Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Citrónové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Ingredience
2 porce
  • 160 g celozrnné rýže basmati
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z půlky bio citrónu
  • petrželka
  • jarní cibulka
  • česnek
  • špetka kurkumy
  • sůl
  • mandlové mléko
  • olej

Přestože se název článku může laskavé čtenářce jevit jako mírně zmatený, není tomu ta...

Jak připravit jemné citrónové rizoto

  1. Na pánev dejte olej, rozehřejte ho a prolisujte do něj česnek. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a velmi krátce orestujte.
  2. Nyní k cibulce přidejte rýži a krátce jí orestujte.
  3. Přidejte kurkumu a podlijte rýži vodou a mandlovým mlékem. Vařte do změknutí rýže. Pokud je během vaření zapotřebí další tekutiny, přidejte mandlové mléko.
  4. Ke konci vaření rýži osolte a přidejte citrónovou šťávu. Promíchejte a dokončete vaření. Rýže má být krémová, nesmí zůstat suchá a nebo naopak plavat v tekutině.
  5. Servírujte s nasekanou jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • Mandlové mléko použijte domácí nebo kvalitní neslazené kupované.
  • Servírujte ihned teplé.

Obměna

  • Můžete použít i jiný druh rýže.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

 

 

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
benickova
6. 4. 2022

Ďakujem za inšpiráciu 😊 .. len som vynechala, resp. zabudla hlavnú ingredienciu – citrón 😁

Klub

Týjo, tak na tohle se těším Viero 🙏😉👍 díky za tip!

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...