Čokoládovou polevu či pudink běžně dělám ze sladěnky nebo obilného sirupu. Jenže teď nebylo nic takového po ruce, tak jsme sáhla po poslední sladké hmotě - ovocence. Myslela jsem, že bude rodina zklamaná, že čokoláda chutná po jablíčkách... ale byli nadšení! I Helča dostala uchráněný vzorek a chválila, že je to příjemně osvěžující. Dnes jsem ji na vyžádání dělala znovu, tak jí rovnou dám na web i pro vás. Až budete chtít udělat změnu, zkuste tenhle ovocně čokoládový pudink, který je opět bez cukru,mléka a kakaa. Je to rychlovka, dá se udělat i pro nečekanou návštěvu jako dezert za pár minut.

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 hrnku ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 2 lžíce karobu
  • 1 lžíce obilné kávy (špaldová káva, caro, vitakáva apod. pro chuť hořké čokolády, jinak nemusí vůbec být)
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 litru vody
  • špetka soli

Jak vyrobit čokoládovou polevu

  1. Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob, aby v něm nebyly hrudky.
  2. Přidáme karob a obilnou kávu a pořádně promícháme.
  3. V kastrolu rozehřejeme olej a na horký přidáme ovocenku.
  4. Společně prohřejeme a přilijeme zbytek ingrediencí (směs káva, karob, voda, škrob, sůl) a přivedeme k varu.
  5. Na mírném planemeni mícháme do požadované pudinkové hustoty a ihned poléváme dort či zákusky, rychle chladne a tuhne.

Praktické

  • Směs dostane tu správnou čokoládovou barvu až když se vaří.
  • Poleva se dá jíst samotná jako pudink – dáme do mističek a necháme ztuhnout.

Obměna

  • Místo oleje můžeme použít i tuhý kokosový olej.
  • Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.
  • Místo karobu můžete použít kvalitní kakao.

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Dala jsem si dnes dárek k narozeninám podle svého gusta

Jsem už znalá života, proto mi je jasné, že...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Krevní tlak už mám v pořádku a beru minimum léků (Hana)

Hana: Zeleninový vývar mám odzkoušený i na mé fence...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...
    • Buď koupit či objednat ve zdravé výživě nebo v eshopu se zdravou výživou. My máme pro klubáky slevu 12% na nákup u Paní Dýně a 10% u Country life, myslím, že by oba eshopy mohly mít ovocenku či jiný čistý ovocný koncentrát v nabídce, ale nevím přesně, já ji beru vždy s velkým nákupem jednou za čas přímo od Sunfoodu celou litrovku a mám ji pak třeba na rok.

  1. Prosím tou obilnou kávou se myslí instantní prášek? A jako poleva na dort se hodí víc ta z ovocenky nebo sladu, která bude hustší? Nebo je to 1?

  2. Evi, moc díky za inspiraci, uvařený pudink z jáhlovo-ovesno-mandlového mléka, ovocenku nemám, takže se sladem a dala jsem kvalitní nepražené kakao. Mňamka! Ještě, že jsem použila celou litrovou dávku mléka. :)

  3. Evi dekuju za skvely recept. Jdu ho hned vyzkouset. Mam dotaz: ted vysla nova knizka „kvetinova kucharka od jany Vlkove“ od smartpress. Bude tam take ta sleva 30% pro cleny klubu? Diky za info

  4. Dobrý večer Evi- ani nevíte jakou mám radost z každého receptu. Nejvetsi problém mám s obědy nejsem v jídle az tak kreativni… A ted k tomu receptu- co je spodní vrstva? Mohla bych moc poprosit i o recept na ni?
    A jeste mám dotaz k tomu stuzenemu tuku- je to OK?

    Moc děkuji:-)

    • Jendulacko, to mám radost, že přidávání receptů vám pomáhá. Já bych měla denně pomalu tři nové, jen to nestíhám administrativně :-) Spodní vrstva je hruškový pudink viz http://www.jimejinak.cz/2011/12/hruskovy-pudink-bez-cukru-a-mleka/. Ale jde to udělat z jakéhokoli ovoce či obilí, zadejte si do vyhledavače u nás „pudink“ a dostanete hned pár tipů. Jinak my jsme byli schopní zbaštit i samotnou misku tohoto čokoládovoovocného bez nějaké spodní vrstvy :-)
      A ten ztužený tuk, to myslíte který? V tomto receptu se používá olej, kterému já osobně dávám přednost, ztužený tuk jsem používala na vánoce, ale letos i loni byl jen olej a v pohodě to fungovalo taky. Ztužený tuk není vhodný na pravidelnou konzumaci.

      • Přeji hezký večer, pudink byl výborný. Chutnal i manželovi, když si na něj přidal svou oblíbenou šlehačku ;-). Nemáte recept na piškoty? Syn je má moc rád, tak bych brala zdravější verzi. A děkuji za skvělé recepty a články, vždy tady najdu nějakou inspiraci.

        • Piškoty jsou oříšek, cukr, vejce a bílá mouka se špatně nahrazuje. Já místo nich používám sladové sušenky, třeba do pohárů ap.

          • Heli, bohužel ve zdravých výživách nemůžu sehnat sladové sušenky. Můžete prosím napsat o jakou značku se jedná, příp. kde jste je koupila?
            Děkuji.

        • Docela dobré jsou taky jáhelné od Natural Jihlava. Složení je celkem ucházející, bez lepku, cukru a mléka. Akorát jsou tvrdší než klasické piškoty. A dělají je i s lesním ovocem. :)

          • Mohu jen potvrdit, jahelné piškoty jsou velmi jemné chuti a moc povedené. Navíc i bezlepkové. S oblibou je používám občas do dezertů, a kdyz na ně přijdou deti, většinou zmizí cely pytlík ani nemrknu ;-)

          • Taky je příležitostně používám a jaké bylo moje nemilé překvapení, když jsem teď nedávno opět koukla na složení a za složkou sušené ovoce začali podrobně do závorky rozepisovat jeho složení a je tam cukr. Totéž u Jiřinek od Naturalu. Takže sušenky bez cukru jsou jen ty bez sušeného ovoce ( snad :-)…)

            • Já ty s lesním ovocem tedy nezkousela, beru je právě kvůli jejich jemnosti a neutrální chuti, proto beru jen ty nedochucené – třeba do tiramisu nebo podobně jsou skvělé. takže složení těch druhých jsem zatím nezkoumala, tak je to možné ;-(

  5. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak zeleninu konzumovat
Další článekAdzuki na paprice