetka kurkumy
  • sůl
  • mandlové mléko
  • olej

Trápily mě neustálé bolesti hlavy a chtěla jsem to konečně vyřešit. Také jsem potřebovala shodit. Pustila jsem se do ...

Jak připravit jemné citrónové rizoto

  1. Na pánev dejte olej, rozehřejte ho a prolisujte do něj česnek. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a velmi krátce orestujte.
  2. Nyní k cibulce přidejte rýži a krátce jí orestujte.
  3. Přidejte kurkumu a podlijte rýži vodou a mandlovým mlékem. Vařte do změknutí rýže. Pokud je během vaření zapotřebí další tekutiny, přidejte mandlové mléko.
  4. Ke konci vaření rýži osolte a přidejte citrónovou šťávu. Promíchejte a dokončete vaření. Rýže má být krémová, nesmí zůstat suchá a nebo naopak plavat v tekutině.
  5. Servírujte s nasekanou jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • Mandlové mléko použijte domácí nebo kvalitní neslazené kupované.
  • Servírujte ihned teplé.

Obměna

  • Můžete použít i jiný druh rýže.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

 

 

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

benickova
6. 4. 2022

Ďakujem za inšpiráciu 😊 .. len som vynechala, resp. zabudla hlavnú ingredienciu – citrón 😁

Týjo, tak na tohle se těším Viero 🙏😉👍 díky za tip!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...