Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Citrónové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Ingredience
2 porce
  • 160 g celozrnné rýže basmati
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z půlky bio citrónu
  • petrželka
  • jarní cibulka
  • česnek
  • špetka kurkumy
  • sůl
  • mandlové mléko
  • olej

Jak připravit jemné citrónové rizoto

  1. Na pánev dejte olej, rozehřejte ho a prolisujte do něj česnek. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a velmi krátce orestujte.
  2. Nyní k cibulce přidejte rýži a krátce jí orestujte.
  3. Přidejte kurkumu a podlijte rýži vodou a mandlovým mlékem. Vařte do změknutí rýže. Pokud je během vaření zapotřebí další tekutiny, přidejte mandlové mléko.
  4. Ke konci vaření rýži osolte a přidejte citrónovou šťávu. Promíchejte a dokončete vaření. Rýže má být krémová, nesmí zůstat suchá a nebo naopak plavat v tekutině.
  5. Servírujte s nasekanou jarní cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • Mandlové mléko použijte domácí nebo kvalitní neslazené kupované.
  • Servírujte ihned teplé.

Obměna

  • Můžete použít i jiný druh rýže.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

 

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Žakale
4. 4. 2024

Vierko dobrota, ještě jsem si k tomu udělala dynové kari….nestíhám fotit….bylo to vše moc dobre….👍🌸

Hodila jsem dnes ráno všechno do rýžovaru bez oleje a cibulky, až Evža pípne (každý pomocníček má u nás jméno), přidám medvědí česnek, když už ho v mrazu pracně sbírám s vlky za zády:-)))))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Rizoto se sýrem cottage

Jemné a voňavé rizoto vhodné jako rychlý oběd nebo večeře.

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?